Ο Γιακουμάκης οδεύει να γίνει ο 'πιο ακριβός' Έλληνας φορ

Ένας είναι ο βασικότερος 'ανταγωνιστής' του ασταμάτητου αρχισκόρερ της Eredivisie Γιώργου Γιακουμάκη, τον οποίο η Φένλο κοστολογεί πια με κάμποσα εκατομμύρια! Ποιους θα ξεπεράσει σύντομα, αν συνεχίσει με νέα καρέ.

UEFA NATIONS LEAGUE 2022 /  -  (  / EUROKINISSI)
O Γιακουμάκης με τη φανέλα της Εθνικής EUROKINISSI SPORTS

Το ποδόσφαιρο είναι κύκλος και στην 65η έκδοση της Eredivisie το περίφημο συρτάκι του Ζορμπά προς τιμήν του 'Machlas the Greek' από τα mid-90s γίνεται εκ νέου hit ύστερα από 25 χρόνια. Ένας άλλος Κρητικός φορ, κοπέλι από το Ηράκλειο επίσης και θαυμαστής του, ο Γιώργος Γιακουμάκης φιγουράρει μακράν πρώτος στην κατηγορία των κορυφαίων γκολτζήδων του ολλανδικού πρωταθλήματος και στη Φένλο ευλογούν την τύχη τους, καθώς τον περασμένο Αύγουστο πόνταραν πάνω του και τον αγόρασαν (έναντι 300.000 πινακίων φακής) από την ΑΕΚ, αφήνοντάς της μονάχα ένα ποσοστό μεταπώλησης - όχι μεγαλύτερο του 15%.

Προτού συμπληρωθούν 5 μήνες από τη συμφωνία με την Ένωση και χάρη τα έξι φρεσκότατα γκολ του σε τρεις ημέρες, με τα οποία έφτασε τα 16 σε ισάριθμες συμμετοχές στον εγχώριο 'μαραθώνιο' (18 σε 17 ματς μαζί με το κύπελλο, 7 γκολ στις τελευταίες 7 εύστοχες προσπάθειές του), ο 26χρονος διεθνής φορ περιγράφεται ως 'φαινόμενο', παρομοιάζεται μ' έναν 13ο θεό του Ολύμπου και κοστολογείται πια αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

"Σε μια τέτοια περίπτωση τα ποσά που ζητάμε για τη μεταγραφή δεν πληρώνονται αυτή την περίοδο", αποκρίθηκε ο γενικός διευθυντής του ολλανδικού κλαμπ, Μάρκο Μπόγκερς, ερωτηθείς για την πιθανότητα παραχώρησης-αποχώρησης του Έλληνα επιθετικού κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Έδειξε φυσικά να κατανοεί ότι "η Φένλο δεν είναι ο τελικός προορισμός για φιλόδοξους ποδοσφαιριστές", αλλά την ίδια ώρα εμφανίστηκε ξεκάθαρα αντίθετος στην προοπτική ν' αφήσει το 'κιτρινόμαυρο' σύνολο δίχως τον θεμέλιο λίθο της στη επίπονη προσπάθεια παραμονής στην ανώτερη κατηγορία. "Τον χρειαζόμαστε οικτρά για την επιβίωση", συμπλήρωσε ο τεχνικός διευθυντής Σταν Βαλξ, προϊδεάζοντας κάθε ενδιαφερόμενο ότι "θα πρέπει να δούμε εκατομμύρια στο τραπέζι" προτού καμφθεί η αντίσταση των στελεχών.

Τούτη την περίοδο δεν έχει νόημα η Φένλο να ψάξει γι' αγοραστές του Γιακουμάκη. Από τη μία πλευρά είναι ο ποδοσφαιριστής που, συμμετέχοντας στο 65% των συνολικών γκολ της ομάδας από την επαρχία Λίμπουργκ (μία από τις 12 της χώρας), έχει συνεισφορά και στους 15 κερδισμένους βαθμούς της. Ας δούμε το πώς ακριβώς βάζοντας στη σειρά τα επιτεύγματά του:

  • αρχικά είχε συστηθεί μ' εκείνο το χατ τρικ του Σεπτεμβρίου, στο νικηφόρο 5-3 επί της Έμεν.
  • ακολούθως ήρθε η ασίστ για το 1-1 με την Ουτρέχτη, εντός έδρας.
  • κατόπιν ισοφάρισε στο 88' για το 2-2 στην έδρα της Άλκμααρ.
  • στη συνέχεια χάρισε τη νίκη στο 3-2 επί της Χέρακλες, βρίσκοντας δίχτυα ξανά στο 88'.
  • αυτό προτού σημειώσει το 2-2 στην αναμέτρηση με την Τσβόλε με εκτέλεση στο 78'.
  • την Κυριακή σημείωσε δύο γκολ σε 12 λεπτά για την ανατροπή απέναντι στη Βίλεμ (2-1).
  • το βράδυ της Τετάρτης, τέλος, εξέθεσε κάθε κενό στην άμυνα της Ντεν Χάαγκ χάρη στο καρέ τερμάτων από το 6' ως το 86' (4-1).

Ότι το όνομά του συμπεριελήφθη στα αρχεία της Opta περιποιεί επιπλέον τιμή και αναγνώριση της ιστορικότητας του πιο πρόσφατου από τα κατορθώματά του.

Από την άλλη ο Έλληνας επιθετικός βελτιώνει διαρκώς τη θέση του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, άρα μόνο οικονομικό κέρδος θα έχει η Φένλο κρατώντας τον τουλάχιστον ως τον Μάιο. Από την έναρξη της χρονιάς η τάση που εμφανίζει ο Γιακουμάκης είναι σταθερά αυξητική και πλέον, σύμφωνα με το transfermarkt κοστολογείται στις 800.000 ευρώ, τη στιγμή που το καλοκαίρι, έχοντας μάλιστα παίξει 12 ματς με την πολωνική Γκόρνικ Ζάμπρζε, βρισκόταν οριακά πάνω από τις 300.000.

Το 'ζενίθ' της έως τώρα αξίας του, με βάση την ίδια πηγή, υπήρξε το 1 εκατομμύριο πριν από σχεδόν 3 χρόνια (Μάιος του 2018). Τότε δηλαδή που η ΑΕΚ κατακτούσε τον τίτλο της πρωταθλήτριας ύστερα από 24 χρόνια κι αυτός είχε πιστωθεί το κομβικότερο γκολ: την εύστοχη προβολή για το δεύτερο επί του Ολυμπιακού στο 2-1 του Φαλήρου. Ήταν, όπως καταλαβαίνει κανείς, ένα 'πλασματικό' ποσό, αφού τον Κρητικό φορ ουδέποτε τον πίστεψαν στην Ένωση δίνοντάς του μονίμως το ρόλο μιας εφεδρείας. Τα μόλις 7 ενενηντάλεπτα σε 48 συμμετοχές με τον 'Δικέφαλο' είναι η τρανταχτή απόδειξη.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τιμή του

Αξιολογώντας τα όσα έχει καταφέρει ο Γιακουμάκης μία αγωνιστική πριν από το φινάλε του α' γύρου στην Eredivisie θεωρείται ασφαλές να ειπωθεί πως στο τέλος της σεζόν η 'τιμή' του θα έχει υπερβεί κατά πολύ το επταψήφιο νούμερο. Ενδεχομένως δε να έχει φτάσει τρεις φορές επάνω, αγγίζοντας τα 2.5 με 3 εκατομμύρια ευρώ, ως δυνητικός κάτοχος του 'χρυσού παπουτσιού' στην Ολλανδία. Σε μια τέτοια, όχι μακρινά, συνθήκη ο Γιακουμάκης θα διεκδικεί επάξια τον τίτλο του 'ακριβότερου' Έλληνα φορ.

Με τα ισχύοντα στοιχεία, ο αρχισκόρερ της Φένλο είναι ο έκτος στη λίστα (παρέα με τον Νίκο Καρέλη). Θεωρητικά πάντα. Διότι πρακτικά ανήκει κιόλας στην... πρώτη τριάδα. Εξηγούμαστε πώς. Αυτή τη στιγμή υπολείπεται μεν του Ευθύμη Κουλούρη (2 εκατ.), του Τάσου Δώνη (2 εκατ.) και του Κώστα Μήτρογλου (1.5 εκατ.), ωστόσο όλοι τους είναι στην παρούσα φάση αδρανείς σε Τουλούζ, Ρεμς και Μαρσέιγ αντίστοιχα, με συνέπεια η αξία τους να διολισθαίνει σταθερά. Αναπόφευκτο είναι μάλιστα να χάσουν επιπλέον έδαφος, εφόσον δεν ενεργοποιηθούν σύντομα. Είναι ενδεικτικό πως τόσο ο πρώην πρώτος σκόρερ της Super League Interwetten όσο και ο Δώνης τζούνιορ έχουν απωλέσει το 1/2 της 'δυναμικής' τους σε διάστημα μικρότερο του 1,5 χρόνου. Του 'Μητρογκόλ' δε η αξία δεν ήταν ποτέ χαμηλότερη από το 2008 έως σήμερα.

Προφανώς η 'μετοχή' του Γιακουμάκη γίνεται περιζήτητη επειδή βρίσκει δίχτυα ανελλιπώς. Η τρομακτική συνέπειά του ορίζει το μέλλον και όχι η συγκυρία. Εφόσον έχει ανάλογα φανταχτερή συνέχεια αυτή η ρέντα-ευστοχία του, στοιχείο απαραίτητο για έναν επιτυχημένο φορ, μοιάζει ως μια πολύ πιθανή εκδοχή να προσπεράσει τον Ταξιάρχη Φούντα, ο οποίος είχε αρχίσει λαμπρά τη χρονιά με τη Ραπίντ Βιέννης (4 γκολ σε 4 συμμετοχές), αλλά από τον Οκτώβριο έχει πάρει... ρεπό, αντιμετωπίζοντας ενδιάμεσα κι ένα πρόβλημα τραυματισμού. Από τα 4 εκατομμύρια πλέον κοστολογείται ένα λιγότερο ο 25χρονος διεθνής.

Αυτός που κρατά πλέον τα πρωτεία μεταξύ των ντόπιων επιθετικών είναι ο Βαγγέλης Παυλίδης με την τιμή του ν' ανέρχεται στα 3.4 εκατομμύρια ευρώ. Τα 5 γκολ στα 15 παιχνίδια της Eredivisie τού επέτρεψαν μια 'αύξηση' 600.000 από την προηγούμενη φορά, επειδή όμως η Βίλεμ διάγει μια εντελώς διαφορετική σεζόν από την προηγούμενη, παλεύοντας για τη σωτηρία (ως προτελευταία) και όχι την έξοδο στην Ευρώπη, δεν αποκλείεται η αξία του 22χρονου Θεσσαλονικιού να επηρεαστεί αρνητικά, αν χαθεί η χρονιά, δίνοντας στον Γιακουμάκη την ευκαιρία να κλείσει την απόσταση που τους χωρίζει τώρα. Ιδίως, εφόσον στο μεσοδιάστημα η Φένλο θα 'ναι αυτή που θα έχει γλιτώσει τον υποβιβασμό.

Τότε ναι, οι Μπόργκες και Βαλξ θα 'χουν κάθε λόγο να ζητούν τον ουρανό με τ' άστρα για ν' αφήσουν τον Γιακουμάκη, ο οποίος είχε υπογράψει για συμβόλαιο για 2 χρόνια. Όλα με τη σειρά τους, βέβαια. Όπως και το ποσό που θα καρπωθεί η ΑΕΚ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK