Ο Φερέιρα δεν θέλει τον αριστερό μπακ Βιεϊρίνια

Ο Βιεϊρίνια μετράει αντίστροφα για την επάνοδο του στην αγωνιστική δράση αλλά ο Αμπέλ Φερέιρα δεν σκοπεύει να βάλει στο περιθώριο τον Δημήτρη Γιαννούλη. Έτσι ετοιμάζει τον Πορτογάλο σταρ για τον ρόλο της προ δεκαετίας ποδοσφαιρικής εκδοχής του στον ΠΑΟΚ.

Ο Βιεϊρίνια σε ένα ματς απέναντι στον Ολυμπιακό
Ο Βιεϊρίνια σε ένα ματς απέναντι στον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Έφαγε τον γάιδαρο, τελειώνει και με την ουρά ο Βιεϊρίνια καθώς ετοιμάζεται για την επάνοδο του στην αγωνιστική δράση. Ο Πορτογάλος σταρ και αρχηγός του ΠΑΟΚ αφήνει πίσω του τον σοβαρό τραυματισμό της ρήξης χιαστού και είναι έτοιμος να ξαναπατήσει χορτάρι, βοηθώντας την ομάδα του να κυνηγήσει τους στόχους της σεζόν σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Όχι πως είναι έτοιμος να μπει ξαφνικά στο γήπεδο και να παίζει 90λεπτα σε φουλ ένταση, ωστόσο είναι έτοιμος για την σταδιακή επανένταξη του και αυτή θα πραγματοποιηθεί παίρνοντας ολοένα και περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Ο Φερέιρα ετοιμάζει μια έκπληξη με τον αρχηγό του

Επιστρέφοντας στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2017, ο Βιεϊρίνια μάλλον δεν είχε φανταστεί πως θα αγωνίζεται εντέλει σε ρόλο αριστερού μπακ. Μια απόφαση του Ραζβάν Λουτσέσκου που εξυπηρετούσε το σύνολο και τα σχέδια του Ρουμάνου τεχνικού, η οποία και αποδείχθηκε σωστή καθώς ο Πορτογάλος βοήθησε τα μέγιστα στην επιστροφή του 'Δικεφάλου' στους τίτλους. Μπορεί ο ίδιος να μην 'πέταγε την σκούφια' αγωνιζόμενος στο αριστερό άκρο της άμυνας, όμως η αλήθεια είναι πως η ποιότητα του ήταν υπέραρκετη για να τον κάνει να ξεχωρίζει και σε αυτή τη θέση σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό. Και την ίδια στιγμή ο ίδιος ήξερε πως το καλό του συνόλου ήταν πάνω από την δική του επιθυμία.

Στο διάστημα της απουσίας του ήταν ο Δημήτρης Γιαννούλης κατά κύριο λόγο που κάλυψε το αριστερό άκρο της άμυνας. Ειδικά επί των ημερών του Αμπέλ Φερέιρα, ο διεθνής μπακ είναι βασικός και αναντικατάστατος στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Τι θα γίνει τώρα που επιστρέφει ο αρχηγός του; Εφόσον ο Βιεϊρίνια δείξει πως επέστρεψε σε κατάσταση που του επιτρέπει να κάνει ακόμη την διαφορά, γίνεται κατανοητό πως δεν μπορεί να μείνει εκτός βασικού σχήματος. Όμως ο Φερέιρα είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την παρουσία του Γιαννούλη και δεν θέλει με τίποτα να του κόψει τη φόρα. Αδιέξοδο; Όχι ακριβώς. Γιατί ο Πορτογάλος τεχνικός ετοιμάζει κάτι διαφορετικό για τον συμπατριώτη του.

Από την σεζόν 2008-09, που πρωτοέπαιξε στον ΠΑΟΚ, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012 όταν και έφυγε για την Bundesliga και την Βόλφσμπουργκ, ο Βιεϊρίνια έκανε θραύση ως ακραίος κυνηγός. Έτσι κέρδισε και την μεταγραφή του στη Γερμανία. Σε επιθετικογενείς ρόλους αγωνιζόταν και τις δύο πρώτες σεζόν της παρουσίας του στους 'λύκους', μέχρι που αντιμετώπισε έναν αντίστοιχο σοβαρό τραυματισμό τον Σεπτέμβρη του 2013. Από τη στιγμή που ανάρρωσε άρχισε σταδιακά να χρησιμοποιείται σε ρόλο δεξιού μπακ στη Βόλσφμπουργκ, θέση που έμοιαζε να του ταιριάζει στη Γερμανία.

Όταν ήρθε η στιγμή να γυρίσει στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, ο Βιεϊρίνια επέστρεψε στον ρόλο του εξτρέμ. Όχι για πολύ. Ήρθε εκείνο το παιχνίδι με τον Ατρόμητο στην Τούμπα τον Νοέμβρη του 2017, όπου αγωνίστηκε ως αριστερός μπακ (σκοράροντας στη νίκη με 2-1) και έκτοτε πήρε 'αγκαζέ' την συγκεκριμένη θέση. Δικαιολογημένη η απόφαση του Λουτσέσκου, αφού έπαιρνε και γκολ και ασίστ από τον Βιεϊρίνια σε αυτό τον ρόλο, ενώ σε λίγες περιπτώσεις αντιμετώπιζε θέμα ανασταλτικά.

Και φτάνουμε στο σήμερα, με τον Πορτογάλο έτοιμο να επιστρέψει στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Πώς σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει ο προπονητής του; Μάλλον θα έχετε καταλάβει πού πάει η δουλειά... Ο Φερέιρα λοιπόν σκέφτεται πολύ σοβαρά να επαναφέρει τον Βιεϊρίνια στην στην προ δεκαετίας ποδοσφαιρική εκδοχή του στον ΠΑΟΚ! Ως ακραίο χαφ/εξτρέμ.

Στοχ και Ζαμπά ευνοούν την δοκιμή

Ο τεχνικός του 'Δικεφάλου' δεν εμπιστεύεται τον Στοχ (του έχει δώσει 21 λεπτά συμμετοχής ως τώρα), ενώ έχει σοβαρά παράπονα από την παρουσία του Ζαμπά (8 συμ. χωρίς γκολ και ασίστ σε 411'). Μένουν ο πάντα αξιόπιστος και ποιοτικός Μπίσεσβαρ, μαζί με τον Λημνιό που μοιάζει να βρίσκεται στην αρχή της ποδοσφαιρικής του έκρηξης. Σε συνδυασμό με την απόλυτη εμπιστοσύνη που περιβάλλει ο Φερέιρα τον Γιαννούλη, εδώ έρχεται να κολλήσει η ιδέα χρησιμοποίησης του Βιεϊρίνια σε ρόλο ακραίου χαφ/εξτρέμ.

Ο Πορτογάλος είναι άριστος γνώστης της τακτικής, που απαιτεί υψηλή προσήλωση στο 4-4-2. Είναι έμπειρος, με δεδομένη ποιότητα και έφεση στο επιθετικό παιχνίδι, τόσο στη δημιουργία, όσο και την εκτέλεση. Αρχικά μπορεί να δίνει πολύτιμες ανάσες στους Μπίσεσβαρ - Λημνιό και μόλις είναι 100% έτοιμος, να μπει στην ενδεκάδα. Επιτρέποντας παράλληλα στον Φερέιρα να χρησιμοποιήσει σε πιο κεντρικό ρόλο τον Μπίσεσβαρ, εκεί όπου ο Ολλανδός αρέσκεται ούτως ή άλλως να κινείται άσχετα με την θέση του στην θεωρία.

Σίγουρα σε αυτό το ντόμινο ηχεί και μια... καμπάνα. Ο Ζαμπά δεν θα πρέπει να αισθάνεται και πολύ άνετα αυτή την περίοδο, ωστόσο είναι μια κατάσταση για την οποία δεν ευθύνεται ο προπονητής του αλλά ο ίδιος. Για τον ΠΑΟΚ μοιάζει με πολυτέλεια που δεν μπορεί να αντέξει, το να έχει δηλαδή τον Βραζιλιάνο εξτρέμ ανενεργό. Ο Γενάρης πλησιάζει και δεν είναι απίθανο να έχουμε εξελίξεις. Μέχρι τότε βέβαια υπάρχει πολύς δρόμος που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Για την ώρα ας κρατήσουμε την σκέψη του Φερέιρα για τον Βιεϊρίνια και τον τρόπο που μπορεί να μεταφραστεί στον αγωνιστικό χώρο.

Ήταν σωστά τα 'κοψίματα' Παπασταθόπουλου και Μανωλά από τον Φαν'τ Σιπ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK