Ο Καρέρα πρέπει να πετύχει εκεί που δεν τα κατάφερε ο Χιμένεθ

Ο Ιταλός κόουτς Μάσιμο Καρέρα καλείται να αφήσει πίσω του το εξάμηνο του μέλιτος και να οδηγήσει την ΑΕΚ σε αποτελέσματα που κρίνουν στόχους, αρχής γενομένης από την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ωστε στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτό που δεν κατάφερε να κατακτήσει σε τρεις διαδοχικούς τελικούς, ο Κυπελλούχος το 2011, Μανόλο Χιμένεθ.

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Μάσιμο Καρέρα, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο 'Θεόδωρος Βαρδινογιάννης' | Κυριακή 14 Ιουνίου 2020
Ο προπονητής της ΑΕΚ, Μάσιμο Καρέρα, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ για τα playoffs της Super League 1 2019-2020 στο 'Θεόδωρος Βαρδινογιάννης' | Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 EUROKINISSI SPORTS/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Η παραδοχή ότι αναμόρφωσε την ΑΕΚ αγωνιστικά, ότι συμμάζεψε τα αποδυτήρια της και έδωσε ξανά κίνητρο σε μια παρέα ποδοσφαιριστών που έμοιαζε να έχει ξεχάσει το 'μαζί', συνιστά μια δίκαιη στάση απέναντι σε όσα ο Μάσιμο Καρέρα έχει καταφέρει στους έξι μήνες παρουσίας του στην Ελλάδα. Ίσως βέβαια να ήταν και μια εύκολη, για έναν προπονητή του του επιπέδου του, διαδικασία η αλλαγή τρόπου σκέψης και λειτουργίας του συνόλου. Τώρα είναι η περίοδος των πιο ζόρικων απαιτήσεων, αυτή της εκπλήρωσης στόχων.

Η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, είναι η πρώτη δική του αποστολή χωρίς αύριο, επί των ημερών του στην ομάδα. Το βράδυ της Τετάρτης (ώρα έναρξης 19.00) θα γνωρίζει αν θα έχει την ευκαιρία να πετύχει εκεί όπου απέτυχε τρεις συνεχόμενες φορές, ο πιο πετυχημένος προπονητής της ΑΕΚ κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο άνθρωπος που την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια ανομβρίας (και του Κυπέλλου το 2011). Οι τρεις (συνεχόμενοι) χαμένοι τελικοί του Μανόλο Χιμένεθ, κάθε άλλο παρά στοιχειώνουν τον Καρέρα. Αντιθέτως του φέρνουν στο πιάτο αυτό που πάντοτε στη ζωή του, όπως ο ίδιος έχει πει, επιζητεί: το επιπλέον κίνητρο από αυτό που, ούτως ή άλλως, από μόνος του προκαλεί ένας μεγάλος στόχος.

Για να τα καταφέρει, θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο του Άρη, ο οποίος ζει με τις αναμνήσεις της προ 50 ετών κατάκτησης του τροπαίου (28/6/1970, 1-0 τον ΠΑΟΚ) και κάθε φορά που πλησιάζει σε έναν τελικό, αδημονεί για την επανάληψη εκείνου του σκηνικού. Συσπειρώνεται και πορεύεται με το όραμα που η αλήθεια είναι, έχει στοιχειώσει γενιές και γενιές φίλων της ομάδας. Η αποστολή του Ιταλού δεν θα είναι εύκολη και για να τη φέρει εις πέρας, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σύνολο απόλυτα συγκεντρωμένο και θαρραλέο. Στο 'Βικελίδης' θα δοθεί μια πολύ δυνατή μάχη.

Ο Καρέρα ήταν μέσα στα νεύρα μετά το ματς (των πλέι οφ) με τον Αρη για το πως η ΑΕΚ κατάφερε να 'πετάξει' δύο βαθμούς, σε ένα παιχνίδι που δημιούργησε πολύ περισσότερες κλασικές ευκαιρίες από όσες συνήθως της χρειάζονται για να παίρνει τέτοια παιχνίδια. Διέγνωσε επίσης το σημαντικό πρόβλημα που δημιουργείται στο κέντρο της άμυνας, λόγω της απώλειας του Βράνιες. Ηταν εύκολα ορατό το έλλειμμα ταχύτητας, άμεσης παρέμβασης και σωστού διαβάσματος του σχεδίου που ο αντίπαλος είχε καταστρώσει και του τρόπου που επιχειρούσε να το εκτελέσει. Εκεί εντοπίζεται και η μεγαλύτερη ανησυχία του Ιταλού.

Η λογική πρεσβεύει ότι πέραν της ενεργοποίησης του Ντμιτρό Τσιγκρίνσκι, ο Ιταλός θα αλλάξει τη διάταξη, επιλέγοντας να παίξει με τρεις σέντερ μπακ στο δοκιμασμένο από εκείνον '3-5-2'. Στην ποιότητα, το καθαρό μυαλό και την ήρεμη σκέψη του Ουκρανού, θα ποντάρει για να αποκρούσει αποτελεσματικά τη μεσοεπιθετική ποιότητα του Άρη. Ελπίζοντας ότι θα βγάλει το ματς χωρίς προβλήματα, για να τον έχει και την Κυριακή, κόντρα στον Ολυμπιακό.

Αυτό που συνέβη με τον Βράνιες, είναι δεδομένο ότι τον εξαναγκάζει σε αλχημείες, αναζητώντας τη λιγότερο «επικίνδυνη» λύση. Στον αντίποδα, οι προπονητές υπάρχουν για να βρίσκουν τη διέξοδο από το πρόβλημα, ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι. Μοιραία, ύστερα από ένα μακρύ διάστημα του μέλιτος, το οποίο για τον Καρέρα είχε εξάμηνη διάρκεια, έφτασε η στιγμή της επόμενης πίστας, αυτής που δεν γίνεται να ξαναπαίξει κι ενώ τα κανονάκια είναι περιορισμένα. Ο δεύτερος ημιτελικός απέναντι στον Άρη είναι για τον Καρέρα ο πρώτος του εν Ελλάδι αγώνας που δεν πρέπει να χάσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK