Ο Γκουαρδιόλα έχει ξοδέψει 400 εκατ. ευρώ για να κάνει χατ-τρικ ο Βάρντι

Η αμυντική γραμμή μοιάζει με άλυτος γρίφος για τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ό,τι κι αν δοκιμάζει. Ούτε με τακτικά τρικ, ούτε και με μεταγραφές 400 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για παίκτες της οπισθοφυλακής έχει βρει λύσεις ο Καταλανός στη Μάντσεστερ Σίτι, αντίπαλο -και- του Ολυμπιακού στο Champions League.

Το στιγμιότυπο με τον Πεπ Γκουαρδιόλα 'λέει' όλη την ιστορία της αναμέτρησης Μάντσεστερ Σίτι - Λέστερ 2-5 στο Etihad, με χατ-τρικ του Τζέιμι Βάρντι | 27/09/2020 (Martin Rickett/Pool via AP)
Το στιγμιότυπο με τον Πεπ Γκουαρδιόλα 'λέει' όλη την ιστορία της αναμέτρησης Μάντσεστερ Σίτι - Λέστερ 2-5 στο Etihad, με χατ-τρικ του Τζέιμι Βάρντι | 27/09/2020 MARTIN RICKETT/POOL VIA AP

Η... παρέλαση της Λέστερ στο Etihad Stadium ταρακάνουνησε συθέμελα την Μάντσεστερ Σίτι και τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Μαζί με την θύελλα διαμαρτυριών που δημιούργησε το αστείο πέναλτι υπέρ της Νιούκαστλ στο 1-1 με την Τότεναμ (οι ομάδες ετοιμάζουν παράσταση για να αλλάξει η ερμηνεία του κανονισμού στο χέρι εντός περιοχής), ήταν το hot topic της προηγούμενης αγωνιστικής στην Αγγλία. Γεγονός που δεν αποτελεί μομφή, ούτε μειώνει την πολύ καλή ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς, αλλά φέρνει στο προσκήνιο μια ολόκληρη συζήτηση που συνοψίζεται στο 'κάπου ώπα' για τον Καταλανό τεχνικό και τους 'πολίτες', τους οποίους θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στο Group C του Champions League 2020-2021.

Ο Γκουαρδιόλα έχει ερωτηθεί πολλές φορές για την αστάθεια σε βαθμό... κακουργήματος, που παρουσιάζει η Σίτι στα μετόπισθεν. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που έχασε πέρσι πανηγυρικά τον τίτλο από την Λίβερπουλ, αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν παίρνει ούτε μυρωδιά από το τρόπαιο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο Ισπανός τεχνικός έχει παραδεχθεί το πρόβλημα και πέρα από τις διάφορες ερμηνείες που έχει δώσει και αφορούν την τακτική, έχει επίσης ξοδέψει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ στην διάρκεια της θητείας του στο Etihad για να βρει την λύση!

Μόνο που για την ώρα αυτά τα χρήματα αποτυπώνονται στο 2-5 της Λέστερ και το χατ-τρικ του 33χρονου πια Τζέιμι Βάρντι - επίσης καμία μομφή για την αξία του διεθνή στράικερ. Που όμως δεν βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του, δεν είναι το ίδιο εκρηκτικός όπως μια πενταετία πίσω, εντούτοις με την εμπειρία του έκανε φύλλο και φτερό την άμυνα της Σίτι. Τι θα γίνει λοιπόν όταν η ίδια άμυνα βρεθεί αντιμέτωπη με μια επιθετική γραμμή πληρέστερη από αυτή της Λέστερ; Πρώτα ας ρίξουμε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα:

Παίκτης Αγορά
Τζον Στόουνς 55.6 εκατ. ευρώ
Ολεξάντρ Ζιντσένκο 2 εκατ. ευρώ
Μπενζαμίν Μεντί 57.5 εκατ. ευρώ
Εϊμερίκ Λαπόρτ 65 εκατ. ευρώ
Νέιθαν Άκε 45.3 εκατ. ευρώ
Ζοάο Κανσέλο 65 εκατ. ευρώ
Κάιλ Γουόκερ 52.7 εκατ. ευρώ
Ρούμπεν Ντίας 68 εκατ. ευρώ
Ντανίλο 30 εκατ. ευρώ
Ανχελίνιο 12 εκατ. ευρώ
Σύνολο 453 εκατ. ευρώ

Αυτά είναι χοντρικά τα χρήματα που έχει ξοδέψει η Σίτι και ο Γκουαρντιόλα από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι σήμερα, μόνο για την ενίσχυση της άμυνας. Τελευταίο χρονικά μεταγραφικό της απόκτημα είναι ο Ρούμπεν Ντίας από την Μπενφίκα. Και μάλιστα αποτελεί την ακριβότερη προσθήκη της στα μετόπισθεν, ξεπερνώντας τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τους Κανσέλο και Λαπόρτ! Μίνιμουμ 68 εκατ. θα εισπράξει η Μπενφίκα, χώρια τα μπόνους επίτευξης στόχων.

Στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν γίνει 15 μεταγραφές αμυντικών που κόστισαν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ. Οι 7 από αυτές τις μεταγραφές είναι της Σίτι! Στόουνς, Μεντί, Λαπόρτ, Γουόκερ, Κανσέλο, Ντίας και Μανγκαλά...

Δεν έχουμε συμπεριλάβει στη λίστα κάποιες μεταγραφές με τη λογική της επένδυσης, με νεαρούς παίκτες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αγωνιστεί στην Σίτι παρά μόνο δανεικοί. Για να είμαστε ακόμη πιο λεπτομερείς, ας δούμε και ποιοι έχουν αποχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια: Βενσάν Κομπανί,, Αλεξάντρ Κόλαροβ, Μπακαρί Σανιά, Γκαέλ Κλισί, Πάμπλο Σαμπαλέτα, Νικολά Οταμέντι (στην τράμπα με τον Ρούμπεν Ντίας), Ελιακίμ Μανγκαλά, Ντανίλο, Ανχελίνο (είχε φύγει για 5 εκατ. ευρώ στην Αϊντχόφεν πριν αποκτηθεί εκ νέου από την Σίτι), βάζοντας μετά βίας 50 εκατ. ευρώ στα ταμεία των 'πολιτών'.

Η φιλοσοφία του Πεπ Γκουαρδιόλα στηρίζει πολλά στο passing game, το παιχνίδι χώρων, την ένταση, τις αποστάσεις. Στοιχεία που συνήθως χαρακτηρίζουν όσα συμβαίνουν από την μέση και μπροστά. Ωστόσο είναι αδύνατον να λειτουργήσει σωστά το πλάνο του Καταλανού με άμυνα που παραπαίει και τα λάθη της αντιστοιχούν πολλές φορές σε ερασιτεχνικού επιπέδου ποδοσφαιριστές. Κρίνοντας από τα μεταγραφικά πάρε - δώσε, ίσως το πρόβλημα να μην αφορά αποκλειστικά και μόνο τα πρόσωπα, αλλά και κάποιες από τις επιλογές του Γκουαρδιόλα. Για την ώρα λύσεις δεν βρίσκει ο τεχνικός της Σίτι. Να τις δώσει η τελευταία του επιλογή στο πρόσωπο του Ρούμπεν Ντίας; Θα φανεί σύντομα.

Αν η περσινή σεζόν συνοδεύτηκε από την δικαιολογία της 'ανίκητης' Λίβερπουλ, φέτος δεν θα συμβεί το ίδιο. Και ο Πεπ θα βρεθεί απέναντι στην σκληρή κριτική και την αμφισβήτηση. Αυτή που απορρέει φυσιολογικά από την αναποτελεσματικότητα όχι μόνο της ομάδας του αλλά και των μεταγραφικών του επιλογών, μέσα από τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν αλλά δεν δικαιολογούνται πλέον στο χορτάρι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK