Ο Φαμπίνιο πήγε στη Λίβερπουλ επειδή του το ζήτησε ο Θεός

Ο Φαμπίνιο πήγε στη Λίβερπουλ, όταν βεβαιώθηκε πως αυτό ήταν που ήθελε ο Θεός από εκείνον. Κατ' αυτόν τον τρόπο αποφασίζει για όλα, από όταν ήταν παιδί.

Ο Φαμπίνιο έβαλε το πόδι του και απομάκρυνε την μπάλα, από την εστία της Λίβερπουλ σε αυτό που φαινόταν πως θα είναι το γκολ της ισοφάρισης για τον Άγιαξ.
Ο Φαμπίνιο έβαλε το πόδι του και απομάκρυνε την μπάλα, από την εστία της Λίβερπουλ σε αυτό που φαινόταν πως θα είναι το γκολ της ισοφάρισης για τον Άγιαξ. AP PHOTO/PETER DEJONG

H Ηοοver είναι εταιρία με ηλεκτρικές σκούπες που 'υπάρχει' από το 1908 στο Οχάιο. Η δυναμική της είναι τέτοια που είναι και ρήμα της αμερικανικής γλώσσας (hoovering: καθαρίζω κάτι με ηλεκτρική σκούπα). Στην αγγλική 'έκδοση', δίπλα από το λήμμα υπάρχει η φωτογραφία του Φαμπίνιο -γιατί καθαρίζει τα πάντα, όπως έχει πει ο Τζο Γκόμεζ. Να, την Τετάρτη 21/10 έβαλε το πόδι του -πάνω στη γραμμή του τέρματος- για να κρατήσει την μπάλα μακριά από τα δίχτυα της Λίβερπουλ, μετά το σουτ του αρχηγού του Άγιαξ, Ντούσαν Τάντιτς. Δεν ήταν το μόνο που έκανε.

Στην πρεμιέρα του φετινού UEFA Champions League, στον αγώνα της πρωταθλήτριας Λίβερπουλ με τον Άγιαξ 'καθάρισε' για την ομάδα του, τον Φίρχιλ Φαν Ντάικ (θες να πούμε Βίρτζιλ; Θες Βέρτζιλ;) και τον Ζοέλ Ματίπ που είναι νοκ ντάουν, αλλά και για τον Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος για τέταρτο συνεχόμενο ματς τον μετακίνησε από μέσο σε σέντερ μπακ. Για τέταρτη συνεχόμενη φορά, η παρέα του δεν δέχθηκε γκολ στο διάστημα που έκανε εκείνος την αλλαγή.

Από τακτικής απόψεως πάντα ήμουν έτοιμος για τις μακρινές μπάλες και πάντα προσπαθούσα να οργανώνω την ομάδα. Δεν είναι εύκολο να κάνω κάτι από όσα πρόσφερε ο Βέρτζιλ πάντα, να μιλώ στην ομάδα και να προσπαθώ να είμαι ηγέτης. Δεν είμαι ο Βέρτζιλ, αλλά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ” δήλωσε κατόπιν εορτής. Δηλαδή του 1-0 στο Άμστερνταμ.

Ο Κλοπ θέλησε να προσθέσει πως δεν είχαν παίξει μαζί ξανά οι Γκόμεζ και Φαμπίνιο και παρ' όλα αυτά ήταν θετικοί. “Υπάρχουν βέβαια, περιθώρια βελτίωσης, όπως στο πώς να αντιδρούν στην πίεση των αντιπάλων” είπε ο Γερμανός, μην τυχόν και πάρει κάποιος 'αέρα'. Αν και αυτό δύσκολα μπορεί να συμβεί με τον Φαμπίνιο. Θα σου πω και το γιατί.

Ο Θεός ήταν αυτός που του είπε να πάει στη Λίβερπουλ. Ο Ύψιστος ήταν το κέντρο της ζωής του Fábio Henrique Tavares, από όταν θυμάται τον εαυτό του. Όπως είχαν αποκαλύψει, προ διετίας, οι παιδικοί του φίλοι στη Sunως ευαγγελικός Χριστιανός είχε αποφασίσει να μην κάνει σεξ, πριν το γάμο και όταν οι προπονήσεις του έπεφταν πάνω σε δραστηριότητες που είχε η εκκλησία, δεν ετίθετο καν θέμα επιλογής. Η πίστη του ήταν πάντα η προτεραιότητα. Όταν μαζευόμασταν να παίξουμε ποδόσφαιρο στη γειτονιά, δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν ερχόταν, γιατί όπως έλεγε 'έχω ραντεβού με το Θεό'. Δεν έπαιρνε την παραμικρή απόφαση, χωρίς να 'συμβουλευτεί' πρώτα το Θεό”. Μάλλον δεν χρειάζεται να σου πω τι απαντούσε, όταν του πρότειναν να βραδυνές εξόδους σε club.

Fact: ο Ευαγγελικός Χριστιανισμός έχει στο επίκεντρο την πεποίθηση πως η ουσία του Ευαγγελίου είναι η σωτηρία που έρχεται μέσω της πίστης στην εξιλέωση προς τον Ιησού Χριστό.

Από την πρώτη στιγμή δε, που έπιασε την μπάλα ποδοσφαίρου στα πόδια του, πριν την πρώτη επαφή έκανε την προσευχή του. Κάτι που κάνει ακόμα. Από τότε μέχρι τώρα ζητά το ίδιο πράγμα: δύναμη. Ενόσω ο Φαμπίνιο σκεφτόταν τι να κάνει με την καριέρα του (οι 'κόκκινοι' του 'χαν ήδη προσφέρει κοντά στα 45 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν, ενώ προτάσεις είχαν καταθέσει και οι Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους), έστειλε ηχητικό μήνυμα στο group chat που έχει στο WhatsApp, με όσους πορεύεται παρέα από μικρός. “Μας ζήτησε να προσευχηθούμε για να τον φωτίσει ο Θεός, να κάνει τη σωστή επιλογή. Μας είπε πως ήθελε να ξέρει ότι το να πάει στη Λίβερπουλ ήταν κάτι που ήθελε ο Θεός για τη ζωή του. Να νιώσει βέβαιος. Αλλιώς, όπως μας έλεγε, δεν θα το έκανε”.

Σημείωσε σε παρακαλώ, πως όλοι τον θυμούνταν να τους λέει πως το όνειρο του ήταν να παίξει στην Premier League “ενώ είχε εμμονή με το Champions League”. Δεν έχανε αγώνα και οραματιζόταν τον εαυτό του, στην κορυφαία σκηνή -ως κατακτητή. Ως εκ τούτου, θα έλεγες πως δεν είχε κάτι να σκεφτεί, όταν εμφανίστηκε στο δρόμο του η Λίβερπουλ. “Όλοι ξέραμε πως δεν θα δεχόταν την πρόταση, αν δεν ήταν σίγουρος ότι αυτό ήταν κάτι που ήθελε ο Θεός από εκείνον”, διαβεβαίωσε ο Πάουλ Κοντράδο, συμπαίκτης του Φαμπίνιο στην πρώτη του ομάδα (Paulinia FC) και φίλος του. Ξέρω ότι μπορεί και να μην το πιστέψεις, αλλά δεν έχει καταφέρει να τον επηρεάσει ούτε ο ατζέντης του. Που είναι ο Χόρχε Μέντες.

Ο γαμπρός του, Ρικάρντο (ειρήσθω εν παρόδω ήταν αυτός που του αγόρασε τα πρώτα 'κανονικά' ποδοσφαιρικά παπούτσια και ο σοφέρ του -από και προς τις προπονήσεις) έζησε μαζί του τρία χρόνια στο Πριγκιπάτο. Απποκάλυψε αργότερα στην Telegraph πως ο Κλοπ ήταν ένας από τους λόγους που ο Φαμπίνιο διάλεξε τη Λίβερπουλ. “Ενώ όλοι οι άλλοι μιλούσαν με τον εκπρόσωπο του, εκείνος του έδειχνε videos της ομάδας και του εξηγούσε γιατί θέλει να τον υπογράψει. Του είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι βασικός”. Ένας άλλος που έκανε promo της Λίβερπουλ ήταν ο Φιρμίνο, τον οποίον είχε ενοχλήσει ο Φαμπίνιο όταν τον πέτυχε στην εθνική. “Του έδωσα όλες τις λεπτομέρειες, για το σύλλογο, τη ζωή στην πόλη και τη γενικότερη κουλτούρα”. Μετά τον βοήθησε να βρει και σπίτι να μείνει.

Ο Φαμπίνιο είναι ο βενιαμίν της πενταμελούς οικογενείας του με ό,τι συνεπάγεται αυτού. Γεννήθηκε στις 23/10 του 1993. Η μητέρα του, Ροζάντζελα ήταν καθαρίστρια και ο πατέρας του, Ζοάο Ρομπέρτο ήταν μεταλλουργός. Η φαμίλια ζούσε στην περιοχή Καμπίνας (κοντά στο Σάο Πάολο) του πολύ πράσινου και των 3.5 εκατομμυρίων κατοίκων. Η γειτονιά των Ταβάρες ανήκει στις πιο 'φτωχές'.

Όταν γεννιέσαι στη Βραζιλία και είσαι αγόρι οι πιθανότητες να μην δοκιμάσεις το σπορ που λέγεται 'ποδόσφαιρο' είναι no bet. Στα 7 πήγε στην πρώτη του ομάδα -την Paulina FC. Υπήρχαν μέρες που δεν είχε χρήματα για το λεωφορείο -από το σπίτι στο γήπεδο. Πήγαινε με τα πόδια -ή έμενε στο σπίτι φίλου. Από τα 8 οι προπονητές του μιλούσαν για την αποφασιστικότητα, την αφοσίωση, την πειθαρχία και το ταλέντο στην τακτική του. Πρόσθεταν ότι είχε ένα θέμα με τη συγκέντρωση του.

Πολλές φορές, εν μέσω αγώνων ήταν 'αλλού'. Στην ομάδα υπήρχε κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος. Και οι δυο μίλησαν μαζί του. Έμαθαν πως 'αποσυντονιζόταν', γιατί σκεφτόταν τα οικονομικά προβλήματα που 'χε η οικογένεια του. Είχε ήδη αποφασίσει να κάνει κάτι για αυτό.

Στα 12 ήταν που είπε 'θα γίνω ποδοσφαιριστής'. Κάτι που επίσης, είναι no bet για τα αγόρια της χώρας του. Εκείνος πέρασε από τα λόγια στις πράξεις, καθώς δοκιμάστηκε από τη Φλουμινένσε που του έδωσε θέση στην ακαδημία της -η οποία βρίσκεται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Η διαδρομή μέχρι την πρώτη ομάδα, ολοκληρώθηκε στις 20/5 του 2012. Προφανώς και πριν τη 'μετακόμιση' έκανε ό,τι πάντα: ζήτησε τη βοήθεια του Θεού. Δεν είχε 'κλείσει' τα 19 και τον είχε ήδη κυνηγήσει ο Μέντες.

Για την ακρίβεια, ο σημερινός κυρίαρχος ατζέντης του ποδοσφαίρου είχε στείλει εκπρόσωπο του (τον αδελφό του Ντέκο, Λούσιο Αραούχο) να γίνει η σκιά του, στο 2011 Copa Sao Paulo, το πιο αξιόλογο τουρνουά για ομάδες U20. Δεν τον άφησε σε ησυχία, έως ότου τον πείσει να γίνει πελάτης του. Μετά τον πήγε στη Φλουμινένσε, ενώ ακολούθησε πρόσκληση από την U20 της Βραζιλίας.

Έγινε 19 σε άλλη ήπειρο, αφού στις 8/6 του 2012 έφυγε για την Πορτογαλία, για να παίξει στη Ρίο Άβε -προπονητής της οποίας ήταν ο Νούνο Εσπιρίτο Σάντο. Τον συνόδευσε ο Αραούχο, ο οποίος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από το αφεντικό του. “Μου είπε πως ο Φαμπίνιο θα πάει στη  Ρεάλ Μαδρίτης Καστίγια που έπαιζε στη Segunda Division -με την οποία έκανε ντεμπούτο ένα μήνα αργότερα”. Ο σύλλογος αυτός λογίζεται ως 'δεύτερη ομάδα' της Ρεάλ Μαδρίτης. “Πριν την πρώτη του εμφάνιση με την Καστίγια, τον είχαν αγοράσει οι 'μερένγκες'. Ο Μουρίνιο είχε ενημερώσει τον Μέντες πως τον θέλει για αντικαταστάτη του Ντάνι Καρβαχάλ, ο οποίος είχε πουληθεί στην Μπάγερ”.

Όταν ο Αραούχο ενημέρωσε τον νεαρό, εκείνος δεν τον πίστεψε. Βασικά, δεν πίστεψε πως είναι όλα τόσο απλά, όσο τα άκουγε. Διατήρησε τις αμφιβολίες του και μετά τις πέντε ώρες που πέρασαν μαζί στο αυτοκίνητο, πηγαίνοντας στη Μαδρίτη. “Με πίστεψε μόνο όταν ο Μουρίνιο χτύπησε την πόρτα του δωματίου του, την επομένη”. Γιόρτασε στην πρωτεύουσα τα 20α γενέθλια. Είχε προσθέσει στις εμπειρίες του τη μια εμφάνιση στη LaLiga, εναντίον της Μάλαγα (έδωσε ασίστ στον Ντι Μαρία για το γκολ της νίκης). Οι ευκαιρίες δεν ήλθαν, γιατί ο Μουρίνιο ήταν προ της εξόδου και για αυτό εστάλη στη Μονακό. Αρχικά είχε δοθεί από τους Blancos για μια σεζόν. Έμεινε δύο (2013-15), πριν τελικά τον αγοράσουν οι Μονεγάσκοι και τον κρατήσουν έως το 2018.

Κάτσε να σου πω τι έγινε στο μεσοδιάστημα.

Κατ' αρχάς παντρεύτηκε. Με τη -Χριστιανή- Ρεμπέκα γνωρίστηκαν και έγιναν ζευγάρι το 2013. Δυο χρόνια μετά, υποσχέθηκαν αιώνια πίστη. Δεν θέλω να σε κουράζω. Έχει σημασία όμως, να ξέρεις πως και για αυτές τις αποφάσεις αποτάθηκε τον Ιησού Χριστό. “Όταν ήταν μικρός του άρεσε ένα κορίτσι. Σε εκείνη την ηλικία δεν έχεις κάτι να σκεφτείς πριν εξομολογηθείς τον έρωτα σου. Εκείνος συζήτησε το θέμα με όλους τους δικούς του ανθρώπους, προσευχήθηκε για αυτό και στο τέλος αποφάσισε να μην κάνει κάτι -γιατί είχε νιώσει πως μια σχέση θα μπορούσε να τον βγάλει εκτός πλάνων”. Οι παιδικοί του φίλοι έχουν πει πως η Ρεμπέκα ήταν η πρώτη σχέση -και παντοτινή.

Αγωνιστικά, το 2016 ήταν από τους βασικούς λόγους που η Μονακό είχε φτάσει έως τους ημιτελικούς του UEFA Champions League, για πρώτη φορά μετά το 2004. Αυτή ήταν η αφορμή για να τον 'στείλουν' τα media, για μία ακόμη φορά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το αυτό έγινε και το  2017. Τότε καθόταν σε αυτόν τον πάγκο των 'κόκκινων διαβόλων' ο Ζοσέ Μουρίνιο, με τον οποίον είχαν συνεργαστεί στη Ρεάλ. Ο Βραζιλιάνος είχε πει στο ESPN Brazil πως “είναι εξαιρετικός προπονητής. Θα ήθελα να δουλέψω και με άλλους τεράστιους κόουτς, για να μάθω περισσότερα για το ποδόσφαιρο. Να μάθω νέα πράγματα”. Ανέφερε χαρακτηριστικά τους Γκουαρδιόλα και Ζιντάν, όπως και τον Ντιέγκο Σιμεόνε. Είπε και ότι το όνειρο του ήταν να γίνει μέλος της εθνικής και να εμφανιστεί στο 2018 World Cup. “Σε επίπεδο συλλόγου, θα ήθελα να πάω σε κάποιον από αυτούς που διεκδικούν πάντα το πρωτάθλημα. Που να έχει νοοτροπία πρωταθλητή. Θα μπορούσε να είναι στην Ισπανία, την Αγγλία ή τη Γαλλία. Θέλω να παίξω σε ομάδα που παλεύει για να κατακτήσει τον τίτλο στο Champions League. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει”.

Kάπως έτσι φτάσαμε στο Μάιο του 2018 και τις ουκ ολίγες προτάσεις που 'χε στα χέρια του. Διάλεξε αυτήν της Λίβερπουλ και όταν τον ρώτησαν πώς έκρινε ότι είχε 'κλείσει' ο κύκλος του στη Μονακό, είπε “όταν πήγα εκεί, ήμουν άγνωστος. Στα πέντε χρόνια που έμεινα, ωρίμασα πολύ ως παίκτης. Η δουλειά που έκανα ήταν πολύ καλή και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προπονητές, το σύλλογο και τον κόσμο, για όσα έκαναν για εμένα. Οι διοικούντες ανέλαβαν την ομάδα στη δεύτερη κατηγορία και την πήγαν στην κατάκτηση της Ligue 1 και στα ημιτελικά του Champions League. Τους χρωστώ τα πάντα, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν”. Είχε προειδοποιήσει πως δεν θα έχει πρόβλημα, στο να προσαρμοστεί στις ανάγκες της Premier League και της Λίβερπουλ. Όλα έγιναν πιο εύκολα όταν μπορούσε πια, να συνεννοείται -στα απλά- στα αγγλικά. Έκανε πρεμιέρα ως αντικαταστάτης του Σαντιό Μανέ, στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Παρί, στις 18/9, στο Anfield.

Ήταν Γενάρης του 2019 όταν ο Κλοπ τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ως σέντερ μπακ -εναντίον της Γουλβς, σε ματς κυπέλλου και μετά με την Μπράιτον. Μετά είχε πει και ότι “έχουμε μια νέα option στη θέση”. Ακολούθησε η κατάκτηση του Champions League και ένα χρόνο μετά η Premier League. Από αυτήν τη σεζόν ο Φαμπίνιο δεν 'έζησε' πολλά. Τραυματίστηκε το Νοέμβρη, μετά εμφανίστηκε ο Covid-19 και τα υπόλοιπα τα θυμάσαι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK