Ο Καζαμίας του 2021 από έναν τρελό ποδοσφαιρικό προφήτη

Ο Λευτέρης Ελευθερίου, σε ρόλο τρελού μάντη, ετοίμασε τον Καζαμία του 2021, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πρωταθλήτρια Τότεναμ, Βέλγιο με κούπα, Κριστιάνο Ρονάλντο με Χρυσή Μπάλα και Λιονέλ Μέσι αντι-Τσάβι.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Γιουβέντους και ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Καμπ Νόου', Βαρκελώνη | Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Γιουβέντους και ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης για τη φάση των ομίλων του Champions League 2020-2021 στο 'Καμπ Νόου', Βαρκελώνη | Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020 AP PHOTO/JOAN MONFORT

Δεν υπάρχει γυάλα που να έδειξε, τον Δεκέμβριο του 2019, ότι για δύο μήνες η μόνη χώρα, που λέει ο λόγος, στην οποία θα παιζόταν ποδόσφαιρο, θα ήταν η Λευκορωσία. Η ενόραση του μάντη δεν έφτανε εκεί.

Τώρα, όμως, ο μάντης επιστρέφει δυναμικά, δίχως να νιώθει την απειλή ενός ιού στο οργανωτικό επίπεδο. Με κάποιον τρόπο βγήκε η σεζόν 2019-2020, το ίδιο πιθανολογείται και για την τρέχουσα, οπότε ακόμα κι αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο, το ποδόσφαιρο στο επίπεδο του πρωταθλητισμού και την εμπορική διάστασή του θα επιστρέψει στη συνήθη αρμονία του.

Οι προβλέψεις είναι πάντα επικίνδυνες, πόσω μάλλον σε μια χρονιά που δεν μπορεί κάποιος να βασιστεί στην καλή προετοιμασία ούτε, βεβαίως, να διατείνεται ότι η ατομική ποιότητα δύναται να κάνει τη διαφορά στο βαθμό που ο θεατής φαντάζεται. Ωστόσο, η τάση για πρόβλεψη είναι μία κατάσταση που δεν ξεχωρίζει από το να κατάγεται στις... ανάγκες και, βέβαια, μοιάζει με ένα παιχνίδι που έχει πλάκα. Κάποιες γίνεται να λογιστούν ως λογικές, άλλες είναι παρανοϊκές, με το μάντη, πάντως, ουδείς τα βάζει.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα γίνει ο 2ος παίκτης στην ιστορία που θα κατακτήσει το Champions League με 3 διαφορετικές ομάδες και θα επιστρέψει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η αλλαγή στον προπονητικό θώκο το καλοκαίρι κι η παρουσία του Αντρέα Πίρλο στη θέση του αντιτουριστικού Μαουρίτσιο Σάρι ήταν, για τον Πορτογάλο και το ρόλο που έπαιξε ώστε να συμβεί, μία επανάληψη της ιστορίας από τον χειμώνα του 2015, όταν ο Ράφα Μπενίτεθ αντικαταστάθηκε από τον Ζινεντίν Ζιντάν. Δηλαδή, το θεμέλιο για την εκτελώνιση του σχεδίου το οποίο θα φέρει τη Γιουβέντους για 3η φορά (1985, 1996 οι προηγούμενες) στην κορυφή της Ευρώπης.

Η ως τώρα άσχημη πορεία της στη Serie A, που τη φέρνει 10 βαθμούς μακριά από τη Μίλαν, σε αυτό εξυπηρετεί. Η Γιουβέντους προφανώς δεν θέλει να χάσει το πρωτάθλημα, αλλά δεν επιθυμεί να θυσιάσει τη σκόπευσή της για να το κατακτήσει. Όλο το πλάνο έχει δομηθεί ώστε να είναι έτοιμη στα διπλά ζευγάρια και να κατακτήσει ο Ρονάλντο με 3η διαφορετική ομάδα το Κύπελλο Πρωταθλητριών, κάνοντας ό,τι ο Κλάρενς Ζέεντορφ το 1995 με τον Άγιαξ, το 1998 με τη Ρεάλ και το 2003 και το 2007 με τη Μίλαν. Ο 35χρονος Πορτογάλος, που ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 21ου αιώνα από τα Globe Soccer Awards (μία ψηφοφορία που, βέβαια, έφερε 3ο τον Μοχάμεντ Σάλαχ, οπότε προφανώς δεν λογίζεται ως αξιοσημείωτη), το έχει κάνει μία φορά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2008 και 4 με τη Ρεάλ, το 2014 και από το 2016 έως το 2018, οπότε θα ισοφαρίσει σε συνολικές κατακτήσεις τον Πάκο Χέντο, που είχε κερδίσει το τρόπαιο από το 1956 έως το 1960 και το 1966 με τους Καστιγιάνους.

Έπειτα, έχοντας εκπληρώσει και τον τελευταίο στόχο που έχει θέσει, με αντίπαλο την Ατλέτικο, η οποία θα έχει αποκλείσει την Μπάγερν στα ημιτελικά, στις 29 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, θα επιστρέψει στη Γιουνάιτεντ με μία συμφωνία δύο ετών, ώστε να κλείσει τη μεγαλειώδη καριέρα του και, ενδεχομένως, να αναλάβει κάποιον σημαντικό ρόλο στο κλαμπ.

Η Μίλαν θα σπάσει το σερί πρωταθλημάτων της Γιουβέντους.

Είναι περισσότερο η αίσθηση που σου αφήνει το όνομα και βέβαια ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, που το έχει κερδίσει με όποια ομάδα υπάρχει για να το κερδίσει στην Ιταλία, μπορεί να το κάνει για δεύτερη φορά με τους 'ροσονέρι'. Οι εποχές της Μίλαν παράγουν έναν εκκωφαντικό θόρυβο και, πλέον, τη βλέπεις να έρχεται, ακόμα και απλώς κοιτάζοντας τη βαθμολογία και υποψιαζόμενος ότι η Ίντερ, που φαίνεται ότι θα την απειλήσει ως το τέλος, κάπου πρόκειται να την πατήσει.

Η Μίλαν υπέφερε δίχως Ιμπραχίμοβιτς, που έπαιξε για τελευταία φορά στο εντυπωσιακό 3-1 στο 'Σαν Πάολο' στις 22 Νοεμβρίου, αλλά τον Δεκέμβριο κράτησε τα μπόσικα και ύστερα από δύο ισοπαλίες με Πάρμα και Τζένοα, νίκησε 2-1 τη Σασουόλο εκτός και 3-2 τη Λάτσιο στον ψυχοβγάλτη που κρίθηκε με το γκολ του Τεό Ερναντέζ στις καθυστερήσεις. Η αίσθηση ότι η Μίλαν επιστρέφει είναι ισχυρή, ακόμα κι αν τις προηγούμενες μέρες η σπέκουλα για το αν θα φύγει και πού θα πάει ο Τζίτζι Ντοναρούμα ήταν έκδηλη.

Ο Λιονέλ Μέσι θα κάνει τα πρώτα παιχνίδια του ως κεντρικός μέσος στην Μπαρτσελόνα μέσα στο 2021.

Ευρισκόμενος στο λυκόφως εκείνων που στον αθλητισμό αποκαλούνται 'τα καλύτερα χρόνια της καριέρας', ο Αργεντινός παραμένει μάλλον καθημερινά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, αλλά κάνει πράγματα που... γίνονται, που δεν είναι, δηλαδή, στρατοσφαιρικά. Όπως, παραδείγματος χάρη, ότι έπειτα από 14 παιχνίδια στη Liga είχε σημειώσει 7 γκολ, πάει να πει μισό ανά ματς. Το κάνουν και άνθρωποι. Φουκαράς για Μέσι. Βεβαίως, ο Αργεντινός έχει ακόμα πάρα πολλά να δώσει στο ποδόσφαιρο και σε μορφές που θα έχουν, όταν τελειοποιηθούν, απομακρυνθεί της εικόνας που ως τώρα υπάρχει για τον μόνο εξωγήινο στο ποδόσφαιρο. Αυτό θα σημαίνει ότι όταν γίνουν οι εκλογές στο σύλλογο και η νέα διοίκηση το βάλει ιερό σκοπό να τον 'κρατήσει', θα πρέπει να ντύσει την επόμενη ομάδα όπως ο ίδιος τη θέλει και βέβαια με ένα τεχνικό τιμ το οποίο θα τον χρησιμοποιήσει κρατώντας τον μακριά από τη φθορά. Ούτως ή άλλως η σεζόν αυτή μοιάζει με δύο για τον Μέσι, ο οποίος μετά το Βατερλό του περασμένου Αυγούστου αυτονοήτως δεν ξεκουράστηκε όσο θα έπρεπε, ενώ η ανακοίνωση της φυγής του από την Μπαρτσελόνα και το παγκόσμιο "πού θα πάει;", που εν τέλει είναι κερδισμένος χρόνος για τη νέα διοίκηση, αναπόφευκτα θα φέρουν μια αγωνιστική αναθεώρηση για το τι πρόκειται να κάνει στον αγωνιστικό χώρο.

Το θέμα, λοιπόν, είναι αν ο... Τσάβι θα έρθει σε συνεννόηση με τον... μυστικό σύμβουλο Πεπ Γκουαρδιόλα για να 'χτιστεί' ένα πλάνο που θα σχεδιαστεί ώστε να κινείται αρκετά πιο πίσω από το γνώριμο χώρο δράσης του. Φυσικά, αν πρόκειται να βοηθήσει ο Γκουαρδιόλα δεν θα μαθευτεί, εκτός αν στην Καταλονία σκοπεύουν να τον δελεάσουν προσφέροντάς του το ρόλο που είχε στη δική του ομάδα ο μακαρίτης Γιόχαν Κρόιφ. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται ξεκάθαρα σε μεταβατική περίοδο και πλέον οι παίκτες που προ δεκαετίας ιερουργούσαν το νέο ποδόσφαιρο τώρα είναι βετεράνοι. Έχει σχεδόν τεθεί εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος από πολύ νωρίς και το ερώτημα που αυτήν τη στιγμή έχει δημιουργηθεί, μεταξύ αστείου και σοβαρού, είναι αν μπαίνει στην πρώτη τετράδα. Αποχαιρέτησε το 2020, μετά το 1-1 με την Έιμπαρ στο 'Καμπ Νόου', στην 6η θέση της Liga.

Το Βέλγιο θα κατακτήσει το Euro 2020, αλλά ο Κέβιν ντε Μπρόινε δεν θα πάρει τη Χρυσή Μπάλα.

Αν και κατάτι θολή η εικόνα ενός κόσμου που το Βέλγιο θα είναι η πρωταθλήτρια εθνική ομάδα της Ευρώπης, η προφητεία είναι ξεκάθαρη: οι παίκτες του μοιάζουν να βρίσκονται εκεί όπου πρέπει, το Euro που δεν έγινε πέρυσι τους έδωσε την ευκαιρία να μη στερηθούν τον Εντέν Αζάρ και, πλέον, ο Alpha Dog της ομάδας, αν γίνεται να αποκληθεί κατ' αυτόν τον τρόπο ένας από τους πιο αλτρουιστές ποδοσφαιριστές στον κόσμο σήμερα, είναι ένας κοκκινομάλλης, που αυτά που κάνει στο γήπεδο σε αναλογία με την έλλειψη προσπάθειας που παρουσιάζει, τον κάνουν να μοιάζει με πλάσμα που ξεπήδησε από το σκληρό δίσκο του πιο ισχυρού υπολογιστή στον κόσμο.

Ο Κέβιν ντε Μπρόινε είναι ο κορυφαίος πλέι μέικερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, οι ικανότητές του στη συνεργασία με τον Γκουαρδιόλα παρουσιάζονται επί τα βελτίω σε διανοητικό επίπεδο, συν τοις άλλοις έχει αφήσει ήδη μια κληρονομιά: να μην περάσει η κατά πάσα πιθανότητα κορυφαία ποδοσφαιρική γενιά της χώρας δίχως να έχει νικήσει σε τουλάχιστον κάποια σημαντικά ματς. Κυρίως στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 με την Ιαπωνία, αλλά και στο ματς με τη Βραζιλία, το Βέλγιο έδειξε ανθεκτικότητα. Από τη Γαλλία έχασε, όχι επειδή επέδειξε τάσεις αυτοχειρίας, αλλά επειδή οι 'τρικολόρ' ήταν πιο έτοιμοι από οποιοδήποτε άλλο σύνολο. Επρόκειτο για μία ομάδα που ηττήθηκε από την Αργεντινή στους προημιτελικούς του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2014 από το γκολ του Γκονσάλο Ιγκουαΐν (ναι, έχει συμβεί αυτό) δίχως να κάνει ευκαιρία σε όλο το ματς και, κυρίως, για εκείνη που ρεζιλεύτηκε στους '16' του Euro 2016 από την Ουαλία του Γκάρεθ Μπέιλ, με το τελικό 3-1.

Το Βέλγιο έχει όλους τους παίκτες του σε ιδανική ηλικία: οι Ντε Μπρόινε και Αζάρ θα είναι 30 το καλοκαίρι, ο Ρομέλου Λουκάκου και ο Γιανίκ Φερέιρα Καράσκο 27, ο Τιμπό Κουρτουά 28, o Αντνάν Γιανουζάι και ο Γιούρι Τίλεμανς, που διαπρέπουν σε Ρεάλ Σοθιεδάδ και Λέστερ, 25 και 23 αντιστοίχως, και θα υπάρχουν οι παλιοσειρές, οι Γιαν Βερτόνγκεν και Ντρις Μέρτενς στα 33, αλλά και ο Άξελ Βίτσελ στα 31. Πρόκειται για μία ομάδα με ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής, οι οποίοι, κιόλας, είναι πάρα πολλά χρόνια μαζί. Βεβαίως, ο νούμερο ένα κίνδυνος υπάρχει στο τουπέ, αλλά είναι ξεκάθαρο και στους ίδιους ότι δεν θα ξαναβρούν καλύτερη ευκαιρία: αυτήν τη στιγμή οι 'κόκκινοι διάβολοι' μπορούν να παραγάγουν το πιο μεστό ποδόσφαιρο. Ο Ντε Μπρόινε θα είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της ομάδας, αλλά η Χρυσή Μπάλα, βέβαια, θα πάει στον παίκτη που αφορά η πρώτη στη σειρά πρόβλεψη.

Η Τότεναμ θα κατακτήσει την Premier League.

Η Έβερτον, που ήταν πρώτη τον Οκτώβριο, έμοιαζε να έχασε έδαφος κατά τη διάρκεια της σεζόν, όμως μέχρι και μετά την Boxing Day μοιραζόταν τη 2η θέση με τη Λέστερ στη βαθμολογία, με ένα 'τρίποντο' να την χωρίζει από τη Λίβερπουλ. Το πρωτάθλημα είναι κομμένο και ραμμένο για την Τότεναμ και αυτό γίνεται σαφές από το εξής: από τις 29 Νοεμβρίου έως και τις 27 Δεκεμβρίου οι 'πετεινοί' έδωσαν 6 ματς για την Premier League και πήραν μία νίκη. Η ήττα στο 'Άνφιλντ' από την κεφαλιά του Ρομπέρτο Φιρμίνο και το αυτογκόλ του Τόμπι Αλντερβάιρελντ, παρεμφερές με εκείνο που είχε βάλει στο ίδιο παιχνίδι τη σεζόν 2018-2019, φαίνεται ότι τους στοίχισε, αφού αμέσως μετά ηττήθηκαν από τη 2η Λέστερ στην έδρα τους.

Όμως... Είναι μόλις 7 βαθμούς πίσω από τη Λίβερπουλ με ένα παιχνίδι λιγότερο και, κυρίως, οι ομάδες έχουν συνεχώς απώλειες στο ενεργητικό τους, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι το πρωτάθλημα φέτος θα κριθεί κάτω από τους 80 πόντους. Τον Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα μετά την ήττα από τη Λέστερ ότι δεν έχει νόημα να κοιτάζει κάποιος τη βαθμολογία (και πράγματι, διότι η Τότεναμ τελείωσε στην 7η θέση το 2020, αλλά τη χωρίζουν μόνον 4 βαθμοί από τη 2η θέση και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), βολεύει εξαιρετικά αυτή η 'δυσκολία' στους βαθμούς, ειδικά από τη στιγμή που αυτή η κρίση του Δεκέμβρη δεν έχει πληρωθεί τόσο ακριβά όσο θα περίμενε κάποιος και, κατά πάσα πιθανότητα, δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Ο Πάουλο Ντιμπάλα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του Copa America από την Αργεντινή.

Πέντε χρόνια μετά την αχαρακτήριστη δήλωση ότι η Γιουβέντους δεν τον άφηνε να παίξει στη διοργάνωση, 4 μετά το νέο στραπάτσο από τη Χιλή στο 'Centenario' των ΗΠΑ, 3 έπειτα από το διακοσμητικό ρόλο που έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας και 2 ύστερα από τον αποκλεισμό της με θύτη τη Βραζιλία στον ημιτελικό, ο 27χρονος θα πάρει συγχωροχάρτι και θα παίξει το μείζονα ρόλο ώστε ο Μέσι να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο του με την 'μπιανκοσελέστε' και να πάρει κάτι που δεν το είχε κατακτήσει ο Ντιέγκο Μαραντόνα, 28 χρόνια μετά το τελευταίο τρόπαιο. Η Αργεντινή είναι συνδιοργανώτρια, σε ένα τουρνουά προγραμματισμένο από τις 11 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου στα εδάφη της και σε εκείνα της Κολομβίας. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, θα έγκειται και το να οπισθοχωρήσει, ελαφρώς, ο Μέσι στον αγωνιστικό χώρο και να προτάξει το δημιουργικό χαρακτήρα του, σε σχέση με τον εκτελεστικό.

Ο Νεϊμάρ θα παίξει το τελευταίο παιχνίδι του με την Παρί στις 23 Μαΐου 2021, εκτός έδρας απέναντι στην Μπρεστ και θα σηκώσει το τρόπαιο του πρωταθλήματος, πριν συνεχίσει την καριέρα του στη Λίβερπουλ, σε μία τριπλή τράμπα που θα στείλει τον Σαντιό Μανέ στην Μπαρτσελόνα και τους Φιλίπε Κοουτίνιο και Άνσου Φάτι στο Παρίσι.

Γιατί; Επειδή ο μάντης μπορεί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK