Ο Καφού είναι μαχητής και δεν φοβάται να πλακωθεί με τον προπονητή του

Οι αφρικανικές ρίζες, η συμβουλή του Ζεζούς που του άλλαξε την καριέρα, ο χοντρός καβγάς στη Μετς που τον έστειλε στη Λέγκια, το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ, o γιατρός του Ρονάλντο και το tattoo που τον χαρακτηρίζει. Ο Καφού έχει πολλά να διηγηθεί.

Ο Πορτογάλος Καφού κατά την άφιξή του στην Αθήνα
Ο Πορτογάλος Καφού κατά την άφιξή του στην Αθήνα EUROKINISSI SPORTS

Καφού υπάρχουν πολλοί, φημισμένος Βραζιλιάνος μόνο ένας. Ο ρέκορντμαν συμμετοχών στη 'σελεσάο', με 142 συνολικά, και δις παγκόσμιος πρωταθλητής (1994, 2002). Από τους συνονόματούς του στη wikipedia θα πέσεις πάνω σε άλλους τρεις συμπατριώτες του, έναν από το Πράσινο Ακρωτήριο και έναν Πορτογάλο. Ο τελευταίος και νεότερος όλων θ' ανήκει το δεύτερο μισό της σεζόν στον Ολυμπιακό, ως δανεικός από την πολωνική Λέγκια Βαρσοβίας.

Σχέση με τον διάσημο τοις πάσι Καφού δεν έχει. Ούτε ηλικιακά ούτε αγωνιστικά. Πρόκειται για έναν 27χρονο (σ' ένα μήνα) κεντρικό χαφ από το Γκιμαράες, ο οποίος έφτασε ως τη δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα, αλλά έφτιαξε το όνομά του στη Βιτόρια της γενέτειράς του, προτού μετοικήσει στη Γαλλία για τη Λοριάν της Βρετάνης κι ακολούθως τη Μετς της Λοραίνης. Από τους 'γκρενά' τον απέκτησε πριν από 23 μήνες η Λέγκια, κάνοντας εν τέλει χρήση της οψιόν αγοράς τον Μάιο του 2019 μετά από 1.5 χρόνο δανεισμού.

Ως τότε είχε εμφανιστεί σε 50 επίσημα παιχνίδια. Εφέτος μόλις σε 9, διότι προερχόταν από τραυματισμό στο γόνατο, κι έψαξε να φύγει. Ο λόγος που επιλέχθηκε από τον Ολυμπιακό είναι ένα ερώτημα που αφορά τον Πέδρο Μαρτίνς. Όπως και ο ρόλος που θα του δώσει ο προπονητής των 'ερυθρόλευκων'.

Εμείς ψάξαμε και μάθαμε ότι:

✔ Το πλήρες όνομά του είναι Κάρλος Μιγκέλ Ριμπέρο Ντίας και οι ρίζες του είναι αφρικάνικες, καθώς οι γονείς του κατάγονταν από τη Γουινέα-Μπισάου, άλλοτε πορτογαλική κτήση στα δυτικά της ηπείρου, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1973.

✔ Το 'Καφού' ήταν μια έμπνευση των φίλων του ενόσω έπαιζαν πιτσιρικάδες στις γειτονιές που μεγάλωσε στο Γκιμαράες.

✔ Η πρώτη επαφή με το ποδόσφαιρο ήρθε στις ακαδημίες Κλούμπε Κατσαδόρες ντας Τάιπας. Στα τμήματα υποδομής της Βιτόρια εντάχθηκε το 2004, σε ηλικία 11 ετών.

✔ Στην Μπενφίκα έμεινε από το 2008 ως το 2013. Η θέση του ήταν κεντρικός φορ, είχε μάλιστα συχνή επαφή με τ' αντίπαλα δίχτυα και οραματιζόταν να γίνει μεγάλος και τρανός γκολτζής. Ωστόσο μετά από μια συνομιλία που είχε με τον Ζόρζε Ζεζούς, ο οποίος του διεμήνυσε πως "ως κεντρικός χαφ μπορείς να γίνεις παίκτης υψηλού επιπέδου" οπισθοχώρησε στα χαφ. "Ημουν σε σύγχυση, γιατί σε μια μέρα έπρεπε να αποφασίσω". Δεν το μετάνιωσε, παίζοντας από το 6 ως το 10.

✔ Όσο μεγάλωνε στους 'αετούς' έκανε προπονήσεις με τον Μάτιτς, τον Αϊμάρ και τον Πέρες, αλλά δεν ήταν εύκολο να βρει τον χώρο που ζητούσε.

✔ Επιστρέφοντας στην Γκιμαράες είχε προπονητή τον Ρούι Βιτόρια, ο οποίος τον πίστεψε και τον καθιέρωσε στον άξονα. "Μας έδινε το δικαίωμα στο λάθος. Ακόμη κι αν έκανες πολλά, ήξερες ότι θα παίξεις ξανά". Κατέληξε να γίνει αρχηγός.

✔ Τον Ιούνιο του 2016 έφυγε για τη Λοριάν, έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για την ομάδα, την πόλη. Δεν μιλούσε αγγλικά, πόσο μάλλον γαλλικά και αποδέχθηκε την πρόταση διότι άκουσε τα καλύτερα τον Ράφαελ Γκερέιρο (νυν παίκτη της Ντόρτμουντ). "Οι πρώτες εβδομάδες ήταν δύσκολες για μένα". Για πρώτη φορά έβγαινε εκτός συνόρων. Ήταν το καλοκαίρι που ο Πέδρο Μαρτίνς αναλάμβανε την Γκιμαράες.

✔ Πηγαίνοντας στη Μετς, ένα χρόνο μετά, υπέγραψε συμβόλαιο για τρία χρόνια. Αποχώρησε μετά από 7 μήνες και μόλις 13 συμμετοχές. Το κλαμπ άλλαξε προπονητή μετά τα πρώτα ανεπιτυχή αποτελέσματα και ο Κορσικανός Φρεντρίκ Αντζ δεν τον υπολόγιζε. Σε βαθμό που του ζήτησε ν' αρχίσει προπονήσεις με τις 'ρεζέρβες'. Ο Καφού αντέδρασε έντονα, υπό το βλέμμα του τεχνικού διευθυντή. Θεώρησε υποτιμητική, σχεδόν προσβλητική, τη συμπεριφορά του Γάλλου τεχνικού και του όρμησε στη διάρκεια της προπόνησης. Ταύρος μαινόμενος, συγκρατήθηκε από κάποιους ψύχραιμους συμπαίκτες του. Κλήθηκε σε απολογία από τη διοίκηση και του επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού 10 ημερών από τις προπονήσεις. Ο Αντζ έκρινε πολύ ήπια την τιμωρία και έθεσε βέτο: ή ο ένας ή ο άλλος. Η πρόταση της Λέγκια έλυσε τα χέρια όλων.

✔ Στην Πολωνία συνεργάστηκε με τον Ρικάρντο Σα Πίντο και τον πρώην 'ερυθρόλευκο' Αντρέ Μαρτίνς. Του άρεσε πολύ η Βαρσοβία ως πόλη, αλλά λάτρεψε την εκδρομή στο Άουσβιτς. "Καθένας πρέπει να επισκεπτεί αυτό το μέρος και να μάθει την ιστορία. Πρέπει να δεις με τα μάτια σου πόσο υπέφεραν κάποιοι από άλλους ανθρώπους για ζητήματα που δεν βγάζουν νόημα".

✔ Μηχανάκι ήταν το προσωνύμιο που του 'κόλλησαν' στη Λέγκια. Κατά την πρώτη ολοκληρωμένη σεζόν του έπαιξε σε 31 παιχνίδια (25 90λεπτα), πέτυχε 4 γκολ κι έδωσε 2 ασίστ. Στο 1-0 επί της Σλασκ Βρότσλαβ είχε αποβληθεί στο φινάλε, διότι θεωρήθηκε ότι έφτυσε αντίπαλό του. Ο ίδιος το αρνήθηκε. "Ομολογώ ότι ειπώθηκαν από μέρους μου σκληρά λόγια. Αλλά το ίδιο έκανε κι αυτός. Είπε και κάποια πράγματα στα πολωνικά που δεν τα καταλάβαινα. Ο ένας προκάλεσε τον άλλον. Δεν άξιζα την κόκκινη κάρτα".

✔ Άρχισε την επόμενη σεζόν με παρουσία στη ρεβάνς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, 'γεμάτα' ματς με τη Ρέιντζερς και κάποιες σκόρπιες συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Ωσότου στην αναμέτρηση με την Κρακόβια στα τέλη του Σεπτέμβρη τραυματίστηκε στο γόνατο. Έμεινε εκτός για 2 ολόκληρους μήνες. "Κάποια στιγμή οι μηχανές σταματούν να δουλεύουν, χρειάζονται ξεκούραση". Ήταν η περίοδος που τον κούραρε ο γιατρός του Κριστιάνο Ρονάλντο.

✔ Για την απόκτησή του είχε ενδιαφερθεί το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ. "Από τη στιγμή που ούτε μία λεπτομέρεια έπεσε στο τραπέζι, είναι σαν να μην υπήρξε θέμα".

✔ Έχει ένα tattoo στο χέρι που γράφει 'fight'. "Είναι μια λέξη που σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Δεν θέλω να παραθέσω όλες τις λεπτομέρειες της ζωής μου, αλλά είναι ένας κανόνας για μένα. Η ζωή είναι μια μάχη".

Είναι ο Παναθηναϊκός η πιο ενισχυμένη ομάδα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK