Ο χαμός του Μουκάντι Τσιμάνγκα

Είκοσι χρόνια πέρασαν από τον άδικο χαμό του Μουκάντι Τσιμάνγκα και το Contra.gr θυμάται την τραγική ιστορία που συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Ελλάδας και όχι μόνο.

Ο χαμός του Μουκάντι Τσιμάνγκα

Ο Μουκάντι Τσιμάνγκα γεννήθηκε το 1967 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (σ.σ. τότε Ζαΐρ) και από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έβγαζε το ψωμί του στα ελληνικά γήπεδα.

Αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού και τη σεζόν 1989-90 κατέγραψε έξι συμμετοχές στην Α' Εθνική με τη φανέλα του Εθνικού, σημειώνοντας ένα γκολ (στο ματς της 13ης Μαΐου με τον Ιωνικό).

Η έναρξη της επόμενης περιόδου βρήκε την ομάδα του Πειραιά στη Β' Εθνική και τον Μουκάντι Τσιμάνγκα σε αναζήτηση νέας επαγγελματικής στέγης, ενώ τη σεζόν 1994-95 αγωνίστηκε στον Ατρόμητο.

Ο χαμός του Μουκάντι Τσιμάνγκα

Η θητεία του αδικοχαμένου στην Α' Εθνική (Β=βασικός, ΛΣ=λεπτά συμμετοχής)

Τη μοιραία 30ή Απριλίου 1995, ο 28χρονος επιθετικός χαιρέτησε τη σύζυγο και τα τρία μικρά παιδιά του, προτού μεταβεί στο Θριάσιο Πεδίο για την αναμέτρηση με τον Πανελευσινιακό. Δεν θα τους ξανάβλεπε...

Όλα άρχισαν από μία διεκδίκηση της μπάλας στο χώρο της μεσαίας γραμμής μεταξύ του Μουκάντι Τσιμάνγκα και του Στέλιου Βογιατζή, ο οποίος κατά λάθος έριξε αγκωνιά στο λαιμό του αντιπάλου του, προκαλώντας βλάβη στην καρωτίδα.

Ο άσος του Ατρομήτου σηκώθηκε και περπάτησε για λίγα μέτρα, αλλά δεν άντεξε και κατέρρευσε. Αρχικά, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ουδείς κατάλαβε τι ακριβώς είχε συμβεί. Ή πιο ορθά, κανείς δεν ήθελε να καταλάβει.

Οι γιατροί των ομάδων έπεσαν πάνω στον άτυχο ποδοσφαιριστή και με ένα κλειδί προσπαθούσαν να επαναφέρουν τη γλώσσα του, ενώ χρειάστηκε να γίνει τραχειοτομή στον αγωνιστικό χώρο για να εξοικονομηθεί χρόνος, δεδομένου ότι στο γήπεδο ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ.

Ο χαμός του Μουκάντι Τσιμάνγκα

Το ασθενοφόρο έφτασε με σημαντική καθυστέρηση, αλλά ήταν αργά, αφού οι παλμοί του Μουκάντι Τσιμάνγκα είχαν πέσει στο μηδέν και μέχρι τη διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Στέλιος Βογιατζής, ο άνθρωπος δηλαδή που άθελά του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα στον Κονγκολέζο επιθετικό, επέστρεψε σε κατάσταση σοκ στα αποδυτήρια, όπως φυσικά και οι υπόλοιποι παίκτες.

"Τον έφαγες", του είπε μέσα στον πανικό του ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος (σ.σ. γενικός αρχηγός του Ατρόμητου), ο οποίος πάντως δεν άργησε να ζητήσει συγγνώμη και ο παίκτης του Πανελευσινιακού να τον συγχωρήσει.

Αμέσως άρχισε ένας μαραθώνιος για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα δινόταν στην οικογένεια του άτυχου ποδοσφαιριστή, ενώ δύο ημέρες αργότερα, εκατοντάδες άνθρωποι αποχαιρέτησαν τον Μουκάντι Τσιμάνγκα στο Δημοτικό Κοιμητήριο Περιστερίου.

Ο χαμός του Μουκάντι Τσιμάνγκα

"Ράγισαν και οι "πέτρες" χθες το απόγευμα στο νεκροταφείο Περιστερίου την ώρα της κηδείας του τραγικού στη μοίρα του Μουκάντι Τσιμάνγκα.

Οι πικραμένοι από το συμβάν φίλαθλοι-οπαδοί του Ατρομήτου διάλεξαν διεθνή "γλώσσα" για να "τυπώσουν" και να εκφράσουν αυτό που ένιωθαν για τον αγαπημένο τους Ζαϊρινό ποδοσφαιριστή γράφοντας στο πανό τους σε μπλε και άσπρο φόντο: "Τσιμάνγκα για πάντα".

Ο προπονητής του Ατρομήτου Βαγγέλης Κότσαλος και ο βοηθός του στην τεχνική ηγεσία Δημήτρης Νάστος, αλλοτινές δόξες της ομάδας του Περιστερίου και οι δύο, σηκώνουν πρώτοι πάνω στους ώμους τους το κατάλευκο φέρετρο με τη μαύρη τραγωδία", ανέφερε μεταξύ άλλων το σχετικό απόκομμα.

Ο χαμός του Μουκάντι Τσιμάνγκα

"Το ίδιο βράδυ είχαμε πάει στο σπίτι του συγχωρεμένου για να συμπαρασταθούμε στη γυναίκα του. Είχε τρία παιδάκια μικρά, θυμάμαι. Ήταν μια πολύ φτωχή οικογένεια. Δεν φαντάζεσαι πόσο φτώχεια. Έμεναν κοντά στο Λόφο", είπε αρχικά στο Contra.gr ο κ. Ηλίας, τότε πρόεδρος των Fentagin.

Στη συνέχεια εξήγησε: "Είχαν έρθει πολλά κανάλια στο καφέ που καθόμασταν μετά από το περιστατικό, αλλά και στο σπίτι. Και στην κηδεία είχε πάρα πολύ κόσμο, οργανωμένοι και μη φίλαθλοι του Ατρομήτου, όλα τα μέλη του δήμου Περιστερίου... Μετά από λίγο καιρό η γυναίκα του Τσιμάνγκα πήρε τα τρία παιδάκια τους και φύγανε από την Ελλάδα".

Ερωτηθείς αν οπαδοί άλλων ομάδων είχαν εκφράσει τη συμπαράστασή τους, ο κ. Ηλίας απάντησε: "Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο, αλλά όλη η φίλαθλη Ελλάδα είχε συγκλονιστεί. Πολλά κανάλια, εφημερίδες, κόσμος... Εμείς από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να μαζέψουμε μερικά χρήματα στους επόμενους αγώνες για να ενισχύσουμε την οικογένεια του Τσιμάνγκα".

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από το χαμό του Μουκάντι Τσιμάνγκα, αλλά οι άνθρωποι και ο κόσμος του Ατρομήτου δεν ξεχνούν εκείνη τη "μαύρη" 30ή Απριλίου 1995. Ακούγεται κλισέ, αλλά δεν είναι. Το Contra.gr, σε επικοινωνία που είχε με τον Παύλο Κατώνη (σ.σ. υπεύθυνος Τύπου) και φιλάθλους για τη δημιουργία του αφιερώματος, το διαπίστωσε. Η μορφή του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή βρίσκεται βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των "κυανόλευκων" και όλων των υγιών φιλάθλων...

News 24/7

24MEDIA NETWORK