Ο Γκουαρδιόλα εκδικείται όσους γελούσαν με το νέο ποδοσφαιρικό υβρίδιό του

Όταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε αποκαλύψει την ιδέα του για τον Ιλκάι Γκιουντογάν, εισέπραξε χλευασμό. Από τη στιγμή που την υλοποίησε είναι αυτός που γελάει, βλέποντας την Μάντσεστερ Σίτι να κάνει παρέλαση στην Αγγλία.

Η Μάντσεστερ Σίτι μετράει 16 σερί νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλα, με τον Γκιουντογάν να αναδεικνύεται σε παίκτη-κλειδί του Γκουαρδιόλα, σκοράροντας 11 γκολ στα 12 τελευταία ματς των 'πολιτών' (AP Photo/Dave Thompson, Pool)
Η Μάντσεστερ Σίτι μετράει 16 σερί νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλα, με τον Γκιουντογάν να αναδεικνύεται σε παίκτη-κλειδί του Γκουαρδιόλα, σκοράροντας 11 γκολ στα 12 τελευταία ματς των 'πολιτών'. Ⓒ 2021 DAVE THOMPSON/ASSOCIATED PRESS

Μετά και το 3-0 επί της Τότεναμ στο 'Etihad', η Μάντσεστερ Σίτι συμπλήρωσε 16 σερί νίκες σε Premier League, FA Cup και Carabao Cup. Τελευταία φορά που ηττήθηκε στη σεζόν, ήταν στις 21 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο από την Τότεναμ. Το πρώτο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου σε τίποτα δεν προϊδέαζε τι θα επακολουθήσει. Οι 'πολίτες' δεν ήταν απλά εκτός 4άδας, αλλά λίγο πάνω από τη μέση της βαθμολογίας.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Πεπ Γκουαρδιόλα, μετά το 1-1 με την Γουέστ Μπρομ στα μέσα Δεκέμβρη είχε συνάντησει με τους συνεργτάτες του. Ανθρώπους του τεχνικού επιτελείου αλλά και της διοίκησης (Τσίκι Μπεγκιριστάιν). Συμφώνησαν ότι έπρεπε να αλλάξει η προσέγγιση τους. Το πώς, ήταν προφανώς θέμα του Καταλανού τεχνικού και των αποφάσεων του. Όσον αφορά την οριοθέτηση των στόχων, η προτροπή του Γκουαρδιόλα στους παίκτες του ήταν απλή και δοκιμασμένη: παιχνίδι με παιχνίδι και βλέπουμε.

Ακολούθησαν 16 ματς, όλα νικηφόρα, με 41 γκολ ενεργητικό και μόλις 6 παθητικό! Η Σίτι έχει την δεύτερη καλύτερη επίθεση της κατηγορίας αλλά μακράν την κορυφαία αμυντική επίδοση. Μόλις 14 τέρματα έχει δεχθεί συνολικά σε 23 ματς, με Τσέλσι και Άστον Βίλα να ακολουθούν με 24 γκολ παθητικό. Τα νούμερα δεν προέκυψαν γιατί οι 'πολίτες' παίζουν πίσω από τη μπάλα, αλλά γιατί αγωνίζονται με αυτή στα πόδια τους. Επιστροφή στο ατελείωτο passing game και σε ματς μισού γήπεδου, κρατώντας τους κινδύνους πολύ μακριά από την περιοχή του Έντερσον...

Αν υπάρχει ένας παίκτης-κλειδί σε αυτή τη μεταμόρφωση της Μάντσεστερ Σίτι, αυτός είναι ο Ιλκάι Γκιουντογάν. Ένας κλασικός κεντρικός μέσος, που αποτελεί το νέο ποδοσφαιρικό υβρίδιο που λανσάρει ο Γκουαρδιόλα στο άθλημα. Κάποτε ήταν ο ρόλος του 'false 9', που ο Καταλανός τεχνικός είχε εμφανίσει στο πρόσωπο του Μέσι διαλύοντας την Ρεάλ Μαδρίτης. Τώρα είναι ο Γερμανός διεθνής χαφ, σε ένα ποδοσφαιρικό μοντέλο που μπορεί να καταργεί ακόμη και την ανάγκη παρουσίας κλασικού στράικερ στην ενδεκάδα! Μοιάζει υπερβολικό. Είναι όμως;

Στα 12 πιο πρόσφατα ματς της Σίτι στην Premier League, ο Γκιουντογάν μετράει... 11(!) γκολ και 2 ασίστ. Είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του τη φετινή σεζόν (13 τέρματα συνολικά) και ο κεντρικός μέσος με τα περισσότερα γκολ στον κόσμο. Απέναντι στην Τότεναμ σκόραρε δύο φορές, 'κλειδώνοντας' το τρίποντο για τους 'πολίτες'.

"Όπως φαίνεται, ο Γκιουντογάν είναι ο άνθρωπος που θα οδηγήσει την Σίτι μέχρι τον τίτλο. Τι σεζόν πραγματοποιεί... Πιστεπύω πως μπορεί να κερδίσει και το βραβείο του παίκτη της χρονιάς. Είναι μια αποκάλυψη, χάρμα οφθαλμών", είπε χαρακτηριστικά ο Τζέιμι Γκάραχερ στο Sky Sports.

Ο Γκουαρδιόλα εξήγησε πως όσες φορές υποστήριξε ότι ο Γκιουντογάν μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο, εισέπραξε χλευασμό.

"Είπα πολλές φορές στο παρελθόν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός όπως ένας στράικερ, ένας false 9 και πολλοί γελούσαν μαζί μου. Αντιλαμβάνομαι γιατί αντιδρούσαν έτσι, από τη στιγμή που ο Γκιουντογάν δεν αγωνιζόταν έτσι εδώ. Αλλά έχει την αίσθηση του σκόρερ. Σήμερα έκανε την ενέργεια που μας έφερε το κερδισμένο πέναλτι και στη συνέχεια είχε την ποιότητα να σκοράρει δύο τέρματα. Έχει το τέμπο για να φτάνει σε τέτοιες θέσεις. Είναι τόσο καλός σε αυτές τις στιγμές.

Πήρε το βραβείο για τον παίκτη του μήνα. Αν συνεχίσει έτσι και τον Φλεβάρη, θα το ξαναπάρει. Τον θέλω πλέον πιο κοντά στην περιοχή. Όταν ο Φερναντίνιο είχε μείνει εκτός δράσης τις προηγούμενες χρονιές, έπαιζε ως holding midfielder και ήταν δύσκολο να σκοράρει γκολ. Τώρα έρχεται ψηλά στο γήπεδο και διαθέτει μια εκπληκτική αίσθηση εκμετάλλευσης των χώρων εντός περιοχής. Μετά είναι η ικανότητα εκτέλεσης. Όταν κάποιος σουτάρει με τον τρόπο που το έκανε στο δεύτερο γκολ... ο Λορίς δεν μπορούσε να αντιδράσει".

Με την Μάντσεστερ Σίτι στο +7 από τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λέστερ και με ένα παιχνίδι λιγότερο 14 στροφές πριν το φινάλε, αυτός που γελάει τώρα είναι ο Γκουαρδιόλα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK