Ο Γιώργος Δώνης στο Contra.gr τα... χώνει και φεύγει!

Ο Γιώργος Δώνης "απασφαλίζει" σε συνέντευξη στο Contra.gr και... φεύγει για τα ξένα. Λίγο πριν πετάξει για Σαουδική Αραβία, ο Έλληνας προπονητής μιλά για όλους και για όλα στον Νίκο Γιαννόπουλο σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Ο Γιώργος Δώνης στο Contra.gr τα... χώνει και φεύγει!
INTIME SPORTS

- Ξέρετε, οι εχθροί σας θα πουν ότι πηγαίνετε στη Σαουδική Αραβία για τα χρήματα...

Καταρχήν θεωρώ ότι δεν έχω εχθρούς. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που να μην μ' έχουν εκτιμήσει σωστά ως άτομο και να με αντιπαθούν. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που όταν έχει πρόταση για δουλειά από κάπου δεν θα αξιολογήσει το οικονομικό. Αν ανατρέξει κανείς πάντως στο ποδοσφαιρικό μου παρελθόν θα δει ότι ενώ είχα υπογράψει ένα τεράστιο συμβόλαιο στην Μπλάκμπερν, το έσπασα και έφυγα στον 1 1/5 χρόνο και όλοι με έλεγαν τρελό. Θα μπορούσα να καθίσω πάνω σε εκείνο το συμβόλαιο. Οταν είσαι Ελληνας προπονητής, πρέπει να σε διακρίνει ο ρεαλισμός. Δεν είναι εύκολο για έναν Ελληνα τεχνικό να δουλέψει στο Καμπιονάτο ή στην Πρέμιερ Λιγκ ή στην Πριμέρα.

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με το μέγεθος της Αλ Χιλάλ, μίας ομάδας από τις μεγαλύτερες στη ζώνη της Ασίας. Αυτοί οι σύλλογοι λοιπόν έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν μεγάλα ονόματα προπονητών που έχουν δουλέψει σε μεγάλα πρωταθλήματα. Οταν μία ομάδα σαν και αυτή επιλέγει έναν Ελληνα προπονητή επειδή εκτίμησε τη δουλειά του στο Τσάμπιονς Λιγκ και ειδικά στα δύο παιχνίδια με την Παρί Σεν Ζερμέν και το ένα με την Μπαρτσελόνα δεν μπορείς παρά να πεις ότι το ενδιαφέρον και μόνο είναι ιδιαίτερα κολακευτικό. Και με λιγότερα χρήματα, πάλι θα πήγαινα. Θα προτιμούσα να πάω σε μία μεγάλη ομάδα της ασιατικής ζώνης παρά σε μία μικρομεσαία της Αυστρίας, του Βελγίου ή της Ελβετίας.

"Mε ήθελαν από Αγγλία και Γερμανία"

- Υπήρχαν άλλες προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού;

Πριν φύγω από τον ΑΠΟΕΛ ήμουν ένας από τους πέντε υποψηφίους για να αναλάβω την Γουέστ Μπρόμγουιτς πριν απολύσει τον προπονητή της. Ηταν τεράστια επιτυχία που ασχολήθηκαν για μένα.Για το τέλος της σεζόν υπήρχε ένα ενδιαφέρον από τη Μόναχο 1860 και από εκεί και πέρα από τη στιγμή που έφυγα από τον ΑΠΟΕΛ είχα επαφές τόσο με ομάδες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και από την Κίνα.

- Δεν φοβάστε το άγνωστο στη Σαουδική Αραβία;

Το ποδόσφαιρο έχει την ίδια γλώσσα παντού. Είμαι από τους ανθρώπους που κοιτάζω το DNA της χώρας για να προσαρμοστώ αναλόγως. Δεν μπορώ να εφαρμόσω αυτά που έμαθα στην Αγγλία ή στην Ελλάδα όπως είναι σε μία άλλη χώρα.

- Επαιξε ρόλο το ότι παίζει ο Σαμαράς στην ομάδα που σας προσέλαβε;

Δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Δεν το γνώριζε καν ο Σαμαράς ότι θα πήγαινα. Οταν μπήκα σε συζητήσεις ο Σαμαράς μου μετέφερε τα καλύτερα πράγματα για την ομάδα.

- Μετά το τέλος της παραμονή σας εκεί η καριέρα σας θα έχει πάει μπροστά ή πίσω;

Νιώθω ότι θα πάει 100 βήματα μπροστά. Ανοίγει μία πόρτα για τους Ελληνες προπονητές, όχι μόνο για μένα, που δεν έχει ανοίξει ποτέ. Δεν μπορεί να το καταλάβει κανείς τώρα στην ολότητά του. Η Αλ Χιλάλ είναι μεγάλο μέγεθος. Αν κάνω μία καλή πορεία, δίνω τη δυνατότητα στον εαυτό μου να καθιερωθώ και στο εξωτερικό.

- Την πόρτα στις ελληνικές ομάδες την έχετε κλείσει οριστικά. Δεν θα ξαναδουλέψετε στην Ελλάδα;

Αυτό δεν μπορεί να το ξέρεις. Από τη στιγμή που έφυγε από το ΑΠΟΕΛ ήταν δεδομένο ότι η επόμενη ομάδα μου δεν θα ήταν ελληνική, ήταν δική μου απόφαση. Ελεγα ότι όταν βρεθεί μία ομάδα στην Τσάμπιονσιπ της Αγγλίας ή στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας θα πήγαινα. Για την Εθνική ομάδα θεώρησα υποχρέωσή μου να καθίσω και να συζητήσω. Εγιναν κάποιες συζητήσεις αλλά ήταν ήδη προαποφασισμένο ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής της ομάδας.

"Ο Καραγκούνης δεν με επέλεξε στην Εθνική"

- Θεωρείτε ότι ήταν προαποφασισμένο;

Ναι, για μένα είναι δεδομένο, ανεξάρτητα από την παρουσίαση που θα έκανε ο κάθε υποψήφιος.

- Αισθάνεστε πικρία που δεν σας επέλεξε η ομοσπονδία;

Ο Καραγκούνης δεν με επέλεξε, όχι η ομοσπονδία. Αλλά δεν είναι θέμα πικρίας. Οταν μπαίνεις σε μία διαδικασία που αφορά την Εθνική ομάδα της χώρας σου προσπαθείς να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου για να πείσεις.Τα κριτήρια του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά. Πριν καν φύγω από το ΑΠΟΕΛ, ο Γιώργος είχε κάνει την επιλογή του και είχε επιλέξει έναν άνθρωπο με τον οποίο είχε δουλέψει μαζί. Ηταν δικαιώμά του. Οταν η Εθνική μπήκε στη διαδικασία να με σκεφτεί όμως, μου χάρισε ικανοποίηση.Δεν το περίμενα ότι στο 45 μου θα υπήρχε το ενδεχόμενο να αναλάβω την Εθνική ομάδα. Ο τρόπος δουλειάς του ομοσπονδιακού δεν μου αρέσει και το έχω πει. Αλλά από τη στιγμή που ενδιαφέρθηκε η Εθνική ομάδα, το θεώρησα, όπως είπα και πριν, υποχρέωση.

- Αλήθεια, γιατί σκορπάτε γύρω σας εντάσεις;

Γιατί πιστεύω ότι μόνο οι πεθαμένοι δεν σκορπούν εντάσεις γύρω τους. Δεν εννοώ τη φυσική ιδιότητα του πεθαμένου, μεταφορικά μιλάω. Το δικό μου αίμα βράζει, είμαι ζωντανός άνθρωπος. Και δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ όμως να καθίσω πέντε ώρες στο σπίτι μου συνεχόμενες. Θα βγω έξω να περπατήσω, να πιω καφέ, να φάω, να κάνω πράγματα. Οι άνθρωποι που κάνω παρέα και με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν είμαι όμως εκρηκτικός.

Ο Γιώργος Δώνης στο Contra.gr τα... χώνει και φεύγει!

- Στη δουλειά σας είστε όμως...

Στη δουλειά μου είμαι ναι. Εγώ ασπάζομαι κάτι για τους Ελληνες. Ο Θεός είχε λέει υπό τη δούλεψή του πέντε ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων. Οταν έφτασε στον Ελληνα του είπε θα σου δώσω ότι θέλεις αλλά να ξέρεις ότι θα δώσω τα διπλάσια σ' έναν συμπατριώτη σου. Η απάντηση; Καλύτερα να μου βγάλετε το ένα μάτι.

Πιστεύω ότι είναι εντελώς λαθεμένη η νοοτροπία μας ως λαός, δεν ξέρω πραγματικά πως έχουμε γίνει έτσι. Ο Ελληνας δεν αγαπάει τον Ελληνα και δεν τον στηρίζει. Ακόμα και στο δικό μου κλάδο υπάρχουν Ελληνες που είναι κλάσεις ανώτεροι από τους ξένους. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Προπονητής της Κέρκυρας και του Ολυμπιακού Βόλου δουλεύει τώρα τη Μάλαγα. Γι' αυτό βγάζω το καπέλο στο ελληνικό μπάσκετ. Εχουν κάνει ένα κλειστό κλαμπ και το έχουν αναδείξει στο εξωτερικό.

- Εχετε μετανιώσει για κάποιες από τις συγκρούσεις σας;

Εχω μετανιώσει για κάποιες αντιδράσεις που αφορούσαν άγνωστο κόσμο. Παράδειγμα. Κάποια στιγμή περπατούσα στο Αλκαζάρ στη Λάρισα και κάποιος γύρισε και με έβρισε χυδαία. Δεν κρατήθηκα! Στον ΠΑΟΚ κάποιος με χτύπησε μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό και αντέδρασα. Με τον όχλο γενικά κάποιες στιγμές βγήκα από τα ρούχα μου. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν έχω μετανιώσει γιατί είχαν 1.000.000% δίκιο. Σε όλες. Απλώς κάθε φορά προσπαθούσαν να κοροϊδέψουν τον Ελληνα. Ο ξένος μπορεί να τους πάει στη FIFA για να πληρώσουν, ο Ελληνας όχι. Τον εκβιάζουν.

Υπάρχει ένας μύθος σε σχέση με τον Δώνη. Η ομάδα που ήρθα σε σύγκρουση μαζί της είναι ο ΠΑΟΚ. Το λέω γιατί ακούγεται ότι όπου και αν δούλεψα, είχα προβλήματα. Με την ΑΕΚ έκανα συμβιβασμό. Επίσης ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι δεσμεύω τις ομάδες που εργάζομαι με μεγάλα, σε διάρκεια, συμβόλαια. Εγώ το λέω. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα δώσω στον άλλο δικαίωμα να με απολύσει σ' ένα μήνα χωρίς να με πληρώσει. Δεν υπογράφω όμως μεγάλα συμβόλαια. Τα μεγαλύτερα συμβόλαια που υπέγραψα ήταν τα διετή σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, και Ατρόμητο. Στην ΑΕΛ δεν είχα καν συμβόλαιο. Στον ΑΠΟΕΛ πρώτα υπέγραψα για 8 μήνες. Αρα οι ομάδες δεν κινδύνευαν από μένα.

"Ο ΠΑΟΚ μας θυροκόλλησε την απόλυση!"

- Σας κατηγορούν όμως ότι στη διαμάχη σας με τον ΠΑΟΚ δεν ρίξατε καθόλου νερό στο κρασί σας;

Μα έριξα στο κρασί μου χιλιάδες λίτρα νερού. Αυτοί που το λένε αυτό δεν γνωρίζουν την υπόθεση. Ο ΠΑΟΚ μας απέλυσε, μας θυροκόλλησε την απόλυση. Δύο φορές συμβιβαστήκαμε. Αν γυρίζαμε το χρόνο πίσω οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θα έκαναν διαφορετικά κάποια πράγματα, είμαι σίγουρος. Η άλλη πλευρά δεν ήθελε όμως, τι να κάνουμε.

Γιατί δεν έγινε το ίδιο με τον Στέφενς; Γιατί είμαι Ελληνας. Είναι απίστευτο αυτό το πράγμα. Πας να συζητήσεις με την Εθνική ομάδα της Ελλάδας και είναι μειονέκτημα ότι είσαι Ελληνας. Οταν υπάρχει μία σύγκρουση ή έστω διαφωνία οι παράγοντες σε εκμεταλλεύονται επειδή είσαι Ελληνας. Ξέρετε ότι ήταν κριτήριο για την Αλ Χιλάλ ότι έχω γεννηθεί στη Γερμανία; Αυτό είναι κατάντια για τη χώρα. Λέγονται διάφορα για τους Ελληνες προπονητές.

- Πολλοί αναφέρουν ότι είστε προπονητής ειδικού τύπου. Ο,τι χρειάζεστε χρόνο και στήριξη...

Αλλος ένας μύθος. Τον πρώτο χρόνο με τον Ηλυσιακό πήρα πρωτάθλημα και Κύπελλο, το δεύτερο ανεβήκαμε στη Β'. Στην ΑΕΛ από τη Β' στην Α' ως πρωταθλητής. Στη συνέχεια Κύπελλο και μετά Ευρώπη και όμιλοι του Europa League. Στον Ατρόμητο τον πρώτο χρόνο 7η θέση, μετά τελικό Κυπέλλου, μετά ξανά τελικό και 3η θέση στο πρωτάθλημα. Στον ΠΑΟΚ είχα 18 νίκες, 8 ισοπαλίες και 4 ήττες μ' ένα ρόστερ χαμηλής δυναμικότητας. Κοιτάξτε ρε παιδιά τι κάνει ένας προπονητής. Δηλαδή τι άλλο έπρεπε να κάνω; Επρεπε να πάρω πρωτάθλημα μ' αυτό το ρόστερ για να χαρακτηριστώ επιτυχημένος; Το βιογραφικό μου έχει μόνο μία αποτυχία, αυτήν στην ΑΕΚ που άλλαξε η διοίκηση.

"Γιατί ο κόσμος έκανε την πάπια με τον Γκαρσία;"

- Λάθη όμως στον ΠΑΟΚ δεν κάνατε;

Σε μία πορεία ένας προπονητής μπορεί να χειριστεί τα πράγματα λάθος σε κάποια ματς, αυτό είναι δεδομένο. Το αποτέλεσμα όμως είναι χειροπιαστό. Τι μπάτζετ είχε ο Δώνης, το έχει σκεφτεί κανείς. Και να σας πω κάτι; Αν δεν ήταν ο Γκαρσία, ο Δώνης μπορεί και να ήταν ακόμη στον ΠΑΟΚ.

- Δηλαδή σας "έφαγε" ο Γκαρσία...

Δεν με έφαγε. Αλλο ήταν το θέμα. Η αγάπη του κόσμου για τον Γκαρσία, η αίσθηση ότι τρώει ο Δώνης το δικό μας το παιδί. Μα εγώ δεν έχω κριτήριο προπονητικό να κρίνω; Εγώ αποφάσιζα για τους παίκτες. Η διοίκηση όμως δεν με προστάτευσε, προστάτευσε τον εαυτό της.

- Η πλευρά Γκαρσία σας κατηγόρησε για ψέματα...

Για μένα κανένας παίκτης δεν είναι εχθρός. Ολοι είναι παιδιά. Και τα παιδιά έχουν αντιδράσεις. Το ποδόσφαιρο έτσι και αλλιώς είναι ένα παιχνίδι. Θα προτιμούσα αυτό να μου το πει face to face και να του εξηγήσω τα 100 πράγματα που έκανα. Και ας μου πει ότι έκανα λάθος. Αλλά να μου πει και αυτός που έκανε λάθος. Με τον Γκαρσία δεν μάλωσα πάντως. Ισως ήταν χολωμένος μαζί μου γιατί δεν τον προτιμούσα. Ηταν δικαιώμά μου, ήμουν προπονητής. Ψέματα όμως δεν του είπα ποτέ. Και έχω και ένα ερώτημα; Γιατί την επόμενη σεζόν που έγιναν χειρότερα πράγματα με τον Γκαρσία, ο κόσμος έκανε την πάπια; Γιατί δεν μπορείς ένας Ελληνας προπονητής να κρίνει τον Γκαρσία.

Ο Γιώργος Δώνης στο Contra.gr τα... χώνει και φεύγει!

- Το καλοκαίρι του 2012 γιατί προτιμήσατε τον ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό;

Ο Παναθηναϊκός τότε έκανε μία διοικητική αλλαγή. Ηταν αβέβαια τα πράγματα. Υπήρχε και η πρόταση του ΠΑΟΚ. Εγώ από την αρχή είχα καλό προαίσθημα για τον ΠΑΟΚ και την προσφορά του. Παρά το γεγονός ότι ο Σαββίδης δεν είχε έρθει ακόμα και οι συνθήκες ήταν κακές. Ο Σπανός μου έλεγε θυμάμαι ότι είμαι τρελός που πάω στον ΠΑΟΚ. Δεν πήγα όταν ήταν σε καλή περίοδο στην ομάδα.

- Κάποιοι θα πουν ότι ξέρατε ότι θα έρθει ο Σαββίδης στη συνέχεια..

Δεν υπήρχε αυτό. Ποιος το λέει; Κανείς δεν το ήξερε με το χέρι στην καρδιά. Το καλό προαίσθημα είχε να κάνει με τον Βρύζα και τον Γεωργιάδη αλλά και με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου μεγάλωσα. Την αγαπούσα την πόλη μου, τώρα όμως δεν αισθάνομαι το ίδιο. Πέρασα πολύ άσχημα, πέρασαν πολύ άσχημα οι γονείς μου. Ο πατέρας μου, που δεν είναι πια στη ζωή, επηρεάστηκε πολύ άσχημα από τα γεγονότα. Λάτρευε το ποδόσφαιρο. Και ήρθε στα μέσα της σεζόν και μου είπε “σήκω και φύγε παιδί μου”.

- Πρόσφατα σας έκανε πρόταση ο Ατρόμητος...

Και πήγα στο ραντεβού φυσικά. Με τον κ. Σπανό και τον Γιάννη Αγγελόπουλο μας συνδέει μία ξεχωριστή σχέση. Αλλος μύθος και αυτός, ότι έφυγα από παντού έχοντας πλακωθεί. Γιατί δεν παίρνει κάποιος τον πρόεδρο του ΑΠΟΕΛ ας πούμε; Το συμβόλαιό μου με τους ανθρώπους το έλυσα σε πέντε λεπτά. Και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Εγω είχα κάποια θέματα τότε με τον πατέρα μου. Τέλος πάντων στο ραντεβού με τον Ατρόμητο είπα ότι δεν είχα πρόθεση να γυρίσω στην Ελλάδα. Με κατάλαβαν γιατί με ξέρουν καλά.

- Περιμένατε ότι θα δουλέψετε κάποια στιγμή στο εξωτερικό;

Σαν προσωπικότητα έγινα σκληρός μετά τα 26-27. Είμαι πολύ ζωντανός άνθρωπος και δουλεύω στην λεπτομέρεια. Κάποια στιγμή το πίστευα ότι θα πάω στην Αγγλία, όχι στην Πρέμιερ φυσικά. Αλλά είχα πίστη. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Να δουλέψεις στο Τσάμπιονς Λιγκ, τη μεγαλύτερη διοργάνωση. Γι αυτό επέλεξα την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, και το ΑΠΟΕΛ. Αν δεν κάνεις κλικ στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν έχεις τύχη.

- Πως κρίνετε το έργο των Ελλήνων προπονητών;

Εχω πάντα άποψη αλλά δεν απαντάω στην ερώτηση. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω τους συναδέλφους μου. Εγώ τους σέβομαι όλους. Εχω μαλώσει με κόσμο, με παράγοντες, με διαιτητές αλλά με προπονητή όχι. Και για τους διαιτητές: Ξέρετε πόσοι προπονητές στην Αγγλία μαλώνουν με τους ρέφερι. Αλλη μία υπερβολή που λέγεται στην Ελλάδα. Η εξουσία των διαιτητών υπάρχει για να ηρεμούν οι υπόλοιποι.

"Ο Καραγκούνης φοβόταν να πάρει Ελληνα προπονητή"

- Ο Γιώργος Δώνης τι θα έκανε αν βρισκόταν στη θέση του Σταύρου Κοντονή για να πατάξει τη βία;

Δύσκολη απάντηση, πολύ δύσκολη. Υπάρχει μία αλήθεια. Αυτοί που διοικούν τις μεγάλες ομάδες, δεν θέλουν το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου κανονικά, θέλουν μόνο το κακό της ομάδας τους. Μπορούμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να παλέψουμε με ίσα μέτρα και σταθμά; Ίσως να είναι ανέφικτο αυτό. Από εκεί και πέρα θα έβαζα παντού ξένους. Ο Ελληνας επηρεάζεται από το φόβο και τις συνθήκες.

- Σας πλησίασε ποτέ παράγοντας για να σας προτείνει να πάρετε μέρος σε στημένο ματς;

Ποτέ! Θα σας πω κάτι. Δεν πιστεύω να πειραχτεί ο Γιώργος ο Καραγκούνης. Ενα από αυτά που μου έκανε όταν συναντήθηκαμε για την Εθνική ήταν “ξέρεις φοβάμαι να πάρω Ελληνα προπονητή, μήπως επηρεαστεί από τις καταστάσεις”. Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος της νέας γενιάς να σκέφτεται έτσι. Δύσκολα θα δούμε φως στο τούνελ. Εμένα δεν μου έχει κάνει παρέμβαση κανείς παράγοντας. Να βάλω αυτόν ή τον άλλον, ή να καθίσω να χάσω. Εβαλα τα όρια, αυτό πρέπει να κάνει ο προπονητής.

- Ποιος σας επηρέασε περισσότερο στην καριέρα σας; Σε ποιον χρωστάτε;

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν σπουδαίο ρόλο. Ας πούμε Πηλαδάκης-Κωνστάντος-Λυράκης. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι που έχουν σταθεί στο πλευρό μου σε μάχες πολύ δύσκολες. Η Λίνα Σουλούκου, η δικηγόρος μου, είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Ηταν δύσκολο για μία γυναίκα να μπει σε τέτοιες αντιπαραθέσεις. Ευλογία για το προπονητικό μας τιμ.

- Εχετε σταθερό προπονητικό τιμ εδώ και χρόνια. Γιατί;

Προσπαθώ πάντως στα κομμάτια που θέλω η δουλειά μου να γίνεται τέλεια. Και βρήκα τους κατάλληλους ανθρώπους. Οι συνεργάτες μου έχουν εξελιχθεί στον τομέα τους όπως έχω εξελιχθεί και εγώ. Απλώς είναι στην αφάνεια γιατί έτσι συμβαίνει. Είναι πολύ σημαντικό όμως ότι με καταλαβαίνουν με κλειστά μάτια.

Διαβάστε ακόμα:

Είναι ο Δώνης μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων προπονητών;

Προπονητής του Γιώργου Σαμαρά στην Αλ Χιλάλ ο Γιώργος Δώνης

News 24/7

24MEDIA NETWORK