Ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα δεν συμβιβάζεται με την ηλικία του

Τροφή του επιθετικού είναι το γκολ και, παρόλο που ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα είναι 'χορτασμένος', δεν σταματάει να σκοράρει. Πριν κλείσει τα 36 του κατάφερε ό,τι ο... 28χρονος Νταβίντ Τρεζεγκέ πριν από 13 χρόνια.

Sampdoria's Fabio Quagliarella celebrates after scoring during a Serie A soccer match between Inter Milan and Sampdoria, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Monday, April 3, 2017. (AP Photo/Antonio Calanni)
Sampdoria's Fabio Quagliarella celebrates after scoring during a Serie A soccer match between Inter Milan and Sampdoria, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Monday, April 3, 2017. (AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Η Σαμπντόρια έχασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Τορίνο. Αν είχε μετρήσει το γκολ του Σαπονάρα στο 92', θα είχε αποσπάσει 2-2 από την πρωτοπόρο Γιουβέντους. Το VAR ωστόσο ανέτρεψε -δικαίως- την αρχική απόφαση του διαιτητή Βαλέρι και οι 'μπλουτσερκιάτι', που είχαν σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση, ηττήθηκαν μετά από τρεις σερί νίκες.

Για τον Φάμπιο Κουαλιαρέλα ο αγώνας ήταν μια επιστροφή στο παρελθόν, καθώς στη 'βέκια σινιόρα' είχε αγωνιστεί για μια 4ετία (2010-2014). Ταυτόχρονα ήταν ένα 'statement' της δεύτερης ποδοσφαιρικής ζωής που διάγει στη Γένοβα.

Την τελευταία ημέρα κάθε Ιανουαρίου ο Ναπολιτάνος επιθετικός γιορτάζει τα γενέθλιά του. Σε 33 ημέρες θα κλείσει τα 36 χρόνια του. Μαζί θα συμπληρώσει 19 χρόνια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ήταν 14 Μαΐου του 2000 όταν πρωτόπαιξε στη Serie A, στη νίκη της Τορίνο επί της Πιατσέντζα. Στα 17 του.

Δεν σκόραρε. Πήγε δανεικός στη Φιορεντίνα (τότε στην τέταρτη κατηγορία) και στην Κιέτι (τρίτη κατηγορία) δείχνοντας τι μπορεί να κάνει. Προτού γυρίσει στην 'γκρανάτα' της Serie B, φύγει για την Άσκολι λόγω οικονομικών προβλημάτων και πριν από 13 χρόνια, στις 21/12/05, βρει δίχτυα για πρώτη φορά σε παιχνίδι της μεγάλης κατηγορίας. Ήταν το 1-0 επί της Τρεβίζο, διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα από το 10ο.

Τότε ήταν 22 ετών. Ένας νεόκοπος φορ που έψαχνε τις ευκαιρίες του. Σήμερα ένας 'γερόλυκος' των ιταλικών γηπέδων που -πάνω απ' όλα τ' άλλα- απολαμβάνει αυτό που κάνει. Στη Σαμπντόρια, για δεύτερη φορά στη μακρά πορεία του. Η πρώτη ήταν τη σεζόν 2006-07. Η επαναληπτική άρχισε το χειμώνα του 2016.

Μεσολάβησαν 20 ημέρες ως το πρώτο γκολ του (20 Φλεβάρη 2016). Με τις εμφανίσεις του έπεισε ότι δεν έχει 'τελειώσει', ότι ανήκει στην πρώτη βαθμίδα, ότι αξίζει νέο συμβόλαιο. Είχε φτάσει ήδη τα 100 γκολ στη Serie A και τον Ιανουάριο ανανέωσε για 2,5 χρόνια!

Τελείωσε την περυσινή περίοδο με 19 τέρματα σε 35 αγώνες πρωταθλήματος - η πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα του. Η 'Ντόρια' έχασε τα τέσσερα από τα τελευταία πέντε ματς και τερμάτισε 10η, ο ίδιος όμως ήταν ο τέταρτος σκόρερ της κατηγορίας, πίσω μόνο από τον Ικάρντι (29, Ίντερ), τον Ιμόμπιλε (29, Λάτσιο) και τον Ντιμπάλα (22, Γιουβέντους).

Αέρας στα πανιά του. Άρχισε άλλη μια σεζόν ως βασικός. Άνοιξε λογαριασμό στις 2 Σεπτεμβρίου, σκοράροντας στο 3-0 επί της Νάπολι. Της ομάδας της καρδιάς του. Απίθανη έμπνευση, άρτια εκτέλεση. Δεν πανηγύρισε φυσικά, όπως τότε που η αντίστοιχη κίνησή του προκάλεσε 'ρήγμα' στις σχέσεις του με τους φαν της Τορίνο.

Ξαναβρήκε δίχτυα στο 5-0 επί της Φροζινόνε και έκτοτε σίγησε. Άκαπνος για πέντε ματς. Ως τις 28 Οκτωβρίου. Είχε κάνει το 2-1 επί της Μίλαν, προτού Ιγκουαΐν και Σούσο διαμορφώσουν το 3-2.

Αυτό ήταν. Έκτοτε είναι ασταμάτητος. Πέτυχε το μοναδικό γκολ της Σαμπντόρια στο 4-1 από την πρώην Τορίνο, το μοναδικό στο 1-1 με την Τζένοα, σκόραρε δις στο 4-1 επί της Μπολόνια κι άλλη μία φορά στο 2-2 με τη Λάτσιο στη Ρώμη. Ενίσχυσε το 2-0 επί της Πάρμα, συνέβαλε στο 4-2 κόντρα στην Έμπολι και ξεκλείδωσε με μαγικό τρόπο την άμυνα της Κιέβο πριν από το 2-0. Ουδείς κατάλαβε τι είχε συμβεί.

Ήταν το όγδοο διαδοχικό παιχνίδι που έβρισκε δίχτυα, επαναλαμβάνοντας την επίδοση του Κριστιάν Βιέρι, για τον Ιταλό με τα περισσότερα διαδοχικά τέρματα. Απέναντι στη Γιουβέντους ήταν το ένατο. Ολόδική του επίδοση. Μόνο ο Νταβίντ Τρεζεγκέ είχε πετύχει κάτι ανάλογα από το 2005 ως σήμερα. Πλέον έχει 11 τέρματα - τρίτος σκόρερ πίσω από Πιάτεκ και Ρονάλντο.

Ενδιάμεσα έβαλε τζίφρα σε νέο συμβόλαιο, η ανακοίνωση ήρθε ανήμερα των Χριστουγέννων. Δώρο ένας επιπλέον χρόνος ποδοσφαίρου στην ισχύουσα σύμβαση. Λήξη; Το καλοκαίρι του 2020.

Favoloso Favio!

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Antonio Calanni

News 24/7

24MEDIA NETWORK