Ο Κλοπ συστήνει τη δημιουργία μέσα από το χάος

Ο Κλοπ κάποτε είχε υποστηρίξει πως το pressing είναι ο καλύτερος playmaker. Τώρα συστήνει την δημιουργία μέσα από το χάος, που δημιουργεί στο μυαλό και το σώμα του αντιπάλου μέσα από την εξάντληση. Η Άρσεναλ μπορεί το επιβεβαιώσει. Ωστόσο το ερώτημα έρχεται φυσιολογικά: πόσο θα αντέξει σε αυτή την ρότα η Λίβερπουλ;

Ο Κλοπ συστήνει τη δημιουργία μέσα από το χάος
Ο Γιούργκεν Κλοπ λίγο πριν τον τελικό του UEFA Super Cup απέναντι στην Τότεναμ, την Τετάρτη 14 Αυγούστου, στην Κωνσταντινούπολη COPYRIGHT 2019 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED

Η Λίβερπουλ δεν άφησε την Άρσεναλ να πάρει ανάσα στο ντέρμπι του 'Anfield'. Δεν είναι τόσο το σκορ (3-1), η κατοχή μπάλας (53% - 47%) ή οι συνολικές πάσες κάθε ομάδας - 474/553 για τους 'κόκκινους' και 447/516 για τους 'κανονιέρηδες'. Ήταν ο τρόπος και το πού συνέβησαν όλα αυτά.

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ είχε 25 σουτ και 49 επαφές με τη μπάλα μέσα στην περιοχή της Άρσεναλ! Αντίστοιχα, η συντριπτική πλειοψηφία των επαφών που είχαν με τη μπάλα οι Λονδρέζοι ήταν λίγο έξω από την δική τους περιοχή και σίγουρα πολλά μέτρα μακριά από αυτή του Αντριάν.

Έγινε με την Νόριτς, συνέβη με την Σάουθαμπτον και επαναλήφθηκε με την Άρσεναλ, δεν είναι προϊόν συγκυρίας αλλά επιλογής. Ο Κλοπ θέλει φέτος να βασίσει το παιχνίδι της Λίβερπουλ σε ένα εξοντωτικό up tempo παιχνίδι για πολύ μεγάλα διαστήματα του αγώνα. "Η ταυτότητα μας είναι η ένταση", υποστηρίζει ο Γερμανός τεχνικός.

"Είναι μια φανταστική ομάδα όταν έχουν ρυθμό. Παίζουν με ένταση και δεν σταματάνε ποτέ...", η παραδοχή του ηττημένου Νταβίντ Λουΐζ που δεινοπάθησε στο ματς μαζί με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. "Το τέμπο που επιβάλλαμε από το ξεκίνημα ήταν πραγματικά απίθανο. Δεν υπήρχε χρόνος για να αναπνεύσεις. Η Άρσεναλ είναι μια ομάδα με τρομερή ποιότητα και πρέπει να βρεις έναν τρόπο να τους 'σπάσεις'. Το κάναμε χρησιμοποιώντας το physical game", ήταν η κυνική τοποθέτηση του Γιούργκεν Κλοπ.

Ο Γερμανός κάποτε είχε υποστηρίξει πως το pressing είναι ο καλύτερος playmaker. Τώρα συστήνει την δημιουργία μέσα από το χάος, που δημιουργεί στο μυαλό και το σώμα του αντιπάλου μέσα από την εξάντληση. Εδώ έρχεται φυσιολογικά το σημαντικό ερώτημα: θα αντέξει σε αυτή την ρότα η Λίβερπουλ ή θα 'ξεζουμιστεί' μέσω της διαδικασίας προϊόντος του χρόνου;

Αυτή είναι και η ένσταση ή ανησυχία αν προτιμάτε, ενός ανθρώπου που φόρεσε 737 φορές την φανέλα της Λίβερπουλ. Ο Τζέιμι Γκάραχερ αναρωτιέται τι θα κάνει ο Γιούργκεν Κλοπ με την επιθετική του τριάδα. Στην μεσαία γραμμή, εύκολα ή δύσκολα, υπάρχουν επιλογές για rotation.

Φαμπίνιο, Κεϊτά, Βαϊνάλντουμ, Χέντερσον, Μίλνερ, Λαλάνα και Τσέιμπερλεν, προσφέρουν στον Κλοπ την δυνατότητα να διαχειριστεί τις ανάσες των χαφ του. Τι θα γίνει όμως με τους Μανέ, Σαλάχ και Φιρμίνο; Μόνο Σατσίρι και Οριγκί υπάρχουν από πίσω και αυτοί είναι λύσεις συγκεκριμένων συνθηκών.

Επιπροσθέτως, Σανέ και Σαλάχ (ειδικά ο Σενεγαλέζος) κουβαλάνε την κούραση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, ενώ ο Φιρμίνο αυτή του Copa America. Ωστόσο το αυτί του Κλοπ δεν ιδρώνει.

"Είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Χρησιμοποιούμε κάθε δευτερόλεπτο της pre-season για να εμφανιστούμε έτοιμοι. Γι' αυτό στα ματς της προετοιμασίας εμφανίζαμε σημάδια μεγάλης κούρασης. Το ανθρώπινο σώμα πάντως δεν χρειάζεται οκτώ εβδομάδες ξεκούρασης για να ανακάμψει, είναι μια λάθος αντίληψη", είναι η απάντηση του Κλοπ στις ενστάσεις, με τον Γερμανό τεχνικό μάλλον ενοχλημένο να αφήνει και μια αιχμή για τον Γκάραχερ:

"Θα ήθελα να ακούσω την άποψη του Τζέιμι Γκάραχερ αν είχα αφήσει εκτός ενδεκάδας τον Μανέ. Το να είσαι σχολιαστής σε πάνελ είναι μια world class επιχείρηση, θα πρέπει να την σκεφτώ σοβαρά όταν ολοκληρώσω την καριέρα μου...".

Η επιλογή του Γιούργκεν Κλοπ ωθεί την Λίβερπουλ σε ένα 3/3 στο ξεκίνημα της σεζόν, αφήνοντας τους αντιπάλους της εξαντλημένους σωματικά και πνευματικά. Η Άρσεναλ του Ουνάι Έμερι -ως τελευταίο χρονικά θύμα- μπορεί να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Και ξέχωρα από τις ενστάσεις του Τζέιμι Γκάραχερ ή την σιγουριά του προπονητή της Λίβερπουλ, είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε αν η Λίβερπουλ θα καταφέρει να κυριαρχήσει στην φετινή Premier League με την τακτική της δημιουργίας μέσα από το χάος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK