Ο Φούνες έδωσε το πρώτο Libertadores στη Ρίβερ Πλέιτ

Ο τελικός του Copa Libertadores το 1986, ανάμεσα στη Ρίβερ Πλέιτ και την Αμέρικα δε Κάλι, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες, που σκόραρε και στα δυο παιχνίδια.

Δεξιά ο Φούνες με το Copa Libertadores του 1986 και αριστερά οι Νέρι Πουμπίδο και Αμέρικο Γκαγέγο με το Διηπειρωτικό του 1986.
Δεξιά ο Φούνες με το Copa Libertadores του 1986 και αριστερά οι Νέρι Πουμπίδο και Αμέρικο Γκαγέγο με το Διηπειρωτικό του 1986.

Η 60η διοργάνωση του Copa Libertadores ολοκληρώνεται απόψε (23/11, 22:00) με τον μεγάλο τελικό που θα φιλοξενηθεί στο "Estadio Monumental" στη Λίμα του Περού και θα μεταδοθεί απευθείας και αποκλειστικά στο ONE Channel. Αντίπαλοι θα είναι η κάτοχος Ρίβερ Πλέιτ από την Αργεντινή και η Φλαμένγκο από τη Βραζιλία. Για πρώτη φορά από το 1960 που ξεκίνησε το σημαντικότερο τουρνουά συλλόγων στη Νότια Αμερική, δεν θα έχουμε διπλό τελικό, αλλά ένα ματς, το οποίο διεξάγεται σε ουδέτερη έδρα. Αρχικά είχε επιλεγεί το "Estadio Nacional" στο Σαντιάγο της Χιλής, όμως η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί εκεί τις τελευταίες εβδομάδες, υποχρέωσε την CONMEBOL (Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής) να αλλάξει την έδρα και να στείλει το παιχνίδι στο Περού.

Η Ρίβερ διεκδικεί απόψε τον πέμπτο τίτλο στην ιστορία της, που θα την ανεβάσει στην τρίτη θέση των συλλόγων με τις περισσότερες κατακτήσεις - μαζί με την Πενιαρόλ - πίσω μόνο από τις Ιντεπεντιέντε (7) και Μπόκα Τζούνιορς (6). Από τη μεριά της, η Φλαμένγκο θα προσπαθήσει να φτάσει στο δεύτερο δικό της τρόπαιο, μετά το πρώτο του 1981. Με αφορμή αυτή την αναμέτρηση, θα ασχοληθούμε σήμερα με το πρώτο Libertadores που κατέκτησε πριν 33 χρόνια η Ρίβερ, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες, έναν παίκτη που αμέσως μετά τη διετία του στους "millonarios" (1986-1988), άφησε τη Λατινική Αμερική και ήρθε στην Ευρώπη για να αγωνιστεί με τη φανέλα του Ολυμπιακού (1988/89).

Ο Φούνες σημειώνει το 1-0 στη ρεβάνς του "Μονουμεντάλ" (29/10/1986)
Ο Φούνες σημειώνει το 1-0 στη ρεβάνς του "Μονουμεντάλ" (29/10/1986)

Η Ρίβερ Πλέιτ μέχρι το 1986, είχε φτάσει δυο φορές σε τελικούς του Copa Libertadores. Την πρώτη, το 1966, αντιμετώπισε την Πενιαρόλ από την Ουρουγουάη, έχασε 2-0 στο Μοντεβιδέο, νίκησε 3-2 στο Μπουένος Άιρες και στο "μπαράζ" (τότε δε μετρούσαν τα εκτός έδρας γκολ, αλλά μόνο τα αποτελέσματα) που διεξήχθη στο Σαντιάγο της Χιλής, ηττήθηκε 4-2 χάνοντας το τρόπαιο. Δέκα χρόνια αργότερα, οι "millonarios" έφτασαν σε έναν ακόμα τελικό, αυτή τη φορά με αντίπαλο τη βραζιλιάνικη Κρουζέιρο. Η Ρίβερ έχασε 4-1 στο Μπέλο Οριζόντε, νίκησε 2-1 στο "Μονουμεντάλ" και στο μπαράζ (για μια ακόμα φορά στο Σαντιάγο της Χιλής), ηττήθηκε 3-2, χάνοντας και αυτό το τρόπαιο.

Χρειάστηκε να περάσει ακόμα μια δεκαετία, μέχρι η Ρίβερ να ξαναφτάσει σε τελικό της διοργάνωσης, με αντίπαλο την Αμέρικα δε Κάλι από την Κολομβία. Το 1986 είχε φυσικά ήδη σημαδευτεί από τον θρίαμβο του Ντιέγο Μαραντόνα και της Εθνικής Αργεντινής στο Μουντιάλ του Μεξικού. Η Ρίβερ είχε στις τάξεις της τρεις Παγκόσμιους πρωταθλητές, τους Νέρι Πουμπίδο, Όσκαρ Ρουζέρι και Έκτορ Ενρίκε, συν τους Αμέρικο Γκαγέγο και Νορμπέρτο Αλόνσο (Παγκόσμιους πρωταθλητές το 1978). Άλλα μεγάλα ονόματα ήταν οι δυο Ουρουγουανοί, Αντόνιο Αλσαμέντι και Νέλσον Γκουτιέρες, ενώ στον πάγκο βρισκόταν ο Αργεντίνος Έκτορ Βέιρα, που είχε οδηγήσει τη Ρίβερ στον τίτλο του πρωταθλήματος τη σεζόν 1985/86.

Οι παίκτες της Ρίβερ παρουσιάζουν στους φιλάθλους τους στο "Μονουμεντάλ" τα τρόπαια του Libertadores και του Διηπειρωτικού (1986)
Οι παίκτες της Ρίβερ παρουσιάζουν στους φιλάθλους τους στο "Μονουμεντάλ" τα τρόπαια του Libertadores και του Διηπειρωτικού (1986)

Η Αμέρικα δε Κάλι είχε στο ρόστερ της Κολομβιανούς, αλλά και Αργεντίνους και Παραγουανούς παίκτες, ενώ στον πάγκο καθόταν ένα θρύλος του κολομβιανού ποδοσφαίρου, ο Γκαμπριέλ Οτσόα. Στην πρώτη φάση των ομίλων, η Ρίβερ τερμάτισε πρώτη και αήττητη με πέντε νίκες και μια ισοπαλία απέναντι στις Μοντεβιδέο Γουόντερερς, Μπόκα Τζούνιορς και Πενιαρόλ. Στη δεύτερη φάση των ομίλων (ημιτελική φάση), η Ρίβερ ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με την Αρχεντίνος Τζούνιορς (τρίτη και τελευταία η Μπαρτσελόνα του Εκουαδόρ), αλλά προκρίθηκε στον τελικό λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Αήττητη ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ομίλων και η Αμέρικα δε Κάλι.

Οι Κολομβιανοί είχαν τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες απέναντι στις Ντεπορτίβο Κάλι, Κομπρεσάλ και Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα. Στον όμιλο των ημιτελικών ήρθαν πρώτοι, πάνω από την Ολίμπια της Παραγουάης και την Μπολίβαρ της Βολιβίας. Οι δυο φιναλίστ έδωσαν το πρώτο ραντεβού τους στις 22 Οκτωβρίου του 1986 στο Κάλι της Κολομβίας, στο γήπεδο "Πασκουάλ Γκερέρο", κατάμεστο από 50.000 θεατές. Ας θυμηθούμε πώς παρέταξαν τις ομάδες τους οι δυο προπονητές.

Ο γύρος του θριάμβου για τους παίκτες της Ρίβερ μετά την κατάκτηση του Copa Libertadores το 1986.
Ο γύρος του θριάμβου για τους παίκτες της Ρίβερ μετά την κατάκτηση του Copa Libertadores το 1986.

- América de Cali (Γκαμπριέλ Οτσόα): Φαλσιόνι, Βαλένσια, Εσπινόσα, Εστερίγια, Πόρας, Γκονσάλες Ακίνο, Ίσκια (Εσκομπάρ), Καμπάνιας, Ορτίς (Ντε Άβιλα), Γκαρέκα, Μπατάγλια.

- River Plate (Έκτορ Βέιρα): Πουμπίδο, Γκορδίγιο, Γκουτιέρες, Ρουζέρι, Μοντενέγρο, Ενρίκε, Γκαγέγο, Αλόνσο (Σπεραντίο), Αλφάρο (Τρόγλιο), Αλσαμέντι, Φούνες.

Ο Φούνες πανηγυρίζει το γκολ του επί της Αμέρικα δε Κάλι (29/10/1986).
Ο Φούνες πανηγυρίζει το γκολ του επί της Αμέρικα δε Κάλι (29/10/1986).

Η Ρίβερ ήταν εκείνη που άνοιξε το σκορ στο 22', με την πάσα του Αλσαμέντι από δεξιά να βρίσκει τον Φούνες μέσα στη μεγάλη περιοχή. Ο "βούβαλος" με μια εκπληκτική επιτόπια ντρίμπλα απέφυγε τον αμυντικό της Αμέρικα και πλάσαρε από πλάγια θέση στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Φαλσιόνι. Τρία λεπτά αργότερα, στο 25', ο Αλόνσο εκτέλεσε ένα φάουλ πασάροντας στον Μοντενέγρο, ο οποίος με τη σειρά του την έστειλε στον Αλσαμέντι μέσα στην περιοχή. Εκείνος την έστρωσε και πάλι στον Αλόνσο, που με δυνατό σουτ παραβίασε για δεύτερη φορά την εστία των Κολομβιανών. Το ημίχρονο τελείωσε 0-2, όμως στο πρώτο λεπτό της επανάληψης, μετά από οργανωμένη επίθεση των γηπεδούχων, ο Ίσκια έβγαλε σέντρα από αριστερά και ο Καμπάνιας με καρφωτή κεφαλιά μείωσε σε 1-2.

Οι παίκτες της Αμέρικα είχαν την πρωτοβουλία σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, πίεσαν, δημιούργησαν ευκαιρίες, όμως ο Πουμπίδο σταμάτησε όλους τους κινδύνους και έτσι οι "millonarios" έφυγαν από το Κάλι νικητές, έχοντας ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου, οι δυο φιναλίστ παρατάχθηκαν στη σέντρα του "Μονουμεντάλ", μέσα στο οποίο βρίσκονταν σχεδόν 75.000 φίλαθλοι της Ρίβερ, περιμένοντας να δουν το όνειρό τους για το πρώτο Copa Libertadores στην ιστορία του συλλόγου να γίνεται πραγματικότητα. Μέσα σε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα, οι δυο προπονητές κατέβασαν τις εξής ενδεκάδες:

Αμέρικο Γκαγέγο (αριστερά, ο αρχηγός) και Νορμπέρτο Αλόνσο πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Copa Libertadores το 1986.
Αμέρικο Γκαγέγο (αριστερά, ο αρχηγός) και Νορμπέρτο Αλόνσο πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Copa Libertadores το 1986.

- River Plate (Έκτορ Βέιρα): Πουμπίδο, Γκορδίγιο, Γκουτιέρες, Ρουζέρι, Μοντενέγρο, Ενρίκε, Γκαγέγο, Αλόνσο, Αλφάρο (Σπεραντίο), Αλσαμέντι (Γκόμες), Φούνες.

- América de Cali (Γκαμπριέλ Οτσόα): Φαλσιόνι, Βαλένσια (Ντε Άβιλα), Εσπινόσα, Λούνα, Πόρας, Γκονσάλες Ακίνο (Εσκομπάρ), Ίσκια, Καμπάνιας, Ορτίς, Γκαρέκα, Μπατάγλια.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν μοιρασμένο, οι δυο ομάδες είχαν τις ευκαιρίες τους, αλλά υπήρξαν και σκληρά μαρκαρίσματα εκατέρωθεν. Στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο διαιτητής ακύρωσε σωστά γκολ της Ρίβερ με τον Ενρίκε, αφού είχε προηγηθεί στη φάση φάουλ του Αλσαμέντι στον Πόρας. Στο 52' αποβλήθηκαν με απευθείας κόκκινη κάρτα ο Μοντενέγρο της Ρίβερ και ο Γκαρέκα της Αμέρικα, για αντιαθλητικό παιχνίδι και οι δυο ομάδες συνέχισαν με δέκα παίκτες. Λίγο μετά, ο Μπατάγλια πλάσαρε αριστοτεχνικά από το ύψος της μεγάλης περιοχής και πλάγια, αλλά ο Ρουζέρι απέκρουσε πάνω στη γραμμή με τον Πουμπίδο εξουδετερωμένο. Η Ρίβερ απάντησε με μια εκπληκτική επέλαση του Φούνες, το σουτ του οποίου όμως σταμάτησε στο κάθετο δοκάρι του Φαλσιόνι.

Χουάν Φούνες και Νέρι Πουμπίδο με το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 1986.
Χουάν Φούνες και Νέρι Πουμπίδο με το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 1986.

Στο 69' ο "βούβαλος" δε λάθεψε. Πήρε τη μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή της Αμέρικα, απέφυγε μαεστρικά δυο αμυντικούς, σούταρε και έγραψε το 1-0 υπέρ της Ρίβερ μέσα στο απόλυτο ντελίριο! Το σκορ δεν άλλαξε και οι "millonarios" μέσα σε αποθέωση, σήκωσαν στον ουρανό του Μπουένος Άιρες το βαρύτιμο τρόπαιο, το πρώτο στην ιστορία τους. Ενάμιση μήνα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου, η Ρίβερ αντιμετώπισε στο "National Stadium" του Τόκιο τη Στεάουα Βουκουρεστίου - που είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών στον αξέχαστο τελικό του "Σάντσεθ Πιθχουάν" απέναντι στη Μπαρτσελόνα με τον εκπληκτικό Ντουκαντάμ στη διαδικασία των πέναλτι - για το Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Η φοβερή και τρομερή ομάδα του Άνχελ Ιορντανέσκου με τους Μπελοντέντιτσι, Λάκατους και τους άλλους Ρουμάνους, λύγισε τελικά με το γκολ του Αλσαμέντι στο 28' της συνάντησης, όταν ο Ουρουγουανός σούταρε, η μπάλα βρήκε στο κάθετο δοκάρι και στην επαναφορά της, ο ίδιος παίκτης με κεφαλιά την έστειλε στα δίχτυα. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά το ονειρικό 1986 για τη Ρίβερ Πλέιτ που έφτασε σε ένα μαγικό "τρεμπλ" (πρωτάθλημα, Libertadores & Διηπειρωτικό). Οι "millonarios" κατέκτησαν στη συνέχεια τρία ακόμα Libertadores, το 1996 (ξανά με αντίπαλο την Αμέρικα δε Κάλι), το 2015 με αντίπαλο τη μεξικάνικη Τίγρες και πέρυσι με αντίπαλο την Μπόκα Τζούνιορς. Απόψε διεκδικούν στον έβδομο τελικό της ιστορίας τους, το πέμπτο τρόπαιο στη διοργάνωση. Παρακολουθείστε απόψε τον τελικό (23/11, 22:00) ζωντανά και αποκλειστικά στο ONE Channel!

* Βίντεο: Όλα τα γκολ της Ρίβερ Πλέιτ στο Copa Libertadores του 1986.


News 24/7

24MEDIA NETWORK