Ο Άρης πάει στην Τούμπα με το χέρι πάνω από το κουμπί

Ο Άρης βρήκε 'φάρμακο' στις πληγές του, ο θρίαμβος επί του Παναθηναϊκού ανέδειξε την αγωνιστική του ποιότητα και το ντέρμπι της πόλης κόντρα στον ΠΑΟΚ είναι η ευκαιρία για 'εκτόξευση'.

Oι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν την επίτευξη ενός τέρματος κόντρα στον Παναθηναικό, στο ματς που έληξε με 4-0. Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.
Oι παίκτες του Άρη πανηγυρίζουν την επίτευξη ενός τέρματος κόντρα στον Παναθηναικό, στο ματς που έληξε με 4-0. Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019. MOTIONTEAM

Η χρονιά ξεκίνησε με σίριαλ. Ο Άρης προσπάθησε να κρατήσει τον Ματέο Γκαρσία, κάπου εκεί ενεπλάκη και ο Ολυμπιακός, τελικά δεν κράτησε πολύ η αγωνία και ο Σάββας Παντελίδης έμαθε να ζει χωρίς τον Ισπανό επιθετικό, του οποίου ο δανεισμός έληξε και ο σύλλογος κλήθηκε νωρίς-νωρίς να καλύψει ένα σημαντικό κενό.

Μεταγραφές έκανε και μάλιστα σχεδόν μία ενδεκάδα (συμπεριλαμβανομένων και των Φετφατζίδη και Ρόουζ που αποκτήθηκαν με ελεύθερη μεταγραφή), ο Παντελίδης δούλεψε από νωρίς έχοντας τα ευρωπαϊκά προκριματικά και ο Άρης κλήθηκε να μπει από νωρίς στα βαθιά με στόχο το επόμενο μεγάλο βήμα: τους ομίλους του Europa League. Οι Θεσσαλονικείς έφτασαν μία ανάσα από εκεί, λύγισαν στην παράταση όταν πήγαν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή με τη Μόλντε και έπειτα ο στόχος ήταν ένας και μοναδικός: μία καλύτερη, από πέρυσι, πορεία στο πρωτάθλημα.

Ο Άρης ταλαιπωρήθηκε με τον υποβιβασμό και τα «χωράφια» των χαμηλότερων κατηγοριών και όταν πέρυσι εξασφάλισε, μαζί με τον ΟΦΗ, την επιστροφή του στη Super League ο στόχος ήταν όχι απλά η παραμονή, αλλά κάτι λίγο μεγαλύτερο, το δικό του 'ερχόμαστε'. Βάσει του πώς κινήθηκε πέρυσι στις μεταγραφές, η έξοδος στην Ευρώπη δεν ήταν άπιαστο όνειρο και ο στόχος επετεύχθη σχετικά εύκολα, παρά το γεγονός ότι μέσα στη χρονιά και πιο συγκεκριμένα στην αρχή της, οι Θεσσαλονικείς προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή με τα 'ηνία' να δίδονται στον Σάββα Παντελίδη.

Όσο νωρίς ανέλαβε πέρυσι ο Έλληνας προπονητής τόσο νωρίς τερματίστηκε εφέτος η συνεργασία. Στις δύο πρώτες αγωνιστικές οι 'κίτρινοι' μετρούσαν μόλις 1 βαθμό (μία ισοπαλία με τον ΟΦΗ και μία ήττα από τον Βόλο) και αυτή η συγκομιδή δεν ήταν αρεστή κυρίως στη διοίκηση. Ο κόσμος, αντίθετα, έβλεπε έναν 'παραγωγικό' Άρη που από καθαρή ατυχία δεν μετρούσε περισσότερους βαθμούς στο ξεκίνημα της εφετινής Super League.

Στο ματς με τον ΟΦΗ, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ο Άρης κάνει πάνω από διπλάσιες ευκαιρίες από τον αντίπαλό του, αλλά μένει στο 1-1. Πιο συγκεκριμένα, 1 γκολ σε 23 τελικές. Στο προηγούμενο ματς, αυτό με τον Παναθηναϊκό, βάζει 4 γκολ σε 13 τελικές, εκ των οποίων οι 9 είναι στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο, σκοράρει δις στις συνολικά 4 τελικές στην εστία του Διούδη.

Κι αν αυτά τα νούμερα μοιάζουν εντυπωσιακά, ας πάμε ελάχιστα πιο πίσω, στο παιχνίδι με την Μόλντε για το Europa League. Σε 120 λεπτά αγώνα, στην προσπάθεια να ανατρέψει το εις βάρος του 3-0 από το παιχνίδι στη Νορβηγία, οι Θεσσαλονικείς δημιουργούν 34 τελικές και πετυχαίνουν τρία γκολ. Το ένα που δέχθηκαν έφερε τον αποκλεισμό.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Άρης δεν πάσχει από δημιουργία, αλλά από γκολ. Ο Μπράουν Ιντέγε είναι η μεταγραφή που έκανε αίσθηση το καλοκαίρι και ακούστηκε δυνατά το όνομα του Άρη, αλλά στο σκοράρισμα δεν έχει βοηθήσει. Κι αν με τον Παναθηναϊκό το γκολ που πέτυχε θα του 'ξεκλειδώσει' την ψυχολογία για μία καλύτερη συνέχεια, εκεί που τον χρειάστηκε ο Άρης, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και στα δύο πρώτα της Super League, ο Νιγηριανός 'πετούσε' στα σκουπίδια τις δημιουργίες των συμπαικτών του και δη του Γιάννη Φετφατζίδη.

Ο Δραμινός βραχύσωμος μέσος, MVP του αγώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό, είναι έως τώρα ο πολυτιμότερος παίκτης και ο πιο παραγωγικός στις 3 πρώτες αγωνιστικές. Την περασμένη Κυριακή πέτυχε το πρώτο του γκολ, ενώ αισίως μετρά 3 ασίστ στο πρωτάθλημα. Επί της ουσίας, ο Άρης έχει σκοράρει συνολικά 5 γκολ σε τρεις αγώνες και ο 'Φέτφα' είναι ο πρωταγωνιστής σε 4 από αυτά.

Βέβαια, υπήρχε και μία ειδοποιός διαφορά στην αναμέτρηση με τους 'πράσινους' του Δώνη σε σχέση με τα δύο πρώτα ματς και αυτή είχε ονοματεπώνυμο: Μπρούνο Γκάμα. Ο Πορτογάλος επέστρεψε στην ενδεκάδα δυναμικά, έδωσε περισσότερη ελευθερία κινήσεων στον Φετφατζίδη και πρόσθεσε ακόμα μία ποιοτική λύση στην έτσι κι αλλιώς ποιοτική μεσαία γραμμή της ομάδας. Η τριάδα (Φετφατζίδης, Ντιγκινί, Γκάμα) πίσω από τον Ιντέγε έπαιξε για πρώτη φορά την προηγούμενη Κυριακή και ουσιαστικά έδειξε το δρόμο για τη συνέχεια, μόνο που ένα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, με τις δεδομένες δυσκολίες, ίσως να διαφοροποιήσει τα πλάνα του Τόλη Τερζή.

Α, ναι. Κοντεύαμε να το παραλείψουμε. Ο Τερζής πήρε τη θέση του Σάββα Παντελίδη μέχρι ο Άγγελος Χαριστέας να βρει τον άνθρωπο που θα συνεχίσει τη δουλειά του Έλληνα προπονητή. Γιατί, κακά τα ψέματα, ο εφετινός Άρης, ο οποίος είναι συνέχεια του περσινού με σημαντικές αγωνιστικές απώλειες, άρα πιο θετικό πρόσημο για την εφετινή δουλειά, είναι δουλειά του Σάββα Παντελίδη, ο οποίος πλήρωσε τη μία ήττα στο πρωτάθλημα και την πρώτη κακή εμφάνιση.

Οι 'κίτρινοι' πηγαίνουν στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ με ανεβασμένη την ψυχολογία που του έδωσε το 4-0 επί του Παναθηναϊκού. Όχι τόσο το αποτέλεσμα όσο η εμφάνιση που τόνωσε την αυτοπεποίθηση και απάντησε σε πολλά ερωτήματα που είχαν να κάνουν με τις δυνατότητες της ομάδας.

Το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ έχει συγκεκριμένες και γνωστές ιδιαιτερότητες, αλλά έχει και αυτό το γόητρο που θέλει να υπερνικήσει ο Άρης. Πέρυσι οι δύο ισοπαλίες στην Τούμπα (σε κύπελλο και πρωτάθλημα, κατά χρονική σειρά) δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία υπενθύμισε στον 'αιώνιο' αντίπαλο ότι επέστρεψε και είναι κι αυτός εδώ. Η ήττα, όμως, στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' ήταν αυτή που πόνεσε, πόσο μάλλον η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Δικέφαλο.

Ο Άρης έχει αυτογνωσία, δεν πάει για την πρώτη δυάδα της βαθμολογίας, πηγαίνει όμως (τόσο στο ντέρμπι όσο και στη διάρκεια του εφετινού πρωταθλήματος) για μία αξιοπρόσεκτη πορεία που θα τον επαναφέρει στο 'Big' του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με το χέρι πάνω από το κουμπί της εκτόξευσης. Θα μπορέσει να το πατήσει;

Ένα θετικό αποτέλεσμα στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης δίνει συνέχεια στον θρίαμβο επί του Παναθηναϊκού και πιστοποιεί την αγωνιστική δυναμική των 'κίτρινων'. Και με ηρεμία θα βρει τον επόμενο προπονητή στη 'new age' λίστα παλαίμαχων ποδοσφαιριστών και νυν τεχνικών που έχει καταρτίσει ο Χαριστέας.

Στο 35ο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, Κώστας Μπράτσος και Λευτέρης Ελευθερίου σχολιάζουν τους 'αιώνιους'. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ισοπαλία του Ολυμπιακού με την Τότεναμ και το τι σημαίνει το ντέρμπι για τον Γιώργο Δώνη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK