Ο δρόμος της Εθνικής μας προς το Μουντιάλ είχε... λακούβες

Περίπου 1,5 χρόνο μετά τον θρίαμβο του Euro, η Εθνική μας ομάδα μένει εκτός Μουντιάλ, όχι λόγω της ήττας το Σάββατο στη Δανία αλλά γιατί δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την έδρα της. Mία περιεκτική ανάλυση των σημείων εκείνων που μας άφησαν εκτός Γερμανίας. Επεισόδιο παικτών με δημοσιογράφο. Ανοιχτές για το κοινό οι προπονήσεις

Ο δρόμος της Εθνικής μας προς το Μουντιάλ είχε... λακούβες

Λίγο καιρό μετά τις χαρές και τα πανηγύρια για την κατάκτηση του Euro2004, η Εθνική ομάδα κλήθηκε να συνεχίσει την ανοδική της πορεία και να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρόκρισή της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας. Κόντρα σε Ουκρανία, Τουρκία, Δανία, Καζακστάν, Αλβανίακαι Γεωργία το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έπρεπε να "αποδείξει" σε φίλους και -κυρίως- σε εχθρούς αν άξιζε την επιτυχία στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Περίπου 1,5 χρόνο αργότερα, με 18 βαθμούς στο "σακούλι", η Εθνική μας ομάδα -η πρωταθλήτρια Ευρώπης για να μην ξεχνιόμαστε- μένει εκτός της τελικής φάσης του Μουντιάλ, όχι λόγω της ήττας το Σάββατο στη Δανία (όπως σωστά τόνισε ο Οτο Ρεχάγκελ) αλλά γιατί δεν κατάφερε να αξιοποιήσει όπως θα περιμέναμε την έδρα της. Ιδου, λοιπόν, τα σημεία εκείνα που μας στέρησαν τη συμμετοχή στη "γιορτή" του ποδοσφαίρου το επόμενο καλοκαίρι.

Τα κομβικά σημεία...

Αλβανία-Ελλάδα 2-1

Το Σεπτέμβριο του 2004, δύο μήνες μετά την υπέρτατη χαρά της κατάκτησης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η Εθνική μας έκανε πρεμιέρα στα ΠΠΚ της Γερμανίας στην Αλβανία με αντίπαλο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Η ήττα ήρθε με... μαθηματικό τρόπο -βάσει της τραγικής εικόνας που παρουσίασε η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ- ωστόσο είχαμε ακόμη δρόμο μέχρι το τέλος και φυσικά είχαμε τα περιθώρια να "ρεφάρουμε" για τη συγκεκριμένη ήττα.

Ελλάδα-Τουρκία 0-0

Στη δεύτερη αγωνιστική του β'ομίλου, η Εθνική μας ομάδα υποδέχθηκε την Τουρκία στο νεόκτιστο γήπεδο Καραϊσκάκη. Η επιτακτική ανάγκη για νίκη ήταν δεδομένη. Ωστοσο, οι πρωταθλητές Ευρώπης έδειξαν για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι πως ακόμα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό αγωνιστικό επίπεδο με αποτέλεσμα το 0-0 να θεωρείται απολύτως δίκαιο.

Ελλάδα-Ουκρανία 0-1

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ουσιαστικά αποτελεί την "ταφόπλακα" στα όνειρά μας. Οι πρωτοπόροι του ομίλου ήρθαν στην Αθήνα για ένα θετικό αποτέλεσμα που θα τους εξασφάλιζε την απευθείας πρόκριση, ενώ η Εθνική μας αναζητούσε επειγόντως τους τρεις βαθμούς της νίκης για να διατηρηθεί στη δεύτερη θέση και να παραμείνει στο "κυνήγι" της πρώτης. Το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν ήρθε. Αντίθετα, λίγα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα οι φιλοξενούμενοι σημείωσαν το γκολ της νίκης και έκαναν εξαιρετικά δύσκολο το έργο μας.

Δανία-Ελλάδα 1-0

Ηταν ο "τελικός" της μετά-Euro εποχής. Με νίκη εξασφαλίζαμε τη δεύτερη θέση του ομίλου -αν θεωρήσουμε δεδομένη τη νίκη κόντρα στη Γεωργία την Τετάρτη- και θα διεκδικούσαμε την πρόκριση στα προκριματικά του Μουντιάλ μέσω της ψυχοφθόρας διαδικασίας των μπαράζ. Για ακόμη ένα κρίσιμο παιχνίδι οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν παρουσίασαν εκείνο το πρόσωπο που είχαμε συνηθίσει στην ξέφρενη πορεία του περασμένου καλοκαιριού. Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι απειλήθηκαν ιδιαίτερα από τους Σκανδιναβούς. Σημασία, όμως, έχει το αποτέλεσμα και η ιστορία "έγραψε" Δανία-Ελλάδα 1-0. Ενα αποτέλεσμα που μας αφήνει εκτός Μουντιάλ και με την πικρή γεύση του αποκλεισμού. Γιατί, δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ελλήνων θα ξεχάσει τα όσα ζήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι και θα κρατήσει στο μυαλό του την απογοήτευση του Σαββάτου. Μακάρι να βγούμε ψεύτες. Ενας τρόπος υπάρχει για να γίνει αυτό. Η "αυλαία" αυτής της ομάδας πέφτει την Τετάρτη στο γήπεδο Καραϊσκάκη κόντρα στη Γεωργία. Αν, λοιπόν, μαςάντεξε το σχοινί... θα φανεί στο χειροκρότημα.

Το ότι η Εθνική ομάδα έχει χάσει ουσιαστικά το παιχνίδι της πρόκρισης δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν πρέπει να δώσει το παρόν την Τετάρτη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ο Οτο Ρεχάγκελ και οι παίκτες του μας χάρισαν απίστευτες στιγμές το περσινό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της μαγικής πορείας τους στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Αξίζουν λοιπόν το χειροκρότημα για όλα όσα μας πρόσφεραν. Κυρίως τα παιδιά που θα παίξουν για τελευταία φορά με τη φανέλα της Εθνικής. Η πίκρα για τον αποκλεισμό δεν μπορεί να σκιάσει την εκτίμησή μας για τους πρωταθλητές Ευρώπης.
Το κλίμα...

Επεισόδιο με δημοσιογράφο

Επεισόδιο με γνωστό δημοσιογράφο αθλητικής εφημερίδας είχε μετά το τέλος του σαββατιάτικου αγώνα με τη Δανία, ο Αγγελος Μπασινάς. Ο διεθνής μέσος αρνήθηκε -όταν του ζητήθηκε- να κάνει δηλώσεις στον συγκεκριμένο άνθρωπο επειδή -όπως φώναζε- του ασκεί αρνητική κριτική μέσω της εφημερίδας που εργάζεται. Ο δημοσιογράφος έδωσε συνέχεια στην παρεξήγηση όταν -μέσω του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού που επίσης εργάζεται- δημοσιοποίησε το μικροεπεισόδιο, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα του ποδοσφαιριστή.

Οι διεθνείς έμαθαν τα όσα προηγήθηκαν ανάμεσα στους δύο άνδρες αλλά και για την στάση του δημοσιογράφου, με αποτέλεσμα ο Τραϊανός Δέλλας να αντιδράσει και να ζητήσειτον λόγο σε έντονο ύφος από τον δημοσιογράφο.Η μεταξύ τους παρεξήγηση δεν πήρε διαστάσεις μετά την έγκαιρη παρέμβαση του Αντώνη Νικοπολίδη και του Τάκη Φύσσα.

*** Οι διεθνείς επέστρεψαν από τη Δανία τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο Οτο Ρεχάγκελ τους έδωσε ρεπό και από την Δευτέρα θα συγκεντρωθούν πάλι για την προετοιμασία ενόψει του αγώνα με τη Γεωργία στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Προαισθανόταν τον κίνδυνο ο Ρεχάγκελ

Στα "οικογενειακά" διπλά των προπονήσεων, ο Οτο Ρεχάγκελ δεν συνηθίζει να κάνει παρατηρήσεις και να διακόπτει, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων. Στις τελευταίες προπονήσεις, όμως, ο Γερμανός τεχνικός έκανε δύο φορέςπαρατήρηση στους διεθνείς για την αδράνεια της άμυνας σε φάσεις όπως αυτή από την οποία προήλθε το Σάββατο το γκολ των Δανών. Ο ομοσπονδιακός προπονητής έβλεπε το κενό που υπήρχε στην άμυνα και ζητούσε από τους παίκτες -ειδικά από τους αμυντικούς- να διεκδικούν τις κεφαλιές και να μην αφήνουν ακάλυπτους τους αντιπάλους. Δυστυχώς, από μία τέτοια φάση χάσαμε τις ελπίδες πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου...

Ανοικτές οι προπονήσεις της Εθνικής

Ανοικτές για το κοινό και τα ΜΜΕ θα είναι οι προπονήσεις της Εθνικής τη Δευτέρα 10/10 (Καραϊσκάκη, 19:00) και την Τρίτη 11/10 (Αγιος Κοσμάς, 18:00). Ο κ. Οτο Ρεχάγκελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ την Τρίτη 11/10 και ώρα 13:00 στα γραφεία της ΕΠΟ στο Ελληνικό.

Τα εισιτήρια του αγώνα Ελλάδα-Γεωργία

Συνεχίζεται η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα των Εθνικών Ομάδων Ανδρών Ελλάδα-Γεωργία, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 12/10/2005 στο γήπεδο Καραϊσκάκη στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2006. Τα εισιτήρια πωλούνται προς 30, 25 και 20 ευρώ από εκδοτήρια στον πεζόδρομο της οδού Κοραή (Αθήνα) και στο γήπεδο Καραϊσκάκη (ώρες λειτουργίας από τις 11:00 έως τις 20:00).


Ρεπορτάζ: Αγγελος Τόμπρος

News 24/7

24MEDIA NETWORK