Ο Γραμμόζης αντιμέτωπος με τη 'μαύρη τρύπα' της Σάλκε και το πεπρωμένο

Ο Δημήτρης Γραμμόζης προλαβαίνει να πετύχει στη Σάλκε πριν απολυθεί ή θα τον καταπιεί η προπονητική άβυσσος της γερμανικής ομάδας; Ο Έλληνας τεχνικός μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να ανατρέψει την παράδοση των προκατόχων του.

Ο Δημήτρης Γραμμόζης σε συνέντευξη Τύπου ενόσω δούλευε στην Ντάρμσταντ
Ο Δημήτρης Γραμμόζης σε συνέντευξη Τύπου ενόσω δούλευε στην Ντάρμσταντ HTTPS://TWITTER.COM/SV98

Αφότου, το πρωί της Τρίτης, διαδόθηκε με καταιγιστικό ρυθμό η πληροφορία, με αποτέλεσμα να γίνει trend στο twitter, πως ο Δημήτρης Γραμμόζης πρόκειται ν' αναλάβει τα ηνία Σάλκε ο δημοσιογράφος Φίλιπ Ρεντς ήταν κατηγορηματικός. "Είναι ένα πολύ ευχάριστο άτομο", διότι οι δυο τους γνωρίζονταν από τα χρόνια της Μπόχουμ, "που εύχομαι να μην μπει στο χάος της Σάλκε", μολονότι την ίδια στιγμή "δεν αμφισβητώ την επαγγελματική ικανότητά του".

Απέναντι στις (δικαιολογημένες) ενστάσεις του Γερμανού δημοσιογράφου, ο κύβος ερρίφθη: ο ομογενής προπονητής, γεννηθείς τον Ιούλιο του '78 στο ελληνικότατο Βούπε(ρ)ταλ της Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας με ρίζες από την Ήπειρο, συμμετοχές στην εθνική U21 επί εποχής Καραγκούνη-Χούτου και από μια σεζόν σε Εργοτέλη-Κέρκυρα, θα είναι ο αντικαταστάτης του Ελβετού Κρίστιαν Γκρος στην τεχνική ηγεσία των 'βασιλικών μπλε' και πέμπτος εφέτος. Όσο κι αν ο Ρεντς έγραφε για να προειδοποιήσει τον 'Dimi', δεν είναι ό,τι ευκολότερο για το βιογραφικό σου ν' απορρίψεις το τέταρτο ισχυρότερο, απαριθμώντας τους τίτλους στην Bundesliga, κλαμπ στο εγχώριο ποδόσφαιρο σε όποιο status κι αν βρίσκεται αυτήν τη χρονική περίοδο της 117χρονης ιστορίας της.

Διότι, αλήθεια είναι πως, ο Γραμμόζης θα συναντήσει μια απ' άκρη σε άκρη 'καμένη γη', τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Η Σάλκε είναι η ουραγός της κατάταξης ύστερα από 23 αγωνιστικές στην τρέχουσα σεζόν, η μοναδική των 18 ομάδων του πρωταθλήματος που έχει πετύχει μόνο μία νίκη (το 4-0 επί της Χοφενχάιμ στις 9/1) και έχει μαζέψει λιγότερους από 10 βαθμούς. To ταπεινωτικό 5-1 του Σαββάτου από τη Στουτγκάρδη του Ντίνου Μαυροπάνου ήταν η 16η ήττα για την κάτοχο των χειρότερων επιδόσεων σε άμυνα και επίθεση, με 61 και 16 γκολ αντίστοιχα, και αναπόφευκτα προκάλεσε τη διαπόμπευση όλων των εμπλεκόμενων.

Η απόλυση του Γκρος, που στις 27/12 είχε αναλάβει αντί του (67χρονου πια) Χουμπ Στέφενς, ο οποίος (ως μέλος του εποπτικού συμβουλίου) είχε βρεθεί εξ ανάγκης στο τιμόνι στις 18/12, μιας και ο Μάνουελ Μπάουμ δεν άντεξε περισσότερες από 79 ημέρες αφότου στις 27/9 είχε διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Βάγκνερ, δεν ήταν η μοναδική 'αποκεφάλιση' που συνέβη για να ικανοποιηθεί με... αίμα το πλήθος. Μοιραία προέκυψε ένα ντόμινο αποχωρήσεων, εξαιτίας των ευθυνών που απέρρεαν από καίριες θέσεις στο οργανόγραμμα του συλλόγου, το οποίο έφερε εκτός μισθολογίου τον αθλητικό διευθυντή Γιόσεν Σνάιντερ, τον γενικό αρχηγό Σάσα Ρίτερ, τον βοηθό προπονητή Ρέινερ Βιντμάγερ και τον γυμναστή Βέρνερ Λόιταρντ.

Αυτήν την κατακερματισμένη και αποδυναμωμένη ομάδα παίρνει στα χέρια του ο Έλληνας τεχνικός. Εξασφαλίζοντας πάντως την εγγύηση ότι θα αφεθεί απερίσπαστος για τουλάχιστον 1,5 χρόνο και ανεξάρτητα από το εάν η Σάλκε θα υποβιβαστεί ή όχι. Υπό αυτή τη συνθήκη, διότι τα δεδομένα στη σύγχρονη ποδοσφαιρική βιομηχανία είναι πολύ ρευστά, έχει κάμποσο χρόνο να δουλέψει από το μηδέν, αφού πιο κάτω δεν έχει για την ώρα, και να οικοδομήσει πάνω σε νέες, πιο στέρεες και όχι σαθρές, βάσεις ένα νέο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ. Το οποίο -όπως περιέγραψε αργότερα ο Ρεντς- θα έχει ως πυρήνα το επιθετικό στιλ με κατοχή της μπάλας και την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ των γραμμών - ανάλογα πάντα με τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές.

Εφόσον στα 11 παιχνίδια που απομένουν έως ότου πέσει η αυλαία στην Bundesliga, ο 42χρονος προπονητής καταφέρει -με όποια υλικά διαθέτει- να σβήσει ό,τι προηγήθηκε, ν' αναιρέσει τα μαθηματικά και ν' αντιστρέψει τις πιθανότητες σώζοντας τη χρονιά, μόνο ωφελημένος θα είναι στο εσωτερικό των 'βασιλικών μπλε', ισχυροποιώντας αναμφίβολα τη θέση του. Ούτως ή άλλως πάντως έχει διευκρινιστεί πως επιλέχθηκε ως ο άνθρωπος της 'επόμενης ημέρας', καθώς προτού του γίνει κρούση ελήφθη σοβαρά υπ' όψιν η πρότερη εμπειρία του από τη β' κατηγορία, έχοντας οδηγήσει την Ντάρμσταντ στην 5η θέση (εφέτος στη 14η), ασχέτως αν πέρυσι το καλοκαίρι δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων, και η συναναστροφή του με νεαρά παιδιά, έχοντας επί σειρά χρόνια την επίβλεψη τμημάτων υποδομής της Μπόχουμ.

Στην περίπτωση που η Σάλκε όντως χάσει την κατηγορία, κάτι που ως εκδοχή φαντάζει η επικρατέστερη πριν από το εντός έδρας ματς με την προτελευταία Μάιντζ, αυτό είναι το σχέδιο που θα εφαρμοστεί: μια αναδόμηση εκ των θεμελίων και ένας επαναπροσδιορισμός κατεύθυνσης και στόχων. Έχει διαρρεύσει ήδη μάλιστα πώς θ' αδειάσει και θα ξαναγεμίσει το ρόστερ, όχι παράλογο, μια και τα έσοδα θα είναι ασύγκριτα μικρότερα απ' αυτά που έχει εξασφαλισμένα μια ομάδα πρώτης κατηγορίας.

Η Σάλκε 'τρώει' τους προπονητές της

Δεν θ' απορήσει φυσικά κανείς αν το τέλος Γραμμόζη έρθει πολύ πιο σύντομα. Αν χάσει τη δουλειά του προτού του δοθεί ένα εύλογο περιθώριο για να παρουσιάσει το αποτέλεσμα του έργου του. Είναι στο πετσί των 'βασιλικών μπλε', σαν να κληροδοτείται από επικεφαλής σε επικεφαλής η νοοτροπία, πως ο προπονητής είναι ο πλέον αναλώσιμος στην ιεραρχία. Από τον Ιούνιο του 2002, όταν ο Στέφενς έκλεισε τον πρώτο κύκλο των 6 ετών, μονάχα ο Μίρκο Σλόμκα, την περίοδο Γενάρης 2006-Απρίλιος 2008, έχει καταφέρει να κλείσει διετία στο τιμόνι κι ας μεσολάβησαν δεύτερες θέσεις ή συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου.

Ακόμη και ο Φέλιξ Μάγκατ απολύθηκε πριν από το φινάλε της δεύτερης σεζόν του (Μάρτιος του 2011). Κατόπιν ο Γενς Κέλερ συμπλήρωσε 660 ημέρες παρουσίας στον πάγκο και 77 παιχνίδια (Δεκέμβριος 2012-Οκτώβριος 2014), ενώ ο Ντομένικο Τεντέσκο (που έφερε τη Σάλκε πίσω μόνο από την Μπάγερν) έφυγε μετά το 75ο του, σε σύνολο 643 ημερών (Ιούνιος 2017-Μάρτιος 2019)! Μακάρι ο Γραμμόζης να γράψει την ιστορία από την αρχή. Σε όλες τις πτυχές της.

News 24/7

24MEDIA NETWORK