Ο διευθυντής επικοινωνίας της Καραμπάχ ζήτησε τη δολοφονία όλων των Αρμενίων

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Κάραμπαχ προκάλεσε τον διεθνή αποτροπιασμό σε ανάρτηση του στα social media, ζητώντας τον θάνατο όλων των Αρμενίων, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, χωρίς διάκριση. Φλερτάρει με νέα μαύρη σελίδα στις αποφάσεις της η UEFA.

Ο Νουρλάν Ιμπραχίμοβ, διευθυντής επικοινωνίας της Κάραμπαχ, προέβη σε αδιανότητη τοποθέτηση στα social media, καλώντας το Αζερμπαϊτζάν σε μια νέα γενοκτονία των Αρμενίων... (AP Photo/Aziz Karimov)
Ο Νουρλάν Ιμπραχίμοβ, διευθυντής επικοινωνίας της Κάραμπαχ, προέβη σε αδιανότητη τοποθέτηση στα social media, καλώντας το Αζερμπαϊτζάν σε μια νέα γενοκτονία των Αρμενίων... AP PHOTO/AZIZ KARIMOV

Εν έτει 2020 φαντάζει αδιανόητο να χύνεται ακόμη αίμα ανάμεσα σε δύο χώρες και λόγος για να 'δικαιώνει' μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να υπάρχει. Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και απο τους ανθρώπους του αθλητισμού θα περίμενε κανείς μια στάση σύμπνοιας και αποδοκιμασίας για έναν -ακόμη- πόλεμο, που στοιχίζει εκατοντάδες ζωές. Κι όμως, μια τοποθέτηση του υπεύθυνου επικοινωνίας της Κάραμπαχ όχι μόνο δεν κινείται σε ένα τέτοιο πλαίσιο αλλά αντίθετα προκαλεί οργή και αποτροπιασμό.

"Πρέπει να σκοτώσουμε όλους τους Αρμένιους - παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους. Πρέπει να τους σκοτώσουμε χωρίς διακρίσεις. Καμία μετάνοια, καμία συμπόνοια. Αν δεν τους σκοτώσουμε, θα σκοτώσουν εμάς και τα παιδιά μας. Όπως το κάνουν για περισσότερα από 120 χρόνια. Είναι αναγκαίο να αποκαταστήσουμε την άμυνα μας, ακόμη και να δημιουργήσουμε μια συμμορία δολοφόνων", έγραψε στα social media o Νουρλάν Ιμπραχίμοβ, επικροτώντας παράλληλα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία! Λίγο μετά απέσυρε το ποστ, ωστόσο πολλοί χρήστες το είχαν ήδη αποθηκεύσει και μοιράστηκαν την εικόνα στο διαδίκτυο.

Η ανατριχιαστική τοποθέτηση του Ιμπραχίμοβ, που αποτελεί παρακίνηση για δολοφονίες και δεν διαφέρει σε τίποτα από την τρομοκρατία, προκάλεσε αντιδράσεις στον κόσμο του ποδοσφαίρου και φυσικά αυτή της Αρμένικης Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με την καταγγελία της τελευταίας, ο Ιμπραχίμοβ δεν είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος ποδοσφαιρικής ομάδας του Αζερμπαϊτζάν που τοποθετείται με αυτόν τον τρόπο.

"Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα έχουμε καταθέσει μια σειρά παραπόνων και καταγγελιών σε UEFA και FIFA σχετικά με τις πολεμικές δημοσιεύσεις, τη στρατιωτική συμπεριφορά και τις αντι-Αρμενικές θέσεις διαφόρων εκπροσώπων του ποδοσφαίρου του Αζερμπαϊτζάν. Τα περισσότερα από αυτά τα παράπονα διερευνώνται επί του παρόντος από την Πειθαρχική Επιτροπή και την Επιτροπή Δεοντολογίας της UEFA.

Η στρατιωτικοποιημένη, πολιτικά κατακριτέα στάση των εκπροσώπων του ποδοσφαίρου του Αζερμπαϊτζάν έχει αποδειχθεί εδώ και περίπου ένα μήνα, αλλά η δημοσίευση, η οποία διαδόθηκε στο Διαδίκτυο σήμερα είναι τρομερή, παραβιάζοντας όλα τα αστικά και ηθικά πρότυπα.

Ο Νουρλάν Ιμπραχίμοβ, διευθυντής δημοσίων σχέσεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης της Qarabag FK, προχώρησε σε δημοσίευση στη σελίδα του στα social media, ζητώντας τον θάνατο όλων των Αρμένιων, ηλικιωμένων και νέων, χωρίς διάκριση. Δικαιολόγησε επίσης το γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων που διαπράχθηκε από την Τουρκία. Ο Ιμπραχίμοβ έχει ήδη διαγράψει την ανάρτησή του, αλλά, εκατοντάδες χρήστες κατάφεραν να το δουν και να το αποθηκεύσουν.

Είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια η δράση του εκπροσώπου του συλλόγου του Αζερμπαϊτζάν. Αυτή δεν είναι μια από τις 'συνηθισμένες' θέσεις αξιωματούχων ποδοσφαίρου του Αζερμπαϊτζάν, μετά τις οποίες η FFA ζήτησε να μην στρατιωτικοποιηθεί ή να πολιτικοποιηθεί το ποδόσφαιρο. Πρόκειται για μια έκκληση για δολοφονική στάση, μια βάναυση προπαγάνδα εθνοτικής βίας, μια de facto νέα γενοκτονία από έναν εκπρόσωπο ενός συλλόγου που παίζει σε ένα τουρνουά υπό την αιγίδα της UEFA.

Η UEFA είναι το κυβερνητικό όργανο που συνεχώς ακολουθεί την πολιτική της μη πολιτικοποίησης του ποδοσφαίρου, εξαιρώντας την ξενοφοβία μεταξύ των μελών της οικογένειας ποδοσφαίρου και την αλληλεγγύη. Η απαράδεκτη δράση του Νουρλάν Ιμπραχίμοβ πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την UEFA. Μια διαφορετική προσέγγιση θα σήμαινε ότι όλα τα συνθήματα που διαδόθηκαν πριν από τους διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου είναι νόμιμα.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αρμενίας έστειλε αντίστοιχη καταγγελία στην UEFA, απαιτώντας να τιμωρήσει σοβαρά τόσο τον προαναφερόμενο υπάλληλο όσο και τον σύλλογο του Αζερμπαϊτζάν, ακόμη με την αποβολή του από τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα. Η ρητορική μίσους, οι εκκλήσεις για βία και η ξενοφοβία πρέπει να εξαλειφθούν από το ποδόσφαιρο, τηρώντας τις αξίες που γίνονται αποδεκτές στην ευρωπαϊκή οικογένεια ποδοσφαίρου".

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία με μια λιτή ανακοίνωση ενημέρωσε για την διεξαγωγή έρευνας του συμβάντος. "Έχει διοριστεί ένας επιθεωρητής από την Επιτροπή Δεοντολογίας και την Πειθαρχική Επιτροπή για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις δηλώσεις που έγιναν στα social από έναν αξιωματούχο της Qarabag FK. Πληροφορίες σχετικά με αυτήν την έρευνα θα είναι διαθέσιμες στην πορεία".

Η Κάραμπαχ, στην προσπάθεια της να αποφύγει πιθανές κυρώσεις από την UEFA, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της από εκείνη του Ιμπραχίμοβ, που με τη σειρά του υποστήριξε πως "οποιαδήποτε γνώμη μου δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η θέση της Κάραμπαχ".

Θυμίζουμε πως σοβαρό θέμα είχε δημιουργηθεί προ μηνών όταν οι Τούρκοι αθλητές στις εθνικές τους ομάδες άρχισαν να χαιρετάνε στρατιωτικά τις επιτυχίες τους, επιδοκιμάζοντας τον βομβαρδισμό της Συρίας από τη χώρα τους -και κατά συνέπεια τον θάνατο αθώων- προκαλώντας ελεεινή εντύπωση. Τη στιγμή που Ολυμπιακός και ΑΕΚ αποδέσμευαν τους Τούρκους αθλητές από τις ομάδες χάντμπολ, η UEFA καθυστερούσε εκνευριστικά την έρευνα, καταλήγοντας εντέλει σε μια ποινή-χάδι προκαλώντας με τη σειρά της το κοινό περί δικαίου αίσθημα...

Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον αν UEFA και FIFA κάνουν ξανά τα στραβά μάτια, θέτοντας άλλες 'προτεραιότητες' εις βάρος της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχουν απωλέσει προ πολλού την έξωθεν καλή τους μαρτυρία και καλούνται να την αποκαταστήσουν εν μέρει ή να προσθέσουν ακόμη μια μαύρη σελίδα στις αποφάσεις τους...

News 24/7

24MEDIA NETWORK