Ο Δώνης έμεινε χωρίς 9 παίκτες και το παράπονο ενός πέναλτι

Με 17 παίκτες στην αποστολή, οι δύο εκ των οποίων τερματοφύλακες, παρατάχθηκε η Μακάμπι του Γιώργου Δώνη στο πρώτο από τα ματς με τη Ζάλτσμπουργκ για τα πλέι οφ του Champions League. Συνολικά έπαιξαν οι 14 και η πρόκριση απομακρύνθηκε από ένα πέναλτι που αμφισβητήθηκε.

Η Μακάμπι με όσες λύσεις είχε απέναντι στη Ζάλτσμπουργκ, αλλά δεν προστάτευσε το υπέρ της 1-0 και έχασε
Η Μακάμπι με όσες λύσεις είχε απέναντι στη Ζάλτσμπουργκ, αλλά δεν προστάτευσε το υπέρ της 1-0 και έχασε TWITTER.COM/REDBULLSALZBURG

Η πρόσληψη του Γιώργου Δώνη στη Μακάμπι Τελ Αβίβ επισημοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου. Αφού πρώτα διευθετήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του με τους Ισραηλινούς για συμβόλαιο ενός έτους και προοπτική επέκτασης για άλλον ένα χρόνο. Σ' εκείνο το χρονικό σημείο διέθετε όλη κι όλη μία εβδομάδα για να προετοιμάσει μια ομάδα που -σταδιακά- θα διεκδικήσει την είσοδό της στους ομίλους του Champions League, επιβιώνοντας σε μια διαδικασία από τρεις νοκ άουτ προκριματικούς γύρους.

Πήρε χαρτί και μολύβι, σήκωσε μανίκια κι άρχισε τους υπολογισμούς. Χάρη στο 2-0 επί της Ρίγα στις 19/8 έλυσε την πρώτη εξίσωση. Προτού έρθει το 3-0 επί της Σούντουβα στη Λιθουανία, μια εβδομάδα αργότερα, για να χαρίσει την απαιτούμενη φόρα. Η Ντιναμό Μπρεστ αποδείχθηκε πιο δύσβατο πρόβλημα, αλλά το -έστω και οριακό- 1-0, στις 16 Σεπτεμβρίου, έγινε ο νέος κρίκος στην αλυσίδα των νικών με ανέπαφη εστία απέναντι σε ομάδες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ενδιάμεσα δε είχε κατακτηθεί το Toto Cup, μια διοργάνωση - θεσμός στο Ισραήλ.

Το διπλό σταύρωμα, που ακολουθούσε, με τη Ζάλτσμπουργκ ήταν πρόκληση. Ο μίνιμουμ στόχος (συμμετοχή στους ομίλους του Europa League) είχε επιτευχθεί ήδη και απέναντι στους πρωταθλητές Αυστρίας η Μακάμπι διεκδικούσε τις πιθανότητες που της αναλογούσαν. Ο Έλληνας κόουτς δεν υπολόγιζε πως η προσπάθεια θα 'τορπιλιστεί' από έναν απρόσκλητο επισκέπτη στ' αποδυτήρια. Στις 17 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά την τρίτη πρόκριση, κατεγράφη το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο βασικός χαφ Νταν Γκλέιζερ των 270 λεπτών στα προηγούμενα τρία ματς ελέγχθηκε θετικός στον κορονοϊό, που ούτως ή άλλως λιάνιζε το Ισραήλ για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες.

Των υπολοίπων τα αποτελέσματα των τεστ ειπώθηκε πως ήταν αρνητικά. Τουλάχιστον ως τις 20 του Σεπτέμβρη που η Μακάμπι ανακοίνωσε άλλα 13 κρούσματα συνολικά. Τα 6 ανήκαν σε ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν οι βασικοί μέσοι Ντορ Πέρετζ, Αβί Ρικάρ και ο επιθετικός των τριών γκολ Νικ Μπλάκμαν από τα Μπαρμπέιντος. Ήταν μια πανηγυρική αγκαλιά αυτή που -λέγεται ότι- ευθύνεται για την εξάπλωση. Στη νίκη επί της Ντινάμο Μπρεστ.

Σ' αυτήν, βέβαια, μετείχαν και ποδοσφαιριστές που δεν μολύνθηκαν. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι της Ζάλτσμπουργκ άρχισαν ν' ανησυχούν. Ευχήθηκαν μεν ταχεία ανάρρωση στους ασθενείς, αλλά δεν σκόπευαν να ταξιδέψουν στο Ισραήλ, εφόσον τους παρείχαν μια τέτοια δυνατότητα. Η UEFA, βέβαια, δεν προέβλεπε μετάθεση, πόσο μάλλον αναβολή. Το πρωτόκολλο που είχε συνταχθεί προέβλεπε την τροποποίηση του προγράμματος μόνο στην περίπτωση που μια ομάδα εμφάνιζε λιγότερους από 13 ποδοσφαιριστές διαθέσιμους.

Ο Γιώργος Δώνης δεν είχε εναλλακτική: όφειλε να προετοιμάσει το πλάνο του για τον αγώνα της 22ας Σεπτεμβρίου στο Μπλούμφιλντ. Μόνο που το πρωί της ίδιας ημέρας ενημερώθηκε πως ο Παναμέζος φορ Εντουάρντο Γκερέρο θα πρέπει να τεθεί εκτός για τον ίδιο λόγο. Στο 5-4-1 που είχε στο μυαλό του και δούλευε ελλιπώς τον προετοίμαζε να είναι ο μοναδικός επιθετικός, αυτός που χάρη στην ταχύτητά του θα απειλούσε. Μαζί έχασε άλλο έναν παίκτη του, νεαρό, με συνέπεια οι απώλειες να γίνουν εννέα. Επιστράτευσε ποδοσφαιριστές που δεν υπολόγιζε. Το αμυντικό Μπαλταξά, που τα προηγούμενα χρόνια έφευγε δανεικός από 'δω κι από 'κει, όπως επίσης τον Ρουσλάν Μπαρσκί και τον 20χρονο Εντέν Καρζέφ της β' λίστας.

Πλέον η Ζάλτσμπουργκ δινόταν φαβορί της τάξεως του 80%. Είχε αυτόν τον ρόλο από την κλήρωση και ενισχύθηκε από τις υγειονομικές συγκυρίες στο αντίπαλο στρατόπεδο. Η Μακάμπι παρατάχθηκε όπως-όπως στο χορτάρι. Για να παλέψει όμως. Και πάλεψε. "Δεν ήταν έκπληξη η εμφάνιση της ομάδας. Παλέψαμε", ανέφερε ο Γιώργος Δώνης, δηλώνοντας "περήφανος για τους παίκτες μου και τη δουλειά που έκαναν". Η Μακάμπι είχε προηγηθεί 1-0 μ' εκπληκτικό γκολ του Μπιτόν στο 10' και στο πρώτο μισό δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από τους 'ταύρους'. Ελάχιστα μονάχα.

Το φιναλε την βρήκε ηττημένη με 2-1, αλλά τα κεφάλια ήταν ψηλά. Φωτογραφία που έγινε background στη σελίδα του twitter.

Η αρχή του κακού έγινε μ' ένα πέναλτι, που κατά τον Γιώργο Δώνη δεν ήταν, τουλάχιστον όχι για τη νοοτροπία της Αγγλίας "όπου έχω παίξει ποδόσφαιρο", και μετέτρεψε σε γκολ ισοφάρισης ο Σομποζλάι στο 50'. Αμφέβαλε για την επαφή και αμφισβήτησε την ευκολία της πτώσης που ακολούθησε. Το τελείωμα του Οκουγκάουα στο 58' έφερε την ανατροπή της Ζάλτσμπουργκ πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο του δεύτερου μισού. Οι γηπεδούχοι δεν άντεξαν την πίεση των Αυστριακών (24 τελικές). Σε αντίθεση δε με τον Κοϊτά, οι τρεις κινήσεις του Δώνη, από τους μόλις 6 παίκτες που είχε στον πάγκο, δεν όρισαν την εξέλιξη των πραγμάτων.

Επειδή προφανώς "προτεραιότητα είναι η υγεία", όπως ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου, αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τον Έλληνα προπονητή είναι άπαντες ν' αφήσουν πίσω την περιπέτειά τους. Αν κάποιοι είναι 'καθαροί' και προλάβουν το ταξίδι στην Αυστρία, την ερχόμενη εβδομάδα, ίσως η 'ομάδα του λαού' κυνηγήσει το αποτέλεσμα που ψάχνει για την υπέρβαση. Έκανε ήδη μία παίζοντας δίχως 9 ποδοσφαιριστές στο πιο απαιτητικό από τα παιχνίδια που είχε να δώσει σε αυτές τις 40 ημέρες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK