Ο Δημήτρης Σιόβας είναι καλύτερος από τα στόπερ της Ρεάλ

Τη φετινή σεζόν ο Δημήτρης Σιόβας ξεπερνά σε αμυντική απόδοση τους Σέρχιο Ράμος και Ραφαέλ Βαράν; Απίστευτο; Κι όμως, τα metrics επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα μονομαχεί με τον Δημήτρη Σιόβα της Λεγανές για τη φάση των 16 του Copa del Rey 2019-2020 στο 'Καμπ Νόου', Βαρκελώνη | Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020
Ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα μονομαχεί με τον Δημήτρη Σιόβα της Λεγανές για τη φάση των 16 του Copa del Rey 2019-2020 στο 'Καμπ Νόου', Βαρκελώνη | Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 AP PHOTO/JOAN MONFORT

Ένα διάγραμμα που κυκλοφορεί στο twitter τις τελευταίες ημέρες επανέφερε στο προσκήνιο ένα όνομα που έχει λησμονηθεί τελευταία για τους σωστούς λόγους και ανασύρεται μόνο για τους λάθους. Ο Δημήτρης Σιόβας αγωνίζεται στην ουραγό της Primera Division, Ουέσκα, όμως (και) φέτος αποτελεί έναν από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς του πρωταθλήματος, κάτι που αποδεικνύεται ποικιλοτρόπως.

Το επίμαχο γράφημα με στοιχεία από το WyScout έχει να κάνει με τις κερδισμένες μονομαχίες γενικά αλλά και τις κερδισμένες εναέριες μονομαχίες των στόπερ της La Liga. Σε αυτό τοποθετήθηκαν όλοι οι παίκτες που έχουν αγωνιστεί ως κεντρικοί αμυντικοί για τουλάχιστον 820 λεπτά τη φετινή σεζόν, ώστε να υπάρχει επαρκές δείγμα της απόδοσής τους, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά.

Ο ξεχωριστός Ρόναλντ Αραούχο

Οι μονομαχίες των κεντρικών αμυντικών της Primera Division 2020-2021
Οι μονομαχίες των κεντρικών αμυντικών της Primera Division 2020-2021 TWITTER


Την ώρα που όλος ο πλανήτης έχει πέσει πάνω από τα πολυδιαφημισμένα προβλήματα τραυματισμών των στόπερ της Λίβερπουλ, τα οποία φαίνεται πως δικαιολογούν τα πάντα για την αγγλική ομάδα, στην Μπαρτσελόνα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Παρότι εκείνη δεν είχε ετοιμοπόλεμους τους 3 κορυφαίους στόπερ της για μεγαλύτερο διάστημα από ότι οι 'κόκκινοι' τους δικούς τους, στους 'μπλαουγκράνα' δεν πιστώθηκε ποτέ ότι έπρεπε βγάζουν τη σεζόν με αυτές τις συνθήκες.

Αυτή ήταν κι η σωστή αντιμετώπιση (σε αντίθεση με το αιώνιο κανάκευμα της Λίβερπουλ) όμως, διότι η ανάγκη... εφηύρε τη λύση. Την ώρα που Ζεράρ Πικέ, Κλεμάν Λενγκλέ και Σαμουέλ Ουμτιτί ήταν στα πιτς, επιστρατεύτηκαν δύο άγνωστα πρόσωπα, τουλάχιστον στην αρχή της σεζόν. Ο 21χρονος Ουρουγουανός Ρόναλντ Αραούχο ανήκει στον σύλλογο από το καλοκαίρι του 2018 και αποκτήθηκε για 1.700.000 ευρώ συν 3.500.000 ως μπόνους. Εντάχθηκε στην Μπαρτσελόνα Β και από πέρυσι άρχισε να παίρνει ευκαιρίες με την πρώτη ομάδα. Ο συνομήλικος του, Όσκαρ Μινγκέθα, υπήρξε παρτενέρ του στη δεύτερη ομάδα, ωστόσο η φετινή λειψανδρία τον προβίβασε στην πρώτη.

Η διαφορά τους ήταν έκδηλη. Ο ένας ήταν ένας δυναμικός στόπερ που έλειπε από την ομάδα για χρόνια, με σωστές τοποθετήσεις και γρήγορα αντανακλαστικά, ο δεύτερος ήταν ένας άπειρος ποδοσφαιριστής, επιρρεπής στο λάθος και στο να χάνει τον αντίπαλό του. Γι' αυτό, όταν επέστρεψε ο Λενγκλέ και ο Ουμτιτί, εκτοπίστηκε στη θέση του δεξιού μπακ (όπου υπήρχε κι εκεί τραυματισμός του Σέρζι Ρομπέρτο και κατόπιν μακρά απουσία και λόγω κορονοϊού). Ο Αραούχο είναι και με διαφορά ο καλύτερος αμυντικός του πρωταθλήματος στις προσωπικές μονομαχίες (1ος με διαφορά), με σχεδόν 80% γενικά και πάνω από 70% επιτυχία στις εναέριες (2ος στη λίγκα). Ο Μινγκέθα είναι ο χειρότερος κεντρικός αμυντικός της κατηγορίας στις εναέριες μονομαχίες με ποσοστό επιτυχίας περίπου 42% (δεν κερδίζει ούτε τις μισές), ενώ είναι στο 62% στο σύνολο των μονομαχιών, όταν ο μέσος όρος της κατηγορίας είναι λίγο πάνω από 65%.

Οι επιδόσεις του Σιόβα

Από την πλευρά του, ο Σιόβας βρίσκεται κι αυτός μεταξύ των κορυφαίων στόπερ της κατηγορίας, έχοντας σχεδόν 65% επιτυχία στις εναέριες μονομαχίες και 73% γενικά, όπου βρίσκεται στην 4η θέση, έχοντας το ίδιο ποσοστό με τον Ραφαέλ Βαράν της Ρεάλ. Ο Γάλλος στόπερ έχει καλύτερο ποσοστό στις εναέριες μονομαχίες (λίγο πάνω από το 65%), ωστόσο τη φετινή σεζόν βρίσκεται σε κακή κατάσταση και δέχεται δριμεία κριτική. Μάλιστα, ο 27χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής εμφανίζεται μέσω δημοσιευμάτων έτοιμος να ζητήσει να αποχωρήσει από τους 'μερένγκες', λόγω της ατμόσφαιρας που υπάρχει γύρω του.

Για ακόμα μία σεζόν, ο καλύτερος αμυντικός των πρωταθλητών Ισπανίας είναι ο Σέρχιο Ράμος, ο οποίος όμως στη συγκεκριμένη κατηγορία, των προσωπικών μονομαχιών, υστερεί σε σχέση με τον Βαράν, αλλά και τον Σιόβα. Συγκεκριμένα, στις εναέριες μονομαχίες βρίσκεται μόλις στο 58%, που είναι κι ο μέσος όρος της κατηγορίας, παρότι φημίζεται για την κυριαρχία του στον αέρα όταν βρίσκεται στην επίθεση. Συνολικά, το ποσοστό των μονομαχιών που κερδίζει ανέρχεται στο 71% και είναι το 8ο καλύτερο στην κατηγορία.

Ο Ράμος χάνει παντού απ' τον Σιόβα

Η σύγκριση Δημήτρη Σιόβα-Σέρχιο Ράμος στα αμυντικά metrics
Η σύγκριση Δημήτρη Σιόβα-Σέρχιο Ράμος στα αμυντικά metrics WHOSCORED

Μόνο που ο Ισπανός στόπερ δεν χάνει μόνο στις μονομαχίες από τον Σιόβα. Είναι χειρότερος σε όλες τις βασικές κατηγορίες της αμυντικής συνεισφοράς σε σχέση με τον 32χρονο Έλληνα διεθνή. Η σύγκριση των δεδομένων από την ιστοσελίδα WhoScored είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Ο Σιόβας κάνει περισσότερα τάκλιν (1,2 αντί 1,1) και περισσότερα κλεψίματα (2 αντί 1,4) ανά αγώνα. Αντιθέτως, υποπίπτει σε λιγότερα φάουλ (0,8 αντί 1,1), παρότι λόγω φύσης της ομάδας του, παίζει πιο αμυντικά και πιο σκληρά. Οι δύο ποδοσφαιριστές βγάζουν οφσάιντ αντιπάλους τις ίδιες φορές ανά αγώνα (0,4), ενώ ισοπαλία υπάρχει και στα μπλοκαρίσματα τελικών προσπαθειών αντιπάλου (0,4). Όμως υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες στις οποίες ο Σιόβας υπερτερεί. Οι απομακρύνσεις είναι μία ξεκάθαρη νίκη του αμυντικού της Ουέσκα με 4, την ώρα που ο Ράμος έχει μόλις 2,7, ενώ δέχεται λιγότερες ντρίμπλες ανά ματς (0,2 αντί 0,3).

Αν προσθέσουμε τα δεδομένα του WhoScored κι εκείνα των προσωπικών μονομαχιών γίνεται κατανοητό ότι ο Σιόβας είναι καλύτερος από τον Ράμος σε όλα τα συγκεκριμένα metrics που αφορούν την αμυντική προσφορά δύο κεντρικών αμυντικών. Ήτοι, καλύτερος αμυντικός από τον Ράμος (αλλά και τον Βαράν).

Η σύγκριση Δημήτρη Σιόβα-Ραφαέλ Βαράν στα αμυντικά metrics
Η σύγκριση Δημήτρη Σιόβα-Ραφαέλ Βαράν στα αμυντικά metrics WHOSCORED

Η δήλωση μπορεί να είναι βαρύγδουπη, αλλά στηρίζεται σε πολλά δεδομένα και όχι μια τυχαία εμφάνιση σε έναν αγώνα. Και επίσης, δεν λαμβάνει υπ' όψιν άλλους παράγοντες, όπως η εξαιρετική συνεισφορά του Ράμος στη δημιουργία αλλά και στο επιθετικό κομμάτι της Ρεάλ. Εκεί ο αρχηγός των 'μερένγκες' ίσως είναι ο καλύτερος αμυντικός της κατηγορίας και μαζί με στοιχεία που δεν αποτυπώνονται στα metrics, όπως η καθοδήγηση των συμπαικτών του, η προσωπικότητά του και πολλά ακόμα, αδιαμφισβήτητα είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής από τον Σιόβα. Όσα γκολ κι αν βάλει ο Ράμος, όμως, τη φετινή σεζόν δεν είναι καλύτερος αμυντικός.

News 24/7

24MEDIA NETWORK