Ο Χάουγκε των 12 λεπτών και των 12 εκατομμυρίων

Μπήκε στο 78', σκόραρε στις καθυστερήσεις και σόκαρε τον Ολυμπιακό. Η Άιντραχτ, που ήρθε στην Ελλάδα χωρίς τον Κόστιτς, είχε την ευχέρεια να φέρει από τον πάγκο έναν ποδοσφαιριστή (Γενς Πέτερ Χάουγκε) που στο φινάλε της σεζόν θα της κοστίσει 12 εκατομμύρια ευρώ. Υπό έναν όρο.

Ο Χάουγκε των 12 λεπτών και των 12 εκατομμυρίων
EUROKINISSI

Όλα πήγαν λάθος για τον Ολυμπιακό στο 1-2 του 92'. Ένα αποτέλεσμα-μαχαιριά στη μάχη της πρωτιάς έναντι της Άιντραχτ, η οποία έχει πια τον πρώτο λόγο για την απευθείας πρόκριση στους 16 του Europa League.

Παίρνοντας τα πράγματα χρονικά, ο Λαλά σπρώχτηκε εμφανώς στην αρχή της φάσης, παίκτης ν' ανακόψει επιτυχώς την κούρσα του Γέσπερ Λίνστρεμ από τα αριστερά δεν βρέθηκε, ο Μπα πήγε ανάποδα στην απομάκρυνση του παράλληλου γυρίσματος προς την περιοχή, η μπάλα πέρασε ανάμεσα από τα πόδια του και ο Γενς Πέτερ Χάουγκε, την κάθετη κίνηση του οποίου δεν ακολούθησε κανείς, πλάσαρε εύστοχα τον Βατσλίκ από ευνοϊκή θέση.

Δημιουργήθηκε μια τέτοια αλληλουχία γεγονότων που στην άκρη του νήματος αφαίρεσε από τους ερυθρόλευκους το δικαίωμα να κρατήσουν ολοζώντανες τις πιθανότητες πρωτιάς στον όμιλό του. Εκδοχή που φέρνει την ελληνική ομάδα στην κορυφή υπάρχει φυσικά, αλλά πλέον η γερμανική ομάδα έχει το αβαντάζ, την ώρα μάλιστα που η Φενέρμπαχτσε πιέζει χάρη στο επιβλητικό διπλό της στο Βέλγιο.

Αναπόφευκτο είναι ο σκόρερ της Άιντραχτ να κουβαλά τον τίτλο του του "ανθρώπου της τελευταίας στιγμής". Μπήκε, άλλωστε, στο ματς πριν από τα τελευταία δέκα λεπτά. Θεωρητικά θα έπρεπε να ήταν αναντικατάστατος και όχι αλλαγή του Μπορέ. Αν και η αυγουστιάτικη συμφωνία με τη Μίλαν για τον δανεισμό του είχε παρουσιαστεί ως ένα τεράστιο κατόρθωμα για το κλαμπ της Φρανκφούρτης, ο 24χρονος Νορβηγός εξτρέμ δεν έχει παίξει πολύ στο πρώτο τετράμηνο της σεζόν. Στο Europa League δε ελάχιστα. Μόλις 31 λεπτά συμπλήρωσε με αυτά τα 12 που χρησιμοποιήθηκε από τον Γκλάσνερ στον αγώνα του Φαλήρου. Πρόλαβε παρόλα αυτά να λάβει τη μορφή του "δήμιου" του Ολυμπιακού. Με την πρώτη τελική του στη διοργάνωση!

Ήταν, φυσικά, η πρώτη φορά εφέτος που είχε τέτοια επίδραση σε αποτέλεσμα της Άιντραχτ. Εντάχθηκε στο σύνολο για να κάνει τη διαφορά, αλλά η περιορισμένη συνεισφορά του είχε γίνει αντικείμενο κουβέντας. Ναι μεν είχε σκοράρει δις στο πρωτάθλημα, αλλά όχι μετά τις 28 Αυγούστου και όχι σε παιχνίδια που συνδυάστηκαν με νίκες.

Στο 5-2 της πρεμιέρας από την Μπορούσια Ντόρτμουντ είχε διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα στο 86' και στο 1-1 με την Αρμίνια Μπίλεφελντ είχε ανοίξει το σκορ πριν η Άιντραχτ δεχθεί την ισοφάριση. Έκτοτε μπαινοβγαίνει στο γήπεδο και αναζητά σταθερότητα σε χρόνο συμμετοχής και απόδοσης. Ο ίδιος ζητούσε υπομονή, καθώς "χρησιμοποιώ τον χρόνο μου εδώ για να προσαρμοστώ". Μόλις στα μέσα Οκτωβρίου εγκαταστάθηκε σε δικό του διαμέρισμα και έφερε το αυτοκίνητό του από την Ιταλία.

Η "κρυφή" ρήτρα των 12 εκατομμυρίων

Η Άιντραχτ έχει επενδύσει πολλά επάνω του. Πίστευε ότι δικαιολογημένα πίεζε την Μίλαν για την παραχώρησή του κι ας απορρίφθηκαν οι πρώτες κρούσεις. Τα 7 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι ροσονέρι είχαν ξοδέψει κοντά στα 5 για να τον αποκτήσουν από τη νορβηγική Μπόντο Γκλιμτ αποκτώντας έναν εξτρέμ των 35 γκολ και των 30 ασίστ σε 117 παιχνίδια, δεν είχε κριθεί ως μια δελεαστική προσφορά. Έπρεπε να βρεθεί άλλος τρόπος. Τα 5 γκολ και 1 ασίστ σε 24 παιχνίδια με το ιταλικό κλαμπ κοστολογούνταν παραπάνω, παρόλο που στο β' μισό της σεζόν ήταν παροπλισμένος και άσφαιρος.

Ο δανεισμός ήταν ένας εναλλακτικός δρόμος. Οι όροι του δεν ανακοινώθηκαν. Διέρρευσαν όμως σύντομα. Η Μίλαν αξιολογούσε ακριβά τον Χάουγκε και η Άιντραχτ τον ήθελε πολύ. Η ρήτρα αγοράς ορίστηκε στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Μια ρήτρα που λαμβάνει τη υποχρεωτική μορφή, στην περίπτωση που η γερμανική ομάδα δεν υποβιβαστεί από την Bundesliga. Για την ώρα κινδυνεύει, με μόλις μια νίκη στις πρώτες δέκα αγωνιστικές της σεζόν και 9 βαθμούς στο σύνολο.

Στο Europa League η εικόνα είναι εντελώς αντίστροφη. Με 10 πόντους σε 4 ματς η Άιντραχτ είναι πλέον το φαβορί για την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης, αφού κρατά την τύχη στα χέρια της. Ο Χάουγκε έβαλε το λιθαράκι του σε αυτό, έχοντας κάνει για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία του.

Αν θέλει να συνεχίσει και να μονιμοποιηθεί στη Φρανκφούρτη, υποχρεούται να βοηθήσει περισσότερο την ομάδα του εντός των τειχών. Ειδάλλως, αν δηλαδή η Άιντραχτ δεν γλιτώσει τον υποβιβασμό, θα τα μαζέψει για να γυρίσει στο Μιλάνο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK