Ο Γκατουζάκης, οι ρακές και η... τρέλα του

Ο "έξω καρδιά" και ανοιχτοχέρης Γκατούζο, η τρέλα του για τη Μίλαν, τι έλεγε για τον Παπασταθόπουλο, ποιον θεωρούσε κορυφαίο Ιταλό ποδοσφαιριστή, γιατί αγαπήθηκε από τους φίλους του ΟΦΗ, το ξεχωριστό δώρο στο τεχνικό τιμ της ομαδας και οι αριστερές πεποιθήσεις του. Το Contra.gr αποκαλύπτει ανέκδοτες ιστορίες από το νέο προπονητή της Μίλαν.

Ο Γκατουζάκης, οι ρακές και η... τρέλα του
EUROKINISSI

Είναι δεδομένο πως ο Τζενάρο Γκατούζο υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Οπως δεδομένο είναι πως υπήρξε ιδιόρρυθμος. Ειδικά το δεύτερο το κατάλαβαν καλά στο Ηράκλειο της Κρήτης όταν ο Ιταλός προπονητής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ.

Στο πέρασμά του από την κρητική ομάδα φρόντισε να αφήσει το αποτύπωμά του όχι μόνο λόγω του εξωστρεφούς και οξύθυμου χαρακτήρα του, όχι μόνο για τα γνωστά ξεσπάσματά του (με χαρακτηριστικό το περίφημο στη συνέντευξη Τύπου), αλλά και γιατί υποσχέθηκε να φέρει τον Ντελ Πιέρο, δεσμεύτηκε να φέρει επενδυτές και τελικά έριξε τους τίτλους τέλους με μία επιστολή.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, ΑΝΟΙΧΤΟΧΕΡΗΣ ΚΑΙ... ΤΡΕΛΟΣ

Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτά. Ο νέος προπονητής της Μίλαν αγαπήθηκε στο Ηράκλειο γιατί ήταν ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος. Χωρίς τουπέ, με αγάπη για το ποδόσφαιρο και πάθος για τη δουλειά. Ανοιχτοχέρης, έτοιμος να κάτσει να πιει μια ρακή με τον απλό κόσμο, να πάει μια βόλτα στη θάλασσα, να κάνει δώρο στους συνεργάτες του.

Ρωτώντας για τον Γκατούζο, τα επίθετα που τον συνόδευαν ήταν συγκεκριμένα. Τελειομανής, έξω καρδιά, χαβαλετζής, ανοιχτοχέρης, οξύθυμος και τρελός. Τρελός με την καλή έννοια. Μπορούσε να γίνει από άγγελος διάβολος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αν "έτρωγε κόλλημα", όπως λέμε στην καθομιλουμένη, καλύτερα να μην βρισκόσουν δίπλα του.

Εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου ήταν ο άνθρωπος που θα τον έβλεπες στο δρόμο και θα είχες το θάρρος να τον πλησιάσεις. Λάτρευε το Ηράκλειο και τους ανθρώπους του, του θύμιζαν τον τόπο καταγωγής του, δεν δίσταζε να κάτσει με τους φιλάθλους και να πιει ένα ποτήρι από το αγαπημένο του κρασί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα βράδυ, μετά από ματς του ΟΦΗ όπου ήρθε η νίκη στις καθυστερήσεις, πηγαίνει σε μπαρ της παραλιακής του Ηρακλείου και γίνεται αντιληπτός από τον κόσμο. Η συνέχεια είχε κάτι από... κρητική βραδιά, αφού ο Γκατούζο έκατσε μαζί τους να πιει ρακές και να μιλήσει για τον ΟΦΗ, το ποδόσφαιρο, τη Μίλαν.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΩΝΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Η Μίλαν ήταν η μεγάλη του αγάπη. Οποτε θυμόταν τον χαμένο τελικό της Κωνσταντινούπολης στον ιστορικό τελικό με τη Λίβερπουλ σκοτείνιαζε το βλέμμα του. Δεν μπορούσε να χωνέψει πως το 3-0 έγινε 3-3, με τη γνωστή συνέχεια. Σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε πηγαδάκι είτε με τους δημοσιογράφους είτε με τους φιλάθλους, έλεγε ιστορίες από το ένδοξο παρελθόν των "ροσονέρι". Θεωρούσε τον Φραντσέσκο Τότι τον κορυφαίο Ιταλό ποδοσφαιριστή και πίστευε πως αν είχε φύγει από τη Ρόμα θα είχε στο παλμαρέ του πολλά Champions League.

Ο ΤΟΤΙ, Ο ΜΑΤΕΡΑΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Χαρακτήριζε τρελό τον Ματεράτσι, δικαιολογώντας εμμέσως πλην σαφώς την κουτουλιά του Ζιντάν στον τελικό Ιταλία-Γαλλία στο Μουντιάλ του 2006, ενώ είχε πάντα καλά λόγια να πει για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο που τον είχε συμπαίκτη στη Μίλαν: "Ηταν νεαρός, αλλά φαινόταν ότι θα γίνει μεγάλος αμυντικός. Φαινόταν από τότε ότι θα έχει σπουδαία εξέλιξη στην καριέρα του".

Με τον Πέτρο Μαρινάκη, ο οποίος ήταν γενικός αρχηγός στον ΟΦΗ στη θητεία του Γκατούζο, συνεχίζει να έχει επαφές και άριστες σχέσεις. Μάλιστα, ο Μαρινάκης έχει ταξιδέψει πολλές φορές στο Μιλάνο και έχει επισκεφτεί τον Ιταλό προπονητή.

Δεν είναι μόνο ο Μαρινάκης που έχει καλές αναμνήσεις από τον Γκατούζο. Είναι και οι συνεργάτες του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμφάνισή του στο προπονητικό κέντρο του ΟΦΗ την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Μόλις είχε πάρει ένα καινούργιο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, τα οποία φορούσε και εντυπωσίασαν το "σταφ". Την επόμενη μέρα ο Γκατούζο εμφανίστηκε στην προπόνηση με ένα ζευγάρι από τα συγκεκριμένα παπούτσια για κάθε συνεργάτη του.

Ανοιχτοχέρης, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Ανοιχτοχέρης και αριστερών πεποιθήσεων. Όχι με δεξιά τσέπη, όπως πολλοί. Δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσεις μαζί του στο ίδιο τραπέζι και να μην πληρώσει εκείνος.

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΑΚΕΣ

Αγάπησε την Κρήτη και τη θάλασσα και σε κάθε ευκαιρία πήγαινε βόλτες με το σκάφος. Οταν είχε ρεπό ο ΟΦΗ, έπαιρνε τους συνεργάτες του και έτρεχαν 10-15 χιλιόμετρα τη μέρα, με θέα τη θάλασσα. Είχε να λέει για το πόσο ωραία είναι η ζωή στο Ηράκλειο και πόσο σπουδαίο είναι να ζεις δίπλα στη θάλασσα.

Ο κόσμος του ΟΦΗ τον αγάπησε. Οπως ο ίδιος αγάπησε τον ΟΦΗ και το "Γεντί Κουλέ". Πριν έρθει να αναλάβει την κρητική ομάδα φρόντισε να δει στο youtube videos από παλιούς αγώνες της ομάδας και δη τον ιστορικό αγώνα κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Σε κάθε ευκαιρία έδειχνε τα στιγμιότυπα στους συνεργάτες του και δεν έκρυβε τον θαυμασμό του για την ατμόσφαιρα στις εξέδρες.

Η αλήθεια είναι πως δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά όλα αυτά μαλακώνουν με το πέρασμα του χρόνου. Ο Γκατούζο δεν έμεινε πολύ στον ΟΦΗ, έταξε λαγούς με πετραχήλια, αλλά όπως και να 'χει παραμένει ένα "βαρύ" όνομα που άφησε το αποτύπωμά του στο Ηράκλειο. Και σίγουρα, όπως λένε οι ντόπιοι, αν ποτέ τον φέρει ο δρόμος στο νησί, θα τον περιμένει ένα ποτήρι με τσικουδιά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK