Ο Αστερίξ του γαλλικού ποδοσφαίρου ήταν ο καλύτερος Ευρωπαίος φίλαθλος

O Πολ Καπιετό, ή αλλιώς 'Ο Βοσκός' έζησε μια ζωή κινηματογραφική, λατρεύοντας την ομάδα της Νις, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Ο Αστερίξ του γαλλικού ποδοσφαίρου ήταν ο καλύτερος Ευρωπαίος φίλαθλος

Ας ξεκινήσουμε με ένα τραγούδι που ταιριάζει στην περίπτωση. Λέγεται 'L' Enfant Sauvage', που θα πει "το άγριο παιδί".

Είναι λίγες οι φυσιογνωμίες της ποδοσφαιρικής εξέδρας, που καταφέρνουν να μείνουν στη συλλογική μνήμη για μια ανιδιοτελή συμπεριφορά προς την ομάδα τους. Ο 'Εθνικάρας', στα δικά μας ποδοσφαιρικά πράγματα, ήταν μια τέτοια φυσιογνωμία που με τη διαπεραστική φωνή του εμψύχωνε υποδειγματικά τους παίκτες. Ο Πολ Καπιετό μπορεί να μην ήξερε λέξη ελληνικά, αλλά μίλαγε την ίδια οπαδική γλώσσα με τον Γιάννη Μαντζουράνη και όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες των γηπέδων.

Ο Πολ Καπιετό σε μια άσκηση με την μπάλα, δίπλα στον Φρανκ Ριμπερί
Ο Πολ Καπιετό σε μια άσκηση με την μπάλα, δίπλα στον Φρανκ Ριμπερί FRANCOIS MORI/AP

O Καπιετό εργαζόταν ως εκπαιδευτής σκι, ώσπου είδε το νόημα μιας διαφορετικής, καλύτερης ζωής, με λίγα και ουσιώδη πράγματα, ζώντας σαν μια μεταμοντέρνα εκδοχή ενός χίπη, σαν βοσκός. Η ύψιστη απόλαυσή του ήταν να καβαλάει το ποδήλατό του, να φοράει μια κόκκινη κάπα και να εμφανίζεται σαν ένας σουρεάλ Αστεριξ στο γήπεδο της αγαπημένης ομάδας του, της Νις. Εύκολα έγινε η ψυχή της ομάδας.

Τον Μάρτιο πέρασε δύσκολα όταν συνελήφθη επειδή πήγε στο παιχνίδι της ομάδας του κόντρα στη Μαρσέιγ (υπήρχε σχετική απαγόρευση μετακίνησης φιλοξενουμένων φιλάθλων) και οδηγήθηκε στη φυλακή κι από εκεί σε μια ψυχιατρική μονάδα, απ' όπου βγήκε την επόμενη μέρα. Ο 'Le Berger', όπως ήταν το παρατσούκλι του,

O Καπιετό έφυγε από τη ζωή προ ημερών, σε ηλικία 73 ετών, στο σπίτι φίλου που τον φιλοξενούσε. Η αγάπη του για την ομάδα θα γίνει παράδειγμα για όλους τους σύγχρονους φιλάθλους. Εμείς θα τον λέμε 'Αστερίξ' για την ανεξάντλητη δύναμη που είχε στο να υποστηρίζει την αγαπημένη ομάδα του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK