Ο Ελ Αραμπί είναι ο ορισμός του clinical για τον Ολυμπιακό

Ο Γιουσέφ ελ Αραμπί έχει ένα γκολ ανά δύο τελικές προσπάθειες σε 5 ματς της φετινής Super League 1. Κυρίως σκοράρει όταν χρησιμοποιείται ως βασικός.

Σε σύνολο 16 βαθμών φέτος, στον Ελ Αραμπί γίνεται να αποδοθούν οι 6.
Σε σύνολο 16 βαθμών φέτος, στον Ελ Αραμπί γίνεται να αποδοθούν οι 6. EUROKINISSI

Ως 'clinical', στη λατινική ποδοσφαιρική διάλεκτο, ορίζεται ο ποδοσφαιριστής -φορ ως επί το πλείστον-, ο οποίος είναι ακριβής στην τελική προσπάθεια. Αυτός που ξέρεις ότι το να έρθει σε επαφή με την μπάλα είναι από μόνο του επίφοβο για τον αντίπαλο. Στον Γιουσέφ ελ Αραμπί, τον οποίον ο Ολυμπιακός απέκτησε από τη Γρανάδα στις αρχές του Ιούλη, σίγουρα μπορεί να αποδοθεί αυτός ο χαρακτηρισμός. Ο Μαροκινός είναι επιδραστικός σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των 'ερυθρόλευκων' τη φετινή περίοδο στη Super League 1, που τους διατηρούν στην 1η θέση της βαθμολογίας. Tελευταίο παράδειγμα ήταν αυτό του 2-1 με το οποίο έφυγαν οι Πειραιώτες από το 'Κλεάνθης Βικελίδης', για την 6η αγωνιστική.

Στο σύνολο των 16 βαθμών που 'χει συγκεντρώσει φέτος ο Ολυμπιακός στην ελληνική λίγκα, στον Ελ Αραμπί μπορούν να αποδοθούν οι 4: στο ματς της πρεμιέρας, με τον Αστέρα Τρίπολης, άρχισε ως βασικός και πέτυχε το πρώτο γκολ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' για το πρωτάθλημα στο 6', το οποίο ήταν και νικητήριο. Την Κυριακή σκόραρε με κεφαλιά στο 38' για να ολοκληρώσει την ανατροπή του Ολυμπιακού απέναντι στον Άρη και να τερματίσει επιπλέον αναταράξεις που αναμενόταν να συμβούν με νέα απώλεια βαθμών.

Ωστόσο, ο Μαροκινός σκοράρει όποτε ξεκινά βασικός. Για την ακρίβεια... σχεδόν σκοράρει.

  • στη Λάρισα, τη 2η αγωνιστική, ήταν εκείνος που πήρε το πέναλτι το οποίο έβαλε ο Ματιέ Βαλμπουενά, για να νικήσουν οι 'ερυθρόλευκοι' 1-0 την ΑΕΛ
  • στο 2-0 με τη Λαμία έβαλε το 2ο γκολ του Ολυμπιακού στο 70', σφραγίζοντας τη νίκη
  • στο ευχάριστο, στο 2ο ημίχρονο του 5-0 επί του Βόλου, για την 3η αγωνιστική, σκόραρε σχεδόν στο ίδιο χρονικό σημείο, στο 71', για να κάνει το 2-0 και να απελευθερώσει τους συμπαίκτες του, ώστε να φτάσει η ομάδα του σε άνετη επικράτηση
  • στο μόνο ματς που δεν ξεκίνησε στην ενδεκάδα, με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την 4η αγωνιστική, έχει σημειωθεί η μόνη απώλεια βαθμών τη φετινή σεζόν. Μάλιστα, ο Μαροκινός μπήκε αλλαγή στο 93', μια ένδειξη ότι ο προπονητής Πέδρο Μαρτίνς ήταν ευχαριστημένος από το 1-1

Αυτήν τη στιγμή, ο Ελ Αραμπί έχει σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια που έχει ξεκινήσει.

Είναι 6 στο σύνολο, από τα 14, οπότε θα ήταν άτοπος ο ισχυρισμός ότι ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο είναι ο βασικός φορ της ομάδας. Ωστόσο, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια ο Ισπανός είναι εκείνος που παίρνει το χρόνο συμμετοχής. Σε 8 παιχνίδια έως τώρα, ο Γκερέρο έχει παίξει στα 7 βασικός. Μάλιστα, έχει κάνει τη δουλειά του καλά: σκόραρε με την Κράσνανταρ και τη Βικτόρια Πλζεν, στα δύο ματς που ολοκληρώθηκαν με το θριαμβευτικό 4-0, είναι ένας επιθετικός που απασχολεί την αντίπαλη άμυνα, ενώ έβαλε και το γκολ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ο Ελ Αραμπί έχει αγωνιστεί ως βασικός σε ένα ευρωπαϊκό ματς και είχε τον κύριο ρόλο: το 1-2 με την Κράσνανταρ, στη ρεβάνς του 4-0, που επισφράγισε την είσοδο στους ομίλους του UEFA Champions League, έφερε την υπογραφή του. Το πρώτο γκολ, μάλιστα, που πέτυχε από το ύψος της μικρής περιοχής ενώ πηδούσε πάνω από τον πεσμένο αμυντικό, δείχνει φορ με υψηλή αντίληψη, που έχει σκεφτεί τι θέλει να κάνει.

Το γκολ με τον Άρη ήταν η πρώτη κεφαλιά του. Με τη Λαμία και τον Βόλο σκόραρε με προβολή, με τον Αστέρα από το σημείο του πέναλτι. Τα γκολ με την Κράσνανταρ είναι επίσης πλασέ από τη μικρή περιοχή.

Αν δεν είχε την αποτελεσματικότητα που επέδειξε στη Ρωσία, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι ο Μαρτίνς τον χρησιμοποιεί ως 'πολιορκητικό κριό' σε παιχνίδια με ομάδες που ήδη έχουν αποφασίσει να μείνουν πίσω από την μπάλα. Ωστόσο, ο Ελ Αραμπί, σκοράροντας στο 11' και το 47' του μόνου ευρωπαϊκού παιχνιδιού που ξεκίνησε στο βασικό σχήμα, έδειξε ότι μπορεί να είναι ακριβής και επιδραστικός και σε περιπτώσεις που ο Ολυμπιακός αμύνεται.

Σκοράρει 1 γκολ σε κάθε 2 τελικές προσπάθειες

Είναι, πάντως, αναμφισβήτητη, ως τώρα, η ικανότητά του να παίρνει την καίρια θέση στην περιοχή, ειδικά παράλληλα στο πρώτο δοκάρι της μεριάς που επιτίθενται οι 'ερυθρόλευκοι', ενώ φαίνεται ότι ειδικεύεται στο να γίνεται αποδέκτης της μπάλας στο μποτιλιάρισμα, έπειτα από καραμπόλα ή ακόμα και σε μία δυνατή συρτή σέντρα, η οποία βρίσκει τον επιθετικό να μην πιστεύει ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί αυτής, μιας και περνάει από δύο ή τρία ζευγάρια πόδια.

Ο αριθμός, άλλωστε, που φανερώνει τη σημασία που έχει ο ίδιος για το παιχνίδι του Ολυμπιακού, είναι οι τελικές προσπάθειες: μαζί με τον Κάρολ Σβιντέρσκι, τον Πολωνό του ΠΑΟΚ που κάνει φέτος φανταστικό πρωτάθλημα, είναι οι μόνοι ποδοσφαιριστές που πετυχαίνουν 1 γκολ ανά 2, ούτε περισσότερες ούτε λιγότερες, τελικές προσπάθειες.

Παρά το μικρό κενό, που πάντως στοίχισε, στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, όταν μετά την αποβολή του Γιασίν Μπενζιά η αντίδραση των Σέρβων ήταν ακαριαία, ο Μαρτίνς φαίνεται ότι ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τους παίκτες του. Ο Ελ Αραμπί είναι φανερό, όπως και ο Ρούμπεν Σεμέδο, ότι χαίρεται που παίζει στον Ολυμπιακό. Ίσως παίζει ρόλο η ηλικία του (32 χρόνων) ή το ταιριαστό στο ταμπεραμέντο του περιβάλλον. Η αίσθηση που αφήνει είναι ότι θεωρεί προνόμιό του να φοράει αυτήν τη φανέλα, εν πάση περιπτώσει λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, που προφανώς θεωρούν ότι βρίσκονται σε ένα κλαμπ από το οποίο μόνο κέρδη, στο εγγύς ή μακρινό μέλλον, μπορούν να έχουν.

Ο Πορτογάλος ενδεχομένως θεωρεί ότι όσο πεισματάρης κι αν είναι ο Μαροκινός, δεν μπορεί να έχει την επιρροή του Γκερέρο στα παιχνίδια που ο Ολυμπιακός χρειάζεται χώρο. Ο Ελ Αραμπί, βεβαίως, έχει την ασίστ στον Χιλάλ Σουντανί στο γκολ που οι 'ερυθρόλευκοι' πέτυχαν στο transition με τη Λαμία, ωστόσο ακόμη πιθανώς ο Μαρτίνς δεν βλέπει έναν παίκτη που μπορεί να βγει στα άκρα και να κουβαλήσει την μπάλα, για να δημιουργήσει καταστάσεις για τους συμπαίκτες του.

Θεωρείται βαρύς φορ, που το ιδανικό είναι να γίνεται ο τελευταίος αποδέκτης και πιθανώς ο χρόνος που κάνει ο Ολυμπιακός να βγει στην κόντρα με τον Γκερέρο είναι μικρότερος από εκείνον που κάνει με τον Ελ Αραμπί. Παρ' όλα αυτά, η αποτελεσματικότητά του (και ο πανηγυρισμός του, που εντόνως θυμίζει νεαρό, ατίθασο, Κώστα Μήτρογλου), πρέπει να του δώσουν το εισιτήριο για μία θέση στη βασική ενδεκάδα σε ένα μεγάλο ματς. Μετά τον ΟΦΗ, στις 19 Οκτωβρίου, ο Ολυμπιακός παίζει με την Μπάγερν στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', την Τρίτη 22/10, στις 22:00. Κι ακολουθεί, την Κυριακή 27/10, το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ο Μαροκινός πηγαίνει στη διακοπή των εθνικών ομάδων, έχοντας κερδίσει -αν μη τι άλλο- το δικαίωμα να προβληματίσει τον προπονητή του για το αν πρέπει να συνεχίσει το ροτέισον όπως το έχει στο μυαλό του ή να το αλλάξει για χάρη του.

Θα ασχοληθεί με το Champions League ο Ολυμπιακός; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK