Ο Φαν Άανχολτ έδωσε μια νίκη στο ποδόσφαιρο κόντρα στον ρατσισμό

Ο Πάτρικ Φαν Άανχολτ δεν έμεινε άπραγος σε ένα προκλητικό σχόλιο στο Twitter, που αφορούσε την καμπάνια του Μάρκους Ράσφορντ για τα δωρεάν γεύματα στα σχολεία. Και πέτυχε μια διαγραφή που πανηγυρίστηκε από την πλειοψηφία των χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Φαν Άανχολτ στην διάρκεια της αναμέτρησης Κρίσταλ Πάλας - Μάντσεστερ Σίτι στο  Selhurst Park του Λονδίνου, στις 19 Οκτωβρίου 2019. (AP Photo/Rui Vieira)
Ο Φαν Άανχολτ στην διάρκεια της αναμέτρησης Κρίσταλ Πάλας - Μάντσεστερ Σίτι στο Selhurst Park του Λονδίνου, στις 19 Οκτωβρίου 2019. AP PHOTO/RUI VIEIRA

Η Κέιτι Ολίβια Χόπκινς, γεννημένη στις 13 Φεβρουαρίου 1975, είναι μια Αγγλίδα τηλεπερσόνα, αρθρογράφος και πρώην επιχειρηματίας. Ήταν διαγωνιζόμενη στο τρίτο μέρος του Apprentice το 2007 και μετά από περαιτέρω εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης, έγινε αρθρογράφος των βρετανικών εθνικών εφημερίδων. Η Χόπκινς άρχισε να γράφει για την Sun το 2013 και την ιστοσελίδα της Daily Mail (MailOnline) από το 2015 έως το 2017.

Το 2015, φιλοξένησε τη δική της τηλεοπτική εκπομπή και εμφανίστηκε στη δέκατη πέμπτη σεζόν του Celebrity Big Brother, στην οποία ήταν η φιναλίστ. Το επόμενο έτος, η Χόπκινς έγινε παρουσιαστής του ραδιοφωνικού σταθμού LBC, ενώ υποβλήθηκε σε σημαντική χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις επιληψίας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η παρουσία της Χόπκινς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι απόψεις της, ειδικά σχετικά με την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, την κοινωνική τάξη, την παχυσαρκία, τους μετανάστες και τη φυλή, έχει δημιουργήσει ισχυρές αντιπαραθέσεις, διαμαρτυρίες και αναφορές. Έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό από δημοσιογράφους, ομάδες υπεράσπισης και πολιτικούς για τα σχόλια της σχετικά με τους μετανάστες.

Το 2016, η Mail Online αναγκάστηκε να πληρώσει 150.000 λίρες σε μια μουσουλμανική οικογένεια την οποία ο Χόπκινς είχε κατηγορήσει ψευδώς για εξτρεμιστικούς δεσμούς. Στην υπόθεση δυσφήμησης του 2017, Μονρό κατά Χόπκινς, η Χόπκινς υποχρεώθηκε να πληρώσει 24.000 λίρες ως αποζημίωση και 107.000 λίρες σε νομικά έξοδα στον Τζακ Μονρό, για δυσφημιστικά σχόλια στο Twitter. Ο ρόλος της στο LBC τερματίστηκε τον Μάιο του 2017 μετά τα σχόλιά της στο Twitter σχετικά με τον βομβαρδισμό της Manchester Arena. Έχει χαρακτηριστεί ως "σχολιαστής με ακροδεξιά ρητορική".

Η Χόπκινς 'έφαγε' αποκλεισμό από το Twitter τον Ιούνιο για αυτό που η εταιρεία χαρακτήρισε ως "παραβιάσεις συμπεριφοράς και πολιτικής μίσους". Γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τον Πάτρικ φαν Άανχολτ, που είχε έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση με την Χόπκινς στα social media, όταν εκείνη άσκησε κριτική στην καμπάνια του Μάρκους Ράσφορντ για δωρεάν σχολικά γεύματα στα φτωχά παιδιά. Σύμφωνα με την Χόπκινς ο Ράσφορντ με αυτή την ενέργεια παρότρυνε τους γονείς στην... τεμπελιά. Σχόλιο που ενόχλησε -όπως κάθε φυσιολογικό άνθρωπο- τον Φαν Άανχολτ.

Ο Ολλανδός διεθνής μπακ απάντησε στην Χόπκινς πως ο Ράσφορντ "έκανε περισσότερα τις τελευταίες 24 ώρες από όσα έχεις κάνει εσύ σε ολόκληρη τη ζωή σου. Υποκλίσου μπροστά από έναν βασιλιά".

"Είμαι μια λευκή συντηρητική Χριστιανή. Μπορείς να γονατίσεις και να δηλώσεις υποταγή", απάντησε η Χόπκινς.

"Είμαι ένας μαύρος Ολλανδός και επίσης Χριστιανός (όχι πως το χρώμα ή η θρησκεία παίζουν ρόλο σε αυτό). Όσον αφορά την υποταγή, είσαι ευπρόσδεκτη να έρθεις στο Selhurst Park και να φιλήσεις το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μου. Θα περιμένω", ήταν η αντίδραση του Φαν Άανχολτ.

Μιλώντας στο beIN SPORTS, ο μπακ της Κρίσταλ Πάλας δεν έκρυψε την χαρά του για την διαγραφή του λογαριασμού της Χόπκινς: "Είναι πολύ ικανοποιημένος, όχι μόνο εγώ αλλά πολλοί χρήστες του Twitter, από την διαγραφή της γιατί είμαστε στο 2020 και ο κόσμος δέχεται ακόμη ρατσιστική κακοποίηση. Από πού προέρχεται όλα αυτό; Είναι τρελό. Γι' αυτό την αντιμετώπισα. Προφανώς στην αρχή δεν γνώριζα ποια είναι, πήρα τον ατζέντη μου και τον ρώτησα. Το συζητήσαμε και τον ενημέρωσα πως θα της απαντήσω γιατί δεν ανέχομαι αυτή τη συμπεριφορά.

Με ρώτησε 'είσαι σίγουρος'; και του απάντησα καταφατικά. Και το έκανα. Το Twitter την τιμώρησε και είναι χαρούμενος γι' αυτό. Έκανα χάρη σε όλους που την αντιμετώπισα και την 'εκλεισα'. Νομίζω πως άπαντες συμφώνησαν με την καμπάνια του Ράσφορντ. Πιστεύω πως αυτό που έκανε ο Μάρκους ήταν σωστό και αυτό που έπραξε η Χόπκινς ήταν λάθος. Πιστεύω πως ήμασταν όλοι ενωμένοι σε αυτό, μας ικανοποίησε η προσπάθεια του Μάρκους και την υπερασπιστήκαμε".

News 24/7

24MEDIA NETWORK