O Γκολάσα, η Άρσεναλ και η Μπάγερ Λεβερκούζεν

Διαβάστε το αφιέρωμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον Εγιάλ Γκολάσα, για τον οποίον κατά το παρελθόν είχαν ενδιαφερθεί ομάδες όπως η Άρσεναλ και η Μπάγερ Λεβερκούζεν.

O Γκολάσα, η Άρσεναλ και η Μπάγερ Λεβερκούζεν

Η επίσημη ιστοσελίδα του "δικεφάλου" αναφέρει:

"Το Ισραήλ έμοιαζε πολύ μικρό για να χωρέσει τις φιλοδοξίες και το ταλέντο του, αλλά και αρκετά ισχυρό για να τον κρατήσει εντός συνόρων μέχρι και σήμερα. Σε ηλικία 14 ετών ο Εγιάλ Γκολάσα είχε ήδη τραβήξει την προσοχή της Παρί Σεν Ζερμέν και της Τότεναμ. Οι Γάλλοι ήθελαν να τον αποκτήσουν, μα όντας ανήλικος δεν κατάφερε να αποκτήσει κοινοτικό διαβατήριο και η μεταγραφή ναυάγησε.

Έτσι, το ταλέντο της Μπεϊτάρ Νες Τουμπρούκ κατέληξε το 2006 στη Μακάμπι Χάιφα δίχως το όνομα του να σβηστεί από τα μπλοκάκια των ανά την Ευρώπη κυνηγών ταλέντων. Ειδικά από τη στιγμή που σε ηλικία 18 ετών ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της πρόκρισης της Μακάμπι στους ομίλους του Champions League.

Είναι η εποχή που τον παρακολουθούν η Πόρτσμουθ, η Μπάγερν Μονάχου, η Μπάγερ Λεβερκούζεν, η Άρσεναλ και οι περισσότερες ιστοσελίδες ποδοσφαιρικού σκάουτινγκ του ετοιμάζουν αφιερώματα κατατάσσοντάς τον ως το νέο μεγάλο αστέρι του ισραηλινού ποδοσφαίρου κι έναν από τους πλέον ελπιδοφόρους μέσους στην Ευρώπη.

"Πολλοί των συγκρίνουν με τις προηγούμενες ποδοσφαιρικές εξαγωγές του Ισραήλ, τον Γιόσι Μπεναγιούν και τον Εγιάλ Μπέρκοβιτς και για να είμαστε δίκαιοι, η σύγκριση με τον τελευταίο μοιάζει πιο σωστή", αναφέρεται στο scouting report του Sky Sports που προσθέτει: "Ο Γκολάσα είναι δυνατός, έχει εξαιρετικά πόδια πράγμα που κάνει δύσκολο το να του πάρεις τη μπάλα και του επιτρέπει να έχει ευκαιρίες για γκολ. Οι μεταβιβάσεις του είναι πολύ καλές κι έχει την ικανότητα να κυριαρχεί μέσα στο γήπεδο".

Αυτά τα χαρακτηριστικά ανάγκασαν την Λάτσιο να σπεύσει να τον αποκτήσει το 2010. Ο Γκολάσα πήγε στη Ρώμη, υπέγραψε στους "λατσιάλι", φωτογραφήθηκε με τη φανέλα, ωστόσο η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Έγινε πραγματικό σίριαλ με δικαστική διαμάχη. Από την μία ήταν η Λάτσιο που έκλεισε τον παίκτη δίχως να έρθει σε συμφωνία με την ομάδα του κι από την άλλη η Μακάμπι με την ομοσπονδία του Ισραήλ.

Η ομάδα της Χάιφα προχώρησε σε άμεση καταγγελία στη FIFA κι ετοιμαζόταν να φτάσει μέχρι το CAS για να μη χάσει τον Γκολάσα. Η υπερασπιστική της γραμμή κινούνταν σε τρεις άξονες. Τη ζημιά στο προφίλ του συλλόγου, τα διαφυγόντα κέρδη και η απώλεια εσόδων από πιθανή πώληση του Γκολάσα και η δημιουργία δεδικασμένου για τους υπόλοιπους νεαρούς παίκτες της.

Η Μακάμπι βασίστηκε στη νομοθεσία του Ισραήλ που απαγορεύει σε ανήλικους να υπογράψουν συμβόλαιο αν δεν υπογράφουν και οι γονείς τους. Ο Γκολάσα είχε μόλις κλείσει τα 18, αλλά ήδη ισχύον συμβόλαιό του τον έδενε με τη Μακάμπι μέχρι το 2011. Επίσης, ο νεαρός παίκτης δεν μπορούσε να φύγει από την πατρίδα του επειδή δεν είχε εκπληρώσει και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Για το θέμα είχε κάνει δηλώσεις μέχρι και ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο που έπλεξε το εγκώμιο του Ισραηλινού ποδοσφαιριστή: "Τον παρακολουθούσαμε μήνες, τον είδαμε στο Champions League κι αποφασίσαμε να τον αποκτήσουμε. Ο Εγιάλ σύντομα θα γίνει σταρ διεθνούς επιπέδου. Για εμάς αντιπροσωπεύει το μοντέλο του μέσου που αναζητούμε. Καλός με τη μπάλα στα πόδια, με αντίληψη του παιχνιδιού και φυσική δύναμη".

Τόσο ο Λοτίτο, όσο και ο Γκολάσα, όμως, έμειναν με την… όρεξη, αφού συμβιβαστική λύση με τη Μακάμπι δε βρέθηκε κι ο ποδοσφαιριστής αναγκάστηκε να μείνει στο Ισραήλ. Τώρα, όμως, που έχει αφήσει πίσω του και το συμβόλαιο με την ομάδα της Χάιφα, αλλά και το στρατό και αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του που τον βρίσκει στην Τούμπα".

News 24/7

24MEDIA NETWORK