Ο Αρίτζ Αντούριθ αποχώρησε γιατί δεν θα έβαζε άλλα γκολ με ψαλιδάκι

Η δεύτερη ποδοσφαιρική ζωή του Αντούριθ ξεκίνησε μετά τα 30. Όταν επανασυνδέθηκε με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, όταν συναντήθηκε με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Αφού έκλεισε τα 39, έριξε τους τίτλους τέλους. Διότι δεν θ΄ άξιζε πλέον στον εαυτό του και στους συμπαίκτες του να περιφέρεται.

Ο Αρίτζ Αντούριθ πανηγυρίζει με τη φανέλα της Μπιλμπάο
Ο Αρίτζ Αντούριθ πανηγυρίζει με τη φανέλα της Μπιλμπάο AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Το 'Σαν Μαμές' δονείται. Ο παλμός από τα ρυθμικά χειροκροτήματα προκαλεί αισθητές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή και 'ξυπνά' τα νερά του ποταμού Νερβιόν. Ο Αρίτζ Αντούριθ είναι όρθιος στο κέντρο του 'λάκκου των λεόντων' και ίσα που στέκεται στα τρεμάμενα πόδια του. Το ένα χέρι ψηλά, το άλλο στην καρδιά. Οι περισσότεροι από 53.000 οπαδοί της Αθλέτικ Μπιλμπάο τον υμνούν. Προσκυνούν ένα από τα 'ιερα τοτέμ' στη σύγχρονη ιστορία του κλαμπ. Δακρύζει, σκύβει το κεφάλι, δεν θέλει να τον βλέπουν. Χαιρετάει διστακτικά, γυρίζει την πλάτη και εξαφανίζεται γοργά προς τη φυσούνα που οδηγεί στ' αποδυτήρια.

Ο Αρίτζ Αντούριθ ξυπνάει μ' ένα γλυκό μειδίαμα περηφάνιας. Είχε μόλις δει το πιο γλυκό όνειρο. Δεν θα τελειώσει στο γήπεδο, γιατί δεν του επιτρέπεται εξαιτίας των συνθηκών. Δεν του άξιζε να φύγει χωρίς ιαχές. Βάσει προγραμματισμού θα έπαιζε στον τελικό του Κυπέλλου με τη Ρεάλ Σοθιεδάδ. Μα νιώθει καλά με το μέσα του, αφού κατάλαβε πως "η ώρα έχει έρθει". Η αποχαιρετιστήρια δήλωσή του άρχισε με την πιο οδυνηρή διαπίστωση κάθε ποδοσφαιριστή.

Ο γεννημένος στις 11/2 του 1981 στο Σαν Σεμπαστιάν επιθετικός δεν θ' άντεχε να περιφέρεται ασκόπως στο χορτάρι. "Πολλές φορές έχω πει ότι το ποδόσφαιρο θα σε αφήσει πριν το αφήσεις εσύ", συνέχισε, γνωρίζοντας πως ο χρόνος είναι αδυσώπητος και μονίμως νικητής. "Χθες οι γιατροί μου είπαν να πάω να δω τον χειρουργό, καλύτερα σύντομα παρά αργότερα, να βάλω προσθετικό για ν' αντικαταστήσει τον γοφό μου και να προσπαθήσω να έχω μια όσο πιο φυσιολογική καθημερινότητα γίνεται. Δυστυχώς το σώμα μου είπε φτάνει".

"Αυτή είναι η ζωή ενός επαγγελματία αθλητή. Απλή. Πολύ απλή".

Ο Ισπανός έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει το δικαίωμα να κλέβει. Τον σέβεται. "Δεν μπορώ να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου με τον τρόπο που ήθελα, ούτε όπως τους αξίζει". Ούτε τον εαυτό του να τον παραπλανά και να τον κοροϊδεύει. Ο Αντούριθ έχει σημειώσει 141 γκολ σε 296 συμμετοχές με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, στις τρεις διαφορετικές θητείες του. Συνολικά 219 τέρματα σε 573 παιχνίδια. Έγινε το 2016 ο γηραιότερος σκόρερ της 'φούρια ρόχα', βρίσκοντας δίχτυα σε ηλικία 35 ετών και 275 ημερών. Θα ήταν άσκοπο πια, σχεδόν προσβλητικό, για τη φήμη του να υπάρχει απλώς στο χώρο. Το σώμα του δεν θα υπάκουε άλλο, δεν θ' ακολουθούσε πια.

Όχι όπως όταν με κλεισμένα τα 38 του είχε έρθει σε παράλληλη θέση με το έδαφος και είχε εκτελέσει με γκολ-ψαλιδάκι τον Τερ Στέγκεν της Μπαρτσελόνα. Στο 90'.

H signature move του βετεράνου φορ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που υπέβαλε στο ίδιο μαρτύριο έναν αντίπαλο γκολκίπερ. Αντίστοιχα είχε πράξει σε αγώνα με την Εϊμπάρ τον Γενάρη του 2016 απέναντι στον Ασιέρ Ριέσγο.

Στο 'Βελοντρόμ' είχε διαλέξει άλλον τρόπο για να εκθέσει τον Στεβ Μανταντά.

Ένα 'πολυμορφικό τανκ' για την ομάδα του, ένα 'ποικιλόμορφο τέρας' για τους αντίπαλους τερματοφύλακες που ξαναγεννήθηκε ποδοσφαιρικά υπό τον Ερνέστο Βαλβέρδε (όταν επέστρεψε το καλοκαίρι του 2013) και αφού ο Φερνάντο Γιορέντε έφυγε για τη Γιουβέντους. Ήταν ήδη 32 ετών και στο μεσοδιάστημα είχε λείψει για 4 χρόνια στα 'ξένα' - εκτός της Χώρας των Βάσκων. Έπαιξε μια 2ετία στη Μαγιόρκα κι άλλη μία διετία στη Βαλένθια, προτού υπογράψει για 3 χρόνια στην Μπιλμπάο με την προοπτική να κλείσει την καριέρα του. Συνέβη 6 χρόνια αφότου έληξε η πρώτη σύμβασή του!

Προτιμά να κρατήσει αυτές αναμνήσεις.


News 24/7

24MEDIA NETWORK