Ο κόουτς Γιάγια Τουρέ θα έκανε περήφανο τον Νίκο Αλέφαντο

Βρετανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ζήτησε από τον Γιάγια Τουρέ να συνθέσει μια ενδεκάδα με τους καλύτερους συμπαίκτες που γνώρισε στο γήπεδο. Ο Τουρέ έφτιαξε μια ενδεκάδα με σύστημα 4-1-6(!) με παίκτες που ο καθένας τους θα ήθελε μια μπάλα μόνος του.

Στιγμιότυπο από την τελευταία συμμετοχή του Γιάγια Τουρέ σε αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Στιγμιότυπο από την τελευταία συμμετοχή του Γιάγια Τουρέ σε αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. AP PHOTO/JOHN SUPER

Έχουν μείνει μνημειώδεις στην ελληνική τηλεόραση οι εμφανίσεις του πρώην προπονητή Νίκου Αλέφαντου, όπου συχνά καλούνταν από δημοσιογράφους να σχηματίσει μια ενδεκάδα με αγαπημένους του παίκτες και συνήθως δεν του έφταναν οι ένδεκα θέσεις στο γήπεδο ή χρησιμοποιούσε ποδοσφαιριστές στην πλειονότητά τους επιθετικούς ή επιθετικογενείς.

Ο Γιάγια Τουρέ δεν συνέπεσε ποδοσφαιρικά με την εποχή που ο Νίκος Αλέφαντος ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό, αλλά μια πρόσφατη εμφάνιση του σε αθλητική εκπομπή του Sky Sports, έδειξε πως έχει πολλά να ακόμα να μελετήσει από το σύγχρονο ποδόσφαιρο, μέχρι να ακολουθήσει το δρόμο της προπονητικής. Άλλωστε ο ίδιος με την αποχώρηση του από το ποδόσφαιρο, είχε προειδοποιήσει πως σκοπεύει να εκπαιδευτεί στην τεχνική καθοδήγηση επαγγελματικών ομάδων.

Ο Γιάγια Τουρέ εμφανίστηκε στο βρετανικό 'Monday Night Football', κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια της ποδοσφαιρικής του ακμής σε Μονακό, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι, με τον Ολυμπιακό να μην αναφέρεται. Όταν ο Τζέιμι Κάραχερ του ζήτησε να σχηματίσει την ιδανική ενδεκάδα των ποδοσφαιριστών με τους οποίους έχει συνεργαστεί στο σύνολο της καριέρας του, ο Λιονέλ Μέσι, ο Τσάβι και ο Αντρές Ινιέστα ήταν ήδη εκεί. Ο Τουρέ βρήκε με άνεση τους υπόλοιπους οκτώ.

Σε μια ονειρική διάσταση του ποδοσφαίρου ή έστω σε μια κινηματογραφική ταινία, αυτή η ενδεκάδα θα μπορούσε να κερδίζει τον κάθε αντίπαλο με 10-15 γκολ διαφορά, παίζοντας 'διαστημική' μπάλα. Με μια γραμμή εξτρέμ που περιλαμβάνει Σέρχιο Αγουέρο, Λιονέλ Μέσι, Τιερί Ανρί και Λιρόι Σανέ, με τους Σαμουέλ Ετό και Ντιντιέ Ντρογκμπά δίδυμο σέντερ φορ, αυτή η ομάδα θα πετούσε 'φωτιές'! Παράλληλα όμως, η dream team του Τουρέ θα είχε μόνο έναν(!) κεντρικό χαφ (Αντρές Ινιέστα) και τρεις αμυντικούς (Βινσέντ Κομπανί, Ράφα Μάρκες, Κάρλες Πουγιόλ).

Μπορείτε να φανταστείτε μια οποιαδήποτε ρεαλιστική ομάδα ποδοσφαίρου με τους έξι προαναφερθέντες επιθετικούς να προσπαθούν να συνδυαστούν μεταξύ τους; Μπορείτε επίσης να διανοηθείτε τι θα γινόταν αν αποτύγχαναν να συνδυαστούν; Ποιος θα γυρνούσε πίσω να βοηθήσει τον Ινιέστα στο κέντρο; Πόσο θα άντεχαν οι τρεις σέντερ μπακ πίσω χωρίς βοήθειες;

Η 'ονειρεμένη' ομάδα του Γιάγια Τουρέ μυρίζει απελπισία και ποδοσφαιρικά σκορ που θυμίζουν χάντμπολ!


News 24/7

24MEDIA NETWORK