Ο Αρτέτα είναι καταδικασμένος να σωθεί απ' αυτόν που τον καταδικάζει

Ο Γκράνιτ Τζάκα συμμετείχε εκθαμβωτικά στο 3-1 της Άρσεναλ επί της Τσέλσι και ο Μικέλ Αρτέτα έχει μια νέα ευκαιρία να σώσει τη δουλειά του.

Ο Γκράνιτ Τζάκα και ο Αλεξάντρ Λακαζέτ πανηγυρίζουν παρέα το δεύτερο γκολ της Άρσεναλ στη νίκη επί της Τσέλσι
Ο Γκράνιτ Τζάκα και ο Αλεξάντρ Λακαζέτ πανηγυρίζουν παρέα το δεύτερο γκολ της Άρσεναλ στη νίκη επί της Τσέλσι ANDREW BOYERS/ POOL VIA AP

Το 3-1 επί της Τσέλσι, στο λονδρέζικο ντέρμπι της Boxing Day, δεν είμαστε σε θέση να μαντέψουμε πως θα 'ναι η αρχή μιας καλοσχεδιασμένης αντεπίθεσης που η Άρσεναλ έχει στα σκαριά από την πρώτη σέντρα της τρέχουσας σεζόν και θα εξαπολύσει με τον ερχομό του νέου έτους. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα σύνολο ποδοσφαιρικά απρόβλεπτο. Σίγουρα πάντως είναι το εξαγνιστικό φινάλε ενός εφιαλτικού σερί άνευ νίκης που 'έτρεχε' από τις 8 Νοεμβρίου και κράτησε βασανιστικά για 7 αγώνες.

Στη διάρκεια αυτού του μαρτυρίου οι 'κανονιέρηδες' είχαν σκοράρει μόλις τρεις φορές και είχαν υποστεί 4 διαδοχικές εντός έδρας ήττες, στη δική τους χειρότερη επίδοση των τελευταίων 60 χρόνων, αναγκασμένοι να πανηγυρίζουν τις ισοπαλίες με τη Λιντς (0-0) και τη Σαουθάμπτον (1-1) προκειμένου, συνδυαστικά με άλλα αποτελέσματα, να διατηρηθούν εκτός της επικίνδυνης ζώνης. Το ότι ο Άλαν Σίρερ απαντούσε ότι "δεν θα ήμουν βέβαιος μ' αυτήν τη βασική σύνθεση και τη συμπεριφορά κάποιων ποδοσφαιριστών" στο ενδεχόμενο η Άρσεναλ να ξεμπλέξει γρήγορα με περιπέτειες υποβιβασμού καταδείκνυε το XL μέγεθος του προβλήματος, πριν από το συναπάντημα με τους 'μπλε' στο Emirates, που συν τοις άλλοις είχαν ηττηθεί μόνο τα 2 από τα τελευταία 17 παιχνίδια κόντρα στη συμπολίτισσα. Ούτε ήταν τυχαία τα μπόλικα σενάρια διαδοχής του Μικέλ Αρτέτα από τον Τόμας Τούχελ που κυκλοφόρησαν εσχάτως, μόλις ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του αντί του Ουνάι Έμερι.

Επειδή πάντως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται μονίμως, ο Ισπανός προπονητής φρόντισε να αγκιστρωθεί από την (όχι μακριά) κόμη του Γκράνιτ Τζάκα μήπως και κρατηθεί στην επιφάνεια του ποταμού. Προτού παρασυρθεί, αν παρασυρθεί, ολοσχερώς. Έχει, ξεκάθαρα, πάρει την απόφαση είτε να σωθεί μαζί του είτε να πνιγούν παρέα.

Ξέρουν άπαντες πως ο Ελβετός χαφ είναι το 'μαύρο πρόβατο' του κλαμπ. Ο ποδοσφαιριστής, που απόντος του Μεζούτ Εζίλ, συγκεντρώνει πλέον όλα τα πυρά, διότι και ο ίδιος προκαλεί με τον τρόπο που (δεν) διαχειρίζεται τα νεύρα του. Η αποβολή του στην προ δύο εβδομάδων ήττα από την Μπέρνλι (0-1) την ώρα που η Άρσεναλ πίεζε να γυρίσει την εις βάρος της κατάσταση είκαζαν πως θα 'ταν ο τελευταίος κόκκος στην κλεψύδρα της υπομονής, αν το ζήτημα δεν είχε "επιλυθεί εσωτερικά", όπως μετέφερε ο Ισπανός χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Διότι ο Αρτέτα είχε καυτηριάσει τη συμπεριφορά του Τζάκα, περιγράφοντας την ενέργειά του να πιάσει από τον λαιμό τον Γουέστγουντ ως 'απαράδεκτη' και κάμποσοι βιάστηκαν να μιλήσουν για το φινάλε μιας ούτως ή άλλως διαταραγμένης σχέσης που έμοιαζε να τελειώνει από τον Γενάρη του 2020.

Ο Τζάκα είχε ομολογήσει εκ των υστέρων την απόφασή του να φύγει από τη στιγμή που η Χέρτα τού έστρωνε κόκκινο χαλί για να τον υποδεχθεί στο Βερολίνο. Ωστόσο η κουβέντα που μεσολάβησε με τον νέο προπονητή του, αφότου ανέλαβε τα ηνία και έβαλε μια πρώτη τάξη στην αναρχία, είχε παραδόξως ανατρέψει τα δεδομένα και ο 28χρονος μέσος παρέμεινε στο Λονδίνο, συνεισφέροντας χειροπιαστά. Τουλάχιστον ως το φινάλε της προηγούμενης σεζόν.

Για δεύτερη φορά πλέον, και σε διάστημα συντομότερο του ενός χρόνου, ο προπονητής της Άρσεναλ ψάχνει να κρεμαστεί από τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του εν λόγω ποδοσφαιριστή, πιστεύοντας στα θαύματα. Να που ένα έγινε, μια και στο θρίαμβο του Σαββάτου η συμβολή του Τζάκα ήταν αδιαπραγμάτευτη. Πρώτα άνοιξε πανέμορφα την μπάλα στον Τιέρνι για να παίξει αυτός στο 'ένας μ' έναν' και να κερδίσει το πέναλτι από τον Τζέιμς - πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχο ο -αρχισκόρερ της σεζόν- Λακαζέτ, και ακολούθως προτού βγει το πρώτο μισό διαμόρφωσε το 2-0 με τρομερή εκτέλεση φάουλ. Η πανέξυπνη λόμπα του Σακά, στο πρώτο κομμάτι του δεύτερου ημιχρόνου, δεν αφαίρεσε από την αίγλη που είχε η κομβική συμβολή του Ελβετού στην πολύτιμη νίκη των 'κανονιέρηδων', οι οποίοι (για να μην τα θέλουν όλα δικά του) απέτυχαν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους, για έβδομη φορά στα τελευταία 8 παιχνίδια. Αφήστε δε που χρειάστηκαν την επέμβαση του Λένο στο χτύπημα πέναλτι του Ζορζίνιο.

Ακόμη κι έτσι πάντως, ο Αρτέτα έφυγε από το ματς με κάποια άφεση αμαρτιών για τα πρότερα λάθη του, κερδίζοντας -σε πρώτη φάση- χρόνο, τουλάχιστον δε έως τις 2 του Γενάρη, μια και μεσολαβούν τα εκτός έδρας παιχνίδια με Μπράιτον και Γουέστ Μπρομ. Πριν απ' αυτά δεν θ' απολυθεί. Εκτός κι αν το Τζάκα προλάβει να τον καταδικάσει σε... θάνατο. Για να φύγουν παρέα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK