Ο Φαν'τ Σιπ βρήκε τον αντί-Μανωλά στο πρόσωπο του Γιώργου Τζαβέλλα

Ο Γιώργος Τζαβέλλας επιστρέφει στην Εθνική Ελλάδας, όπως προέκυψε από τις κλήσεις του Τζον φαν'τ Σχιπ, από τις οποίες απουσιάζουν οι 3 'κομμένοι' στόπερ Κώστας Μανωλάς, Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Δημήτρης Σιόβας.

Ο Γιώργος Τζαβέλλας της Εθνικής Ελλάδας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με το Βέλγιο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' | Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020
Ο Γιώργος Τζαβέλλας της Εθνικής Ελλάδας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με το Βέλγιο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' | Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Η προ εβδομάδων δήλωση του Δημήτρη Σιόβα με την οποία εξέφραζε την επιθυμία του να επιστρέψει στην Εθνική Ελλάδας ο Κώστας Μανωλάς προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον φαν'τ Σχιπ ανακοίνωσε ότι ο 32χρονος στόπερ τίθεται εκτός ομάδας και αντί για τον κεντρικό αμυντικό της Νάπολι, στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα επιστρέψει ένας άλλος ποδοσφαιριστής, επίσης 32 ετών και... περίπου στόπερ.

Ο Γιώργος Τζαβέλλας ανήκει στα νέα πρόσωπα της Εθνικής ομάδας για τη φιλική αναμέτρηση με την Αυστρία (7/10) και τις αναμετρήσεις για το Nations League με Μολδαβία (11/10) και Κόσοβο (14/10), μαζί με τους Οδυσσέα Βλαχοδήμο και Παντελή Χατζηδιάκο, που επίσης κάνουν επανεμφάνιση στην αποστολή, αλλά ύστερα από πολύ μικρότερο διάστημα.

Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής της Αλάνιασπορ επιστρέφει στα πλάνα της Εθνικής ομάδας έπειτα από δύο χρόνια, αφού τελευταία φορά αγωνίστηκε στην ήττα από τη Φινλανδία στο Τάμπερε για το Nations League 2018-2019. Τότε, προπονητής ήταν ο Μίχαελ Σκίμπε, με τον Τζαβέλλα να βρίσκεται ακόμα στο ραντάρ της Εθνικής, από το οποίο βγήκε επί Άγγελου Αναστασιάδη και δεν επανήλθε μέχρι σήμερα.

Από την πρώτη κλήση του ως αριστερός μπακ...

Ο Τζαβέλλας κλήθηκε για πρώτη φορά από τον Ότο Ρεχάγκελ τον Νοέμβριο του 2009 και βρέθηκε στην προεπιλογή (όμως όχι στην αποστολή) του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010, αλλά έκανε ντεμπούτο με τη γαλανόλευκη τον Σεπτέμβριο του 2010 υπό τον Φερνάντο Σάντος. Στο μεγαλύτερο διάστημα που βρισκόταν στην Εθνική ομάδα λογιζόταν ως αριστερό μπακ. Παρ' όλα αυτά, τον τελευταίο καιρό και με την ανάδειξη παικτών που κέρδιζαν την προτίμηση των ομοσπονδιακών τεχνικών για τα άκρα, ο Τζαβέλλας αξιοποιήθηκε και ως στόπερ.

Εξάλλου, ήταν μία θέση που δεν ήταν άγνωστη για εκείνον στην καριέρα του σε Κέρκυρα, Πανιώνιο, Άιντραχτ, Μονακό και ΠΑΟΚ, έστω κι αν σε διασυλλογικό επίπεδο καθιερώθηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας. Αυτό άλλαξε όταν τον Ιανουάριο του 2017 τερμάτισε το συμβόλαιό του με τον 'δικέφαλο του βορρά' και υπέγραψε για 2,5 χρόνια στον τουρκικό σύλλογό του. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε τόσο ως αριστερός μπακ όσο και ως κεντρικός αμυντικός (συχνά με τον Γιάννη Μανιάτη δεξιό μπακ ή αμυντικό μέσο), ωστόσο από το 2018 κι έπειτα καθιερώθηκε στα στόπερ και δεν αγωνίστηκε σχεδόν ποτέ ξανά στα άκρα.

...ως την επανεμφάνιση ως στόπερ

Με αυτήν την ιδιότητα, του κεντρικού αμυντικού, ο Τζαβέλλας βρήκε το... λιμάνι του στην Αλάνια ή Κορακήσιον στην αρχαιότητα, ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο στην επαρχία της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία. Με αυτήν την ιδιότητα η Αλάνιασπορ έγινε η ομάδα με την οποία μετράει τις περισσότερες συμμετοχές στην καριέρα του (105) και στην οποία έχει καθίσει τα περισσότερα χρόνια (ετοιμάζεται να συμπληρώσει 4ετία).

Με αυτήν την ιδιότητα επιστρέφει και στην Εθνική Ελλάδας και μάλιστα με... συμβολικό τρόπο. Στην τελευταία διεθνή συμμετοχή του, κόντρα στη Φινλανδία, είχε αντικαταστήσει στην ανάπαυλα τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Τώρα θα αντικαταστήσει ξανά στις επιλογές τόσο τον κεντρικό αμυντικό της Άρσεναλ όσο και τους υπόλοιπους 'κομμένους' στόπερ, δηλαδή τον Μανωλά και τον Σιόβα. Ίσως βέβαια, να μην υπολογίζεται πλέον ούτε για στόπερ και ο Φαν'τ Σχιπ να τον χρειάζεται για την εμπειρία του, αφού είναι ο πιο ηλικιωμένος ποδοσφαιριστής του ρόστερ και ο 2ος σε διεθνείς συμμετοχές με 31 (πίσω μόνο από τις 45 του Κώστα Φορτούνη). Είτε ως ακραίος μπακ είτε ως κεντρικός αμυντικός είτε ως έμπειρη φιγούρα στα αποδυτήρια, ο Τζαβέλλας είναι έτοιμος να προσφέρει.


News 24/7

24MEDIA NETWORK