Ο Τζακ Ρόντγουελ πρέπει να λύσει τα μάγια του Λουίς Σουάρες

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει εναγωνίως για ένα 'καταστροφικό' 6άρι και ο Τζακ Ρόντγουελ, που προτάθηκε, ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα. Είτε καταλήξει στον Παναθηναϊκό είτε όχι, η ψυχοσύνθεση του 28χρονου Άγγλου αποτελεί αντικείμενο εξέτασης.

Ο Τζακ Ρόντγουελ ανήκε για μία 2ετία στη Μάντσεστερ Σίτι, ψάχνοντας χώρο ανάμεσα σε Τουρέ, Μπάρι και Νασρί
Ο Τζακ Ρόντγουελ ανήκε για μία 2ετία στη Μάντσεστερ Σίτι, ψάχνοντας χώρο ανάμεσα σε Τουρέ, Μπάρι και Νασρί

Παιδί του Σάουθπορτ, παραλιακής πόλης του Μερσεϊσάιντ, και οπαδός της Έβερτον απ' όταν θυμάται τον εαυτό του ο Τζακ Ρόντγουελ (που έχει προταθεί στον Παναθηναϊκό και βρίσκεται στην Ελλάδα για συζητήσεις για τη θέση '6'). Υπήρξε μάλιστα ο ποδοσφαιριστής που την 20ή Δεκεμβρίου του 2007 έγινε σε ηλικία 16 ετών και 284 ημερών ο νεότερος συμμετέχων σε ευρωπαϊκό αγώνα των 'ζαχαρωτών', παίρνοντας τη θέση του Τόμας Γκράβενσεν στο 80ο λεπτό του Νικηφόρου 3-2 με την Άλκμααρ (3-2) στην Ολλανδία, για το UEFA Cup. Ο Ντέιβιντ Μόγες δεν δίστασε να ρίξει στη μάχη έναν δυναμικό έφηβο αφενός για να κρατήσει το υπέρ του αποτέλεσμα, φρεσκάροντας τη μεσαία γραμμή, αφετέρου για να τον ανταμείψει την πρόοδό του αφότου εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα.

Απ' όταν ως ένα ψηλό, σχεδόν θεόρατο για την ηλικία του, αγόρι ξεχώριζε στα τμήματα υποδομής των 'μπλε' της πόλης ο Ρόντγουελ φανταζόταν τον εαυτό του ως αρχηγό στο ανδρικό τμήμα. Διέθετε τα στοιχεία, διότι "έβγαζε τρομερή αυτοπεποίθηση, διάβαζε εξαιρετικά το παιχνίδι και του άρεσε ν' ακούει", όπως ανέφερε ο Στε Κάτλιν, προπονητής του στην Μπερκντέιλ Γιουνάιτεντ στην οποία κατέληξε αφού είχε 'κοπεί' από τη Λίβερπουλ. "Πρώτα τον αποδέσμευσαν και μετά τον ήθελαν πίσω, αλλά οι γονείς του αρνήθηκαν γιατί είχαν, αλλά έχασαν την ευκαιρία τους", πρόδιδε ο Κάτλιν.

Ο Ρόντγουελ αρχηγός δεν έγινε. Μόνιμο στέλεχος ωστόσο ναι, ως ένα αυθεντικό ταλέντο με τις περγαμηνές που απαιτούσε η θέση του σύγχρονου μέσου (δυναμισμό, αποφασιστικότητα, αναχαίτιση, συγχρονισμένο άλμα, σωστή πρώτη πάσα). Ανήκε ήδη στο Top10 των μελλοντικών αστέρων του αγγλικού ποδοσφαίρου και τον συνέκριναν από τη μία με τον Στίβεν Τζέραρντ του 'Γκούντισον Παρκ' ή από την άλλη με τον Ρίο Φέρντιναντ, προβλέποντας πως κάποια στιγμή θα γυρίσει προς τα πίσω.

Ο Τζακ Ρόντγουελ ως παίκτης της Έερτον σε αγώνα με τη Γουλβς το 2009
Ο Τζακ Ρόντγουελ ως παίκτης της Έερτον σε αγώνα με τη Γουλβς το 2009 AP PHOTO/TIM HALES, FILE

Με αποτέλεσμα πρώτα ν' ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Έβερτον προτού κλείσει τα 18 του, ακολούθως να χριστεί διεθνής από τον Φάμπιο Καπέλο "στη σημαντικότερη στιγμή της καριέρας μου" και τον Αύγουστο του 2012 να πωληθεί στην πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι με εγγυημένο ποσό της τάξεως 12 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο θ' ανέβαινε στα 15 σε περίπτωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Αναμφίβολα μια προαγωγή για τον νεαρό Άγγλο σ' ένα ρόστερ που υπήρχαν ο Αγουέρο, ο Μπαλοτέλι, ο Νταβίντ Σίλβα, ο Τζέκο, ο Κομπανί, ο Νασρί, ο Τέβες και ο Τουρέ!

Το 'φάουλ' στον Σουάρες και η μοιραία αποβολή

Μόνο που στο μεσοδιάστημα ο Ρόντγουελ είχε σημαδευτεί εσαεί από τη ολιγόλεπτη συμμετοχή σ' ένα από τα ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ. Κατά τη 'Liverpool Echo', που ανέλυσε το ζήτημα της μη εκπλήρωσης των προσδοκιών-απαιτήσεων, ήταν ο αγώνας που 'φρέναρε' την εξέλιξη της προσωπικότητάς του, σταμάτησε την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής μορφής του, απέβη καταδικαστικό για την ανέλιξή του στην κλίμακα των αμυντικών μέσων. Τον στιγμάτισε, κοινώς.

Ήταν παιχνίδι για την 7η αγωνιστική της σεζόν 2011-12, την 1η Οκτωβρίου, και στο 23' ο Ρόντγουελ βρέθηκε έκθετος από τη θεατρική αντίδραση του Λουίς Σουάρες σε τάκλιν που βρήκε την μπάλα. Ο διαιτητής Άτκινσον πείσθηκε από την ικανότητα του Ουρουγουανού επιθετικού στην υποκριτική και απέβαλε τον χαφ της Έβερτον με απευθείας κόκκινη. "Δεν ξέρω αν ήταν αυτός ο κατάλληλος διαιτητής γι' αυτό το ματς. Ήταν μια επιλογή - έκπληξη", έλεγε από γοητευμένος τουλάχιστον ο Ντέιβιντ Μόγες μετά το 2-0 της Λίβερπουλ και απορούσε για το "πώς θα αισθάνεται πλέον ένα νέο παιδί που δεν έκανε κάτι κακό; Ούτε καν φάουλ; Είναι απογοητευμένος".

Ο Τζακ Ρόντγουελ πρέπει να λύσει τα μάγια του Λουίς Σουάρες
Ο Τζακ Ρόντγουελ στο τάκλιν που έφερε την αποβολή του στο ντέρμπι με τη Λίβερπουλ

Πού να 'ξερε ο Σκώτος προπονητής, μεταφέροντας τα συναισθήματα ενός 20χρονου που προσπαθούσε ν' αντιληφθεί τη σκληρότητα μιας απόφασης που τον έφθειρε πνευματικά. Γιατί η κάρτα μπορεί ν' απαλείφθηκε δικαιολογημένα εκ των υστέρων, αλλά σύμφωνα με την ίδια πηγή η μενταλιτέ του Ρόντγουελ είχε μεταβληθεί. Επέστρεψε μετά από δύο παιχνίδια, στο 3-1 από την Τσέλσι, συνέχισε να αγωνίζεται ως τις αρχές Νοέμβρη, μέχρι το τέλος της σεζόν όμως συμπλήρωσε συνολικά 10 συμμετοχές (109 στο σύνολο).

Όσοι τον γνώριζαν έβλεπαν έναν άλλον χαφ. Πιο διστακτικό, αναποφάσιστο και εμφανώς πιο δυσκίνητο, με το φόβο να φαίνεται πως τον έχει κυριεύσει. Σε κάθε κίνησή του. Απέφευγε να μπει με περίσσια δύναμη στις φάσεις, είχε χάσει το ένστικτο του 'κόφτη', υποβαλλόταν μονίμως σε μια εσωτερική 'υποστροφή'. Συμπτωματικά ή καρμικά, η τελευταία εμφάνισή του με τα μπλε ήταν ο αγώνας του β' γύρου με τη Λίβερπουλ στο 'Άνφιλντ'. Η 90λεπτη συμμετοχή του ήταν μια απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα, "άφαντο", τον χαρακτήριζαν τα μέσα, την ίδια στιγμή που τον εξέθετε σφόδρα ο κορυφαίος Στίβεν Τζέραρντ με το χατ τρικ που πετύχαινε από το 34' ως το 93'.

Το όνειρο στη Σίτι και ο εφιάλτης στη Σάντερλαντ

Ο Τζακ Ρόντγουελ σε αγώνα του Αγγλικού Κυπέλλου με αντίπαλο τη Λιντς
Ο Τζακ Ρόντγουελ σε αγώνα του Αγγλικού Κυπέλλου με αντίπαλο τη Λιντς AP PHOTO/CLINT HUGHES

Στα 2 χρόνια του στη Μάντσεστερ Σίτι του Ρομπέρτο Μαντσίνι, εκεί όπου "το όνειρο έγινε πραγματικότητα", ο Ρόντγουελ δεν είδε προκοπή. Εμφανίστηκε σ' όλα κι όλα 25 ματς, μόνο τα 16 εκ των οποίων ωστόσο ήταν στο υψηλών απαιτήσεων πρωτάθλημα, και συνέχισε να λειτουργεί επιφυλακτικά. Μόλις 2 κίτρινες κάρτες χρεώθηκε στη θητεία του, ένα δείγμα της φοβίας που είχε αποκτήσει στα μαρκαρίσματα.

Ούτως ή άλλως ήταν ένα σκαρί που παρήγαγε πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς και ταυτόχρονα είχε ανάγκη μακράς αποθεραπείας για να επανέλθει. Μια θλάση στις αρχές Οκτώβρη του 2012 τον άφησε εκτός για περισσότερους από τρεις μήνες, επιστρέφοντας ξανά στο τρίτο 10ήμερο του Ιανουαρίου! Οι 'πολίτες' τον έβγαλαν στο σφυρί το καλοκαίρι του 2014, ως κομμάτι ενός πρωταθληματικού ρόστερ και η Σάντερλαντ του Γκας Πογέτ που έψαχνε για μια φανταχτερή αγορά πόνταρε στον ποδοσφαιριστή που έπαιζε στην... Έβερτον. Διότι θα κατέβαινε επίπεδο και οι απαιτήσεις θα ήταν διαφορετικές. Πωλήθηκε 10 εκατομμύρια λίρες και τα μόλις 2 που έχασε η Σίτι θεωρήθηκαν θρίαμβος σε σχέση με όσα προσέφερε ο Ρόντγουελ στο διάστημα που φορούσε τα θαλασσί.

Η κατάσταση για τον 23χρονο χειροτέρεψε. Δεν ήταν τόσο πολύ τα 70 χιλιάρικα που τον πλήρωναν οι 'μαύρες γάτες' για κάθε εβδομάδα συνεργασίας, επί μια 5ετία. Όπως προέβλεπε το συμβόλαιό του. Ήταν κυρίως η απόδοσή του, παρά τις κερδισμένες μάχες στα ψηλά, που δεν ανταποκρινόταν στο μισθό του. Ο ατζέντης του είχε καταφέρει να εξασφαλίσει πως το βδομαδιάτικο του Ρόντγουελ δεν θα πέσει κατά 40%, όπως ίσχυε μ' όλους τους υπόλοιπους, σε περίπτωση υποβιβασμού και ο όρος αυτός δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τη ζωή του. Διότι η αμφισβήτηση ήταν αδιάκοπη, καθημερινή, πανταχόθεν.

Από τις 98 συμμετοχές που κατέγραψε σε αυτά τα 4 χρόνια, μόλις το 1/3 ήταν 90λεπτες. Σαν μια κατάρα να συνόδευε την καριέρα του απ' όταν άφησε το Λίβερπουλ, καθώς σε παιχνίδι που επιλέχθηκε στη βασική 11άδα δεν πανηγύρισε νίκη για 37 διαδοχικές φορές. Μια 'άρρωστη' επίδοση που διεκόπη ύστερα από 1.370 ημέρες! Πιστευτό ή όχι, για 3 χρόνια, 8 μήνες και 29 ημέρες ο Ρόντγουελ δεν είχε συνδυάσει την παρουσία του στο αρχικό σχήμα με επικράτηση της ομάδας του!

"Δεν ξέρω καν που είναι"

Ο Κρις Κόλμαν, που ανέλαβε τη Σάντερλαντ το Νοέμβρη του 2017, αφού είχαν μεσολαβήσει οι Άντβοκατ, Μόγες, Γκρέισον και ως υπηρεσιακός ο Στοκντέιλ, προσπαθούσε να τον καταλάβει, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Προτίμησε να είναι μόνος. Τον έθεσε ασυζητητί εκτός πλάνων. Δεν είχε αγωνιστεί από τις 16 Σεπτεμβρίου και δεν συνέβη ποτέ ξανά. Τον Απρίλη του '18 και πριν από την άνευ βαθμολογικής σημασίας αναμέτρηση με τη Φούλαμ για την Championship, μια και η ομάδα του βορρά είχε ήδη υποβιβαστεί μαθηματικά, ο Ουαλός προπονητής έλεγε "δεν ξέρω καν που βρίσκεται ο Τζακ, δεν είναι μαζί μας", υπονοώντας την πνευματική κατάστασή του. Υποστήριζε πως το μυαλό του ταξιδεύει κάπου αλλού, μόνο που "ακόμη κι αν φύγει, που νομίζει ότι θα πάει; Είναι ένα αίνιγμα", όπως συμπλήρωνε.

Αλήθεια είναι πως από τον Γενάρη του νέου έτους γινόταν προσπάθεια να φύγει από το 'Γήπεδο του Φωτός', να λυθεί με κάποιον τρόπο το δυσβάσταχτο συμβόλαιό του. Συνέβη, εν τέλει, το καλοκαίρι. Θα ήταν πρωτοφανές για ένα κλαμπ της League One να αμείβει έναν ποδοσφαιριστή με αναλογία Premier League. Ο Ρόντγουελ υπολογίζεται πως πληρώθηκε συνολικά με 299 χιλιάδες λίρες για κάθε εμφάνισή του ή 4.700 λίρες για κάθε λεπτό που έμεινε στο γήπεδο! Προφανώς θεωρείται το μεγαλύτερο μεταγραφικό λάθος στην ιστορία του συλλόγου. Λεφτά που χάθηκαν στο πιο βαθύ πηγάδι. Κυρίως γιατί δεν λήφθηκαν οι δικλείδες ασφαλείας.

Ο Τζακ Ρόντγουελ ως ποδοσφαιριστής της Σάντερλαντ με αντίπαλο τον Γουίλιαν της Τσέλσι
Ο Τζακ Ρόντγουελ ως ποδοσφαιριστής της Σάντερλαντ με αντίπαλο τον Γουίλιαν της Τσέλσι AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Η Μπλάκμπερν εμφανίστηκε ξάφνου για να του δώσει σανίδα σωτηρίας, να συναρμολογήσει μια ημιδιαλυμένη καριέρα. Να λειτουργήσει σαν αλεξίπτωτο που θα χρονοτριβήσει την οριστική πτώση του. Ο Ρόντγουελ έλεγε όταν υπέγραψε για ένα χρόνο, καθώς δεν θα του προσέφεραν κάτι περισσότερο μετά από τέτοια απραξία, ότι "ποτέ μου στην πραγματικότητα δεν έχασα την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο. Είναι μία φανταστική αλλαγή, νιώθω υπέροχα". Στο 'Ίγουντ Παρκ' έβγαλε 30 παιχνίδια, γεμάτες μόνο στο δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν. Εξ ου και οι άνθρωποι των Ρόβερς επεδίωξαν να τον κρατήσουν. "Οι συζητήσεις με τον ατζέντη και τον ποδοσφαιριστή βρίσκονται σε εξέλιξη", έλεγε ο εκτελεστικός διευθυντής Στιβ Γουόγκοτ. "Είναι ένας υπέροχος τύπος, συνεπής και μετρημένος. Επανήλθε σε φόρμα και έπαιξε ξανά". Τορίνο και Σασουόλο εμφανίστηκαν επίσης ως πιθανοί προορισμοί τον Άγγλο, έχοντας προταθεί σε αμφότερες.

Όπως φυσικά στον Παναθηναϊκό. Που έναν τέτοιο χαφ ψάχνει καιρό τώρα για να δυναμώσει το κέντρο του. Έμπειρο, ψηλό, δυνατό, ο οποίος -αν χρειαστεί- γίνεται αυτομάτως τρίτος κεντρικός αμυντικός. Ο Τζακ Ρόντγουελ έχει ως αγαπημένη φράση το "δούλεψε σκληρά κι απόλαυσέ το". Αν μπορεί να ξορκίσει την κατάρα που τον συντροφεύει, είναι πιθανόν να κερδίσει την καριέρα που δεν έκανε. Να βιώσει την κάθαρση. Να το απολαύσει ξανά. Είναι μόλις 28 ετών.

Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν προσπεράσει την Κύπρο στην κατάταξη της UEFA; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK