Ο Δώνης δεν έπρεπε ποτέ να αναλάβει τον Παναθηναϊκό

Τα λάθη του Γιάννη Αλαφούζου και τα λάθη του Γιώργου Δώνη μπαίνουν στη ζυγαριά και βγάζουν έναν νικητή και ηττημένο τον Παναθηναϊκό.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, πριν από την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, πριν από την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Δεύτερο επεισόδιο για επιχείρηση του Γιάννη Αλαφούζου που γίνεται βορά στον κόσμο. Επιχείρηση ο ΣΚΑΪ, επιχείρηση και ο Παναθηναϊκός για τον Έλληνα επιχειρηματία που είδε, μετά τους 'Ράδιο Αρβύλα', να παίρνει δημόσιες διαστάσεις και ο 'πόλεμος' με τον Γιώργο Δώνη. Τι ΣΚΑΪ, τι Παναθηναϊκός; Ένα και το αυτό για τον Αλαφούζο, εφόσον αποφασίσει να πάρει αυτός το παιχνίδι στα χέρια του. Τούτη είναι η 3η φορά που το κάνει στους 'πράσινους'. Μόνο που ο Δώνης δεν είναι Αντώνης Κανάκης και αυτή η διαμάχη δεν έχει την εναλλακτική της web tv. Ένα επεισόδιο, μια κι έξω. Ο Έλληνας προπονητής είπε αυτά που ήθελε να πει και άνοιξε την πόρτα της εξόδου. Θέλει να περάσει αυτήν, που δεν έπρεπε να διαβεί το καλοκαίρι του 2018.

Ο παναθηναϊκός Δώνης

Ο Δώνης δεν έκρυψε ποτέ τα παναθηναϊκά αισθήματά του. Και αυτά ήταν που πολλές φορές συσπείρωσαν τον Παναθηναϊκό και δεν άφησαν ολομόναχο τον σύλλογο στις δύσκολες στιγμές. Ανέλαβε τον πάγκο των 'πρασίνων' με στόχο τη νέα εποχή, ήταν το προσωπικό μαράζι. Έβαλε τον εγωισμό του πάνω από τον σύλλογο, όχι με κακή έννοια. Πίστεψε περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε ότι θα είναι εκείνος που θα επαναφέρει σε πρωταθληματικές ράγες τον σύλλογο. Δεν υπολόγισε τις παραμέτρους. Η σημαντικότερη, μία: Αλαφούζος.

Ο προηγούμενος προπονητής από τον Δώνη ήταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Ένας 'Δώνης' πριν από τον Δώνη. Έφτασε στο σημείο να τα κάνει όλα μόνος. Προπονητής, πρόεδρος, τεχνικός διευθυντής, ψυχολόγος, μάνατζερ. Προσπαθούσε να κρατήσει όρθιο τον Παναθηναϊκό, σε μία εποχή που ο Αλαφούζος αποφάσισε 'παύση εργασιών'. Τα αλλοπρόσαλλα του μεγαλομετόχου. Αλλοπρόσαλλη ήταν κι η απόφασή του να αλλάξει στάση αναφορικά με την ενασχόληση με την επιχείρησή του. Τον Παναθηναϊκό. Γιατί έτσι τη βλέπει. Ή ο Χρήστος ή ο Γιώργος. Όχι παραπάνω λεφτά για το μεταγραφικό μπάτζετ. Αυτός και ο Τσάβι Ρόκα θα αναλάβουν το 'χτίσιμο' της ομάδας. Ο Αλαφούζος 'έπαθε Σαμαρά'. Μόνο που ο Παναθηναϊκός δεν είναι ΟΦΗ.

Στον ΟΦΗ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Γράφτηκαν οι 'κανόνες' σε μία λευκή κόλλα χαρτί και τηρούνται έως σήμερα. Πάνω απ' όλους και όλα η ομάδα και όλοι υπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Ο Γιάννης Σαμαράς είναι ο θεματοφύλακας και οι επιλογές γίνονται βάσει του κοινού σκοπού. Ο Γιώργος Σίμος επιλέχθηκε και του ξεκαθαρίστηκε ποιος είναι ο ρόλος του προπονητή. Από το καλοκαίρι έως τώρα τηρείται μέχρι κεραίας. Αντίθετα, στον Παναθηναϊκό επιλέχθηκε ο Δώνης, έχοντας δίπλα του τον Νίκο Νταμπίζα. Όταν ο Αλαφούζος αντιλήφθηκε ότι ο Νταμπίζας δεν κάνει, άφησε τον Δώνη μόνο του να κάνει κουμάντο. Ή νόμιζε ότι έκανε κουμάντο. Τον Τάσο Χατζηγιοβάννη, για παράδειγμα, τον κράτησε ο Αλαφούζος, όχι ο προπονητής.

Τώρα, ο μεγαλομέτοχος της 'πράσινης' ΠΑΕ βγαίνει μπροστά με εμφατικό τρόπο. Αλλαγή ρόλων. Ο Δώνης γίνεται αυτός που θα 'εκτελεί' τις εντολές. Αφού είδε ότι δεν μπορεί να περάσει το δικό του και να παίζουν συγκεκριμένοι παίκτες που θέλει στην ενδεκάδα, πήρε τη 'μπαγκέτα' από τον προπονητή και γίνεται αυτός. Ο πρώτος λόγος να 'φαγωθεί' ο προπονητής και να έρθει ένας πιο συμβατός στα 'θέλω' του αφεντικού.

Ο πατέρας Δώνης

Λόγος, νούμερο δύο. Ο γιος. Ο Χρήστος Δώνης πάντα είχε τον αστερίσκο ότι "παίζει λόγω του μπαμπά". Και σπαθιά να καταπιεί, ποτέ δεν θα κερδίσει την αναγνώριση των φιλάθλων. Ο Αλαφούζος άγγιξε την 'ευαίσθητη χορδή'. Έβαλε στη μέση τον γιο, για να 'λυγίσει' τον πατέρα. Άλλο, βέβαια, αν ο Χρήστος Δώνης ήδη έχει αποφασίσει να περάσει την πόρτα της εξόδου, θυσιάζοντας την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό για το κοινό καλό. Το καλό, δηλαδή, που 'ορίζει' μερίδα του κόσμου και ο μεγαλομέτοχος. Την αλήθεια δεν θα τη μάθουμε ποτέ, από τη στιγμή που η κάθε πλευρά υποστηρίζει τα δικά της. Είναι, όμως, ο Χρήστος Δώνης ένας λόγος για να ωθήσουν τον προπονητή σε παραίτηση; Είναι.

Ο προπονητής Δώνης

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Βόλο για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο του Βόλου, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Βόλο για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο του Βόλου, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 EUROKINISSI

Ο Γιώργος Βαγιαννίδης, ο Φραν Βέλεθ και ο Ανουάρ Τουχανί. Για τον πρώτο ανέλαβε ο Αλαφούζος να τελειώσει το θέμα, κάνοντας ό,τι με τον Χατζηγιοβάννη. Το ίδιο άκομψα. Για τον δεύτερο, ανέλαβε ο Ρόκα να προχωρήσει σε συμφωνία, χωρίς να αποτελεί την πρώτη επιλογή του Δώνη. Για τον τρίτο ήταν το θέμα συζήτησης του Αλαφούζου με τον προπονητή. Γιατί δεν παίζει ο Ανουάρ, κάτι σαν το "γιατί δεν βγαίνει στο τηλέφωνο ο Δούρος". Ήταν η αγωνιστική 'κάψα' του αφεντικού της 'πράσινης' ΠΑΕ, σε μία περίοδο όπου έβαλε το ποδόσφαιρο στην καθημερινή προτεραιότητά του, σε σημείο τέτοιο που ήθελε να εντρυφήσει σε πιο τεχνικές γνώσεις επί του ποδοσφαίρου; Αυτό δείχνει μία διάθεση να διορθώσει το 'λάθος' του. Ποιο ήταν αυτό; Το οικονομικό κομμάτι στη συμφωνία με τον Έλληνα προπονητή. Ίσως να διαπίστωσε ότι του κοστίζει ακριβά και είναι προτιμότερο να αποκτηθεί κάποιος φτηνότερος, που δεν θα έχει απαιτήσεις. Εξάλλου, μιλάμε για τον Αλαφούζο που είχε χαρακτηρίσει ως ιδανική λύση τον Φάμπρι.

Τα λάθη του Δώνη

Το ένα είναι ότι έκανε τον Παναθηναϊκό reality show. Πριν από το Big Brother, που θα μεταδοθεί από το κανάλι του Αλαφούζου. Προτίμησε την 'ανοιχτή επικοινωνία' προς τον κόσμο, κάτι σαν το δωμάτιο του 'Μεγάλου Αδερφού', είπε όσα τον ενοχλούν και άνοιξε η ατέρμονη συζήτηση για το ποιος φταίει και σε τι βαθμό. Η μία λύση ήταν να μιλήσει πρώτα στους ποδοσφαιριστές, πριν επιχειρήσει τις δημόσιες αποκαλύψεις. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν ορατό το ενδεχόμενο τα όσα έλεγε, να δουν το φως της δημοσιότητας, πριν μιλήσει ο ίδιος ανοιχτά. Η δεύτερη λύση ήταν να πάει κατευθείαν στον Αλαφούζο. Δίχως 'τρίτους' και δίχως 'χαλασμένο τηλέφωνο'. "Στρέιτ θρου", που έλεγε και ο Γιώργος Ζαμπέτας. Πήγε στην πιο ριζοσπαστική λύση, κατευθείαν στον 'πόλεμο'. Πήρε τα λεπτά δημοσιότητας και ουσιαστικά προκάλεσε τον 'αντίπαλο' να πράξει το ίδιο. Να μην κρύβεται πίσω από τους 'αγγελιοφόρους', να βγει ανοιχτά και να έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή κερδίζει τη 'μάχη'. Ακόμα κι αν το ποσοστό ευθύνης του Αλαφούζου είναι μικρότερο από αυτό που του καταλογίζεται, ο Δώνης προηγείται στο σκορ με γκολ από τα αποδυτήρια. Θα μπορούσε να πάρει τη νίκη, αν έπειτα από το ξέσπασμα, αποχωρούσε, 'σφύριζε' το τέλος. Δεν το έκανε και ούτε θα το κάνει. Το τρίτο λάθος, το βασικότερο. Το πάει στο προσωπικό, στην 'εξόντωση' του αντιπάλου, στου Αλαφούζου στην προκειμένη περίπτωση. Θέλει να αποχωρήσει θριαμβευτής. Ο εγωισμός του νικητή. Εδώ τα έβαλε με κοτζάμ Ιβάν Σαββίδη, με τον Αλαφούζο θα διστάσει; Παρ' όλα αυτά, το μέγα λάθος ήταν ένα και αν δεν το διέπραττε, δεν θα ακολουθούσαν τα άλλα. Πίσω στον χρόνο, καλοκαίρι του 2018. Ανέλαβε την ομάδα που αγαπά σε λάθος timing. Και ουδέποτε υπηρέτησε τον ρόλο που αγαπά, αυτόν του προπονητή. Προπονητής, ψυχολόγος, επικοινωνιολόγος. Γνήσιος Παναθηναϊκός, αλλά στον Παναθηναϊκό του Αλαφούζου αυτό δεν φτάνει.

Η ανακοίνωση 'φουντώνει' την κόντρα

Συνέχεια του σίριαλ. Η βραδινή ανακοίνωση της Παρασκευής από την ΠΑΕ. Στόχος να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά επί της ουσίας απαντά στοχευμένα στον Δώνη. "Οι όποιες διαφορές πρέπει να επιλύονται εσωτερικά με συζήτηση και όχι με δημόσιες τοποθετήσεις" και "τον στηρίζει, ακόμα και όταν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της διοίκησης". Είναι τα δύο σημεία που δίνουν συνέχεια στον 'πόλεμο'.

Άγνωσται αι βουλαί του κυρίου... Αλαφούζου. Μία ανακοίνωση μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα. Ειδικά αυτή. Προσωρινή 'κατάπαυση πυρός', πριν από κάποιο άλλο ξέσπασμα. Το ότι η διοίκηση στηρίζει τον προπονητή, δεν σημαίνει ότι αναιρούνται τα παραπάνω. Ο Δώνης θα είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης στον Παναθηναϊκό της νέας περιόδου; Άραγε, θα υπάρχει Παναθηναϊκός του Δώνη τη νέα περίοδο; Και το σίριαλ συνεχίζεται. Σαν αυτά στο κανάλι του μεγαλομετόχου.

Θα νικήσει ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK