Ο Εσίτι ανήκει στους πιο δυνατούς ποδοσφαιριστές του FIFA (και όχι μόνο)

Παράσημά του η ανθεκτικότητα σε σκληρές συνθήκες και η κτηνώδη δύναμή του. Μια δύναμη που τον φέρνει μεταξύ των κορυφαίων του είδους. Ο Νιγηριανός Άντερσον Εσίτι δεν θα φοβηθεί να μπει στη μάχη, φοβίζοντας τους άλλους!

Ο Άντερσον Εσίτι μαρκάροντας τον Έρικσεν της Τότεναμ
Ο Άντερσον Εσίτι μαρκάροντας τον Έρικσεν της Τότεναμ AP PHOTO/MATT DUNHAM

Η πόλη Γουάρι, στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα, είναι το μεγάλο πετρελαιοπαραγωγικό κέντρο της Νιγηρίας. Μια πόλη με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, στην οποία συνυπάρχουν τρεις διαφορετικές φυλές. Η οικογένεια Εσίτι ανήκει στους Ουρχόμπο, την κυρίαρχη της περιοχής έναντι των Ιτσεκίρι και Ίτζο. Έφερε στον κόσμο 8 παιδιά, το μικρότερο εκ των οποίων o 25χρονος πια Άντερσον, ο νέος κεντρικός χαφ του ΠΑΟΚ μετά την ενημέρωση από τον Γιώργο Σαββίδη. Ένα παιδί που από την πατρίδα για την Πορτογαλία έφυγε το 2012, λίγο μετά τα 18 του. Χωρίς να γνωρίζει πως αντί της Ρίο Άβε θ' αναγκαστεί να παίξει για τη Λεϊσόες. Απογοητεύτηκε, αλλά δεν εγκατάλειψε.

Τον είχαν διακρίνει εξ αρχής και ξεχωρίσει για τη σωματοδομή του, καθώς βλέπει τον κόσμο από τα 189 εκατοστά, με αποτέλεσμα να γίνει 'αντικείμενο εκμετάλλευσης' ενός ποδοσφαιρικού δικτύου που συνέδεε την αφρικανική αγορά με τη χώρα της Ιβηρικής. Τον εντόπισε το γραφείο που τον εκπροσωπεί ακόμα σ' ένα τουρνουά που διοργάνωσε στη Νιγηρία, τα πρώτα χρήματα που έπαιρνε δεν έφταναν καν ζήσει αξιοπρεπώς. Κόντρα στις κακουχίες, άντεξε και δεν κατεβλήθη.

Ο Εσίτι ξεχώριζε πάντα για τα σωματικά προσόντα του και παρόλο που ήθελε το '10', ελπίζοντας σ' έναν πιο επιθετικογενή ρόλο, όπως όλα τα νέα παιδιά, μονιμοποιήθηκε μια για πάντα στο '6' για να πειθαρχήσει. Δύο φορές του σύστησαν να σταματήσει τα βάρη, να μην γυμνάσει άλλο το ήδη ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημά του, και να εξελίξει τ' άλλα στοιχεία του, τα πιο ποδοσφαιρικά. Τη μία ήταν ο Τροντ Σόλιντ που τον βρήκε στη Γάνδη.

"Είναι πολύ ήρεμος, ξέρει τι θέλει, δουλεύει σκληρά και γνωρίζει πως το μέλλον είναι μπροστά του", έλεγε ο επικεφαλής της εταιρίας που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα τα δικαιώματά του.

Στο μεσοδιάστημα ο Νιγηριανός είχε φύγει από τη Λεϊσόες για την Εστορίλ (όντας συμπαίκτης του 'ερυθρόλευκου' Σεμπά και αντίπαλος του Παναθηναϊκού στον όμιλο του Europa League) και μετά από άλλες δύο σεζόν κατέληξε στη βελγική Γάνδη, την τελευταία ημέρα των καλοκαιρινών μεταγραφών του 2016. Δούλεψε στην έκρηξη, στην ταχύτητα, στην τεχνική, προόδευσε σε κομμάτια που δεν ανήκαν στο ρεπερτόριό του. Η εντυπωσιακή διάπλασή του σε συνδυασμό με τις ικανότητές του είχαν κάνει εντύπωση σε ανθρώπους της Παρί Σεν Ζερμέν και της Ντόρτμουντ, νωρίτερα είχε βρεθεί στα ραντάρ της Μονακό. Τον κοίταξε επίσης η Σπόρτινγκ Λισαβόνας ως αντικαταστάτη του Γουίλιαμ Καρβάλιο στον άξονα, πέρυσι έφτασε μια ανάσα από την ισπανική Λεβάντε. Το ενδιαφέρον δεν μετατράπηκε σε επίσημες προτάσεις, παρέμενε παρόλα αυτά ένα ελκυστικό πρότζεκτ με potential.

Ο Άντερσον Εσίτι μαρκάρει τον Ατζαγκούν του Παναθηναϊκού ως ποδοσφαιριστής της Εστορίλ
Ο Άντερσον Εσίτι μαρκάρει τον Ατζαγκούν του Παναθηναϊκού ως ποδοσφαιριστής της Εστορίλ AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Κατέληξε και παρέμεινε στο Βέλγιο μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι πρωταθλητές Ελλάδας. Έψαχναν εναγωνίως για χαφ που να 'δαγκώνει'. Είχαν χάσει τον Κάνιας, έχουν ανέτοιμο τον Βέρνμπλουμ, δεν λογίζεται βασικός ο Μίσιτς, είχαν ανάγκη από παίκτη με ανασταλτικές δυνατότητες για το 4-4-2 του Αμπέλ Φερέιρα. Ο Εσίτι πολλές φορές υπερβάλλει, ενδεχομένως γιατί δεν μπορεί να ελέγξει την αστείρευτη δύναμή του. Στην ευρωπαϊκή διαδρομή του μετράει ήδη 49 κίτρινες κάρτες και 11 αποβολές! Μία εξ αυτών πέρυσι, στο παιχνίδι με την Μπριζ, χωρίς να ευθύνεται, τουλάχιστον όπως υποστήριξε ο ίδιος, σχολιάζοντας πως "αυτό δεν είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Ο Βόρμερ σφάδαζε στον πόνο, αλλά εγώ ούτε που τον είχα ακουμπήσει". Αντίπαλοι προτιμούν να μην τον κοντράρουν.

Δεν είναι τυχαίο πως στην τελευταία έκδοση της ΕΑ Sports για το FIFA 19, ο Άντερσον Εσίτι ήταν ο έκτος πιο θηριώδης ποδοσφαιριστής. Με βαθμολογία μάλιστα 89/100 στην κατηγορία της σωματικής δύναμης! "Είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς CDM (κεντρικούς αμυντικούς μέσους) στην Ευρώπη", τον σύστηνε το dreamteamfc, συμπληρώνοντας πως "μπορεί να είναι ο γρηγορότερους τύπος εκεί έξω, με βαθμολογία μόλις 45/100, αλλά σίγουρα είναι ένας από τους πιο δυνατούς ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη". Κατά το sportskeeda δε, "αν ψάχνετε για έναν μέσο που κάνει τη βρώμικη δουλειά, αλλά έχετε λίγα χρήματα, τσεκάρετε τον Εσίτι".

Ο Εσίτι ανήκει στους πιο δυνατούς ποδοσφαιριστές του FIFA (και όχι μόνο)
Η καρτέλα του Εσίτι στην πρώτη έκδοση του FIFA 19

Στην πρώτη 'κόπια' του παιχνιδιού, πριν από τις αναβαθμίσεις, ο Νιγηριανός υπολειπόταν μονάχα του πασίγνωστου Άγγλου Αντεμπάγιο Ακινφένουα, του Τσέχου Τόμας Τσόρι της Βικτόρια Πλζεν, του Κοσταρικανού Κένταλ Γουάστον που αγωνίζεται στο MLS, του Βέλγου Ρομέλου Λουκάκου και του Ουρουγουανού Φελίπε Καρβάλιο! Αργότερα στην κορυφή βρέθηκε ο Γάλλος Αλέρ και ο ίδιος ο Εσίτι έφτασε στο 93 της δύναμης, κερδίζοντας άλλες 4 μονάδες!

Ο Εσίτι ανήκει στους πιο δυνατούς ποδοσφαιριστές του FIFA (και όχι μόνο)
Η αναβαθμισμένη εικόνα του Εσίτι στο FIFA 19

Τείχος, βουνό, τανκ και θηρίο είναι ορισμένα από τα συνοδευτικά του ονόματός του. Στο Βέλγιο θεωρείτο ο πιο σκληρός της Jupiler. Τώρα θα είναι ο σκληρός της Τούμπας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK