Ο Ερντογάν και το Ναγκόρνο Καραμπάχ βάζουν εμπόδια (και) στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που ενισχύεται από την αρωγή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιφέρει άμεσα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στιγμιότυπο από πριν από την αναμέτρηση ΑΕΛ-Βόλου για τη Super League 1 2019-2020 στην 'AEL FC Arena' | Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019
Στιγμιότυπο από πριν από την αναμέτρηση ΑΕΛ-Βόλου για τη Super League 1 2019-2020 στην 'AEL FC Arena' | Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Η εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, που -τυπικά- φέρνει αντιμέτωπες Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, έχει γίνει το επίκεντρο ενδιαφέροντος για ολόκληρο τον πλανήτη, που φοβάται μία γενίκευση των συγκρούσεων. Ήδη ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ ζήτησαν την κατάπαυση του πυρός, ωστόσο υπάρχουν δυνάμεις που ρίχνουν 'λάδι' στη φωτιά, με στόχο την αντίθετη έκβαση.

Μία εξ αυτών ίσως είναι η Τουρκία. Παραδοσιακά σύμμαχος των Αζέρων, "αδέρφια" όπως τους χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να ενεπλάκη ήδη στις συγκρούσεις. Οι Αρμένιοι υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος τους και πως στέλνουν Σύρους μαχητές στην περιοχή, η Άγκυρα διαψεύδει και το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι η υποστήριξη της Τουρκίας είναι μόνο "ηθική".

Η αντιπαράθεση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ του Νοτίου Καυκάσου, το οποίο αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν με τη στήριξη της Αρμενίας, υποδαυλίζει τις περιφερειακές εντάσεις εδώ και 30 χρόνια. Την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ γνωστοποίησε ότι κατέστρεψε 4 ελικόπτερα του Αζερμπαϊτζάν, 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 10 τεθωρακισμένα, κατά τη διάρκεια των χειρότερων συγκρούσεων από το 2016. Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά πως 5 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από πυρά του πυροβολικού. Τουλάχιστον 16 στρατιώτες των αυτονομιστών σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στις μάχες, την ώρα που Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν κηρύξει στρατιωτικό νόμο και έχουν καλέσει τους άντρες πολίτες σε γενική επιστράτευση.

Όλα αυτά τα δραματικά γεγονότα δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο. Τα πρωταθλήματα στην Αρμενία έχουν διακοπεί, αφού οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές κλήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ένοπλες δυνάμεις. Στο Αζερμπαϊτζάν, οι αγώνες συνεχίζονται μέχρι νεοτέρας, ωστόσο οι ποδοσφαιριστές κρατούν πανό με εθνικά μηνύματα πριν από τις αναμετρήσεις.

Οι εξελίξεις επηρεάζουν ακόμη και το ελληνικό ποδόσφαιρο, με άμεσο τρόπο. Όπως ενημέρωσε επίσημα η ΑΕΛ την Τρίτη, η μεταγραφή του Βαραζντάν Χαρογιάν στους Θεσσαλούς ακυρώθηκε λόγω του πολέμου! Ο αρχηγός της εθνικής Αρμενίας έμεινε ελεύθερος από την Ουράλ την προηγούμενη εβδομάδα και αμέσως ήρθε σε συμφωνία με τους 'βυσσινί'. Όμως, ο ατζέντης του ενημέρωσε τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Αλέξη Κούγια, ότι η μεταγραφή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, αφού οι δυο τους επιστρατεύτηκαν στον πόλεμο εναντίον του Αζερμπαϊτζάν!

"Γεια, Αλέξη. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Τώρα έχουμε επίσημα πόλεμο, οπότε ο Χαρογιάν δεν μπορεί να μετακινηθεί στην Ευρώπη. Λυπάμαι. Τώρα είναι δύσκολοι καιροί για την Αρμενία, αφού πολεμάμε με τους Τούρκους. Όχι επίσημα, αλλά δίνουν όλες τις δυνάμεις και τους στρατιώτες τους στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο, είναι μεγάλος πόλεμος. Χαρήκαμε για τη συνεργασία. Ελπίζω αυτός ο πόλεμος να τελειώσει και όλα να είναι εντάξει. Ο Θεός να μας ευλογήσει όλους", ήταν το μήνυμα του ατζέντη του 28χρονου διεθνή.

Ο Ερντογάν και το Ναγκόρνο Καραμπάχ βάζουν εμπόδια (και) στο ελληνικό ποδόσφαιρο


Όσο η εμπόλεμη κατάσταση μαίνεται στα πολύπαθα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το ποδόσφαιρο δεν γίνεται να μείνει ανεπηρέαστο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK