Ο Ένινγκ έχει φτάσει τον Άρη στο μίνιμουμ αναμενόμενο

Ο Άρης έφυγε σχεδόν αλώβητος (1-1) από το ΟΑΚΑ, στο παιχνίδι με την ΑΕΚ για την 11η αγωνιστική της Super League 1, με τον Μίχαελ Ένινγκ να πιστώνεται μια τακτική νίκη και μια σημαντική αλλαγή, όταν το ματς έδειχνε να στραβώνει για την ομάδα του.

Ο προπονητής του Άρη, Μίχαελ Ένινγκ, σε στιγμιότυπο πριν από την αναμέτρηση με την ΑΕΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019
Ο προπονητής του Άρη, Μίχαελ Ένινγκ, σε στιγμιότυπο πριν από την αναμέτρηση με την ΑΕΚ για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI SPORTS

Κρατώντας το αήττητό του για 5 διαδοχικά παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, ο Άρης βρίσκεται για πρώτη φορά στην 5η θέση της βαθμολογίας της Super League 1. Από την ώρα που ανέλαβε ο Μίχαελ Ένινγκ, παραμένει αήττητος, με τον Γερμανό να δίνει δίκιο στον... Σάββα Παντελίδη, που όταν υπέβαλλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή, είπε εν ολίγοις ότι δεν ήταν όλοι οι ποδοσφαιριστές στο ίδιο μήκος κύματος.

Αυτό αποτυπώθηκε με τον τρόπο που πήρε ο Άρης το 1-1 στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ. Ο Ένινγκ έχει ξεκάθαρα κάνει τους παίκτες, αυτόν τον μήνα του μέλιτος, να παίζουν για τον ίδιο. Στο 11 εναντίον 11, δηλαδή για σχεδόν μία ώρα παιχνιδιού, οι Θεσσαλονικείς ήταν η καλύτερη ομάδα, επειδή όλα τα προσόντα των ποδοσφαιριστών βρίσκονταν σε λειτουργία. Δηλαδή των δύο εκ των τριών μέσων, του ορμητικού Μπρούνο Γκάμα και του σταθερού Νικολά Ντιγκινί, που πήραν το κέντρο. Το ότι δεν συνέβαιναν φάσεις στο 1ο ημίχρονο, ήταν καθαρά τακτική νίκη του Άρη και του προπονητή του, που δεν πήγε να παίξει μία ισχυρή ομάδα, η οποία εκτός των υπαρξιακών της, είχε να αντιμετωπίσει την τιμωρία του Μάρκο Λιβάγια, τη γαστρεντερίτιδα του Νέναντ Κριστίτσιτς και το διάστρεμμα του σούπερ φορμαρισμένου Κώστα Γαλανόπουλου, παθητικά εκτός έδρας, αλλά να κάνει παιχνίδι. Άλλωστε και ο Άρης είχε τη δική του απουσία, με τον Ντάνιελ Σούντγκρεν να πηγαίνει στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση.

Απόρροια αυτής της επιθετικότητας ήταν να την κρατάει μακριά από τα καρέ της, να κάνει 55% κατοχή στο 1ο ημίχρονο και να μοιάζει πιο επικίνδυνη. Με τον Γκάμα να μην 'βλέπει' του αντιπάλους του, παίζοντας κυρίως από τα δεξιά, και μόνιμο βραχνά τον Μπράουν Ιντέγε, ο οποίος είχε και την κεφαλιά που έβγαλε ο Βασίλης Μπάρκας, ο Γερμανός προπονητής είχε πετύχει τον σκοπό του. Η ΑΕΚ ήταν αναιμική και το 4-2-3-1 του Άρη υπερίσχυε του ίδιου συστήματος. Αυτό αποφαίνονταν, επίσης, οι τελικές προσπάθειες, που στο τέλος ξεγελούσαν, διότι οι 'κιτρινόμαυροι του Βορρά', μοβ στην κυριακάτικη περίσταση, έπαιξαν με 10 παίκτες για 40 λεπτά.

Ο Ένινγκ είδε τους παίκτες του να πηγαίνουν πρώτοι στην μπάλα και, κυρίως, πήρε τη σωστή απόφαση στην πίεση που του δημιούργησε η αποβολή του Ιντέγε για πάτημα στον Πέτρο Μάνταλο. Παρ' ότι ο Γιάννης Φετφατζίδης ήθελε να είναι λειτουργικός και να παίζει με ένταση, το παιχνίδι δεν του βγήκε και ο Γερμανός αποφάσισε να τον θυσιάσει, για να κρατήσει το αριστερό άκρο του, με τον Γκάμα, διαυγές, κυρίως επειδή θεωρούσε ότι έπρεπε να περιορίσει τα overlap του Μιχάλη Μπακάκη. Από το αριστερό άκρο προήλθε, άλλωστε, το γκολ, όχι τόσο επειδή φτιάχθηκε από εκεί, όσο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι στη θέση του 'Φέτφα', ο Ένινγκ προτίμησε τον Ντάνιελ Λάρσον, έναν επιθετικό στυλ Ιντέγε σε ό,τι αφορά τη θέλησή του να πιέζει. Ο δεύτερος ότι ο Γκάμα μετέφερε και κράτησε την μπάλα στο αμυντικό μισό της ΑΕΚ και αυτό έδωσε την ευκαιρία για το κλέψιμο μίας επιπόλαιης μεταβίβασης του -διττού ποδοσφαιρικά την Κυριακή- Μάνταλου, που έφερε την υπεραριθμία από την αριστερή πλευρά, την κάλυψη του χώρου από τον Σουηδό και, τελικά, το εύκολο γκολ.

Ασφαλώς, ο Άρης δεν κράτησε το προβάδισμά του. Οκτώ λεπτά μετά το γκολ ο Ένινγκ θυσίασε και τον Γκάμα, το εμφυσημένο στοιχείο στην απόδοση των φιλοξενούμενων, αφού διείδε ότι ο Πορτογάλος δεν είχε άλλα ψήγματα δημιουργικότητας, άρα από τα δεξιά η ΑΕΚ θα γινόταν να κερδίσει χώρο, αλλά και ότι πια ανέβαιναν και οι αμυντικοί χαφ της, τόσο ο Σιμάο όσο και ο Σιμόες, ο οποίος, εν τέλει, κέρδισε το πέναλτι της ισοφάρισης.

Ο Ένινγκ, πάντως, έχει κάνει ένα δυνατό αήττητο σερί και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επεκταθεί, μια και την επόμενη αγωνιστική ο Άρης υποδέχεται τη Λαμία στο 'Κλεάνθης Βικελίδης'. Συν ότι, βεβαίως, εμπιστεύθηκε για το τέρμα, έστω και λόγω της τιμωρίας του Φαμπιάν Εμάν την προηγούμενη αγωνιστική, τον 19χρονο Απόστολο Τσιλιγγίρη, ο οποίος στο τέλος χρειάστηκε να πιάσει πολλή δουλειά και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο, με χάιλαϊτ τη διπλή απόκρουση, ειδικά εκείνη στο σουτ του Όγκνιεν Βράνιες. Κι αν τον Έλληνα τερματοφύλακα δεν είχε δυσκολία να τον εμπνεύσει, με ντεμπούτο στο ΟΑΚΑ άλλωστε δεν χρειαζόταν, όλοι οι παίκτες του φαίνεται ότι βρίσκονται μακριά από τη στειρότητα των πρώτων αγωνιστικών.

Κάτι που πρέπει, εξαρχής, να πιστωθεί στον Γερμανό, ο οποίος ενεργοποίησε τα κουμπιά του αθλητικού εγωισμού τους, τα οποία φάνηκαν στο ΟΑΚΑ. Αν ο Ένινγκ δεν είχε δουλειά για μία πενταετία, κάτι που καθιστά μυστηριώδες το διάστημα μετά τη θητεία του στο Αμβούργο, το 2011, μέχρι και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ουγγρικής Βάσας το 2016, το πιθανότερο είναι ότι, σε περίπτωση που ο Άρης πετύχει τον στόχο της πεντάδας, αυτό δεν θα επαναληφθεί ως τη συνταξιοδότησή του.

Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική ομάδα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK