Ο κορονοϊός 'πετσόκοψε' την ΑΕΚ στην υπόθεση του Μάρκο Λιβάγια

Λίγο πριν από την αφετηρία της τελευταίας σεζόν του με την ΑΕΚ, βάσει συμβολαίου, ο Μάρκο Λιβάγια προσδοκά σε καλύτερες αποδοχές και η Ένωση αναρωτιέται αν έπραξε σωστά που δεν τον "έσπρωξε" τότε στην ιταλική ΣΠΑΛ.

Ο Μάρκο Λιβάγια της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Κράιοβα για τον 1ο αγώνα του 2ου προκριματικού γύρου του Europa League 2019-2020 στην Κράιοβα, Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019
Ο Μάρκο Λιβάγια της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Κράιοβα για τον 1ο αγώνα του 2ου προκριματικού γύρου του Europa League 2019-2020 στην Κράιοβα, Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019 EUROKINISSI SPORTS

Δεν έχουν καν συμπληρωθεί 5 μήνες από την ημέρα που η ΑΕΚ αρνήθηκε (δις παρακαλώ) την πρόταση της ιταλικής ΣΠΑΛ για την παραχώρηση του Μάρκο Λιβάγια και τα οικονομικά δεδομένα της μεταξύ τους σχέσης έχουν αλλάξει τόσο μα τόσο πολύ. Τότε, ο σύλλογος που εδρεύει στην πόλη Φεράρα της πληγείσας από τον κορονοϊό περιφέρειας Εμίλια Ρομάνα είχε 'σκαρφαλώσει' στα 4,5 εκατ. ευρώ στην προσπάθειά του να δελεάσει ομάδα και ποδοσφαιριστή. Δεν είχε καταφέρει τίποτα από τα δύο.

Την περίοδο εκείνη, δηλαδή προτού η πανδημία στείλει το άθλημα διεθνώς να κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα νερά, η προοπτική της συγκεκριμένης ομάδας κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τον ποδοσφαιριστή, ενώ τα χρήματα της ΣΠΑΛ φάνηκαν πολύ λίγα στους ανθρώπους της Ένωσης, έστω για να μπουν σε συζήτηση. Η ΑΕΚ είχε ξεκάθαρη άρνηση να ξεκινήσει σχετική κουβέντα για λιγότερα από 7 εκατ. ευρώ. Πόσο διαφορετικά είναι όλα σήμερα...

Ο ανακηρυχθείς ως πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής διάρκειας της Super League 1 είναι πολύ πιο ακριβοθώρητος, εν συγκρίσει με όσα ίσχυαν τον περασμένο Ιανουάριο. Ακόμα κι αν η συγκεκριμένη διάκριση αμφισβητείται, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας διαδικτυακής ψηφοφορίας, στο δικό του διαπραγματευτικό πλάνο λογίζεται ως ένα ξεκάθαρο ατού. Το οποίο συνοδεύει στο εξωτερικό τη φήμη που τον ακολουθεί για όσα καταφέρνει στην Ελλάδα. Είναι μια υπέρ του κατάσταση που έχει παγιωθεί μόλις 6 μήνες προτού αποκτήσει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με όποιον σύλλογο το επιθυμεί, ως ελεύθερος πια.

Το συμβόλαιο που περιμένει, οι πραγματικές αποδοχές και οι σειρήνες από το εξωτερικό

Έπραξε σωστά τότε η ΑΕΚ, αρνούμενη τα 4,5 εκατ. της ΣΠΑΛ; Θα έκανε άραγε το ίδιο αν μία ανάλογη πρόταση ερχόταν σήμερα; Στην ουσία της υπόθεσης, ενισχυμένος είναι ο Κροάτης. Οι καθαρές αποδοχές του (πέραν των όποιων μπόνους) ανέρχονται σε 540.000 ευρώ ετησίως (όλες οι άλλες υπερβολές που έχουν γραφτεί, απλά δεν ισχύουν), όσα δηλαδή έχει λαμβάνειν και για την επόμενη σεζόν. Για να επεκτείνει τη συνεργασία του με την Ένωση είναι δεδομένο ότι θα ζητήσει αύξηση. Όχι στα επίπεδα του ετήσιου μισθού που έχει ο Νέλσον Ολιβέιρα (πάνω από 1 εκατ. σε καθαρές αποδοχές), αλλά σίγουρα κάπου κοντά σε αυτά.

Η θέση της ΑΕΚ είναι δύσκολη, διότι χάθηκε χρόνος, στη διάρκεια του οποίου ο Λιβάγια μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο με προπονητή τον Μάσιμο Καρέρα, βρήκε τον ρόλο του (ως επιθετικός της αριστερής πτέρυγας) στο σύνολο, παρόλο που είναι μακριά από αυτό που είχε συνηθίσει και ενίσχυσε τη θέση του στις αγορές. Η φθορά του market value ήταν αναπόφευκτη για όλους τους αθλητές του πλανήτη, ωστόσο οι πραγματικά καλοί ήδη επανακάμπτουν και ο Κροάτης συγκαταλέγεται σε αυτήν την κατηγορία.

Το καλό νέο της υπόθεσης είναι ότι ο Λιβάγια θέλει να συνεχίσει στην ΑΕΚ και έχει μεταφέρει ήδη την επιθυμία του στα υψηλότερα κλιμάκια. Το δύσκολο της ιστορίας εντοπίζεται στην εκπροσώπησή του από ένα ιδιαίτερα ισχυρό πρακτορείο ατζέντηδων, το οποίο θα ψάξει τη δουλειά για περισσότερα χρήματα. Είναι μονόδρομος για την Ένωση η επέκταση της συνεργασίας της με τον ποδοσφαιριστή μέσα στο καλοκαίρι, ακόμα κι αν πρέπει να "ματώσει" οικονομικά, ασχέτως με το αν ακολούθως έρθει η πώληση. Διαφορετικά, σε περίπου 6 μήνες από σήμερα, ο Λιβάγια θα ζυγίσει όσες προτάσεις θα έχει, δίχως να ζορίζεται για το αν η ΑΕΚ θα καρπωθεί το οτιδήποτε από αυτήν την ιστορία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK