Πώς ο Δώνης κινδυνεύει να γίνει Αναστασίου

Η ιστορία στον Παναθηναϊκό επαναλαμβάνεται όπως το 2014. Ο Νίκος Νταμπίζας 'πλήρωσε' το μάρμαρο και ο Γιώργος Δώνης κινδυνεύει να πάθει... Αναστασίου.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ο Γιώργος Δώνης σκεπτικός στην διάρκεια της αναμέτρησης Παναθηναϊκός - ΟΦΗ (1-3) στο ΟΑΚΑ, για την 2η αγωνιστική της Super League 2019-2020 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Σε μία πρόσφατη συζήτηση με τον Γιάννη Σαμαρά, σε έναν καφέ των δημοσιογράφων στο Ηράκλειο με ανθρώπους του ΟΦΗ, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος, ήρθε η κουβέντα και στον Παναθηναϊκό. Ο πατήρ Σαμαράς, που τώρα γνωρίζει την αποθέωση λόγω ΟΦΗ, πήγε να κάνει το ίδιο ακριβώς που κάνει τώρα στον Παναθηναϊκό. Και μέχρι ενός σημείου το έκανε μία χαρά, αλλά από κάποια στιγμή και μετά η μπάλα χάθηκε, η δουλειά διεκόπη απότομα, ο Παναθηναϊκός 'πνίγηκε' στην εσωστρέφειά του και ο Γιάννης Σαμαράς χάθηκε από την 'πράσινη' επικαιρότητα.

Δεν το είπε ξεκάθαρα σε εκείνον τον καφέ, δεν έβγαλε πικρία, αλλά χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον Παναθηναϊκό και το πώς τινάχτηκε στον αέρα το όλο πλάνο. Προ εξαετίας, ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου ξεκινά κάτι διαφορετικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Λεφτά δεν υπήρχαν για ξόδεμα, η εποχή της πολυμετοχικότητας και των χρεών ήταν ακόμα νωπή, πολλοί θεωρούσαν στην αρχή εκείνης της σεζόν ότι οι 'πράσινοι' είναι φαβορί για υποβιβασμό. Ο Αλαφούζος δίνει τα 'κλειδιά' του πάγκου στον Γιάννη Αναστασίου και τα 'κλειδιά' του ποδοσφαιρικού τμήματος στον Νταμπίζα.

Ο Γιάννης Αλαφούζος πριν την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο στην Λεωφόρο για τα play-offs της Super League, στις 29 Μαΐου του 2016. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ACTION IMAGES PRESS AGENCY
Ο Γιάννης Αλαφούζος πριν την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο στην Λεωφόρο για τα play-offs της Super League, στις 29 Μαΐου του 2016. ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς ήταν άκρως ποδοσφαιρικό. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν κινδύνευσε, αλλά με το μοντέλο που ακολούθησε κατέκτησε το κύπελλο και έγραψε μία από τις μεγαλύτερες νίκες του επί του Ολυμπιακού στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ήταν τέτοια η επιτυχία και τα θετικά στοιχεία αυτής, που την επόμενη σεζόν, φθινόπωρο του 2014, το έργο... διεκόπη απότομα. Ο Αλαφούζος έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Νταμπίζα και ουσιαστικά ο Γιάννης Αναστασίου έγινε το απόλυτο αφεντικό. Η ιστορία επαναλαμβάνεται 5.5 χρόνια μετά.

Ο Νταμπίζας ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με την ίδια κατάληξη. Πριν τον Νταμπίζα ήταν ο Ελευθεράκης, μετά ο Φύσσας, ο Βόκολος, ο Σαμαράς, ο Λυμπερόπουλος, πάλι ο Νταμπίζας. Η ίδια συνταγή ακολουθήθηκε, με τεχνικό διευθυντή και προπονητή. Τις περισσότερες φορές έφευγε πρώτα ο τεχνικός διευθυντής και μετά ο προπονητής. Την τρέχουσα σεζόν ο Δώνης έφτασε πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου.

Τη μία με την πρόταση από την Αγγλία που τον 'ζάλισε', αλλά τελικά τον κράτησε στον Παναθηναϊκό και την άλλη όταν έλαβε στήριξη από τον Γιάννη Αλαφούζο μετά τα αρνητικά αποτελέσματα στην αρχή του πρωταθλήματος και την κακή αγωνιστική εικόνα. Αυτή τη στήριξη ο Νταμπίζας δεν την έλαβε ποτέ.

Ο πρώην, πλέον, τεχνικός διευθυντής ήταν αυτός που έκανε πράξη τα 'θέλω' του αφεντικού. Σφιχτή οικονομική πολιτική στις μεταγραφές του καλοκαιριού, 'σφιχτή' οικονομική πολιτική και στις συζητήσεις με τους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση Χατζηγιοβάνη. Οι σχέσεις του με τον Δώνη δεν ήταν καλές. Τίποτα δεν θύμιζε το περσινό μοντέλο όπου ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με 'new entry' ρόστερ απολαμβάνοντας τα εγκωμιαστικά σχόλια του ποδοσφαιρικού κοινού.

Εφέτος το πήγαν λίγο παραπέρα, ήθελαν το κάτι παραπάνω στο μεταγραφικό κομμάτι, αλλά αυτά που ήθελε ο Δώνης ουσιαστικά δεν τα πήρε ποτέ. Ο Νίκος Νταμπίζας δεν έκανε του κεφαλιού του ούτε είχε καμία διάθεση να μπει σε κόντρα με τον Έλληνα προπονητή. Το 'πορτοφόλι' του Αλαφούζου 'διαχειριζόταν' και ακολουθούσε τις εντολές. Έβαζε το χέρι μέχρι εκεί που έφτανε η τσέπη. Ο άνθρωπος λοιπόν που ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο να 'εκπροσωπεί' το αφεντικό, έφαγε 'μαχαιριά' από το ίδιο το αφεντικό. Ο Γιάννης Αλαφούζος απέδειξε για ακόμα μία φορά πώς για εκείνον ένας πρέπει να είναι επικεφαλής στον τομέα του.

Στην προκειμένη περίπτωση αποφάσισε ότι ο Γιώργος Δώνης πρέπει να πάρει υπερεξουσίες και να γίνει ο απόλυτος άρχων του Παναθηναϊκού. Το έκανε στο παρελθόν και με τον Γιάννη Αναστασίου το έκανε και με τον Αντρέα Στραματσόνι. Αμφότεροι βρίσκονται μακριά από τον Παναθηναϊκό χωρίς να μακροημερεύσουν όταν έμειναν μόνοι. Το πρόβλημα στον Παναθηναϊκό εξακολουθεί να είναι στον άνθρωπο που παίρνει τις τελικές αποφάσεις.

Ναι, το γενικότερο πρόβλημα στον Παναθηναϊκό είναι ο Γιάννης Αλαφούζος μόνο που πλέον δεν κατηγορείται μόνο για την οικονομική κατάσταση του συλλόγου και το πώς έχει αλλοιωθεί το dna του, αλλά αποδεικνύει ξανά ότι οι ποδοσφαιρικές του γνώσεις είναι σχεδόν μηδαμινές. Δύο φορές ο Παναθηναϊκός πήγε να κάνει αυτό που ξεκίνησε από πέρυσι ο ΟΦΗ και αποθεώνεται τώρα.

Δύο φορές ο Παναθηναϊκός πήγε να χαράξει τον δικό του ποδοσφαιρικό δρόμο και να λειτουργήσει αμιγώς ποδοσφαιρικά. Και τις δύο φορές το εγχείρημα σταμάτησε νωρίς-νωρίς. Τώρα, ο Γιώργος Δώνης έμεινε μόνος και παίρνει στις πλάτες του όλο το βάρος και τα λάθη του Νταμπίζα.

Έμεινε μόνος να δώσει μία μάχη γνωρίζοντας καλά πώς απέναντι έχει ένα αφεντικό που λειτουργεί με το μυαλό μακριά από το ποδόσφαιρο. Έμεινε μόνος γνωρίζοντας ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος Γιάννης Αναστασίου. Με αυτόν που θα βρεθεί απέναντι στο αποψινό ματς στο Περιστέρι.

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, Κώστας Μπράτσος και Λευτέρης Ελευθερίου διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αγωνίζεται η Εθνική Ελλάδας, ενώ βγάζουν νικητή στο ντέρμπι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ (με Έλληνα βοηθό διαιτητή!), χωρίς να... απολύουν τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK