Ο Ερνέστο, η Μπαρτσελόνα κι ο κοντός

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ο unsung hero της Μπαρτσελόνα και ο Μέσι ο άνθρωπος που διαλύει τη λογική, εκτοξεύοντας τους "μπλαουγκράνα" πάνω από την Ρεάλ Μαδρίτης σε τίτλους επί των ημερών του!

Barcelona forward Lionel Messi celebrates after scoring his side's opening goal during a Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Levante at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Saturday, April 27, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez)
Barcelona forward Lionel Messi celebrates after scoring his side's opening goal during a Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Levante at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Saturday, April 27, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Ο Μέσι ήρθε από τον πάγκο, πέτυχε το γκολ της νίκης στο 62' απέναντι στη Λεβάντε και κάπως έτσι η Μπαρτσελόνα στέφθηκε back to back πρωταθλήτρια στην La Liga.

Ο Αργεντίνος super star προφανώς και έμεινε στον πάγκο ελέω Λίβερπουλ και της μάχης που ακολουθεί μεσοβδόμαδα με τους "κόκκινους" για τα ημιτελικά του Champions League.

Εξάλλου είναι κοινά αποδεκτό στο στρατόπεδο της Μπαρτσελόνα πως ο Ερνέστο Βαλβέρδε και το επιτελείο του κάνουν εξαιρετική διαχείριση στον Μέσι την τελευταία διετία.

Οι "μπλαουγκράνα" έφτασαν τις 8 κατακτήσεις πρωταθλημάτων τα τελευταία 11 χρόνια και πλέον μείωσαν την διαφορά τους από την Ρεάλ Μαδρίτης στο -7 (26-33).

Από την σεζόν 2001 - 2002 μέχρι και σήμερα, η ομάδα της Βαρκελώνης έχει πάρει δέκα φορές τον τίτλο, η Ρεάλ Μαδρίτης πέντε, η Βαλένθια δύο και η Ατλέτικο Μαδρίτης μια.

Κάπου εδώ τα νούμερα αποδεικνύουν πως ο Λιονέλ Μέσι είναι ο άνθρωπος που διαλύει την λογική. Όχι γιατί ξεπέρασε σε πρωταθλήματα τον Ινιέστα (10-9), ούτε γιατί κατέκτησε το πρώτο του ως αρχηγός της Μπαρτσελόνα. Αλλά γιατί το 2004, όταν έκανε το ντεμπούτο του, οι "μπλουγκράνα" μετρούσαν 61 συλλογικούς τίτλους και οι "μερένχες" 72.

Μετά από 15 χρόνια, επί των ημερών του Αργεντίνου σταρ, η Μπαρτσελόνα έφτασε τους 95 τίτλους, αφήνοντας την Ρεάλ Μαδρίτης πίσω της με 92!

Μια Μπαρτσελόνα που φέτος θα ήταν η πρωταθλήτρια της La Liga, με ή χωρίς το VAR:

Μια ξεχωριστή μνεία μπορεί να γίνει στον Αρτούρο Βιντάλ, που κατέκτησε το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα στην καριέρα του!

"Οι ομάδες αποτελούνται από διαφορετικά προφίλ παικτών. Δεν γίνονται όλοι οι ποδοσφαιριστές που διαθέτεις να έχουν το ίδιο προφίλ, πρέπει να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, διαφορετικά θα είμαστε προβλέψιμοι. Και ο Αρτούρο είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος", η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Ερνέστο Βαλβέρδε όταν ρωτήθηκε για τον Χιλιανό μέσο.

Ο Πικέ από την πλευρά του ήταν σε τρελά κέφια, με την Σακίρα και τα παιδιά τους να βρίσκονται στις εξέδρες, παρακολουθώντας τον αρχηγό της οικογένειας να δίνει το σύνθημα για το γνωστό "κύμα" στους φίλους της Μπαρτσελόνα.

Ιδιαίτερα ξεχωριστό το στιγμιότυπο με τον Λουίς Σουάρες και τα παιδιά του στο "Camp Nou", όταν οι πανηγυρισμοί είχαν κοπάσει και το γήπεδο άδειαζε...

Όμως κάπου εδώ υπάρχει και ένας τύπος με εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, ταπεινός μέχρι παρεξηγήσεως, δουλευταράς όπως μαρτυρά και το παρατσούκλι του, που αποτελεί την κορυφαία -δίχως άλλο- διαφήμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Γηραιά Ήπειρο.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, έμαθε την πίεση του πρωταθλητισμού στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Ήταν ένα μεγάλο εφόδιο για την μετέπειτα πορεία του στην προπονητική, ως το υψηλότερο επίπεδο και τις επιτυχίες που απολαμβάνει σε ένα τεράστιο σύλλογο όπως η Μπαρτσελόνα.

Υπό τις οδηγίες του "Txingurri" οι "μπλαουγκράνα" επέστρεψαν στην κορυφή του πρωταθλήματος, με δύο σερί κατακτήσεις, ο Μέσι παίζει σαν... 25άρης και σε δύο σεζόν οι ήττες στην La Liga είναι όλες κι όλες τρεις!

Επίδοση που φέρνει και... σκληρά tweets από φίλους της Μπαρτσελόνα. "Only 3 f@cking games".

Καμία από αυτές δεν είναι κόντρα στις Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης, Βαλένθια, Σεβίλλη, Χετάφε, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Αλαβές, Εσπανιόλ - δηλαδή το φετινό top 9 της βαθμολογίας - ή τις Θέλτα, Σοθιεδάδ και Βιγιαρεάλ.

Οι αριθμοί του αυτή τη διετία, πάντα σε επίπεδο La Liga, είναι καλύτεροι από αυτούς των Πεπ Γκουαρδιόλα και Λουίς Ενρίκε. Εντούτοις ο ίδιος επιμένει να μην τοποθετεί τον εαυτό του στην πρώτη σειρά των διακριθέντων, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία "ο Πεπ είναι ο κορυφαίος". Ακόμη κι αν ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι είχε ποσοστό ηττών στο 7,2 % και ο Βαλβέρδε μόλις 4,1%!

Σε κάθε περίπτωση, η σεζόν για την Μπαρτσελόνα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ίσως ακόμη και μόλις να ξεκινά, αφού στο κάδρο είναι για τα καλά η κατάκτηση του Champions League αλλά και αυτή του Copa del Rey. Συνδυασμός που δίνει στους "μπλαουγκράνα" το δικαίωμα να ονειρεύονται το treble!

Μέχρι τότε μπορούν χαρούν την επιτυχία της δεύτερης στη σειρά κατάκτησης της La Liga...

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK