Ο Εζίλ στη Φενέρμπαχτσε: πόσο επηρεάζεται ο Πέλκας

Ευχή ή κατάρα για τον Δημήτρη Πέλκα η ένταξη του Μεσούτ Εζίλ στη Φενέρμπαχτσε; Πρόκειται ν' αλλάξει κάτι στον ρόλο του Έλληνα άσου;

Ο Δημήτρης Πέλκας διαπρέπει στην Τουρκία. Πόσο καλό θα του κάνει, όμως, η απόκτηση του Μεσούτ Εζίλ;
Ο Δημήτρης Πέλκας διαπρέπει στην Τουρκία. Πόσο καλό θα του κάνει, όμως, η απόκτηση του Μεσούτ Εζίλ; TWITTER.COM/FENERBAHCE

Το 'όλοι οι καλοί χωράνε' δεν είναι πάντα μια ευκταία συνθήκη για τους προπονητές ποδοσφαίρου, διότι σε κάμποσες περιπτώσεις η κατάσταση περιπλέκεται, οι συσχετισμοί ανατρέπονται και η ισορροπία του βασικού πλάνου χάνεται. Όταν, βεβαίως, η φράση έχει ως κεντρικό ήρωα τον Μεσούτ Εζίλ, τότε ναι ο Ερόλ Μπουλούτ οφείλει να κάνει παραχωρήσεις και βρίσκοντας τη σωστή δοσολογία των υλικών να δώσει στο κοινό μια πετυχημένη συνταγή.

Από νωρίς το Σάββατο κυκλοφόρησε ευρέως, σε Αγγλία και Τουρκία σχεδόν ταυτόχρονα προτού η είδηση κατακλύσει αναπόφευκτα το διαδίκτυο, πως ο (92 φορές διεθνής) Γερμανός επιτελικός μέσος αποχαιρετά ύστερα από 7,5 χρόνια την Άρσεναλ έχοντας συμφωνήσει ν' αφήσει το πλουσιοπάροχο συμβόλαιό του έξι μήνες πριν από τη λήξη της ισχύος του, αφού δεν υπήρχε άλλη βολική λύση προκειμένου να απεγκλωβιστεί, και ότι υπογράφει στη Φενέρμπαχτσε.

Όντας πάντως σε πτωτική πορεία διαρκείας, ο 32χρονος άσος είχε ειδοποιηθεί από το καλοκαίρι ότι δεν ανήκει στα πλάνα του Μικέλ Αρτέτα, όπως αντίστοιχα ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, αλλά μολονότι αποκλεισμένος από τις λίστες πρωταθλήματος ή Ευρώπης πληρωνόταν κανονικότατα. Ούτε λίρα έχανε μέχρι τώρα από τις 350.000 που προέβλεπε η σύμβασή του ως βδομαδιάτικο ο Εζίλ και δεν έδειχνε διάθεση να συμβιβαστεί έως ότου βρει κάτι ανάλογα κερδοφόρο για την τσέπη του και γι' αυτό και ψαχνόταν στο MLS.

Ό,τι αρχίζει ωραίο, εδώ πράγματι τελειώνει με πόσο. Για την τσέπη του προφανέστατα, αλλά και το όνομά του. Λίγα δεν τα λες, άλλωστε, όσα πέτυχε με τους 'κανονιέρηδες'.

Στη φάση που βρίσκεται σήμερα η Φενέρμπαχτσε δεν μπορεί να πληρώσει τέτοια ποσά για μια μονάδα. Επειδή πάντως θα τον αποκτήσει ως ελεύθερο, μια και ο δανεισμός με μέρος των απολαβών του να πληρώνεται από το λονδρέζικο κλαμπ δεν ευδοκίμησε ως εκδοχή, θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών του, χαρίζοντάς του παράλληλα και κυρίως τη δυνατότητα να βγει από τη ναφθαλίνη, να μυρίσει το χορτάρι και να νιώσει ξανά ενεργός ποδοσφαιριστής. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που ο Εμρέ Μπελόζογλου, ως αθλητικός διευθυντής και διαπραγματευτής, πιστώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου, ασχέτως αν ο Εζίλ έχει ομολογήσει την παιδικο-εφηβική αγάπη του για το τουρκικό κλαμπ.

Θα μεταβληθεί ο ρόλος του Πέλκα;

Σ' αυτήν την εξίσωση των πολλών γνωστών και του ενός νέου αγνώστου ο Δημήτρης Πέλκας κατέχει δεδομένη θέση. Αφότου ο 27χρονος μεσοεπιθετικός άφησε τον ΠΑΟΚ, μια και δεν κατάφερε να τον βάλει στους ομίλους του Champions League, έχει δημιουργήσει ένα προσωπικό και ατόφιο impact στην τουρκική ομάδα. Σε μια ντουζίνα αγώνων πρωταθλήματος το 71% των συμμετοχών του είναι στο αρχικό σχήμα, έχοντας μείνει στο γήπεδο των 58% των λεπτών και εμπλακεί στο 25% των τερμάτων της. Σε απόλυτους αριθμούς μετρά 4 γκολ και 5 ασίστ, κατορθώνοντας στη μισή τιμή να 'φάει' τη θέση του έτερου Έλληνα που ξεχωρίζει στη γείτονα για τις ηγετικές ικανότητές του και την επίδρασή του, του Τάσου Μπακασέτα.

Μπορεί στα τέλη του Οκτώβρη οι Τούρκοι να τον έψαχναν στη φωτογραφία με την τουρκική σημαία, ανήμερα μιας εκ των εθνικών επετείων της χώρας, αλλά προτού συμπληρωθούν δύο μήνες από τότε τον αποθεώνουν διαρκώς για τη πολυποίκιλη συνεισφορά του στην πορεία πρωταθλητισμού των 'καναρινιών'. Για την ώρα και μετά από 17 αγωνιστικές στη σεζόν η Φενέρμπαχτσε μοιράζεται την κορυφή με την Μπεσίκτας με ρεκόρ 11-2-4 και στις τρεις από τις τέσσερις διαδοχικές νίκες που ακολούθησαν του 3-1 από την Γκαζιαντέπ στα μέσα του Δεκέμβρη ο Πέλκας ήταν ο συνδετικός κρίκος όλων τους, σκοράροντας δύο φορές και φτιάχνοντας άλλα τρία τέρματα.

Η εξέλιξη με τον Εζίλ μπέρδεψε κάμποσο τους φανς της Φενέρμπαχτσε, διότι ο Πέλκας κινείται ως επί το πλείστον στον ίδιο χώρο. Είτε ξεκινώντας ως αριστερός εξτρέμ είτε παίζοντας ως επιτελικός, πίσω από τον φορ Τιάμ, ο πρώην αρχηγός του 'Δικεφάλου' συγκλίνει σε μόνιμη βάση προς αντίπαλη περιοχή και από 'κει είτε δημιουργεί είτε τελειώνει επιτυχώς τις φάσεις. Η κρυφή κίνησή του αυτή στον κενό χώρο ήταν το στοιχείο που τον καθιέρωσε στον 'Δικέφαλο', ασχέτως της κατάληξης που είχε η σχέση συνεργασίας τους.

Η προσθήκη του Γερμανού είναι βέβαιο πως θα μονιμοποιήσει τον Έλληνα στο αριστερό άκρο, ειδάλλως θα 'τρακάρουν', πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο. Από την άλλη όμως θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να φανεί κατά πόσο θα θηλυκώσουν αγωνιστικά. Ο Εζίλ θέλει την μπάλα στα πόδια του για να είναι παραγωγικός, ο Πέλκας πάλι όχι κι αυτό είναι ένα πρώτο καλό νέο για τη αποδοτική συνύπαρξή τους. Την ίδια ώρα ωστόσο θα πρέπει ο έμπειρος χαφ να ενταχθεί σ' ένα ήδη δομημένο σύνολο που αποδίδει εξαιρετικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και όχι οι άλλοι να προσαρμοστούν πάνω. Σε περίπτωση που δεν είναι διατεθειμένος να κουμπώσει και να βοηθήσει τους υπόλοιπους, το παιχνίδι θα χαθεί.

Μαζί, ενδεχομένως, και ο Πέλκας που έχει ανάγκη από στηρίγματα και συνεργάτες, όχι καθοδηγητές και σταρ που στη δύση της καριέρας του λογαριάζουν πρώτα και κύρια την υστεροφημία τους. Ο Ερόλ Μπουλούτ έχει ζόρικα ζητήματα να διευθετήσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK