Ο Γκιγκς θα δει άλλο ένα EURO από την TV και δεν του φταίει κάποιος άλλος

Η Ουαλία θα είναι παρούσα στο EURO, αλλά όχι ο (πρώην) ομοσπονδιακός προπονητής της, Ράιαν Γκιγκς. Η ανοικτή δικαστική περιπέτεια που έχει με πρώην σύντροφό του τον 'καταδίκασε' ήδη.

Ο Ράιαν Γκιγκς θα χάσει το πρώτο EURO του ως προπονητής
Ο Ράιαν Γκιγκς θα χάσει το πρώτο EURO του ως προπονητής APCARL RECINE//POOL VIA AP

Στα δικά του ποδοσφαιρικά χρόνια κάθε φορά που η Ουαλία έφτανε στην πηγή, το νερό στέρευε ξαφνικά τη στιγμή που έσκυβε να βρέξει το στόμα της και να ξεδιψάσει. Τη μία (προκριματικά Παγκοσμίου '94) ήταν το χαμένο πέναλτι του αριστερού μπακ Πολ Μπόντιν (σουτ στο δοκάρι) και η ήττα με 2-1 από τη Ρουμανία, την άλλη οι ακαταλαβίστικες μέθοδοι του Μπόμπι Γκουλντ που έφεραν τη ρήξη με άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη (Χιουζ, Σάβατζ) σε μια ευνοϊκή συγκυρία, την τρίτη (προκριματικά EURO '04) το χαμένο ματς των πλέι οφ από τη Ρωσία στο Κάρντιφ, στον απόηχο μιας υπόθεσης ντόπινγκ. Όσο κι αν το ποθούσε ο Ράιαν Γκιγκς, δεν ήταν γραφτό να συμμετάσχει ποτέ στα τελικά μιας διεθνούς διοργάνωσης.

Ως ομοσπονδιακός προπονητής άρχισε να πιστεύει -για κοντά δύο χρόνια- ότι το απωθημένο του επιτέλους θα εκπληρωθεί. Μερίμνησε ο ίδιος γι' αυτό, καθώς έχοντας λάβει το χρίσμα του ομοσπονδιακού στις 15/1 του 2018, έφερε εις πέρας τη βασική αποστολή του που δεν ήταν άλλη από την πρόκριση των 'δράκων, στα τελικά του EURO με αντιπάλους Ελβετία (Μπακού, 12/6), Τουρκία (Μπακού, 16/6) και Ιταλία (Ρώμη, 20/6), ως συνέχεια των όσων είχαν καταφέρει στη διοργάνωση της Γαλλίας. Ιδανική εξέλιξη, η οποία ακολούθως συνδυάστηκε με τον προβιβασμό στην Α' Κατηγορία του Nations League και τον εδραίωσε στη θέση του εκλέκτορα.

Τούτο μέχρι που η επώνυμη καταγγελία της πρώην συντρόφου του Κέιτ Γκρέβιλ, τον Νοέμβριο του 2020, για κατ' εξακολούθηση κακοποίηση και σωματικές βλάβες έγινε η 'βόμβα' στα θεμέλια της προσπάθειά τους του και γκρέμισε μεμιάς κάθε προσδοκία του. Στις 3/11, και ύστερα από τηλεφώνημα γειτόνων για έντονη φασαρία στο διαμέρισμά του, ο 47χρονος Ουαλός συνελήφθη από την αστυνομία του Γκρέιτερ Μάντσεστερ με την κατηγορία της επίθεσης και του ελαφρού τραυματισμού (μώλωπες) γυναίκας που δεν χρειάστηκε περαιτέρω θεραπεία πέραν της πρώτης περιποίησης. Από τη στιγμή που ο Ουαλός βρέθηκε σε αυτή την άβολη θέση, η ουαλική Ομοσπονδία, χωρίς κάποιο περιθώρια ευελιξίας, τον έθεσε σε μία μορφή άτυπης διαθεσιμότητας. Ο ίδιος είχε εξ αρχής αρνηθεί ότι άσκησε οποιαδήποτε μορφή βία και, αφού πρώτα συμφώνησε με τους όρους της εγγύησης, αφέθηκε ελεύθερος. Τουλάχιστον προσωρινά.

Λογικό ήταν, προτού διαλευκανθεί η υπόθεση, να μην του επιτρέπεται ν' ασκεί τα καθήκοντά του, με τους προϊσταμένους του να κρατούν αποστάσεις, δεδομένης της φύσης της υπόθεσης. Δεν ήθελαν να χρεωθούν οτιδήποτε, πόσο μάλλον μια πιθανή συγκάλυψη, ενόσω η δικαστική διαδικασία 'έτρεχε'. Αλήθεια είναι πως πι παρατάσεις ήταν αρκετές και η γραφειοκρατία καθυστερούσε το πόρισμα.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη έμελλε να του κόψει μια και καλή τα φτερά. Διότι την Παρασκευή (23/4) τού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας εναντίον δύο γυναικών. Αδικήματα για τα οποία θα οδηγηθεί σε δίκη. Για πρώτη φορά οι αντίδικοι θα βρεθούν στην αίθουσα στις 28/4. Ο Γκιγκς θα κάθεται στο εδώλιο, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας, πέραν της σωματικής βίας παρουσίαζε χειριστική συμπεριφορά από τον Δεκέμβριο του 2017 ως τον Νοέμβριο του 2020.

Ο παλαίμαχος εξτρέμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποστήριξε ότι σέβεται τις αρχές και ότι αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των ισχυρισμών, αλλά επισήμανε σε κάθε τόνο ότι "στο δικαστήριο θα δηλώσω αθώος, ανυπομονώντας να καθαρίσω το όνομά μου". Θα ήταν τρομερά άκομψο η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουαλίας να μην τοποθετηθεί άμεσα. "Υπό το φως αυτής της απόφασης, η Ομοσπονδία μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο Ρόμπερτ Πέιτζ θα αναλάβει το ρόλο του προπονητή της εθνικής ομάδας των ανδρών για το EURO 2020 του καλοκαιριού και θα επικουρείται από τον Άλμπερτ Στάιβενμπεργκ", ανέφερε λιτά και κατηγορηματικά η ανακοίνωση της FAW, προεξοφλώντας επί της ουσίας τη λύση της σύμβασης που τη δεσμεύσει με τον Γκιγκς, καθώς "θα συγκληθεί συνεδρίαση του ΔΣ για να συζητηθούν οι εξελίξεις και ο αντίκτυπός τους".

Χειροπέδες δεν φορά ακόμα. Τα χέρια του ωστόσο είναι δεμένα. Ό,τι δεν κατόρθωσε να ζήσει ως διεθνής ποδοσφαιριστής θα το στερηθεί μοιραία και ως ομοσπονδιακός προπονητής. Δεν έφταιγε κάποιος εξωγενής παράγοντας τούτη τη φορά. Ένα χαμένο πέναλτι, ένας προπονητής, μια συγκυρία. Ο ίδιος εμπλέκεται σε όλο αυτό και οφείλει να αποδείξει ότι οι κατηγορίες για βιαιοπραγία δεν ευσταθούν. Προς το παρόν το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ευχηθεί στους ποδοσφαιριστές του "καλή επιτυχία αυτό το καλοκαίρι".

News 24/7

24MEDIA NETWORK