Ο γιατρός της Ρεμς που αυτοκτόνησε είχε 'γιατρέψει' όλους τους άλλους

Ο Μπερνάρ Γκονζαλέζ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, έχοντας αφαιρέσει τη ζωή του. Προηγουμένως είχε προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του.

Ο προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν, Τόμας Τούχελ, δίνει συγχαρητήρια σε παίκτες της Ρεμς έπειτα από αναμέτρηση για τη Ligue 1 2019-2020 στο 'Παρκ ντε Πρενς', Παρίσι, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019
Ο προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν, Τόμας Τούχελ, δίνει συγχαρητήρια σε παίκτες της Ρεμς έπειτα από αναμέτρηση για τη Ligue 1 2019-2020 στο 'Παρκ ντε Πρενς', Παρίσι, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 AP PHOTO/MICHEL EULER

Ένα ιδιόχειρο σημείωμα αφημένο δίπλα στο άψυχο κορμί του. Οι τελευταίες λέξεις που διάλεξε να γράψει πριν θέσει τέλος στη ζωή του. Ένα 'αντίο' που ήρθε τόσο άξαφνα. Η είδηση πως ο Μπερνάρ Γκονζαλέζ, επί χρόνια γιατρός της Ρεμς στην οποία αγωνίζεται και ο Τάσος Δώνης, αυτοκτόνησε έχοντας προηγουμένως νοσήσει από κορονοϊό, διαδόθηκε το βράδυ της Κυριακής 5 Απριλίου. Πρώτα από την 'Parisien' κι ακολούθως αναπαράχθηκε από τα υπόλοιπα γαλλικά και μη μέσα ενημέρωσης.

Έμοιαζε με μετεωρίτη που σκάει στη γη. Η τοπική κοινωνία έμεινε να κοιτάζει αποσβολωμένη το αναπάντεχο γεγονός. Η ομάδα, την οποία υπηρέτησε αδιαλείπτως για το 1/3 της ζωής του, τον αποχαιρέτησε μ' ένα σπαρακτικό ποίημα και μια ραγισμένη στα δύο καρδιά.

Ο 60χρονος δεν ήταν μονάχα ο επικεφαλής του ιατρικού τιμ του ποδοσφαιρικού κλαμπ για διάστημα μεγαλύτερο της 20ετίας. Υπήρξε ένα πρότυπο επιστήμονα που βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη. Είτε μια ιατρική φροντίδα είτε μια απλή συμβουλή. Γενικός ιατρός στην ειδικότητα, είχε υπό την εποπτεία του πολλές περιπτώσεις ασθενών και ολόκληρων οικογενειών. Τις τελευταίες εβδομάδες είχε 'επιταχθεί' αυτοβούλως στη μάχη κατά της πανδημίας και επικοινωνούσε με πολίτες που ζητούσαν κατευθύνσεις, με τα στοιχεία του (όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση) να εμφανίζονται σε διάφορες πλατφόρμες ιατρικής υποστήριξης.

"Τον ήξερα εδώ και πολλά χρόνια. Εκτός από γιατρός της Ρεμς ήταν γνωστός για τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση στη δουλειά και τον ανθρωπισμό του. Τον εκτιμούσαν οι πάντες", ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Αρνό Ρομπινέ, δηλώνοντας συγκλονισμένος από την απώλεια ενός φίλου και επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη επιστολής, χωρίς όμως να γνωρίζει το περιεχόμενό της.

Η αυτοχειρία του γιατρού κατέλαβε χώρο όχι μόνο στην τοπική εφημερίδα 'Union', αλλά και στην 'Equipe'.

Ο Γκονζαλέζ είχε ενημερωθεί πως είχε προσβληθεί από τη νόσο covid-19, όπως επίσης η σύζυγος του, και μαζί είχαν απομονωθεί στο σπίτι τους. Ελέχθη πάντως πως απέφυγε να ενημερώσει οποιονδήποτε για το γεγονός πως ήταν φορέας του ιού, επέλεξε να περάσει μόνος την περιπέτεια. "Επικοινώνησα μαζί του την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μου ανέφερε οτιδήποτε", ισχυρίστηκε στέλεχος της Ρεμς που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Πιέρ Καϊλό προτίμησε να μιλήσει για τον άνθρωπο Γκονζαλέζ και τις πράξεις του. Εξήρε πάνω απ' όλα τον "μέγιστο επαγγελματισμό του", θυμήθηκε πως "υπήρχαν πάντα φιλικές τριβές μεταξύ μας", αλλά εξακολουθούσε να τον εμπιστεύεται ως τον προσωπικό γιατρό του. Ήταν γνωστό πως όντας ένθερμος φαν της τοπικής ομάδας στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας o Γκονζαλέζ είχε προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του τα χρόνια που αυτή περιπλανιόταν στις χαμηλές κατηγορίες του γαλλικού ποδοσφαίρου και πάσχιζε ν' ανακτήσει την αίγλη του παρελθόντος.

"Ένιωσα ότι ήταν αναστατωμένος και ανήσυχος με αυτήν την κατάσταση", ομολόγησε ο Ντιντιέ Περέν, εκ των μετοχών της Ρεμς αναφερόμενος σε μια κουβέντα που είχαν όταν διακόπηκαν οι προπονήσεις εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού παγκοσμίως, συμπληρώνοντας όμως ότι "μας ζήτησε να επικοινωνήσουμε μαζί του αν υπήρχε πρόβλημα για ν' ασχοληθεί ο ίδιος με τα πάντα". "Ήταν ο δικός μας γιατρός, ένας αληθινός φίλος που περάσαμε πολύ χρόνο μαζί ανταλλάσσοντας απόψεις για πολλά θέματα. Ήταν πάνω απ' όλα ένας καλός άνθρωπος, που στο επάγγελμά του ακολουθούσε πάντα το πρωτόκολλο", συμπλήρωσε αποχαιρετώντας τον.

Οι ποδοσφαιριστές της Ρεμς, πρώην ή νυν, τον ζούσαν καθημερινά και τον αποκρυπτογράφησαν. Ο Αμαρί Τραορέ, νυν παίκτης της Ρεν, τον περιέγραψε ως έναν "καλό άνθρωπο και πάντα χαμογελαστό", ενώ ο Αντονί Βεμπέρ, επί έξι χρόνια στόπερ και αρχηγός της ομάδας, μίλησε για "έναν απίθανο άνδρα". Ο αριστερός μπακ Φρανκ Σινιορινό, που έμεινε στη Ρεμς για 4 χρόνια, αναφέρθηκε σ' έναν "άνθρωπο με ανεκτίμητες αξίες και πάντα στην υπηρεσία του γείτονα", την ώρα που ο Αλγερινός Αϊσά Μαντί, σήμερα ποδοσφαιριστής της Μπέτις, υποστήριζε πως ήταν "από εκείνους τους τύπους ανθρώπων που σε σημαδεύουν για μια ζωή. Ένας εκπληκτικός άνδρας και γιατρός".

Ο Μπιορν Ένγκελς, πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και πια στην Άστον Βίλα, τον ευχαρίστησε "για όσα έκανες για μένα και την οικογένειά μου σ' αυτόν τον ένα χρόνο", από την άλλη ο Γκρέγκορ Κριτζόβιακ που τον έζησε για 2 σεζόν, προτού φύγει για την Παρί Σεν Ζερμέν (τώρα στη Λοκομοτίβ Μόσχας), αναφέρθηκε σ' έναν "υπέροχο άνθρωπο που εκτιμούσα πολλαπλά, πάντα χαμογελαστό, γενναιόδωρο και δοτικό".

Ό,τι ακριβώς πρέπει να κρατήσουν όσοι τον γνώρισαν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK