Ο Ηρακλής είναι αναγκασμένος να επαναλάβει τον τελευταίο του άθλο

Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατεβαίνει στον ποδοσφαιρικό Άδη του Γ' τοπικού και θα πρέπει να επαναλάβει τον τελευταίο μυθολογικό του άθλο για να επιστρέψει νικητής από αυτή τη δοκιμασία.

FOOTBALL LEAGUE / ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΣΠΑΤΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
Οι παίκτες του Ηρακλή αγκαλιασμένοι πριν την σέντρα της αναμέτρησης με τον Αήττητο Σπάτων στο 'Καυτανζόγλειο' (17/03/2019). (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)

Στην τελευταία κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος θα βρει η σεζόν 2019-2020 τον Ηρακλή. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα στενάχωρη για μια ομάδα που αποτελεί μέρος της ιστορίας του επαγγελματικού ελληνικού ποδοσφαίρου και έχει αναδείξει ορισμένες σπουδαίες μορφές, προεξάρχοντος του θρυλικού Βασίλη Χατζηναπαγή. Η... ταλαιπωρία για τον 'Γηραιό' έχει ξεκινήσει από το 2011 και τον τότε υποβιβασμό του από την Super League στα χαρτιά, για μια υπόθεση στην οποία εντέλει δικαιώθηκε πριν λίγους μήνες. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρά τις προσπάθειες δεν βρέθηκε ποτέ μια σταθερή, βιώσιμη λύση και πλέον ο Ηρακλής θα ξεκινήσει την φετινή του προσπάθεια από την Γ' κατηγορία της ΕΠΣΜ με τον ΑΦΜ του τμήματος βόλεϊ, διατηρώντας τα χρώματα και το έμβλημα του.

Ο Ηρακλής έχει υποβιβαστεί τρεις φορές στην ιστορία του από την πρώτη κατηγορία. Και τις τρεις ο λόγος δεν ήταν αγωνιστικός. Βαθμολογικά είχε σωθεί. Πλέον είναι αναγκασμένος να ξαναζήσει τον τελευταίο του άθλο. Ο μύθος του Ηρακλή ολοκληρώνεται με την κάθοδο του στον Άδη προκειμένου να ανεβάσει στην Γη και να οδηγήσει στον Ευρυσθέα τον τρικέφαλο σκύλο Κέρβερο, που ήταν γιος του Τυφωέα και της Έχιδνας, είχε αδελφούς το δικέφαλο Όρθρο, τον σκύλο του Γηρυόνη, και τη Λερναία Ύδρα και φύλαγε τις πύλες του Κάτω Κόσμου.

Ο Ηρακλής της Θεσσαλονίκης κατεβαίνει στον ποδοσφαιρικό Άδη του Γ' τοπικού, ψάχνοντας τον τρόπο που θα επιστρέψει νικητής από αυτή τη δοκιμασία. Για να πετύχει τον άθλο θα δραστηριοποιηθεί μια ομάδα ανθρώπων του συλλόγου που θα αναζητήσει την λύση μέσω επενδυτή ή κερδίζοντας την δικαστική διαμάχη που υπάρχει με την ΕΠΟ για τον υποβιβασμό του 2011.

1979: Δικαιώθηκε αλλά είχε ήδη υποβιβαστεί

Η πρώτη φορά που ο Ηρακλής γνώρισε τον υποβιβασμό ήταν όταν ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Φιλώτας Πέλλιος, κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή, Κώστας Περτσινίδης, επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού του Κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι κατηγορίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ νομικά, ωστόσο ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική, όπου αγωνίστηκε τη σεζόν 1980/81. Παράγοντες και φίλαθλοι της ομάδας έφτασαν μέχρι τον τότε πρωθυπουργό, Γεώργιο Ράλλη, για να ζητήσουν την προσωπική παρέμβασή του για την ηθική αποκατάσταση του συλλόγου.

Ένα χρόνο αργότερα το δικαστήριο δικαίωσε τον Ηρακλή με τελεσίδικη απόφαση και το όνομα της ομάδας αποκαταστάθηκε, όχι όμως και η ζημιά που είχε γίνει ελέω του υποβιβασμού.

2011: Ξανάζησε το έργο

Στις 12 Μαΐου 2011, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, γνωστοποίησε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής πως ο Ηρακλής είχε καταθέσει πλαστή ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει μεταγραφές κατά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Για το γεγονός αυτό ο Αστέρας Τρίπολης, που είχε υποβιβαστεί μέσω της βαθμολογίας, προχώρησε σε καταγγελία προς την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League σε βάρος του Ηρακλή, ζητώντας να αφαιρεθούν από την ομάδα της Θεσσαλονίκης επτά βαθμοί από το πρωτάθλημα.

Η ΠΕ της λίγκας αποφάσισε υποβιβασμό του Ηρακλή διά της κατάληψης της τελευταίας θέσης στον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος, με τον Αστέρα να κερδίζει την θέση του στην κατηγορία.

2017: Τρίτος υποβιβασμός εκτός γηπέδων

Ο Ηρακλής επέστρεψε -αγωνιστικά- στην πρώτη κατηγορία την περίοδο 2015-16 και δύο σερί σεζόν τερμάτισε στην 12η θέση της βαθμολογίας, όμως ο σύλλογος δεν εξασφάλισε άδεια συμμετοχής από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 ανακοινώθηκε ότι δεν θα συμμετείχε ούτε στο νέο πρωτάθλημα της Football League, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο σύλλογος, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει ως Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία.

Τελικά το ιδρυτικό ερασιτεχνικό σωματείο της ΑΕΠ Ηρακλής 1908 δήλωσε συμμετοχή στη Γ' Εθνική Ερασιτεχνική και την περίοδο 2017-18 κατέκτησε το πρωτάθλημα στον 2ο όμιλο αλλά και την άνοδο στη Football League, όπου την περίοδο 2018-19 και με τη μορφή νέας ΠΑΕ, με μεγαλομέτοχο τον επιχειρηματία Τομ Παπαδόπουλο, τερμάτισε στη 11η θέση. Η θέση αυτή, μετά και την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων του 2019, έδινε το δικαίωμα συμμετοχής εκ νέου στη Football League (σαν 3η κατηγορία πλέον).

Καθώς όμως η νέα ΠΑΕ είχε 'κληρονομήσει' τα χρέη της προηγούμενης, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Αθλητικού Νόμου που έγιναν το 2016 και το 2017, το μέλλον της ΑΕΠ Ηρακλής παρέμενε αβέβαιο. Το καλοκαίρι του 2019 ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και παράγοντες του Ηρακλή έκαναν επαφές για την απόκτηση ΑΦΜ ομάδων που θα συμμετείχαν στις επαγγελματικές κατηγορίες , όπως του Ν.Π.Σ. Βόλος, του Κρόνου Αργυράδων και του Π.Ο. Τρίγλιας, ενώ ο Γ.Σ. Ηρακλής έκανε αίτηση αναψηλάφησης του υποβιβασμού της ΠΑΕ Ηρακλής το 2011.

Στις 09/04/2019 το εφετείο Αθηνών κρίνοντας τελεσίδικα το σκάνδαλο των πλαστών ενημεροτήτων αθώωσε 46 παράγοντες του ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων και τον τότε μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ηρακλής, Αντώνη Ρέμο.

Ακολούθως, με εξώδικο προς κάθε αρμόδιο, ο ΓΣ Ηρακλής ζήτησε την αποκατάσταση της ποδοσφαιρικής ομάδας και την επιστροφή της στην Super League. Η αίτηση απορρίφθηκε από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ.

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Λευτέρης Ελευθερίου επιστρέφει και αποκαλύπτει τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει ο Ολυμπιακός στον όμιλο του Champions League και ο Κώστας Μπράτσος γελάει με την εθνική Αγγλίας στη συζήτηση για τον Χάρι Κέιν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK