Ο Κέρτις Τζόουνς έγινε σε 15 λεπτά ο πιο ευτυχισμένος παίκτης της Λίβερπουλ

Πριν κλείσει τα 19 του ο Κέρτις Τζόουνς λογίζεται ως ο επόμενος μεγάλος χαφ των 'κόκκινων'. Το ντεμπούτο του στην Premier League ήταν μονάχα η αρχή. Αρκεί να συνεχίσει ν' ακούει.

Ο Κέρτις Τζόουνς στην καλοκαιρινή προετοιμασία της Λίβερπουλ
Ο Κέρτις Τζόουνς στην καλοκαιρινή προετοιμασία της Λίβερπουλ AP PHOTO/JULIO CORTEZ

Το Τόξτεθ είναι μία εργατική συνοικία του Λίβερπουλ, από τις πλέον παραμελημένες και υποβαθμισμένες, σχεδόν κακόφημη. Μια γειτονιά που το 1981 βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης εξαιτίας των σκληρών συγκρούσεων που είχαν ξεσπάσει μεταξύ κατοίκων που διαδήλωναν απέναντι στην ανέχεια, στην ανεργία, στις κοινωνικές/φυλετικές διακρίσεις, στη βία, και των αστυνομικών δυνάμεων. Οδομαχίες που διήρκησαν 9 ημέρες συνεχόμενες και είχαν ως συνέπεια το θανατηφόρο συμβάν με άνδρα που παρασύρθηκε από περιπολικό, τον τραυματισμό 468 αστυνομικών, τη σύλληψη τουλάχιστον 500 διαδηλωτών και την καταστροφή δεκάδων κτιρίων-καταστημάτων της περιοχής.

Η προπόνηση, η μάνα, το ταξί

Ο Κέρτις Τζόουνς, γέννημα-θρέμμα του Τόξτεθ, ήρθε στη ζωή λίγους μήνες πριν συμπληρωθούν 20 χρόνια από τα ιουλιανά γεγονότα. Η χρονική απόσταση τεράστια, αλλά σαν τίποτα να μην είχε μεταβληθεί στο 'οικοσύστημα' στις αρχές του νέου αιώνα. "Μεγάλωσα με τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά από το Λίβερπουλ (Scousers). Ήμουν ένα παιδί του δρόμου που δεν είχε τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και έκανε το καλύτερο που μπορούσε".

Εκείνο το παιδί που τ' απογεύματα πηδούσε τη μάντρα ενός δημοτικού σχολείου που βρισκόταν στο τέρμα του δρόμου του σπιτιού του για να κλωτσήσει την μπάλα και να σκοράρει στο αυτοσχέδιο τέρμα, ήταν το Σάββατο το κεντρικό πρόσωπο του 3-0 της Λίβερπουλ στο Μπόρνμουθ. Ένα 3-0 που παρεμπιπτόντως και συνδυαστικά με την ήττα (2-1) της Μάντσεστερ Σίτι στο τοπικό ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ έφερε την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ στο +14 από τη βασική ανταγωνίστριά της - όσο κι αν η Λέστερ του Ρότζερς αντέχει ως δεύτερος πόλος.

40 ημέρες πριν ο Τζόουνς συμπληρώσει τα 19 του χρόνια έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα της Premier League. Στο 76ο λεπτό αντικαθιστούσε τον Άντι Ρόμπερτσον και προλάβαινε στο διάστημα που απέμενε ως τη λήξη να έχει 17 επαφές με την μπάλα και να δώσει 15/15 εύστοχες πάσες. Δεν αγχώθηκε, δεν κρύφτηκε, έκανε ό,τι του ζητήθηκε. Οι αριθμοί ήταν το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα σ' ένα ούτως ή άλλως χριστουγεννιάτικο δώρο για τον ίδιο τον ήρωα της ιστορίας. "Μεγάλωσα με το όνειρο αυτής της ημέρας. Αδιανόητο συναίσθημα να κάνω το ντεμπούτο μου στο πρωτάθλημα για τη Λίβερπουλ. Άλλη μια σπουδαία νίκη και άλλοι τρεις βαθμοί για την ομάδα. Ευχαριστώ για όλα τα μηνύματα και την υποστήριξη", έγραψε κατενθουσιασμένος στους λογαριασμούς που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τζόουνς δεν έχει φορέσει άλλη φανέλα της κόκκινης από τα 6 του, όταν εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής του κλαμπ. Δεν λησμονεί ποτέ "τη μητέρα μου να στέκεται στο τσουχτερό κρύο για να με πάρει από την προπόνηση και να πρέπει να πληρώσει ταξί για να επιστρέψουμε σπίτι". Είναι καταστάσεις που "μου έδειξαν το δρόμο να συνεχίσω. Μεγαλώνοντας στο Τόξτεθ μ' έκαναν τον ποδοσφαιριστή που είμαι σήμερα: γεμάτο αυτοπεποίθηση, γενναίο, να ξέρω που πρέπει να φτάσω. Νομίζω ότι πολλοί οπαδοί προέρχονται από αντίστοιχο περιβάλλον. Όταν βλέπω κόσμο από την περιοχή πάντα κάνουν θόρυβο για μένα".

Ο Μάικλ Μπέιλ, νυν βοηθός του Στίβεν Τζέραρντ στους Ρέιντζερς της Γλασκόβης, είχε ιδία αντίληψη των όσων διένυσε ο μικρός για να φτάσει σε αυτό το σημείο, πόσο πολύ προσπάθησαν οι δικοί του γι' αυτό. Τον έζησε για χρόνια.

Το πρώτο συμβόλαιο και η ανανέωση

Νωρίτερα ο μικρός είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να φύγει για άλλη ομάδα, ιδίως τις δύο του Μάντσεστερ που τον είχε προσεγγίσει, ξέροντας τι ακριβώς θέλει από την ποδοσφαιρική καριέρα του. Όποια κι αν είναι αυτή για έναν έφηβο που έχει ταυτιστεί με μια ιδέα. Κόκκινης απόχρωσης. Κάνοντας εντύπωση από νωρίς, ανέβηκε σταθερά τα σκαλιά, φτάνοντας τον Ιανουάριο του 2018, στα 17 του, να παίξει με την ομάδα των U23. Λίγες ημέρες αργότερα υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του, δίπλα στο είδωλό του Τζέραρντ, ένα συμβόλαιο που ανανεώθηκε, με σύμβαση μακράς διάρκειας, τον περασμένο Αύγουστο.

Είχε ήδη αγωνιστεί σε αγώνα κυπέλλου με την πρώτη ομάδα (7 Ιανουαρίου του 2019), είχε μοιραστεί τη χαρά των συμπαικτών του για την κατάκτηση του Champions League, προτού ακολουθήσει η συμμετοχή του στην καλοκαιρινή περιοδεία των κόκκινων και αργότερα η ανάδειξή του ως Player of the Match στο παιχνίδι με τη Μίλτον Κέινς Ντονς για το λιγκ καπ, στις 25/9 (2-0).

Το νικητήριο πέναλτι

Ο Τζόουνς είναι ένας (δημιουργικός κατά βάση) χαφ ικανός να παίξει παντού. Γιατί μεγάλωσε ως εξτρέμ με επιθετικές τάσεις. Διακρίνεται για τον εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας, διαβάζει το παιχνίδι και με τις αστραπιαίες κινήσεις του αποσυντονίζει τους αντιπάλους. Ο διευθυντής της ακαδημίας της Λίβερπουλ τον είχε παρομοιάσει μ' ένα υβρίδιο που έχει συλλέξει τα καλά στοιχεία του Σαντιό Μανέ και του Άνταμ Λαλάνα. Διότι εκτός από ταχύς και τεχνίτης είναι δυνατός και ακούραστος.

Ταυτόχρονα δε ηγετικός στο χορτάρι, δεν διστάζει να βγει μπροστά, να ζητήσει ευθύνες. Ειδάλλως δεν θα 'χε λόγο ν' αναλάβει την τελευταία εκτέλεση πέναλτι της Λίβερπουλ στον νικηφόρο αγώνα του λιγκ καπ με την Άρσεναλ που κρίθηκε με 5-4 στη διαδικασία από την άσπρη βούλα, ύστερα από ένα 90λεπτο με 10 γκολ στο σύνολο! Σ' αυτήν την αναμέτρηση ο Κλοπ είχε πειραματιστεί με πολλά νέα παιδιά από τις ακαδημίες, αλλά το αποτέλεσμα και η πρόκριση "παρόλο που ήμασταν ανοικτοί σε κάποια διαστήματα" τον δικαίωσαν. Ο Τζόουνς είχε μια άρτια και άπιαστη γωνιακή εκτέλεση στην πιο καίρια στιγμή.

Ο Γερμανός προπονητής είχε από καιρό ξεχωρίσει τον Τζόουνς ως ένα ελκυστικό πρότζεκτ που χρήζει έξτρα προσοχής για να εξελιχθεί και να μετατραπεί από ένα υπερταλαντούχο παιδί σ' έναν top class μέσο. Δουλεύει μαζί του από το 2017, λέγοντας σε ανύποπτο χρόνο πως είναι ένας "σωστός Scouser που αποδέχεται τους κανόνες", και περιγράφοντάς τον ως "ευέλικτο, με καλή ντρίμπλα και πολύ ταλέντο". Προειδοποιούσε βέβαια ότι "υπάρχει πολύς δρόμος, θα πρέπει να σιγουρευτούμε πλέον ότι θα βρίσκει τη σωστή στιγμή για να περάσει την μπάλα. Αυτή είναι μια πρόκληση για όλους μας, υπάρχουν πολλές μπροστά. Βλέπουμε τις δυνατότητές του και θέλουμε να τον βοηθήσουμε να γίνει ο καλύτερος που μπορεί. Το μέλλον του είναι λαμπρό". Τον θέλει απλό, μετρημένο, συγκεντρωμένο ανά πάσα στιγμή.

Για την ώρα ο Κέρτις Τζόουνς αιωρείται στον έβδομο ουρανό. Έχοντας πάντως υποσχεθεί πως "βρίσκομαι εδώ για ν' ακούω ότι έχει να μου πει ο προπονητής, προσπαθώντας να το βγάλω στην προπόνηση".

News 24/7

24MEDIA NETWORK