Ο Ηρακλής προσπαθεί να αποκτήσει το 9ο όνομα της ιστορίας του

Ο Ηρακλής βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αποκτήσει το ΑΦΜ της Τρίγλιας, κάτι που πιθανότατα θα σημαίνει νέα επίσημη ονομασία για το ποδοσφαιρικό τμήμα, που εκκίνησε την πορεία του το 1908 ως Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος.

Φίλαθλοι του Ηρακλή στην κερκίδα του 'Καυτανζογλείου' σε αναμέτρηση με τον Ηρόδοτο για τη Football League 2018-2019, Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018
Φίλαθλοι του Ηρακλή στην κερκίδα του 'Καυτανζογλείου' σε αναμέτρηση με τον Ηρόδοτο για τη Football League 2018-2019, Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 MOTIONTEAM

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις ιστορικότερες ομάδες του ελληνικού αθλητισμού, σε οποιοδήποτε άθλημα. Ο Ηρακλής ιδρύθηκε το 1908 υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες στην Ελλάδα και έχοντας συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, βρίσκεται ξανά σε μία κατάσταση που θυμίζει το τότε: ψάχνεται για... ονομασία και πρωτάθλημα να αγωνιστεί. Το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου δεν δήλωσε συμμετοχή στη Football League, την 3η τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος μετά από την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, έστω κι αν αγωνιστικά δεν υποβιβάστηκε. Παρ' όλα αυτά, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, δεν έπαψε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, με συνέπεια να προτιμηθεί να μη δηλώσει συμμετοχή στην κατηγορία που έχει δικαίωμα να συμμετάσχει.

Τουναντίον, από τα τελειώματα της περσινής σεζόν μέχρι τώρα, οι άνθρωποι του συλλόγου βρίσκονται σε συζητήσεις με άλλες ομάδες που φέρονται διατεθειμένες να παραχωρήσουν το ΑΦΜ τους στον 'γηραιό'. Υπήρξαν διαπραγματεύσεις ακόμα και με τον Βόλο, ομάδα Super League 1 πλέον, οι οποίες δεν ευοδώθηκαν, ενώ στη συνέχεια άρχισε η διασύνδεση της ύπαρξής του με τον Απόλλωνα Λάρισας, την ΑΕ Καραϊσκάκης και τον ΑΟ Τρίγλιας. Το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών αποκαλύπτει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η ομάδα της Χαλκιδικής θέτει όρους γι' αυτήν τη... συνεργασία. Αποδέχεται, πάντως, να επιτρέψει την αλλαγή του ονόματός της, στο πλαίσιο της παραχώρησης του ΑΦΜ και της θέσης της στη Football League. Αν τελικά οι δύο πλευρές τα βρουν εγκαίρως, τότε το ποδοσφαιρικό τμήμα του 'γηραιού' θα παραταχθεί με 9η διαφορετική ονομασία.

Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος 'Ο Ηρακλής' (1908)

Σύμφωνα με όσα γράφει η ελληνική έκδοση της Wikipedia για τον Γυμναστικό Σύλλογο Ηρακλής, η ίδρυσή του εντοπίζεται τον 19ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη. Προς το παρόν δεν υπάρχει ποδοσφαιρικό τμήμα και το 1896 αποφασίζεται ίδρυση του συλλόγου και στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, για να μην βρεθεί στο 'μάτι' των Τούρκων, μιας και ο ελληνικός βορράς βρισκόταν ακόμα υπό οθωμανικό ζυγό, το τμήμα της Θεσσαλονίκης ονομάστηκε Όμιλος Φιλόμουσων. Ο Όμιλος Φιλομούσων που αρχικά δεν ήταν αθλητικό σωματείο αλλά μουσικό και φιλολογικό είχε ως σκοπό την εθνική διαμόρφωση και διάπλαση των νέων της εποχής εκείνης. Το 1902, μέλη του ομίλου αποφάσισαν να εντάξουν αθλητικά τμήματα στον όμιλό τους (μεταξύ των οποίων και ποδοσφαιρικό) και σε συνεννόηση με την ελληνική κοινότητα της πόλης, τους παραχωρήθηκε το δικό της γυμναστήριο. Τα οικονομικά προβλήματα, όμως, οδήγησαν στη συνένωση με την Ολυμπία και στις 29 Νοεμβρίου 1908 ψηφίστηκε το καταστατικό του νέου σωματείου, του Μακεδονικού Γυμναστικού Συλλόγου 'Ο Ηρακλής'.

Οθωμανικός Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος 'Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης' (1910)

Την περίοδο αυτή στη Θεσσαλονίκη ανελίχθηκε το κίνημα των Νεότουρκων και οι πολιτικές συνθήκες ήταν ρευστές. Οι κάτοικοι των μη τουρκικών παροικιών της πόλη δέχονταν έντονες πιέσεις για να αποβάλουν σταδιακά τα εθνικά χαρακτηριστικά και σύμβολα από τις δραστηριότητές τους. Κάθε σύλλογος της πόλης όφειλε να επανιδρυθεί υπό λιγότερο εμφανή εθνικά χαρακτηριστικά. Η αναφορά περί Μακεδονίας στον τίτλο του συλλόγου ενοχλούσε τις οθωμανικές αρχές, καθώς παρέπεμπε στις αλυτρωτικές διεκδικήσεις της Ελλάδας, αλλά και την ελληνικότητα της περιοχής. Σε συνεννόηση με τις αρχές, διαφοροποιήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας το 1910, μετονομάζοντας τον σύλλογο σε Οθωμανικό Ελληνικό Γυμναστικό Σύλλογο 'Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης'.

Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος 'Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης' (1915)

Στις 13 Μαρτίου 1911 εξελέγη νέο ΔΣ και στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε παρουσιάστηκε το νέο καταστατικό του συλλόγου. Όμως, η επίσημη αναγνώρισή του από τις ελληνικές αρχές (μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους) καθυστέρησε. Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 281 περί Σωματείων, ο σύλλογος έπρεπε να προσκομίσει πρακτικό ιδρύσεως και πίνακα ονομάτων ιδρυτών. Τα έγγραφα αυτά όμως δεν ήταν διαθέσιμα, καθώς ο Ηρακλής είχε ιδρυθεί επί οθωμανικού καθεστώτος, και εκτός από το καταστατικό υπήρχε μόνο η απλή άδεια που εκδόθηκε από την αστυνομία. Τελικά, μετά από ανταλλαγές εγγράφων με τον πρόεδρο Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής αναγνωρίστηκε ως αθλητικός σύλλογος και εγκρίθηκε το καταστατικό του με την απόφαση 1106 του 1914 του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Ο Αθλητικός Σύλλογος Ηρακλής καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων με αριθμό 1720 (παλαιός αριθμός 18) στις 11 Ιανουαρίου 1915, δηλαδή σχεδόν 2,5 χρόνια έπειτα από την απελευθέρωση της πόλης.

ΠΑΕ Ηρακλής Θεσσαλονίκης (1979)

Από τη διοργάνωση του 1979-80 το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, καθώς βάσει νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή την 19η Ιανουαρίου 1979 (Ν. 879/1979) τα ποδοσφαιρικά τμήματα των συλλόγων μετατράπηκαν σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ). Την ευθύνη της διεξαγωγής του πρωταθλήματος ανέλαβε η νεοσύστατη Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΕΠΑΕ), υπό την εποπτεία της ΕΠΟ. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε η ΠΑΕ Ηρακλής Θεσσαλονίκης.

ΑΕΠ Ηρακλής 1908 (2012)

Μετά από όσα συνέβησαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2011, με τον 'γηραιό' να κατηγορείται για πλαστή ενημερότητα και τελικά τα αθλητικά όργανα να τον υποβιβάζουν 3 κατηγορίες μέσα σε λίγους μήνες, η ομάδα βρέθηκε στη Δ' Εθνική 2011-2012. Παρ' όλα αυτά, αποχώρησε από το πρωτάθλημα μεσούσης της σεζόν. Τον Ιανουάριο του 2012, το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕ Ποντίων συγχωνεύθηκε με το αντίστοιχο του Γυμναστικού Συλλόγου Ηρακλή, με την ομάδα της Κατερίνης να χρησιμοποιεί το όνομα ΑΕΠ Ηρακλής 1908, το σήμα και τα χρώματα του ΓΣ Ηρακλή και έχει ως έδρα κανονικά το Καυτανζόγλειο Στάδιο στους αγώνες της για τον 2ο όμιλο της Football League 2.

ΑΕΠ Ηρακλής 1908 ΠΑΕ (2012)

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος της Football League 2011-2012, στις 12 Σεπτεμβρίου 2012, το συμβούλιο της Football League - Football League 2 δέχτηκε το αίτημα της ΕΠΟ να διοργανωθεί το πρωτάθλημα με 3 ομάδες επιπλέον, τον Ολυμπιακό Βόλου, την Καβάλα και τον Ηρακλή, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, με αποτέλεσμα ο 'γηραιός' να αγωνιστεί στη Football League με την επωνυμία ΑΕΠ Ηρακλής 1908 ΠΑΕ, ως επαγγελματική ομάδα ξανά.

ΑΕΠ Ηρακλής 1908 (2017)

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε ότι ο σύλλογος δεν θα δήλωνε συμμετοχή στη Football League (όπου υποβιβάστηκε λόγω μη αδειοδότησης για τη Super League), λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει ως Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία. Τελικά, το ιδρυτικό ερασιτεχνικό σωματείο της ΑΕΠ Ηρακλής 1908 δήλωσε συμμετοχή στη Γ' Εθνική (η οποία ήταν η πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία).

ΑΕΠ Ηρακλής 1908 - Νέα ΠΑΕ (2018)

Την περίοδο 2017-2018 κατέκτησε το πρωτάθλημα στον 2ο όμιλο αλλά και την άνοδο στη Football League, όπου την περίοδο 2018-2019 έγινε ξανά επαγγελματικό σωματείο με την επωνυμία ΑΕΠ Ηρακλής 1908 - Νέα ΠΑΕ.

Αυτή είναι και η τελευταία καταχωρημένη ονομασία του συλλόγου, ωστόσο όπως όλα δείχνουν θα αλλάξει ξανά, αφού είτε θα αγωνιστεί σε ερασιτεχνική κατηγορία (Γ' Εθνική) και δεν θα είναι ΠΑΕ είτε θα αποκτήσει κάποιο ΑΦΜ υπάρχουσας ΠΑΕ (όπως πχ. η Τρίγλια) και λογικά θα ενσωματώσει κάποιο στοιχείο στην ονομασία του.

Ενισχύθηκαν πραγματικά οι ομάδες της Super League 1; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

ΠΗΓΗ: 

WIKIPEDIA.ORG

News 24/7

24MEDIA NETWORK