Ο Γκαμπιγκόλ απογείωσε την Φλαμένγκο πριν την αποχαιρετήσει

Η ραψωδία του 'Γκαμπιγκόλ' στο 'Monumental' της Λίμα για τον τελικό του Copa Libertadores χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές στην Φλαμένγκο και τους οπαδούς της, στιγμές που θα μείνουν στην ιστορία. Ίσως όμως είναι και το τελευταίο πράγμα που έκανε για εκείνους.

Ο Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα με δύο γκολ μετά το 89' χάρισε στην Φλαμένγκο τη νίκη με σκορ 2-1 στον τελικό του Copa Libertadores, απέναντι στην Ρίβερ Πλέιτ (AP Photo/Leo Correa)
Ο Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα με δύο γκολ μετά το 89' χάρισε στην Φλαμένγκο τη νίκη με σκορ 2-1 στον τελικό του Copa Libertadores, απέναντι στην Ρίβερ Πλέιτ (AP Photo/Leo Correa) AP

Ο Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα φρόντισε ώστε να αναβιώσει στη μνήμη πολλών ο τελικός του Champions League το 1999. Τότε που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με δύο γκολ στις τελευταίες στιγμές της αναμέτρησης, 'έκλεψε' το τρόπαιο μέσα από τα χέρια της Μπάγερν Μονάχου. Ο Βραζιλιάνος φορ σκόραρε στο 89' και τις καθυστερήσεις του τελικού ανάμεσα σε Φλαμένγκο και Ρίβερ Πλέιτ για το Copa Libertadores και υπέγραψε το τέλος της 'κατάρας' του Ζόρζε Ζεζούς. Την ίδια στιγμή όμως, έκανε ακόμη πιο δύσκολη την παραμονή του στην Φαλμένγκο, όπου αγωνίζεται με τη μορφή δανεισμού από την Ίντερ.

Ένας θρύλος της Σάντος, ο Ζίτο, ανακάλυψε τον 'Γκαμπιγκόλ' στην ηλικία των 8 ετών, όταν αυτός έπαιζε ακόμη futsal, σε αναμέτρηση εναντίον της... Σάντος. Βρισκόταν στα τμήματα υποδομής της Σάο Πάολο, ωστόσο ο πατέρας του, Βλαντιμίρ Σίλβα, ως φανατικός φίλος της Σάντος, διέκρινε την ευκαιρία να τον στείλει για δοκιμαστικό στην 'Vila Belmiro'. Πώς εξελίχθηκε η ιστορία; Ο Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα πέτυχε περισσότερα από... 600 γκολ σε 8 χρόνια στην Ακαδημία της Σάντος, κέρδισε μια θέση στις 'μικρές' εθνικές της Βραζιλίας και τελικά ήρθε η στιγμή που έπεισε τον -τότε- προπονητή της πρώτης ομάδας στην Σάντος, Μουρίσι Ραμάλιο, να του δώσει μια θέση στο ρόστερ το 2012.

Η βραζιλιάνικη ομάδα 'έδεσε' τον παίκτη με πολυετές συμβόλαιο και ρήτρα 50 εκατ. ευρώ., στα 16 του χρόνια. Παρά το γεγονός πως συνήθως αγωνιζόταν ως αλλαγή, λογικό σε τόσο νεαρή ηλικία, ο Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα πρόσφερε 54 γκολ σε 148 ματς στην Σάντος, πριν τον αποκτήσει η Ίντερ τον Αύγουστο του 2016 αντί 30 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι ο τύπος του φορ που ξεχωρίζει για την σωματοδομή του, ωστόσο είναι τεχνικά άρτιος, καλός ντριμπλέρ, με ικανότητα στην πάσα, γεγονός που τον βοηθά να παίζει και μακριά από την περιοχή. Καθώς ωριμάζει ποδοσφαιρικά, μοιάζει να επικεντρώνεται στην κορυφή της επίθεσης, έχοντας ωστόσο και δεύτερο επιθετικό στο πλάι του. Φυσικά το σκοράρισμα παραμένει το Νο1 σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του.

Υστερεί στην δύναμη και σε ένα πρωτάθλημα όπως το ιταλικό, αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα αξεπέραστο πρόβλημα. Δυσκολεύτηκε στην Ίντερ, έτσι ακολούθησαν οι δανεισμοί του σε Μπενφίκα, Σάντος και από τον Ιανουάριο του 2019, ένας τρίτος στην Φλαμένγκο. Εκεί, υπό τις οδηγίες του Ζόρζε Ζεζούς, κάνει όργια. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν τα 31 γκολ και οι 10 ασίστ που μετράει σε 31 συμμετοχές, με αποκορύφωμα το κατόρθωμα του το βράδυ του Σαββάτου στον τελικό του Copa Libertadores, με 'θύμα' του στην άμυνα της Ρίβερ Πλέιτ.

"Είναι παράδειγμα για όλους τους νέους παίκτες, βλέπω πως έχει ωριμάσει τρομερά ως ποδοσφαιριστής", είναι τα λόγια που ανήκουν στον Ντοριβάλ Ζούνιορ, τη στιγμή που ο Βάγκνερ Ριμπέιρο, ατζέντης του 'Γκαμπιγκόλ' αποθεώνει τον πελάτη του. "Έχει το αριστερό πόδι του Γκάνσο, την τεχνική του Νεϊμάρ και την ταχύτητα του Λούκας Μόουρα".

Ίντερ και Φλαμένγκο βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις εδώ και μέρες σχετικά με την πιθανότητα παραχώρησης των δικαιωμάτων του Βραζιλιάνου φορ με κανονική μεταγραφή, τη στιγμή που τα ρεπορτάζ του ξένου Τύπου εμφάνιζαν την βραζιλιάνικη ομάδα διατεθειμένη να πληρώσει ακόμη και 20 εκατ. ευρώ.

Τα δύο γκολ του Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα στον τελικό του Copa Libertadores αλλάζουν τα δεδομένα. Αυξάνουν το ενδιαφέρον συλλόγων της Ευρώπης για την απόκτηση των δικαιωμάτων του, ενώ σε κάθε περίπτωση ανεβάζουν την τιμή του. Παράλληλα βάζουν σε σκέψεις τον Αντόνιο Κόντε, που αναζητά έναν ακόμη επιθετικό για την Ίντερ. Επιθετικό που ίσως ήδη έχει.

Η ραψωδία του 'Γκαμπιγκόλ' στο 'Monumental' της Λίμα χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές για την Φλαμένγκο και τους οπαδούς της, στιγμές που θα μείνουν στην ιστορία. Ίσως όμως είναι και το τελευταίο πράγμα που έκανε για εκείνους.

Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK