Ο 'φονιάς' έγινε σωτήρας: ο Ντεφόου ξεχρέωσε μια προσωπική οφειλή 11 χρόνων

Συνέβη συμπτωματικά ή ο Τζέρμεν Ντεφόου φρόντισε με τις 5.000 λίρες να ζητήσει μια συγγνώμη που εκκρεμούσε από το 2009;

Ο Ζερμέν Ντεφόου με τη φανέλα της Τότεναμ το 2009
Ο Ζερμέν Ντεφόου με τη φανέλα της Τότεναμ το 2009 AP PHOTO/SANG TAN

Η 22η Νοεμβρίου του 2009 έχει κηρυχθεί ως η πιο ταπεινωτική στην 88χρονη ιστορία της Γουίγκαν. Πριν ή μετά το 9-1 από την Τότεναμ στο Λονδίνο δεν είχε υπάρξει πιο μαύρη στιγμή για τους 'λάτικς'. Ναι μεν το φινάλε της σεζόν τούς βρήκε να κερδίζουν την παραμονή τους στην Premier League, στο +5 από τη ζώνη του υποβιβασμού (είχαν πέσει Μπέρνλι, Χαλ και Πόρτσμουθ), ωστόσο ο αγώνας της 13ης αγωνιστικής κουβαλούσε αυταπόδεικτα την κατάρα που κουβαλά για τους προληπτικούς ο διψήφιος αυτός αριθμός. Κι ας μην ήταν Τρίτη ή Παρασκευή.

Το 1-0 ως το 45', από κεφαλιά του Κράουτς, δεν θα μπορούσε να προϊδεάσει την ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνες για το κακό που θ' ακολουθήσει, καθώς οι αδηφάγοι ποδοσφαιριστές του Χάρι Ρέντναπ από το 51' ως το 94' σκόραραν άλλες οκτώ φορές! Τα πέντε εξ αυτών των γκολ, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 20 λεπτών έφεραν την υπογραφή του Τζέρμεν Ντεφόου. Παίζοντας δίπλα στον υψηλόσωμο Ρώσο Παβλιουτσένκο, ο Άγγλος φορ είχε τους ελεύθερους χώρους για να κινείται κάθετα και να εκτελεί με ακρίβεια φτάνοντας στο περίφημο 'πενταρέ'.

Εκείνη τη σεζόν ήταν ο έκτος σκόρερ του αγγλικού πρωταθλήματος με 18 τέρματα - όσα και ο Φερνάντο Τόρες της Λίβερπουλ. Ήταν πάνω στο άνθος της ποδοσφαιρικής ηλικίας του.

Έντεκα χρόνια αργότερα ο Ντεφόου, βαδίζοντας πια για τα 38 του, ανήκει στη Ρέιντζερς της Σκωτίας και οδεύει προς το φινάλε, αλλά δεν ξεχνά τα παλιά χρέη του. Έσερνε, πιθανόν, ένα βάρος από το οποίο θα 'θελε ν' απαλλαγεί. Όχι πως δεν κοιμόταν τα βράδια, αλίμονο. Ποδόσφαιρο παίζει. Αφού ωστόσο βρήκε την ευκαιρία, φρόντισε να επανορθώσει. Για το κάρμα. Τουλάχιστον αυτό θέλουν να πιστεύουν αυτοί που αντίκρισαν κατάθεση 5.000 λιρών σε λογαριασμό που έχει ανοιχτεί για τη διάσωση της Γουίγκαν.

Από τον περασμένο Ιούλιο το κλαμπ από το Γκρέιτερ Μάντσεστερ βρίσκεται υπό επιτήρηση και αναζητά περί το μισό εκατομμύριο για να 'επιβιώσει'. Μερίδα των φανς της έσπευσε να οργανώσει καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων μέσω διαδικτύου και ένας εξ αυτών - χρήστης του twitter απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ντεφόου. Μεταξύ σοβαρού και αστείου τού ζήτησε ένα 'πεντοχίλιαρο' που θα ισοδυναμούσε με τα πέντε γκολ στον αγώνα του 'Γουάιτ Χαρτ Λέιν'. Χίλιες λίρες για το καθένα.

Ο Ντεφόου δεν αποκρίθηκε, αλλά -μάλλον- ανταποκρίθηκε. Διότι ως δια μαγείας στην πλατφόρμα εμφανίστηκε κατατεθειμένο όλο το ποσό. Από τη στιγμή που η κατάθεση δεν έφερε τα στοιχεία της ταυτότητας, είναι πιθανό να έχει γίνει από τον οποιονδήποτε. Γιατί όμως μια τόση δα λεπτομέρεια να χαλάσει ένα τέτοιο στόρι ποδοσφαιρικού σεβασμού και αλληλεγγύης; Τη στιγμή που δεν θα ήταν ένα ποσό που θα του έλειπε όταν το 2015 έπαιρνε 3.6 εκατομμύρια ετησίως από το 2017 έχει συμβόλαιο τουλάχιστον 100.000 ανά εβδομάδα (παρά τη μείωση που δέχθηκε για να συνεχίσει στην ομάδα του Στίβεν Τζέραρντ).

Θα 'ταν μια υπέροχη συγγνώμη για τα συναισθήματα θλίψης που είχε προκαλέσει εκείνο το απόγευμα στους οπαδούς των 'λάτικς'. Για τους οποίους το 8-0 από την πρωταθλήτρια Τσέλσι στην τελευταία αγωνιστική της χρονιάς, με την παραμονή εξασφαλισμένη ήδη, χωνεύτηκε πολύ πιο εύκολα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK