Ο Κλοπ θα είναι πάντα εκεί για να διδάσκει ποδοσφαιρικό πολιτισμό

Ο τρόπος που αντέδρασε ο Γιούργκεν Κλοπ στο χειροκρότημα στελέχους του τιμ της Λίβερπουλ για την αποβολή ποδοσφαιριστή της Τσέλσι περικλείει τη διπλή έννοια του 'respect'. Από τη μία στον αντίπαλο και από την άλλη για τον ίδιο.

Ο Γιούργκεν Κλοπ στο Άνφιλντ
Ο Γιούργκεν Κλοπ στο Άνφιλντ PHIL NOBLE, POOL VIA AP

Στην ποδοσφαιρική κουλτούρα του Γιούργκεν Κλοπ δεν χωράει η 'δαιμονοποίηση' του αντιπάλου. Σε μια προέκταση της κοινωνίας στο γήπεδο, το οποίο είναι ούτως ή άλλως μια σμίκρυνση της, τον Γερμανό προπονητή δεν τον ενδιαφέρει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα (με όποιον τρόπο) για να χαρεί. Ούτε προσεύχεται σφόδρα γι' αυτό. Προτιμά ν' αποκτήσει, όποτε, τη δική του. Να τη θρέψει, να τη μεγαλώσει και να καμαρώσει γι' αυτήν. Φτάνοντας σε 'hard core' (αλλά όχι προκλητικούς) πανηγυρισμούς όταν το πετύχει. Όπως με συνέπεια έχει πράξει ως τώρα στην καριέρα του είτε με την Ντόρτμουντ είτε εσχάτως με τη Λίβερπουλ.

Ο κόουτς των πρωταθλητών Αγγλίας δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αυτός ο κακόβουλος γείτονας που θα σκεφτεί ή θα ενεργήσει ύπουλα προς όφελος του. Δεν είναι αυτός που θα ροκανίσει την καρέκλα του άλλου για να κερδίσει ό,τι λαχταρά να κερδίσει με δόλια μέσα. Και να πανηγυρίσει ξεδιάντροπα γι' αυτό, αν στο τέλος έχει ευνοηθεί. Τουλάχιστον δεν μας έχει δείξει κάτι τέτοιο.

Γι' αυτό και η πρωτοβουλία ενός στελέχους του τιμ της κλαμπ να χειροκροτήσει μετά την αποβολή του Αντρέας Κρίστενσεν (για το μαρκάρισμα στον Μανέ που αρχικά τιμωρήθηκε με κίτρινη και μετατράπηκε μετά τη χρήση του video) πριν από το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου στο Τσέλσι-Λίβερπουλ της Κυριακής έκανε έξαλλο τον Γερμανό. Η αστραπιαία μεταβολή του τη στιγμή που ο Δανός αμυντικός έφευγε από το γήπεδο και πήγαινε προς τον πάγκο των 'μπλε' ήρθε προς επίρρωση όσων εξακολουθούν να θεωρούν πως το γήπεδο δεν μοιάζει στα μάτια του ως 'η αρένα με τα θηρία', αλλά ένας ιερός χώρος που ο σεβασμός στον αντίπαλο πρέπει να λογίζεται δεδομένος.

"Είσαι τρελός; Δεν το κάνουμε ποτέ αυτό. Ποτέ. Εντάξει;", απαίτησε με σφοδρότητα ο Γερμανός, έχοντας γυρίσει και μιλώντας προς τον πάγκο.

"Δεν ήταν κάποιος από τους αναπληρωματικούς μου", εξήγησε μετά το τέλος του αγώνα ο Κλοπ. Όχι δηλαδή ο Κώστας Τσιμίκας. Ούτε ο Αλκάνταρα (πριν από το ντεμπούτο του), ο Μίλνερ, ο Μιναμίνο, ο Τζόουνς, ο Ορίγκι και ο Αντριάν που κάθονταν πίσω του. "Ήταν ένα μέλος του σταφ και του είπα ό,τι αισθανόμουν", συμπλήρωσε ο προπονητής των 'κόκκινων', επιχειρώντας να μην δώσει συνέχεια στο περιστατικό.

Γιατί, ακόμη και σ' αυτήν την περίπτωση ένα λάθος απερισκεψίας συγχωρείται. Αρκεί να μην συμβεί ξανά. Και με τον Κλοπ, που πρώτα παρηγορεί τον εκάστοτε αντίπαλο (όπως φερ' ειπείν όλους τους ποδοσφαιριστές στον τελικό του Champions League και μετά φεύγει για να γιορτάσει) δεν πρόκειται να ξανασυμβεί.


News 24/7

24MEDIA NETWORK