Ο φωνακλάς βοηθός του Σετιέν ταρακουνά τ' αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα

Ήρεμα, ήρεμα δεν είναι τρομοκράτης ο Έντερ Σαράμπια. Είναι το θύμα μιας αγάπης για το ποδόσφαιρο, η οποία εκφράζεται με έντονο τρόπο.

Ο Κίκε Σετιέν και ο Έντερ Σαράμπια στον πάγκο της Μπαρτσελόνα
Ο Κίκε Σετιέν και ο Έντερ Σαράμπια στον πάγκο της Μπαρτσελόνα AP PHOTO/JOAN MONFORT

Την καθημερινότητα της Μπαρτσελόνα δεν θα την περιέγραφες ως 'μια ωραία ατμόσφαιρα'. Ούτε το 'περνάμε καλά στα παρασκήνια κι αυτό βγαίνει προς τα έξω' έχει σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα μιας τρομερά περίπλοκης κατάστασης που διάγει από τις αρχές της σεζόν. Η απόλυση του Ερνέστο Βαλβέρδε διεύρυνε το χάσμα διοίκησης-ποδοσφαιριστών και η πρόσληψη του Κίκε Σετιέν δεν διέθετε τις ιδιότητες ενός ισχυρού αντίδοτου που θα καλμάρει τον πόνο διαρκείας, δεδομένης της απομάκρυνσης από τις παραδοσιακές αξίες της, της μοναδικότητάς της ενδεχομένως.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διαχείριση των αποδυτηρίων των 'μπλαουγκράνα' μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα κι όταν στην ομάδα των πυροτεχνουργών συνυπάρχει ένας 'σαμποτέρ', η προσπάθεια απασφάλισης μοιάζει με αποστολή αυτοκτονίας. Ο 39χρονος Έντερ Σαράμπια κουβαλά το γονίδιο ενός Βάσκου επαναστάτη/εξτρεμιστή. Ενός εκρηκτικού χαρακτήρα που κάνει χρήση σκληρών, πολλές φορές υποτιμητικών, σχολίων για να ιντριγκάρει και να προκαλέσει τους ποδοσφαιριστές ζητώντας μόνο το απόλυτο. Ή για να εισβάλει στο μυαλό αντιπάλων, όπως πέρυσι τέτοια εποχή με τον Γκαγιά της Βαλένθια. "Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Σετιέν. Είναι ο Έντερ Σαράμπια που μου μιλούσε και πέρυσι και εφέτος. Ξόδεψε όλο το ματς για να μου φωνάζει και να μου λέει να πάψω να βουτάω. Δεν είναι δουλειά του να τα βάζει με οποιονδήποτε παίκτη και είναι ώρα να του πουν να μας αφήσει να αφήσει να κάνουμε  εμείς τη δική δουλειά. Το κάνει για να μας αποπροσανατολίσει", ισχυριζόταν o αριστερός μπακ των 'νυχτερίδων'.

Γιος του επί 12ετία φορ της Αθλέτικ Μπιλμπάο Μανού (382 παιχνίδια), ο Έντερ Σαράμπια 'κληρονόμησε' το ίδιο πάθος για το ποδόσφαιρο. Δεν διέθετε όμως το οικογενειακό ταλέντο, ούτε του άρεσαν οι συγκρίσεις, και νωρίς, από τα 24 του, γύρισε το χαρτί προκειμένου να καταπιαστεί με την προπονητική, θαυμάζοντας το κροϊφικό μοντέλο. Πρώτα δούλεψε στις ακαδημίες της Βιγιαρεάλ κι από το 2015 ως βοηθός του Κίκε Σετιέν, ο οποίος όντας συμπαίκτης του πατέρα του στη Λογρονιές τον γνώριζε από τα 10 του, όταν τον έβλεπε να παρακολουθεί με σχολαστικότητα τις προπονήσεις. Αντιλαμβανόμενος την ποιότητα και το μέλλον του μικρού τον παρότρυνε να να δουλέψει μαζί του στην Λας Πάλμας. Έκτοτε ο Έντερ έγινε η σκιά του Κίκε. Προτού καταλήξουν μαζί Μπέτις και πλέον στην Μπαρτσελόνα.

Είχε, προφανώς, ο Σετιέν την ανάγκη από ένα αντίβαρο. Μειλίχιος, πράος και συγκαταβατικός ως φιλοσοφημένη περσόνα του ποδοσφαίρου, έψαχνε και βρήκε μια έντονη προσωπικότητα που δεν θα πάψει στιγμή να ζητά περισσότερα απ' όσα μπορούν να του δώσουν, πατώντας πάνω στις κατευθύνσεις του επικεφαλής. Γιατί πάντα είχε ανοιχτά αυτιά για ν' ακούει, αλλά και ενοχλητικά δυνατή φωνή για να μεταδίδει το μήνυμα. Δεν το προκαλεί, λένε, είναι έμφυτο. Έχει αποβληθεί από τον πάγκο περισσότερες απ' όσες ο Ζεράρ Πικέ στην καριέρα του και πολλές φορές τον έχουν συμβουλεύσει να ρίξει τους τόνους, για δικό του καλό. Επιμένει να λέει πως "όταν οι ποδοσφαιριστές βλέπουν δύο βασικά πράγματα, ότι είσαι δίκαιος και ότι δουλεύεις σωστά, θα σε ακολουθήσουν μέχρι θανάτου".

Των 'μπλαουγκράνα' οι παίκτες μάλλον όχι. Ή τουλάχιστον όχι όλοι, όπως εικάζουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια βασικών μονάδων προς τον Σετιέν για τη δημόσια ή όχι συμπεριφορά του συνεργάτη του. Ο Σαράμπια, ο επιτετραμμένος για την εκτέλεση των επιθετικών ασκήσεων/συστημάτων στις προπονήσεις, δεν προσπάθησε ποτέ να κρυφτεί πίσω από παλάμες ή μπουφάν. Κακό του κεφαλιού του, βέβαια, διότι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου clasico, το βράδυ της Κυριακής στο 'Μπερναμπέου', μια κάμερα του καναλιού μετάδοσης ήταν σταθερά στραμμένη στον πάγκο της Μπαρτσελόνα καταγράφοντας κάθε στιγμιότυπο, κάθε σκηνή. Όσο ο πρώτος προπονητής της 'Μπάρσα' ήταν σταθερός στη θέση του εντός της οριοθετημένης περιοχής, ο Σαράμπια φωνασκούσε για τις μη εκτελεσμένες εντολές, για τα άσχημα πλασέ, τις εκτός πλάνου κινήσεις.

Το βίντεο μελετήθηκε και η 'αποκρυπτογράφηση' των όσων μονολογούσε για τους ποδοσφαιριστές, χωρίς να εξαιρεί τον Λιονέλ Μέσι, έγινε αντικείμενο κουβέντας και σχολιασμού. Ο Αργεντινός που έχει πάψει πλέον να κάνει τον μουγκό, ζήτησε ακρόαση από τον Σαράμπια, διότι η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τα όρια. Ο Αντουάν Γκριεζμάν ήταν επίσης εκνευρισμένος με όσα άκουσε.

Επειδή πάντως ό,τι προέκυψε με την αποκωδικοποίηση των λεγομένων του Σαράμπια προβλημάτισε αρκετούς, η λίγκα σκοπεύει να λάβει έκτακτα μέτρα. Όχι εις βάρος των προπονητών και των βοηθών τους, αλλά προστατεύοντάς τους. Οι διαμαρτυρίες των κλαμπς για την πληγή που ανοίγει στην εικόνα του πρωταθλήματος η συνεχής προβολή των αντιδράσεων στους πάγκους και η μεγέθυνση αυτών από τον Τύπο έφερε τον πρόεδρο Χαβιέρ Τέμπας να ζητήσει τη μείωση των πλάνων. Διαφορετικά οι πρωταγωνιστές των ομάδων δεν θα εκπληρώνουν την υποχρέωση, που προκύπτει από τη σύμβαση, να μιλούν στο κανάλι μετάδοσης του κάθε αγώνα αμέσως μετά τη λήξη του.

Ταυτόχρονα βέβαια άπαντες οφείλουν να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Ιδίως ένας εξωστρεφής χαρακτήρας όπως ο Έντερ Σαράμπια. Τρελαίνεται μεν η ποδηλασία, δρόμου ή ορεινή, αλλά δεν έχει τη δικαιοδοσία ή την ισχύ (αν προτιμάτε) να κάνει τη ζωή των υπολοίπων ποδήλατο.

***

Σε ποια χώρα θα καταλήξει το Europa League; Ισπανία ή Γερμανία; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK