O Iσμαΐλα Σαρ θα παίξει για τον Γιούργκεν Κλοπ ή τον Βλάνταν Ίβιτς

Στα 15 παράτησε το σχολείο, για να γίνει ράφτης. Στα 16 ήταν στην ακαδημία που 'έβγαλε' τον Σαντιό Μανέ. Στα 18 στη Γαλλία για τη Μετζ, στα 19 απέρριψε την Μπαρτσελόνα για τη Ρεν, στα 21 έγινε η μεταγραφή-ρεκόρ της Γουότφορντ και στα 22 τον θέλει ο Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ. Αν η Γουότφορντ δεν πουλήσει, ο Iσμαΐλα Σαρ θα παίξει για τον Βλάνταν Ίβιτς, ο οποίος ανέλαβε την αγγλική ομάδα.

Ο Σαρ έχει 'πιάσει' τον Μίλνερ και προσπαθεί να του πάρει την μπάλα, στο παιχνίδι της Γουότφορντ με τη Λίβερπουλ, στις 14/12 του 2019 στο Anfield.
Ο Σαρ έχει 'πιάσει' τον Μίλνερ και προσπαθεί να του πάρει την μπάλα, στο παιχνίδι της Γουότφορντ με τη Λίβερπουλ, στις 14/12 του 2019 στο Anfield. AP PHOTO/RUI VIEIRA

Η Γουότφορντ είχε δώσει 33 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει τον Σαρ από τη γαλλική Ρεν. Ένα χρόνο μετά το λες και λογικό που αξιώνει τουλάχιστον 44.220.000 ευρώ από τη Λίβερπουλ, για να πουλήσει τον Iσμαΐλα Σαρ. Την ίδια ώρα, έχει πρόχειρες και προτάσεις που 'χουν κάνει για τον διεθνή Σενεγαλέζο οι Κρίσταλ Πάλας και Γουλβς, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως και ομάδες από τη Γερμανία και την Ισπανία. Βλέπεις, η Γουότφορντ μπορεί να εγκατέλειψε την Premier League, εκείνος όμως, ανταποκρίθηκε μια χαρά στις απαιτήσεις. Στο βαθμό που έκανε αισθητή την παρουσία του σε όλη την Ευρώπη.

Σε περίπτωση που σκέφτεσαι 'ναι, αλλά τι θέλει ο παίκτης;', θα σου πω ότι το ίνδαλμα του είναι ο Σαντιό Μανέ. Δηλαδή, το παιδικό του είδωλο είναι ο Ρονάλντο. Αλλά λόγω εντοπιότητας, λατρεύει από μικρός τον Μανέ. Αμφότεροι είναι “προϊόντα” της ίδιας ακαδημίας (Académie Génération Foot). Επιπροσθέτως, ο Σαρ έχει 'λιώσει' το replay των videos του Μανέ -εστίαζε στην επιτάχυνση, τις ντρίμπλες και το σκοράρισμα.

Η αγάπη εν τω μεταξύ, είναι αμοιβαία με τον σκόρερ 22 γκολ και πασέρ 12 ασίστ, την τελευταία σεζόν να έχει αποκαλύψει πως “του έστειλα μήνυμα, την ημέρα που υπέγραψε στη Γουότφορντ, για να του ευχηθώ καλή τύχη και να του πω πόσο χαρούμενος ήμουν για εκείνον. Είναι γρήγορος και οι αμυντικοί θα 'χουν πρόβλημα. Όταν μίλησαν με τον Άντι Ρόμπερτσον, του 'χα πει πως η Γουότφορντ έχει έναν πολύ καλό παίκτη και ότι θα χρειαστεί τη βοήθεια μου, αλλιώς ο Σαρ θα τον 'σκότωνε', γιατί είναι εξαιρετικός στις ντρίμπλες και πάρα πολύ γρήγορος”. Mετά το παιχνίδι των ομάδων στο Anfield, ο Μανέ ζήτησε από τον Τρόι Ντιν “να φροντίσεις το αγόρι μου”. Ο Ντιν του απάντησε “το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθει να μιλάει αγγλικά”.

Ο Σαρ πήρε πάνω του την αποτυχία της παραμονής στην Premier League, όπως ομολόγησε σε συνέντευξη που έδωσε στην Echos, της πατρίδας του. “Τώρα νιώθω ήρεμος, σε ό,τι αφορά το μέλλον μου. Συνεχίζω να δουλεύω και τα υπόλοιπα τα έχουν αναλάβει η ομάδα μου και ο ατζέντης μου. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει, χρειάζομαι τις ευλογίες του συλλόγου μου, με τον οποίον έχω συμβόλαιο για άλλα τέσσερα χρόνια. Αν λοιπόν, η Γουότφορντ θέλει να μείνω, θα παίξω στην Championship. Είναι στο χέρι της τι θα γίνει”. Στην ίδια συνέντευξη -που αναδημοσίευσε στην αγγλική γλώσσα η Metro- είπε και ότι “όλοι θα λάτρευαν να παίξουν στη Λίβερπουλ. Πήρε το πρωτάθλημα φέτος και το Champions League, πέρυσι. Υπάρχουν βέβαια, και άλλες εκπληκτικές ομάδες στην αγγλική λίγκα. Για να είμαι ειλικρινής, ακόμα δεν έχω πάρει κάποια απόφαση”.

Η Standard έγραψε πως ιδιοκτήτης της Γουότφορντ, Τζίνο Πότσο είναι γνωστός για το πόσο δύσκολες μπορεί να κάνει τις διαπραγματεύσεις για πώληση παίκτη του συλλόγου, καθώς είναι τακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια. Για αυτό και εκτιμάται πως θα κάνει τα ίδια με τον Σαρ. Και ναι, τα οικονομικά του οργανισμού 'πληγώθηκαν' από τον κορονοϊό και τον υποβιβασμό, αλλά δεν νιώθει πως έχει ανάγκη να πουλήσει όσο, όσο. Eπίσης, τις τελευταίες ημέρες ασχολείτο με ένα άλλο θέμα: αυτό του προπονητή.

O Βλάνταν Ίβιτς θα γίνει ο 12ος προπονητής της Γουότφορντ, την τελευταία οκταετία.
O Βλάνταν Ίβιτς θα γίνει ο 12ος προπονητής της Γουότφορντ, την τελευταία οκταετία. EUROKINISSI

Ο Βλάνταν Ίβιτς επιλέχθηκε για αντικαταστάτης του Νάιτζελ Πίρσον -ο οποίος απολύθηκε δυο ματς πριν το τέλος της σεζόν. Το Athletic περιέγραψε τον Ίβιτς ως “αδίστακτο, πολύ σκληρό και σκληρό καρύδι”. Για την ακρίβεια, έτσι τον περιέγραψε -στο Αthletic- συνεργάτης που είχε στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, με την οποία πήρε διαδοχικούς τίτλους πριν φύγει και πάει στη θέση του ο Γιώργος Δώνης.

Το συμβόλαιο του Ίβιτς με την αγγλική ομάδα (λίγκα στην οποία θα εργαστεί για πρώτη φορά στη ζωή του) είναι διετές και η συμφωνία έκλεισε με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς ο Ίβιτς είναι στην Αθήνα, ο ατζέντης του στην Πορτογαλία (και δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αγγλία) και τα αρχηγεία της Γουότφορντ στο Χιρτφορντσάιρ. Ο 43χρονος θα γίνει ο 12ος προπονητής της ομάδας, την τελευταία οκταετία. Και ο τέταρτος σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών (οι Γκρασία και Φλόρες απολύθηκαν τις πρώτες εβδομάδες της περασμένης σεζόν, ο Πίρσον πριν το τέλος και ο Χέιντεν Μάλινς που ολοκλήρωσε τη χρονιά... με το τέλος της χρονιάς).

Nα πούμε τώρα, δυο λόγια και για τον παίκτη που θέλει ο Γιούργκεν Κλοπ -και είχε απορρίψει την Μπαρτσελόνα στα 20.

O Ismaïla Sarr γεννήθηκε 'στα αρχηγεία της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική”, καθώς είναι από τις παλαιότερες αποικίες των 'τρικολόρ' στη δυτική ακτή της Αφρικής, την πόλη Σεντ Λιούις, στις 25/2 του 1998. Μεγάλωσε με τέσσερα αδέλφια, σε μια μεσοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του, Αμπντουλαγιέ Σαρ Ναρ Γκαντ ήταν ποδοσφαιριστής, για 20 χρόνια. Μετά, εξήγησε στα παιδιά του πως μπορούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν με τις ζωές τους, αρκεί να ήταν αποτελεσματικοί στο σχολείο. Ο Ισμαϊλα το μισούσε.

Τον προόριζαν για ράφτη

Έχει πει -στην Echo με την αναδημοσίευση να ανήκει στην Dakar Buzz- πως το σχολείο δεν ήταν ποτέ το χόμπι του. Άνθρωποι που τον ξέρουν από μικρό έχουν δηλώσει ότι πήγαινε στα μαθήματα, γιατί έπρεπε. Όταν κάποιος του πρότεινε να μην πάει, για να παίξουν ποδόσφαιρο, δεχόταν πριν την ολοκλήρωση της φράσης. Το σχολείο ενημέρωνε την οικογένεια του και μια, δυο τρεις, πέντε, δέκα τον σταμάτησαν και τον ανάγκασαν να μάθει την τέχνη του ράφτη, σε μια σχολή που υπήρχε στη γειτονιά του. Στην αρχή ήταν συνεπής. Μετά κάποιους μήνες, κατάλαβε πως η ραπτική δεν ήταν το πάθος του -διατηρεί ακόμα σχέσεις με τον καθηγητή του που έχει αναλάβει τα ρούχα της οικογενείας.

Το ποδόσφαιρο ήταν ο προορισμός του, όπως είπε στους γονείς του. Εκείνοι δεν τρελάθηκαν στην ιδέα, αλλά αυτός δεν νοιάστηκε και πήγε για δοκιμαστικά, στην Académie Génération Foot, την οποία ίδρυσε ο Μαντί Τουρέ με τον τραγουδιστή Γιουσού Ντουρ. “Πέρασε” και μπήκε στην ακαδημία. Από εκείνη την ημέρα, το όνειρο του ήταν να παίξει στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι μεγάλωνε σε αποικία της Γαλλίας, οι επισκέψεις 'κατασκόπων' ομάδων από αυτήν τη χώρα ήταν τακτικές. 

Είχε ήδη κληθεί στην U23 της Σενεγάλης, όταν το 2016 του πρότειναν να πάει στη Μετζ. Τα παράτησε όλα και πήγε. Εκεί έκανε κατάχρηση των ωρών που ήταν στο γήπεδο -και των επαφών, εν ώρα αγώνα- και άρχισε να εμφανίζει τραυματισμούς. Ήταν τόσοι που ο πατέρας του τον καλούσε κάθε μέρα στο τηλέφωνο για να του εξηγήσει πως θα ήταν χρήσιμο να αλλάξει τον τρόπο που αγωνιζόταν. Να μην πέφτει δηλαδή, με τα μούτρα σε όλες τις φάσεις.

Ο Iσμαΐλα έκανε κάτι άλλο: δυνάμωσε το σώμα του! Με τη Μετζ είχε υπογράψει για πέντε χρόνια. Το δεύτερο πήγε στη Ρεν, που ήταν στη Ligue 1. Η Ρεν έδωσε στη Mετζ 20 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια περίοδο τον ήθελε και η Μπαρτσελόνα. Εκείνος διάλεξε το πού θα καταλήξει. Δηλαδή, απέρριψε τους 'μπλαουγκράνα'. Έκρινε πως η Ρεν θα τον βοηθούσε να εξελιχθεί περισσότερο. Η βελτίωση ήταν τέτοια που πήγε με τη Σενεγάλη στο 2018 World Cup. Eίχε δηλώσει ότι "ένα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα. Είναι απίστευτη χαρά να σε επιλέγουν μεταξύ των 23 παικτών που θα υπερασπιστούν τα χρώματα της χώρας σου, στη μεγαλύτερη 'σκηνή'. Υπάρχουν χιλιάδες παίκτες που δεν έχουν αυτήν την ευκαιρία”.

Aπό πάνω είδες το 'γκολ της σεζόν' του UEFA Europa League, το οποίο έβαλε ο Σαρ στις 13/12 του 2018, χάριν του οποίου μπήκε η Ρεν στους νοκ άουτ αγώνες. Το είδαν και πολλοί άλλοι και έτσι άρχισαν οι προτάσεις αγοράς του. Στις 8/8 του 2019 πουλήθηκε στην Γουότφορντ, για ποσό που ήταν ρεκόρ για την αγγλική ομάδα.

Είχε παντρευτεί ήδη τη Φατ Σι. “Με στήριζε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας, πολύ πριν γίνω επαγγελματίας παίκτης. Είχε τεράστια συμβολή στην εξέλιξη μου. Είναι εκείνη που έχει αναλάβει τη διατροφή μου και το να τηρώ όλο το πρόγραμμα. Ήθελα να παντρευτώ μικρός, για να έχω μια σταθερότητα και να αποφύγω τις προκλήσεις που θα μπορούσαν να με βγάλουν εκτός της διαδρομής μου. Επέλεξα να τακτοποιηθώ, για να βεβαιωθώ πως η ευχή μου να κάνω καριέρα θα γινόταν πραγματικότητα”. Γενικά, ήταν της οικογενείας. “Ο μεγαλύτερος αδελφός μου είναι ο έμπιστος μου. Η μεγαλύτερη αδελφή μου είναι η δεύτερη μητέρα μου και η καλύτερη μου φίλη. Εξαιρετικές είναι οι σχέσεις μου και με τους μικρότερους της οικογενείας. Η οικογένεια μου είναι τα πάντα για εμένα. Θέλω να τους κάνω υπερήφανους”.

Ο Μαντί Τουρέ, ο οποίος τον ξέρει από παιδί, είπε στην Guardian πως “επειδή είναι πολύ εσωστρεφής, για να λειτουργήσει χρειάζεται την εμπιστοσύνη του προπονητή. Αυτή είναι η φύση του. Δεν μιλάει πολύ. Αν ο κόουτς τον πάρει υπό τις φτερούγες του, τα αποτελέσματα φαίνονται αμέσως. Θέλει να νιώθει τον κόσμο γύρω του και τότε μπορεί να κάνει ζημιές στο γήπεδο”. Aν μη τι άλλο, ο Κλοπ είναι από τους προπονητές που κάνουν αυτό που χρειάζεται ο Σαρ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK