Ο Γιαννούλης εκτόξευσε την αξία του σε επίπεδο Premier League αλλά φεύγει με λίγα λεφτά

Ο Δημήτρης Γιαννούλης ετοιμάζεται να υπογράψει στη Νόριτς, με τον ΠΑΟΚ να εισπράττει λιγότερα από όσα θα έπρεπε από αυτήν τη μεταγραφή, αλλά να μην μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Ο Δημήτρης Γιαννούλης του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Άγγελος Ράμφος' | Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021
Ο Δημήτρης Γιαννούλης του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο για τη Super League Interwetten 2020-2021 στο 'Άγγελος Ράμφος' | Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 EUROKINISSI SPORTS/ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ

Τα τυπικά απομένουν ώστε ο Δημήτρης Γιαννούλης να γίνει κάτοικος Αγγλίας για τουλάχιστον 6 μήνες. Ο 25χρονος αριστερός μπακ αποχαιρέτησε τους συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ το πρωί της Παρασκευής και ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του στη Νόριτς.

Το ρεπορτάζ δεν έχει κατασταλλάξει σχετικά με τα στοιχεία της μεταγραφής, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι η αξία του Γιαννούλη εκτοξεύθηκε μέσα σε μερικούς μήνες, έστω κι αν το ελληνικό (και διεθνές) ποδόσφαιρο βρισκόταν σε lockdown και λειτουργούσε σε συνθήκες καραντίνας.

Τα δύο σενάρια για τη μετακίνηση

Με βάση τα ρεπορτάζ που υπάρχουν, ο ποδοσφαιριστής θα αποκτηθεί από τα 'καναρίνια' είτε ως δανεικός με υποχρεωτική αγορά το καλοκαίρι σε περίπτωση που προβιβαστούν από την Championship στην Premier League είτε με απευθείας αγορά από τώρα. Στην πρώτη περίπτωση ακούγεται ένα ποσό από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 για το... ενοίκιο και αντίστοιχα ένα ποσό από 7.000.000 μέχρι 8.500.000 για την αγορά του καλοκαιριού. Αυτό είναι και το ποσό που γράφεται και εφόσον η αγορά πραγματοποιηθεί τη δεδομένη στιγμή.

Σε όλα τα σενάρια, πάντως, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, που έχει να κάνει με ποσοστό μεταπώλησης της τάξης του 20%, με τον ΠΑΟΚ να έχει μάθει από παλαιότερες περιπτώσεις (πχ. Λούκας Πέρεθ, Γκάρι Ροντρίγκες) πόσο επικερδής μπορεί να αποβεί μια τέτοια συμφωνία.

Μεταγραφή επιπέδου Premier League

Μπορεί η Νόριτς αυτήν τη στιγμή να βρίσκεται στη 2η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος, ωστόσο αυτό δείχνει πως θα είναι μια προσωρινή κατάσταση. Το συγκρότημα του Ντάνιελ Φάρκε βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, με 4 βαθμούς απόσταση από τη 2η Σουόνσι, 5 από τη ζώνη των πλέι οφ και 11 από την 7η Μίντλεσμπρο (του Τσούμπα Άκπομ) που βρίσκεται εκτός θέσεων ανόδου αυτήν τη στιγμή.

Η τρέχουσα εικόνα της βαθμολογίας δεν φανερώνει απαραίτητα τις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας, ειδικά όταν βρίσκεται ακριβώς στα μισά της κανονικής σεζόν και υπάρχει τόσος πολύς δρόμος ακόμα. Η εικόνα της στο χορτάρι, όμως, μαρτυρά πολλά. Η ομάδα που πέρυσι ήταν μία από τις χειρότερες που εμφανίστηκαν στην Premier League, φέτος έχει αντιστρέψει εντελώς τα δεδομένα και είναι "η καλύτερη ομάδα της Championship", όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο προπονητής της Κάρντιφ, Νιλ Χάρις.

Ο Τέμου Πούκι της Νόριτς πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Άρσεναλ για την Premier Lague 2019-2020 στο 'Κάροου Ρόουντ', Νόριτς | Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019
Ο Τέμου Πούκι της Νόριτς πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Άρσεναλ για την Premier Lague 2019-2020 στο 'Κάροου Ρόουντ', Νόριτς | Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019 © 2019 ADAM DAVY/ASSOCIATED PRESS


Το μυστικό εντοπίζεται σε έναν παρολίγον συμπαίκτη του Γιαννούλη στον ΠΑΟΚ, τον Φινλανδό επιθετικό Τέμου Πούκι, ο οποίος έχει πετύχει 11 γκολ σε 21 αγώνες πρωταθλήματος και συνολικά 52 σε 106 αγώνες από το καλοκαίρι του 2018, όταν αποκτήθηκε από τον σύλλογο. Μαζί με τον Εμιλιάνο Μπουεντία, έναν από τους κορυφαίους οργανωτές στο Νησί (μεταγραφικός στόχος της Λίβερπουλ και άλλων συλλόγων της Premier League) και παίκτες υψηλού επιπέδου που η Νόριτς διατήρησε στο ρόστερ της παρά τον περσινό υποβιβασμό, η ομάδα βρίσκεται στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα από τη 12η αγωνιστική και δεν έχει υποχωρήσει έκτοτε, θυμίζοντας την περσινή πορεία της Λιντς.

Η Νόριτς πληρώνει λιγότερα από όσα πρέπει

Η πολύ πιθανή άνοδος της Νόριτς στα 'μεγάλα σαλόνια' δίνει... αρνητικό πρόσημο για τον ΠΑΟΚ στη μεταγραφή του Γιαννούλη, τουλάχιστον όσον αφορά στο κόστος της. Αυτήν τη στιγμή, ο διεθνής ποδοσφαιριστής κοστολογείται στα 6.000.000 από την ιστοσελίδα Transfermarkt, όμως η μεταγραφή του θα έπρεπε να φτάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Ο Δημήτρης Γιαννούλης του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020
Ο Δημήτρης Γιαννούλης του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας | Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Στην αξιολόγηση της γερμανικής ιστοσελίδας στις 8 Απριλίου του 2020 κι ενώ το ποδόσφαιρο είχε μπει στον 'πάγο' παγκοσμίως, η αξία του Γιαννούλη παρουσίασε πτώση, όπως και των περισσοτέρων παικτών στον κόσμο. Τότε κόστιζε 3.500.000, κάτι που σημαίνει ότι σε λίγους μήνες και ουσιαστικά σε μισή σεζόν διπλασίασε την αξία του. Στην αξιολόγηση που έγινε στις 4 Αυγούστου ο Γιαννούλης κόστιζε 4.500.000 και σε εκείνη της 12ης Οκτωβρίου είχε φτάσει πλέον τα 6.000.000.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, όμως, ο ίδιος ποδοσφαιριστής σε μια ελληνική ομάδα, που μάλιστα δεν είναι πρωταθλήτρια, δεν αγωνίζεται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δεν έχει συνηθίσει να πουλάει ακριβά ποδοσφαιριστές, κοστολογείται πιο χαμηλά σε σχέση με τον ίδιο ποδοσφαιριστή πχ. σε έναν αγγλικό σύλλογο, δηλαδή σε ένα από τα πιο πλούσια και εμπορικά πρωταθλήματα του κόσμου. Αν ο Γιαννούλης στις 12 Οκτωβρίου ανήκε στη Νόριτς της Championship, θα κοστολογούταν παραπάνω από 6.000.000. Αν, δε, η Νόριτς στις 12 Οκτωβρίου αγωνιζόταν στην Premier League και είχε τον Γιαννούλη στις τάξεις της, τότε η τιμή του θα ήταν σίγουρα κάποιο 8ψήφιο ποσό, παρότι θα επρόκειτο για τον ίδιο ποδοσφαιριστή.

Ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει ο ΠΑΟΚ

Φυσικά, ήταν πέρα από τις δυνάμεις του ΠΑΟΚ να... αυξήσει την προσφορά της Νόριτς στα επίπεδα που θα ταίριαζαν πραγματικά σε μια τέτοια κατάσταση. Όταν προσπαθεί να πουλήσει τον παίκτη εδώ και καιρό σε τέτοια τιμή (ή και λίγο υψηλότερη) λόγω των προβλημάτων με το financial fair play και δεν τα καταφέρνει, αυτή η πρόταση ήρθε ως 'μάννα εξ ουρανού'.

Οι Δημήτρης Γιαννούλης και Δημήτρης Πέλκας πανηγυρίζουν το 1-0 του ΠΑΟΚ επί της Μπενφίκα
Οι Δημήτρης Γιαννούλης και Δημήτρης Πέλκας πανηγυρίζουν το 1-0 του ΠΑΟΚ επί της Μπενφίκα EUROKINISSI SPORTS


Εξάλλου, το περασμένο καλοκαίρι δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο, με τον Βιεϊρίνια να έχει φύγει από την ομάδα και τον Άντριαν Περέιρα να μην δείχνει ικανός να επωμιστεί τέτοιο βάρος, σε μία σεζόν που η ομάδα ήταν ακόμα μέσα σε όλους τους στόχους. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει Ευρώπη, ο βασικός στόχος του πρωταθλήματος μοιάζει πολύ μακρινός και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει.

Εξάλλου, ο Γιαννούλης είχε συμβόλαιο μόλις μέχρι το καλοκαίρι του 2022, συνθήκη που αναπόφευκτα μειώνει την αξία των ποδοσφαιριστών. Προσωπική φιλοδοξία ήταν μια μεταγραφή στο εξωτερικό και ο 'δικέφαλος του βορρά' δεν μπορούσε να την ανακόψει, όπως εξήγησε την Παρασκευή μέσω instagram και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Σαββίδης.

Είτε τον Ιανουάριο είτε το καλοκαίρι είτε το 2022, ο Γιαννούλης θα έφευγε από την Τούμπα. Με τη Νόριτς να μοιάζει με τρένο που έχει ως τερματικό σταθμό την Premier League, η εξέλιξη μοιάζει η καλύτερη δυνατή. Ο επικρατέστερος αντικαταστάτης (ο Φράνκο Φεράρι του Βόλου) δείχνει ικανός να αναπληρώσει σε μεγάλο βαθμό το κενό, οπότε το deal, αν και δεν είναι αυτό που έπρεπε να είναι, τελικά είναι αυτό που θα μπορούσε να είναι για όλες τις πλευρές. Πολύ καλό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK