Ο Ερίκ Καντονά θα τιμηθεί ως σωστός 'αντάρτης'

Το βραβείο που θ' απονεμηθεί την Πέμπτη στον Ερίκ Καντονά δεν αφορά μονάχα τις ποδοσφαιρικές διακρίσεις του. Έχει κυρίως να κάνει με όσα πρεσβεύει ο Γάλλος πριν ακόμη γεννηθεί.

Ο Ερίκ Καντονά σε φιλανθρωπικό αγώνα που διεξήχθη στο 'Ολντ Τράφορντ' τον Μάιο του 2018
Ο Ερίκ Καντονά σε φιλανθρωπικό αγώνα που διεξήχθη στο 'Ολντ Τράφορντ' τον Μάιο του 2018 PHOTO BY JOEL C RYAN/INVISION/AP

Το UEFA President's Award είναι μια τιμητική διάρκριση που από το 1998 απονέμεται στην προσωπικότητα εκείνη που επιλέγει ο εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αναγνωρίζοντας "τα εξαιρετικά επιτεύγματα, την επαγγελματική αριστεία και τις υποδειγματικές ατομικές ικανότητες" της. Ο Ερίκ Καντονά θα γίνει ο 19ος κάτοχος του βραβείου.

Από τον Ευρωπαίο επίτροπο Ζακ Ντελόρ πριν από 21 χρόνια μεσολάβησαν επίσης οι:

Χρονιά Όνομα Εθνικότητα
1999 - -
2000 Γκι Ρου Γαλλία
2001 Χουάν Σαντιστέμπαν Ισπανία
2002 Μπόμπι Ρόμπσον Αγγλία
2003 Πάολο Μαλντίνι Ιταλία
2004 Έρνι Γουόκερ Σκωτία
2005 Φρανκ Ράικαρντ Ολλανδία
2006 Βίλφριντ Στράουμπ Γερμανία
2007 Αλφρέδο ντι Στέφανο Αργεντινή/Ισπανία
2008 Μπόμπι Τσάρλτον Αγγλία
2009 Εουσέμπιο Πορτογαλία
2010 Ρεϊμόν Κοπά Γαλλία
2011 Τζιάνι Ριβέρα Ιταλία
2012 Φραντς Μπεκενμπάουερ Γερμανία
2013 Γιόχαν Κρόιφ Ολλανδία
2014 Γιόζεφ Μάζοπουστ Τσεχία
2015 - -
2016 - -
2017 Φραντσέσκο Τότι Ιταλία
2018 Ντέιβιντ Μπέκαμ Αγγλία

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος Αλεξάντερ Τσέφεριν, του οποίου ο 53χρονος Γάλλος αποτελεί προσωπική επιλογή, "αυτό το βραβείο δεν αναγνωρίζει μονάχα την καριέρα του ως ποδοσφαιριστή του υψηλότερου επιπέδου, αλλά ταυτόχρονα τον τιμά ως άτομο έναν άνδρα που αρνείται να συμβιβαστεί, που υπερασπίζεται τις αξίες του, που εκφράζεται με ειλικρίνια και ειδικότερα βάζει την καρδιά και την ψυχή του για να υποστηρίξει τα πιστεύω του".

Εντός ή εκτός γηπέδων, Ερίκ Καντονά έχει απορρίψει τη συνθηκολόγηση με τα στερεότυπα. Έχει αρνηθεί τη σύπραξη με τη γενίκευση. Αποδεκτή ή όχι η στάση ζωής του, έχει χαράξει μια αυτόνομη πορεία, ανεξάρτητη και αντισυμβατική. Ακόμη και η (κατακριτέα) κλωτσιά του στον περίφημο οπαδό της Κρίσταλ Πάλας, τον Γενάρη του 1995, δεν ήταν αδικαιολόγητη. Διέθετε κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο - δεν συνέβη τυχαία.

Τον Μάη του 1997, μολονότι είχε ακόμη συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Καντονά προτίμησε ν' αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο στα 31 του αγνοώντας τόσο τη σύμβαση που τον δέσμευε με το αγγλικό κλαμπ όσο και τις προτροπές του Άλεξ Φέργκιουσον. Είχε συμπεράνει ότι "έχασα το πάθος μου για το ποδόσφαιρο" και δεν θ' άντεχε άλλο. Δεν θα ήταν ο ίδιος, σε περίπτωση συνέχιζε, ασχέτως αν μέχρι σήμερα πιστεύει πως θα μπορούσε να παίξει "μέχρι και δέκα χρόνια από τότε".

Πάνω απ' όλα τον ένοιαζε-νοιάζει να νιώθει γαλήνιος. Σε καμία περίπτωση άβουλος, αδρανής και αποστασιοποιημένος. Διότι δεν έχει πάψει να δραστηριοποιείται. Να εκδηλώνει τις ανησυχίες του και ν' αναπτύσσει τις σκέψεις του δίχως το φόβο της στοχοποίησης. Έχει συμμετάσχει σε φιλανθρωπικές ομάδες, έχει 'τρέξει' καμπάνιες για τ' ανθρώπινα δικαιώματα, έχει μιλήσει κατά του τραπεζικού συστήματος ζητώντας από τον κόσμο ν' αποσύρει τις καταθέσεις του, έχει εναντιωθεί σε συλλήψεις Παλαιστηνίων στο Ισραήλ. Έχει φαντασιωθεί (και θέλει να φτιάξει) ένα διαφορετικό κόσμο, απαλλαγμένο από την αδικία, την απανθρωπιά και τις ανισότητες του σήμερα.

Ο Καντονά κληρονόμησε DNA επαναστάτη, στις φλέβες του κυλά αίμα αντάρτικο. Ο παππούς του, Καταλανός στην καταγωγή, είχε πολεμήσει τον δικτάτορα Φράνκο στον Ισπανικό Εμφύλιο και γλίτωσε τη σύλληψη - εκτέλεση διαφεύγοντας την τελευταία στιγμή από τα Πυρηναία στη Γαλλία. Οι πρόγονοι του πατέρα του είχαν αφήσει τη Σαρδηνία λόγω της φτώχειας, ενώ ο παππούς του πολέμησε τον Άξονα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τίποτα δεν έχει απαρνηθεί απ' όλα αυτά, φυλαχτό για τον ίδιο.

Θα θεωρεί εσαεί τον εαυτό του πρόσφυγα, πολίτη όλου του κόσμου. Διότι όπως αναρωτιέται πότε-πότε "τι είναι η ζωή, αν δεν αφορά την ελευθερία; Ποιο το νόημά της;". Είναι ο Ερίκ Καντονα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK